Caffe Sulawesi- одмор од путовања

Koju zemlju u Aziji od navedenih bi voleli da posetite?

• Filipine

• Tajland

• Indoneziju

• Maldive

• Vijetnam

• Indiju

• Maleziju

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Чекамо, чекамо... :heart:

e pa ovako...
jos necu da pocinjem Afriku, ali cu pre toga da "bacim" koji redak i koju fotku, sa jednog ranijeg putovanja koje sam obecao
JC_shipwrecked.gif

Zaobilaznom putanjom krecemo na Filipine:D- miniubusom do Budimpeste, odakle "Egypt airom", koji je inace u to vreme slavio neki jubilej pa su cene bile "uaooo" niske, letimo za Kairo, pa posle pauze imamo let za Bangkok u koji slecemo oko 11 prepodne, a istog dana u vecernjim satima preko Filipinske aviokompanije "Cebu air" letimo za Manilu.

Od prtjaga smo iz Srbije poneli samo mali rancic sa priborom za licnu higijenu i jos nekim neophodnim stvarcicama, a kompletnu garderobu smo planirali da kupimo u Bangkoku,i iskoristimo vreme koje smo imali do vecernjeg leta..

Posto smo vec bili na Tajlandu znali smo gde da idemo u soping i za nekih 50-tak eura smo napunili rance raznom letnjom garderobom

a1.JPG

Poslednja izmena:

Ovo je inace prva destinacija na nasem putu, na kojoj planiramo da se zadrzimo oko 8 dana, pa smo vec kupili karte za let na Borneo...

....................................FILIPINI

Meni mozda i najdraza destinacija, sa fenomenalnom prirodom, prijatnim ljudima, prelepim plazama, hranom slicnom nasoj... mogu slobodno da kazem da je sto se turizma tice, neopravdano daleko iza Tajlanda, Malezije, Indonezije i ostalih zemalja jugoistocne Azije
Sastoje se iz 7107 ostrva, od kojih na mnoga, ljudska noga jos nije krocila, i jos nisu istrazena.
Cesto zanemarivani od strane turista zbog svog polozaja na "pogresnog" strani Kineskog mora, Filipini nagradjuju svakoga ko predje toliki put i poseti ih...:worth:

U Manili nismo hteli da se zadrzavamo, pa smo kupili karte za "Boracay", ostrvo cije su plaze vise puta izabirane za najlepse na svetu, od strane casopisa "National geographic".
Laie_21.gif

Stizemo na Filipine gde nas ne docekuje bas lepo vreme, i sa medjunarodnog, prelazimo na aerodrom za domace letove, gde se ukrcavamo u “Asian Spirit”,, majušni avion propelerac tipa “Daglas” (verovatno zaostao od Amerikanaca) sa samo 20 sedišta, i uzanim prolazom do istih...
Uz brujanje motora "Azijski duh" zadrhta, prope se, i uz skripu jurnu, a istog casa iz rupica sa svoda aviona, prokulja gusta para .
JC_wonky.gif

a2.jpg

pogled na neka od ostrva iz aviona "niskoletaca"
Laie_43.gif

a3.jpg

23.jpg

Posle sat vremena voznje, slecemo na minijaturnu pistu ostrva Katiklan, i sa još minijaturnijeg aerodroma “Kodofredo Ramos”, odlazimo do brodića. Kratkom vožnjom, i uz pomoć toplog vetra, ubrzo stigosmo na "Boracay" – jedno od filipinskih ostrva iz snova
good.gif

a4.JPG

Poslednja izmena:
Filipinsko ostrvo "Boracay" istinska je destinacija iz snova, sa fenomenalnim plazama , ocuvanom prirodom, puno mogucnosti za aktivan odmor i sto je najvaznije jos odoleva masovnom turizmu.
secret.gif

Ima oblik "psece koske" sa duzinom 7, a sirinom 2 kilometra.
U sredini je dzungla, pa ko zaceprka nacice mnostvo zaniimljivih stvari...
swoon.gif

E sad vreme koje smo mi izabrali,i nije bas "najsrecnije" za posetu Filipinima, zbog cestih nevremena, poplava i jakih tajfuna, pa je stoga tada i vrlo malo turista koji pored opasnosti dobijaju i mnogo nize cene nego u sezoni.:D
Par dana pre naseg dolaska, jak tajfun je pogodio Filipine i samo u blizini Manile je na trajektu poginulo preko 700 ljudi.
Na Boracayu nije bilo zrtava, ali je ostavio vidljive posledice...

sw.jpg

E sad kao i sve u zivotu, i ti "nedostaci" imaju svoje prednosti...turista gotovo da i nema, a bungalov iz razloga sto nema gostiju dobijamo za oko 7 ojra.
yahoo.gif

hotel se zove "Alisa u zemlji cuda"
pleasantry.gif

a6.jpg

a7.JPG

Poslednja izmena:
Prvih par dana smo bili smesteni u "Alisi", a posle smo presli u jeftinij koji je bio 3 eura...
yes4.gif

Paralelno uz "white beach"-najpopularniju plazu na ostrvu, prostire se neasfaltirana ulica sa vecinom hostela, bungalova, restorana, kafica... i uglavnom su sva desavanja smestena ovde.
bye2.gif

9.jpg

Duz plaze su inace od bambusa, mreza i slicnih stvari, napravljene zastite od oluja i slabijh tajfuna, jer nose vodu i pesak, pa se na taj nacin stanovnistvo bori sa prirodom
shok.gif

b1.bmp.jpg

b3.JPG

ja sam odusevljena na samom pocetku....bravo...svaka cast...

i sta dalje...?

:aha:

Kako je lepo kad ustanem umorna a ovako nesto prelepo me doceka :)
Uzivam kao i uvek citajuci i gledajuci slike.
Nastavi Ljubce.

Evo starog dobrog drustva:D,
a ja pomislio koliko dugo nisam pisao, da vise niko i ne svraca u nase kafance:bye:

Svraća,svraća,samo ti nastavi svoje pisanije :-)

Connie_happy-mail.gif

nastavljamo sa Filipinima
give_heart.gif

San mnogih je odmor na pustoj plaži u hladovini kokosove palme, e pa "Puka beach"je pravo mesto ako tako nesto zamisljate...
girl_yes2.gif

Puka plaza je gotovo pusta, jer u njenoj blizini nema hotela, a zanimljiva je zbog koralnih grebena sa zivopisnom morskom faunom i florom. Inace, ime je dobila po belim puka skoljkama, od kojih domacini prave mastovit nakit.
spruce_up.gif

Uzimamo jedno jutro mototaksi, posto nam je vozac "tricikl-a", kako se inace zove popularno prevozno sredstvo na Filipinima, trazio "vecu lovu"
beee.gif
, i tako zavrsismo nas 3-je na jednom motoru, koji nije taxi, ali snalaze se ljudi... transformisu se oni brzo u kuvare, domacine, vodice, papagaje. muzicare...
Laie_48.gif
ma u sta god da zatreba, samo da zarade nesto,
jedino je problem sto je mali sic, pa vozac skoro da sedi na kormanu:lol:
za nekih nasih 20-tak dinara krece voznja do jednog dela dokle moze da ide motor, a ostatak idemo pesaka da bi najzad dosli do tropske sumice kokosovih palmi.

pu4.bmp.jpg

pu9.JPG

pu1.JPG

pu5.bmp.jpg

Poslednja izmena:
Sve je na Filipinima ljupko – deca, ljudi, ptice, kuce, baste, skoljke, pirinac, polja… Miroljubivi i blagi, ljubazni i predusretljivi u stanju su ceo dan da presede na plazi u senci neke palme posmatrajuci more ili prolaznike.
Connie_twiddle-thumbs.gif

Vecito prisutni filipinski osmeh za koji kazu da vredi vise nego hiljadu reci, jedna je od osnovih obelezja ovog naroda
mocking.gif

b0.JPG

Svuda smo bili dobrodosli za druzenje uz neobavezno caskanje, odbojku na pesku, ugoscavanje.. interesuje ih mada dobar deo i nije cuo za Srbiju, kako se ovde zivi, kolike su plate, kakvi su ljudi... nekako oni sve to povezuju sa Evropom pa misle da smo prave "baje" i puni love, ali kad im objasnimo da su od nas napravili crnu rupu u Evropi, da su do skoro bili ratovi, i da ljudi generalno vrlo tesko zive, a da mi vec godinu dana "jedemo koske i kacamak" samo da bi dosli tu gde jesmo, drugarstvo je jos vece
pardon.gif

P7070223.JPG

Par dana pre puta sam imao malu nezgodu, otkinuo sam nokat na nozi kupajuci se na jednoj reci blizu Vrsca
scare.gif
, pa mi je Daca previjala prst i posle zavoja "oblacili" smo ga u iseceni prst od gumene rukavice da ne bi usla slana voda i pesak, ali me to n
pleasantry.gif
ije sprecavalo da sa drustvom na fotki iznad, odigramo koju partiju odbojke.

c1.bmp.jpg

Dolaskom Spanaca u 16 veku po ostrvima se rasirilo hriscanstvo Danas je preko 90%stanovnistva hriscanske vere.:pop:

b1.JPG

Za Filipince kazu da su hriscanstvo dobili od Evropljana, pragmaticnost od Amerikanaca i spiritualnost od Azijata
Iako su Spanci bili gospodari Filipina vekovima, posle1901, kada su ostrva preuzeli Amerikanci, znacaj spanskog je naglo opao. Danas se spanskim jezikom koristi svega 10% filipinaca.
mamba.gif

b2.JPG

Filipini su inace dobili ime po Spanskom kralju Filipu.
king.gif

Na fotki ispod nam mali filipinac u pesku pravi "umetnicko delo", pored kojeg ce da ispise nasa imena
paint.gif

b7.JPG

b8.JPG

a pogledajte ovo umetnicko delo...

P7040104.JPG

Pa da prodjemo malo "ulicama" Boracay-a
pleasantry.gif

Postoji samo jedna asfaltirana ulica koja je oko 5 km dugacka i duz nje su svi bitni objekti- skola, ambulanta, prodavnice...

P7070200.JPG

Zanimljivo je da nema automobila, nego samo tricikli, i par kombica za robu.

tricikl inace ima pozadi 4 mesta, ali se tu nagura i vise ljudi, a pogotovo dece kada idu u skolu... oni voze i van asfaltnog puta po zemljanim stazama, a voznja je neverovatno povoljna
secret.gif

b6.bmp.jpg

Ovo je jedna takozvana taxi stanica

b9.bmp.jpg

Struje ima, ali je malo "komplikovana"... misim treba se snaci
search.gif

b4.bmp.jpg

b3.bmp.jpg

Ulicni basket, a obruc je duplo manji nego nas.
mosking.gif

b5.bmp.jpg

Љубче и Дацо, ви сте ми спас од депресије у овим јесењим вечерима! :heart:

ko se to nama vratio :super:

stvarno ste fantasticni :heart:

Ma vazno je da se niko nije naljutio:rumenko:
pisem o jednom od prethodnih putovanja, a kada budem imao i vremena i inspiracije krecemo Afriku, i nadam se da ce biti bas bas:D
Drago mi je sto je vecina drustva tu, a naravno i "menadzer" ovog "zalepljenog" kafica-Vanda
girl_cool.gif

Back