Ae sad kad smo počeli priču o prog infekcijama da kažem samo zašto je to tako. Prog rok po formi i koncepciji deluje idealno čoveku 21. veka. Realizovan instrumentima našeg doba (za razliku od simfonijskih, većim delom formiranih pre 19. i tokom 19. veka), oslobodjen predeterminisanih klišea harmonijskih progresija i fraza (poput mainstream džezza), kao i otvorenom multi-thread strukturom (odmak od AABA forme) i lomljenjem ograničenja koja je rok ipak imao, deluje vrlo zavodljivo i intelektualno. Međutim, i pored svih tih obećavajućih propertisa, muzička implementacija je najčešće vrlo plitka jer prog, kao što rekoh, ima vrlo zahtevne propertise.
Pored gomile pretencioznih, nepotrebnih i obeshrabrujućih unisa, brejkova, hi-tech-a, banalnih i patetičnih melodija... malo toga suvislog ostaje.i opstaje..
Kao žanr je svojstven mlađim, ambicioznim ljudima, složenije i zahtevnije artističke percepcije..., mada većina listenersa ne pravi bitnu razliku između skupa i sistema te dozvoljavaju da im se provuku kvazi-prog forme nepotrebno ih zavodeći pa se neretko dešavaju lutanja i skretanja u razna žanrovska slepa creva…
Prog je sjajan kao prelazna forma jer ima veliki edukativni potencijal, kako za muzičare tako i za listenerse. Transformacije se najčešće dešavaju prema fjužn pravcima ili prema ozbiljnoj muzici. Kao opasno zavodljiv, prog rok neretko konvertuje radoznao i kreativan duh u neukrotivo egoistično-narcisoidni … što je prava šteta... U tu zamku sam i ja upao... pa sada mislim da sam Apolon i da su mi muze haremske ljubavnice.....Ovo su ujedno razlozi zašto je prog u mnogim "ozbiljnim" krugovima veoma underrated...
E sada, kad je meni jedan stariji, iskusniji i veoma, veoma dobar muzičar ispričao sličnu priču pitao sam ga: Dobro, neka je i tako, ali šta se nudi kao alternativa. Slego je ramenima i rekao: pa nema.
Evo jedan primer totalnog proga bez greške i bez mane. Kompleksno, sentimentalno... savršeno... totalna muzika.
... dosadno mi je da slušam i nešto iz 2010. ... za sedamdesete da ne pričam... dobro... pamtim melodije kao slon... mogu da ih reprodukujem u originalu bukvalno bez uređaja ... slušalica i tako to... što bi se reklo na sveću..

... ubacili mi mp3 plejer u glavu kad sam bio mali

... pa zašto bih gubio vreme da slušam ponovo? Zato ne prestajem da tragam za novim stvarima.
@ Bonzai de si ti? Planiram da te pitam za jedan savet... ali to ću kasnije.
Ovo je moj Seve (Sever)
Braon Haski, star je 2 godine i neviđeni je poltron... smešan je koliko poltroniše...
Sever je nasledio Vuka koji je bio pravi vuk... Vuka vuka su nam oduzeli zato što je bio pravi vuk i moj ćale ga je prošvercovao iz Nemačke... komšije se obeznanlie kad su ukapirale da je vuk... tj .kad je sa godinu i nešto po celu noć dozivao vučice

, a bio je dobroćudniji od deteta... dobro je Vuk, srećan je tamo negde sada .......