Познато је у историји, чак ми се чини да сам гледао и неки документарац на ту тему, да је Царев лаз митологизован у народном предању и да је по свему судећи реч о неком мање сукобу који је попримио епске размере; зашто баш тај сукоб, нико не зна, као што се не зна зашто је баш релативно неупадљивог средњевековног великаша Марка Мрњавчевића запала слава да у народној традицији буде Краљевић Марко. У турским записима, као што је речено, нема записа о таквом боју. То није једини случај, мислим да је и било других битака са списка Његошеве Свободијаде (и уопште у народној епици) чији значај је у мањој или већој мери преувеличан.
Колико ти митови и локална предања могу бити жилави сведочи пример Махмута Бушатлије, познатог београдског економисте, за којег је приликом његовог преобраћења у православље тадашњи митрополит Амфилохије рекао да је потомак Ивана Црнојевића на чијем гробу је и обављен обред. Позивајући се, наравно, на порекло отоманске породице Бушатлија која је настала од исламизоване гране Црнојевића. Проблем је само у томе што предање о црнојевићком пореклу Бушатлија потиче од скадарског Махмут-паше Бушатлије, убијеног у Бици на Крусима 1796, којем је политички било подесно да се представља као потомак средњевековне зетске династије, а у стварности је име носио по селу Бушат код Скадра. Отоманским Бушатлијама се у историји изгубио траг читав век пре тога, и више.