Kafić Čadjava mehana- Knjiški moljci XXXV

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije to stvar ukusa. Ako vidiš jednu lepu sliku ili spomenik, nisi video sve. Ideš dalje i gledaš ostale.
Ja sam video vrh, Van Goga, Monea, Manea, Gogena... pa sam oduševljen sa slikama u Segedin u, naročito one sa segedinskim poplavama. A tek koliko me je oduševila keramika u Žolnaji muzeju.
Ono što je murano za staklo, to je Žolnaji za keramiku.
moje pravilo je uvek bilo da zenski princip kod muskaraca vezan za umetnost nikad ne bi smeo da nadmasi osnovni muski. neko voli mikelandjela i berninija, frenk lojd rajta i misa v.d. roea, kirheov eskpresionizam, a da o dzekson poloku ni ne trosim slova jer tri krstarice samo o njemu ne bi bile dovoljne. rasprava ciji je veci ili sta je bolje i znacajnije u umetnosti ovde ne stoji, jer bi se vodila cak i na politickom nivou kao kada se mocart sprdao sa italijanskom operom pominjuci njihova stakato krestanja spram utegnute a nekad i nategnute nemacke opere. onaj prvi ljubitelj berninija sa pocetka, mocartu bi mozda priznavao najvise lacrimosu kao vrh njegovog stvralastva zato sto poznaje neverovatnu dubinu suberta koju skoro niko nije u umetnickoj muzici ikada dosegao i zavrsili bi diskusiju poredeci nacin mozda kako rubinstajn i askenazi sviraju jedno te isto delo skrjabina.

rubi, leprsavo i romanticno kao tvoji francuski impresionisti sa sve madjarskim zolnaj porcelanom spram mog nekad sterilnog herendija i mozda zorz seraovog poentilizma gde u pozadini odzvanja vladimirovo vidjenje aleksandrovih etida i sonata sa dinamikom koju niko nije nadmasio osim djavoljeg pogorelica.

dok pijem kafu iz suvoparne bele herendi soljice sa tek nekom koloritnom naznakom koja razbija hladnocu wassilli stolice i barcelona stocica i saperovog tizia koji obasjava prostoriju minimalistickog dizajna norman fosterovih formi. ti pijes istu kafu iz iscizelirane zolnaj soljice u art nouovo enterijeru klimtovog dizajna sa tifany lampama da ti daju nedostajucu toplinu koju traze uvek zene-kao kada prvi put udju u neciji brlog merkajuci ga do detalja i dajucu prelaznu ili nedovoljnu ocenu. bas kao sto je mone dozivljavao pejsaz i zene i sto da ne, donekle prekokanalni tarner, spram tvog klimtovskog ja suprostavljam šileovu hladnocu sa ostrim potezima cetke koji zenu oslikavaju na planu ne spoljnje impresionisticke senzacije vec onog najdubljeg untutarnjeg sto neku zenu cini visim bicem ove planete. nekom treba romanticna toplina koja mu fali, drugom ne treba jer je ima u prevelikoj meri. umetnost nije senzacija na prvu loptu, vec onog ispod neizrecenog kao kod pusenovih slika. zato ja uvek trazim zenu sa muskim principom koji je jaci od mog zenskog, nesto na nivou salvadora i gale.

kao sto rekoh u umetnosti sve je stvar preferencijala, bas kao i u zivotu.

Poslednja izmena:
Znam da voliš umetnost
A verujem da ti je zanimljivije da gledaš lolite nego debele ljude koji se ozderavaju, na to sam mislila
Od ovih nabrojanih imam Keneta Engera ciju knjigu Holivud Babylon preporučujem
Mozda imam i filmove drugih navedenih al sam loša sa pamcenjem imena, posebno egzotičnih
zivim umetnost
nemam potrebu za njenom ljubavlju

ako si znala pokojnog dragosa onda znas o cemu govorim. kao sto davno napisah ovo ispod za muziku

muzika je vrh...bozhanski i ljudski, u njoj se ogleda sve, od nasheg radjanja, zivljenja, smrti i uskrsnuca..... bilo da je antichka, srednjevekovna ili savremena.... mozemo je posmatrati sa raciom ili apstraktno, emprijski ili sa dozom kriticizma trazeci u njoj analogije monizma ili pluralizma ... sve mu uvek dodje na isto. zato neki kazu da je ona kosmichka i efemerna onog trena kad je nastala u geniju...i istovremeno vecna za nas ostale kojima je data u nasleđe.

Dobar dan
Muškatle, cvece koje volim
Clip_3.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back