Kafić Calimero caffe 2 (daire, SJ, i sve ono 🖖🥰😋)

583322675_1436811155111429_2471707579112278367_n.jpg

Da, njegove su za širi raspon godina. Kao Shel Silverstein ili Antoine de Saint-Exupery.
Mada, ako ćemo o Crvenkapici, i ona je diskutabilna. :cistinaocare:
Većina bajki jesu diskutabilne i mnogo su menjane kroz razne generacije.
Imam negde bajku o pepeljugi, srpske bajke, tu majka posle smrti postaje krave i baš ima krvavih momenata
Ili ako pogledamo bilo koju bajku, borbe sa raznim avetima, aždajama, razgovori sa životinjama.

Većina bajki jesu diskutabilne i mnogo su menjane kroz razne generacije.
Imam negde bajku o pepeljugi, srpske bajke, tu majka posle smrti postaje krave i baš ima krvavih momenata
Ili ako pogledamo bilo koju bajku, borbe sa raznim avetima, aždajama, razgovori sa životinjama.
Da, na to sam mislila kad sam rekla za Crvenkapicu, nije ona jedina. Ovi razgovori sa životinjama su kamilica.
Zanimljivo je kad se analiziraju današnje bajke ili crtići koliko su prikladni i uspoređuje ih se s ovima od prije.
A zanemari se da te od prije ne bi prošle kroz puno filtera kroz koje se danas prolazi što je za djecu dobro, a što ne.
I tu govorim o ovoj oblikovanoj za djecu verziji, ne ovo (Pepeljuga) što si ti pročitala.

Da, na to sam mislila kad sam rekla za Crvenkapicu, nije ona jedina. Ovi razgovori sa životinjama su kamilica.
Zanimljivo je kad se analiziraju današnje bajke ili crtići koliko su prikladni i uspoređuje ih se s ovima od prije.
A zanemari se da te od prije ne bi prošle kroz puno filtera kroz koje se danas prolazi što je za djecu dobro, a što ne.
I tu govorim o ovoj oblikovanoj za djecu verziji, ne ovo (Pepeljuga) što si ti pročitala.
Pepeljugu, slikovnicu, koju sam ja čitala imala je i deo gde su sebi sekli prste da bi mogli obuti tu cipelicu, dobro to je neko izdanje iz 80ih,to je kasnije izbačeno.
Ko zna kakve su bajke bile nekad.
Prepune surovosti.
Primetila sam da ima sličnosti u bajkama koje su iz nekih drugih krajeva.
Barem ta neka osnova gde na kraju posle mnogo peripetija pobeđuje dobro.

Pepeljugu, slikovnicu, koju sam ja čitala imala je i deo gde su sebi sekli prste da bi mogli obuti tu cipelicu, dobro to je neko izdanje iz 80ih,to je kasnije izbačeno.
Ko zna kakve su bajke bile nekad.
Prepune surovosti.
Primetila sam da ima sličnosti u bajkama koje su iz nekih drugih krajeva.
Barem ta neka osnova gde na kraju posle mnogo peripetija pobeđuje dobro.
Da, to s prstima je dobar primjer. Kao i da se način na koji se baka i Crvenkapica rješavaju vuka isto vremenom mijenjao.

Back