Pokusacu ja makar opsti deo da pokrijem dok ne dodje T.
Zenke su lakse za socijalizaciju i saradnju, da ne kazem dresuru, a ako ne zelis da je paris, jednostavno je sterilisi, rana sterilizacija je odlicna metoda prevencije tumora mlecnih zlezda i jos mnogih zdravstvenih problema.
Dalje, usi su u celoj prici stvar estetike, bitno je da rep bude pravilno kupiran (ma koliko licno bila protiv kupiranja,kad je medicinskiopravdano...

) inace nece imati veze ni da oba roditelja imaju odlicne kukove.
Sto se tice ishrane, najjednostavnija varijanta je nabavka KVALITETNIH granula prilagodjenih uzrastu i velicini psa jer su one vec izbalansirane u skladu sa specificnim potrebama. Ali sve je vise zagovornika BARF rezima ishrane. Licno, svojim ljubimcima (mesanka i dve macke) kombinujem granule, kuvano i sirovo i zadovoljna sam dlakom, mirisom, kondicijom, kod kuje i kakom... Ima i ovde na forumu par tema o ishrani, prelistaj malo.
Gledaj CM redovno, skupljaj fore i neces imati problema da se nametnes kao alfa.
U principu, psu trebaju po jedna posuda za hranu i vodu, njegovo mesto za spavanje, ogrlica i povodnik, mozda i koji rezervni par, a sto se tice igracaka, ako mu das jednu staru cipelu, mislice da su sve cipele njegove, zato ipak preporucujem posebne igracke, posebno nabavljene. Od poseta veterinaru, treba da primi dve ili tri vakcine protiv zaraznih bolesti, jednu najverovatnije vec kod odgajivaca, sledecu posle 4 nedelje, s tim da tri dana pre toga treba da se ocisti od glista i dok je stene, ciscenje od glista slobodno mozes i cesce da ponavljas jer njihov zivotni ciklus traje oko 20 dana a vecina stenaca se okoti kao vec zarazena. Kasnije, oko 4. meseca moze da se smanji na 1x mesecno, sa godinu pa na dalje je dovoljno 1x u 3-4 meseca. Onda sa 6 meseci do 1 godine ide prva vakcina protiv besnila i uz nju cip i pasos i vakcinu ponavljas na svakih 6 meseci do godinu dana a sa nekih godinu ipo bi valjalo da uradis snimak kukova. Osim toga ti vet treba jedino ako se pas razboli, sto uz adekvatnu ishranu i negu ne bi trebalo da se desava nesto cesto, pa skoro nikako.
Nadam se da sam malo pomogla.