Cane corso

DSCF9018.jpg
DSCF8918.jpg
DSCF8876.jpg

Evo, malo slikica :) 6 nedelja stari.

Pa zabranjeno je izlaganje kupiranih pasa u Evropi... Ali kod njih se to mora poštovati, za razliku od Srbije ;)
A oni manje - više svi idu preko... Ja sam mojoj koju sam ostavila sebi, kupirala sa 5 napunjenih nedelja i rep i uši. :)
Do 4. meseca je ok rep raditi, i uši mogu, ali 99% otaju na glavi zalepljene tako daaa.. Što ranije - bolje... :)

I sta rade kad pas krene da pokazuje znake displazije? Bas bez veze, ako se zna da je intervencija preventivna mera protiv ozbiljne bolesti, ma nekad ti zeleni bas umeju da preteraju.

E, pa zato sam Ambu (HD-B) parila sa Equinom, on je HD-A. Tako da im genetika pogoduje da budu bez displazije... E sad, da je dozvoljeno kupiranje preko, oni bi manje više svi bili kupirani već.. :D

Dobar dan svima. Ja samo da se pohvalim da sam od nedavno postala ponosni vlasnik jednog malog CC . Malo sam znala o toj rasi i citajuci o naravi ove rase ja sam odlucila da ga moram imati iako se plasim velikih pasi . Nadam se da cu uspeti dobro da ga vaspitam i da cu se bas uz njega osloboditi straha koji imam.. verujem da ste pisali o ishrani i dodacima na forumu pa cu morati to da potrazim jer zelim sto vise da znam :)
DSC_0218.jpg
ovo je mali Paco kad smo ga prvi put videli kod odgajivaca pozdrav svima

Cao svima, isictala sam ovu temu bas iscrpno, vidim da se par vas bas razume u Cane Corso :) Meni su najlepse Amba i Alegra i nekako sam uvek zelela muzjaka a sad bih zenku! Obozavam ovu rasu i svi mi govore da je bolje da uzmem manjeg psa zato sto zivim u stanu, ali ja jednostavno ne bih mogla nijednu drugu rasu osim ove, eventualno mozda Dogo Arg. Ja imam 20 god i bojim se da sam premlada za vaspitavanje ove rase?? Moja okolina apsolutno nema poverenja u mene i svi mi kazu da za takvog psa treba cvrsta ruka i da bih ga ja samo razmazila :) A ja ga sigurno ne bih uzimala barem jos pola godine dok se dobro ne raspitam sta i kako. Takodje, zivim u manjem stanu pa se bojim da mu ne bi bilo udobno, da bi se osecao skuceno.. :/ Sta vi mislite, svaki savet je dorodosao. :bye:

Moja Amba živi sa mnom u stanu od 27m2.
O tome nemoj da brineš. Oni su odlični za stan, uću, dvorište, sve, manje više, samo jedino mrzim da ih vidim u boxu. Ali mogu i tamo da žive.
CC je rasa kojoj bo trebalo pokazati, dokazati i nepopustiti u vaspitavanju. Da, malo su tvrdoglavi, i uvek pokušavaju biti glavni. JAKO su inteligentni, i od 20ak sa kojima sam radila, 99% se pokazalo da jako lako uče.
NAJVAŽNIJE je da od malena psa naučiš komandu "dođi" i "pored" ili "uz nogu" kako god želiš (ja kokristim "pored" lakše mi je. Jer je to pas koji će od slatkog štenca izrasti u 50kg mišića koji ako je neposlušan može da ti istrgne i ruku iz ramena kad povuče. Tako da, da, moraš da se posvetiš odgoju i vaspitanju.
Moraš sebi prvenstveno objasniti da ma koliko je sladak kad je beba, treba da ga usmeriš da izraste u prelepog pametnog psa, kog ćeš mnogo više voleti ako je lepo vaspitan.
Takođe, znaj da odgoj cane corsa nije ni malo jeftin. Moraš da imaš u vidu da je NEOPHODNO da se pas od malena hrani superpremium najmanje premium hranom (savetujem CIBAU - jer sadrži glukozamin), i da je potrebno bez obzira koju hranu koristi da mu dodaš kalcijum i vitamine u ishranu. (Savetujem Pet Phos tablete).
zatim, između 8. i 15. meseca ubaci u ishranu Glukozamin, ako koristiš Cibau, nema potrebe.

Psa nemoj hraniti "ostacima sa stola" jer je to užasno nepovoljno za razvoj i funkcionisanje unutrašnjih organa. možeš od malena pa na dalje ubacivati po jedno žumane dnevno u obroke...
Razmisli da li ćeš kupirati psa.
Razmisli odakle ćeš psa kupiti, jer ova rasa ima genetski prenosive bolesti kao što je DISPLAZIJA KUKOVA, EPILEPSIJA, ENTROPIUM. itd. Chery eye, nisam namerno napisala jer je to izuzetno sitna intervencija i traje svega 2min, pa i nije opasna za zdravlje psa.

Smisli da li zaineresovana za izložbe. Ako jesi, DOBRO prouči standard rase pre nego kupiš psa. Ova rasa nije jeftina.
Imaš ti dovoljno godina za psa, ali je pitanje koliko si zrela da se posvetiš. Ako misliš da jesi, dobro obrati pažnju da ne napraviš neku veću grešku, ipak će pas biti sa tobom od dana kad ga kupiš, pa narednih 10 - 13 godina...

Pitaj ako te zanima još nešto.

Joj sad sam bila otkucala poruku i nestane mi struje! :besna: Uglavnom, bas ste mi ulepsali dan ovim velikim odgovorom, jer stalno svracam da vidim da li je iko ista napisao! :mrgreen: Bas mi je drago sto mu ne bi bilo tesno u stanu! Raspitacu se jos dobro o dresuri i o svemu, o njihovom odgoju, nece mi biti tesko, vec uzivam da gledam Cesara i da citam na ovu temu :klap: A i imam slobodnog vremena i ne bi mi nikad bio problem da se posvetim zivotinji i da ga vodim u setnju, sve je stvar organizacije! Odrekla sam se odlaska na more ove godine, stedim polako ;) Bas mislim da sam spremna za psa, ali ne mogu ja sama sebe da procenim i da kazem da sam zrela. Brine me i to sto nisam nikad imala psa...:confused: Milion pitanja je tu, da li ce on mene uspeti da vidi kao 'alfu', 'vodju copora' ili kako vec, kako ce se ponasati prema ostalim ljudima isl. Znam da ga moram dobro socijalizovati sa drugim i ljudima i psima.
Za izlozbe nisam zainteresovana, a i verujem da cu mu kupirati usi. Videla sam da imaju bas problema sa kukovima i da se mora obratiti paznja na HD-a/b da su kompatibilni (malo se pravim pametna, ali naucicu ja vec o cemu se radi :mrgreen: ) Ma nikad ne bih kupovala psa od neproverenih odgajivaca. A glukozamin i ja pijem hehehe mozemo zajedno!

E jos me zanima u cemu je razlika u ponasanju izmedju zenke i muzjaka, mislim kako se odluciti? Uvek sam razmisljala o muzjaku, da bih izbegla parenje kod zenke i bojim se da postane vise 'divlja' u tom periodu teranja. Kakvi jos troskovi postoje, na sta jos trebam obratiti paznju? Koliko cesto ga vodim kod veterinara, da li mu treba neka posebna oprema, igracke, lanac? I da, koliko mu moze trajati npr jedan kg hrane (videla sam da mu se na pocetku daju 3 obroka, kasnije 2) ? Zar je dovoljna ta hrana iz kesice, a hocu i ovako meso da mu skuvam pa dajem, npr dzigericu?
Joj ja udavih s pitanjima, al samo zamislite kako sam srecna i na samu pomisao! :klap:

Pokusacu ja makar opsti deo da pokrijem dok ne dodje T.

Zenke su lakse za socijalizaciju i saradnju, da ne kazem dresuru, a ako ne zelis da je paris, jednostavno je sterilisi, rana sterilizacija je odlicna metoda prevencije tumora mlecnih zlezda i jos mnogih zdravstvenih problema.

Dalje, usi su u celoj prici stvar estetike, bitno je da rep bude pravilno kupiran (ma koliko licno bila protiv kupiranja,kad je medicinskiopravdano... :aha:) inace nece imati veze ni da oba roditelja imaju odlicne kukove.

Sto se tice ishrane, najjednostavnija varijanta je nabavka KVALITETNIH granula prilagodjenih uzrastu i velicini psa jer su one vec izbalansirane u skladu sa specificnim potrebama. Ali sve je vise zagovornika BARF rezima ishrane. Licno, svojim ljubimcima (mesanka i dve macke) kombinujem granule, kuvano i sirovo i zadovoljna sam dlakom, mirisom, kondicijom, kod kuje i kakom... Ima i ovde na forumu par tema o ishrani, prelistaj malo.

Gledaj CM redovno, skupljaj fore i neces imati problema da se nametnes kao alfa.

U principu, psu trebaju po jedna posuda za hranu i vodu, njegovo mesto za spavanje, ogrlica i povodnik, mozda i koji rezervni par, a sto se tice igracaka, ako mu das jednu staru cipelu, mislice da su sve cipele njegove, zato ipak preporucujem posebne igracke, posebno nabavljene. Od poseta veterinaru, treba da primi dve ili tri vakcine protiv zaraznih bolesti, jednu najverovatnije vec kod odgajivaca, sledecu posle 4 nedelje, s tim da tri dana pre toga treba da se ocisti od glista i dok je stene, ciscenje od glista slobodno mozes i cesce da ponavljas jer njihov zivotni ciklus traje oko 20 dana a vecina stenaca se okoti kao vec zarazena. Kasnije, oko 4. meseca moze da se smanji na 1x mesecno, sa godinu pa na dalje je dovoljno 1x u 3-4 meseca. Onda sa 6 meseci do 1 godine ide prva vakcina protiv besnila i uz nju cip i pasos i vakcinu ponavljas na svakih 6 meseci do godinu dana a sa nekih godinu ipo bi valjalo da uradis snimak kukova. Osim toga ti vet treba jedino ako se pas razboli, sto uz adekvatnu ishranu i negu ne bi trebalo da se desava nesto cesto, pa skoro nikako.

Nadam se da sam malo pomogla.

E mimi, ja i nemam šta da napišem...
Jedino ovo: Ni jedno moje štene nije otišlo bez dve vakcine i karantina od 7 dana, kod novog vlasnika. Eto, kad se kupi pas i izađe iz odgajivačnice, on mora posedovati mikročip i naravno pasoš.
moje bebe imaju sve to, socijalizovani su i sa ljudima i sa macama, i sa psima. neizmenično sam uzimala po jedno štene kod sebe u stan i šetkali smo po livadicama, sa drugim kucama, igrai se sa decom i td :)
Tako da od prilike pola posla uradim ja, naučeni su nekim osnovnim komandama (kad mogu tuđe da dresiram, mogu i svoje hahaha) i uvek volim da pokažem šta moja Amba zna a na kraju sve komande može da pokuša da izda i budući vlasnik šteneta, da vidi kakvu energiju daje dresiranom psu, tako će najlakše znati da li će moći da bude Alfa nad štenetom koje nije prošlo dresuru.

Slobodno pitaj, nije mi teško da odg, ako ima nešto još...
Samo što ne budem baš svaki dan ovde, ali eto, potrudiću se malo češe da svratim hehehe
Ciao, T.

E, da, nemoj nikako davati džigericu, dobiće proliv, to je jako jako za stomak. Možeš belo meso (NI SLUČAJNO PILEĆE KOSTI) , junetinu, govedinu, konjetinu (pažljivo, ito je dosta jako meso) i tako to. Na piletinu može pojedini pas imati alergiju, kod mene nije ni jedan imao, ali znam da je moguće da dobije, vidi se po tome što dlaka bukvalno otpadne sa psa...
Pileće kosti se lome po dužini i mogu da iscepaju creva i ostale organe za varenje.
Za sve je potrebna volja, istrajnost. Što lepše nauiš psa svemu, bićeš ponosnija, mirnija, više ćeš ga voleti i lepše ćete svi živeti, a ne treba mnogo truda.

Evo da okačim i slikicu kako kukovi moraju da izgledaju, čist HD-A snimak mog šteneta sa 5 meseci, jako sam ponosna i sretna!

Maillinekukovicopy-1.jpg

:) Ne moram ništa da dodam :)))) Slika sve kaže :)

Prilozi

• Mailline kukovi.jpg
    Mailline kukovi.jpg
    17,7 KB · Pregleda: 8
Poslednja izmena od moderatora:
zdravo svima!
ovih dana, smo najzad suprug i ja odlucili da kupimo psa!!! i trenutno smo vrlo zainteresovani za CC. Medjutim, citajuci ove redove, dovodim u pitanje svoj karakter i dominatnost i "cvrstinu". Koliko ja to treba da budem cvrsta i sta to konkretno znaci. Ukoliko trebam da budem dosledna, to je u redu. Takodje, napomenula bih samo dva bitna faktora koji bi bili presudni oko izbora psa, a to su:
1. imamo cetvoro male dece od 0 god do 6 god i treba nam porodican, miroljubiv, smiren pas.
2. zivimo u prizemlju u stanu od 80kv i treba nam cuvar kuce, pas koji je odan .

Interesuje me jos i informacija oko prosecne visine mesecnih troskova za psa koji nece biti vodjen na izlozbe.

Imajuci u vidu navedeno, molim nekog strucnog i sa slicnim iskustvom da mi da odgovor.

p.s. nadam se da nema nestabilan karakter kao npr. doberman, koji je svoju gazdaricu iz cista mira ujeo za stomak, a da je pri tom bio vaspitavan kao "maca" koju stalno maze...
hvala!:bye:

Poslednja izmena:
zdravo svima!
ovih dana, smo najzad suprug i ja odlucili da kupimo psa!!! i trenutno smo vrlo zainteresovani za CC. Medjutim, citajuci ove redove, dovodim u pitanje svoj karakter i dominatnost i "cvrstinu". Koliko ja to treba da budem cvrsta i sta to konkretno znaci. Ukoliko trebam da budem dosledna, to je u redu. Takodje, napomenula bih samo dva bitna faktora koji bi bili presudni oko izbora psa, a to su:
1. imamo cetvoro male dece od 0 god do 6 god i treba nam porodican, miroljubiv, smiren pas.
2. zivimo u prizemlju u stanu od 80kv i treba nam cuvar kuce, pas koji je odan .

Interesuje me jos i informacija oko prosecne visine mesecnih troskova za psa koji nece biti vodjen na izlozbe.

Imajuci u vidu navedeno, molim nekog strucnog i sa slicnim iskustvom da mi da odgovor.

p.s. nadam se da nema nestabilan karakter kao npr. doberman, koji je svoju gazdaricu iz cista mira ujeo za stomak, a da je pri tom bio vaspitavan kao "maca" koju stalno maze...

1. i 2. j asvim u redu.
pitanje koliko bi trebalo da budeš čvrsta je pitanje koje mora doći u množini. Jer imate decu. Muž, ti, ukućani (ne deca, oni će se igrati - mada uči ih ove malo veće da budu vođe) morate biti čvrsti, jer je cc kao pas pozitivan, aktivan i staložen. Ako to sve ne usmeriš ka tome da bude poslušan, on će usmeriti ka tome da bude samostalan, da se tako izrazim... A niko ne želi da mu pas od 50 kg bude samostalan, zar ne... neka bude poslušan. da zna kad je dosta, isto radi kao sa decom... Ako me razumeš...

Mesečni troškovi za hranu, ako to pitaš su različiti. Ako ćeš hraniti Royalom, zavisi odakle ćeš nabavljati. Tj da li ćeš hranu kupovati u pet shopu?
Ako ćeš tako, jako je skupo, u pet shopovima je 15kg royala oko 70€.
ja ga nabavljam za 55€.
Ti meni to reci, pa ću ja tebi ostatak ofdg :)

zdravo svima!

Dragana, ako zelis stvarno kucnog psa,ljubimca sa kojim nece biti nikakve frke, ni sa komsijama, ali ni sa tom malom decom, onda
bih ti preprocula svaku drugu rasu, ali ne i te rase koje brane

Stalno citamo na oglasima da ljudi poklanjaju takve pse jer nisu u stanju da s njia izadju na kraj.
Inace, taj novac koji se daje za hranu potpuno je nevazan u poredjenju sa novcem koji dajemo veterinarima.

Doberman je najverniji, najzlatniji pas, ako zelis psa koji ce obozavati tvoju decu, onda bi bas doberman(ka) bila pravi izbor.
Kakav bre nestabilan karakter?
Postojani kao stena:) Verni, nikada preterano agresivni. Jednostavno genijalan pas koji polako , ali sigurno nestaje.

Rayela, neces verovati ali imam tri oziljka od psecih ujeda. Od ujakovog haskija, od jednog avlijanera kog je vlasnica prerano pustila posle injekcije i od dobermana. CC je divan ljubimac i cuvar u svojoj porodici a to sto Nemci recimo brane drzanje neke rase, nemoj da si sigurna dfa su u pravu.

Rayela, neces verovati ali imam tri oziljka od psecih ujeda. Od ujakovog haskija, od jednog avlijanera kog je vlasnica prerano pustila posle injekcije i od dobermana. CC je divan ljubimac i cuvar u svojoj porodici a to sto Nemci recimo brane drzanje neke rase, nemoj da si sigurna dfa su u pravu.

Ma jok, ovu rasu niko i nema.Nije ni na kakvim spiskovima.

A javnuh se samo zbog dobermana i njegovog " nestabilnog" karaktera:D
Ako bih uzimala psa za kucu,stan ,decu, nekakvo cuvanje ( pojma nemam cega,al nema veze) izbor bi pao samo na dobermanku i bokserku:heart:

Back