Kafić Čadjava mehana- Knjiški moljci XXXV

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jaja se farbaju na Veliki petak, ali nije greh ni na Veliki četvrtak ili subotu. U pravoslavlju je Veliki petak dana za to i ništa drugo se ne radi. Ne znam kako su ti dani određeni kod Rimokatolika?
Ne mislim da je grijeh čak i da ih uopće ne ofarbaš.
A kako se radi? Onako kako si posložiš s vremenom.
Što se tiče Velikog četvrtka, petka i subote, održavaju se obredi.
Sve do subote navečer kad zasviraju orgulje i pale se svjetla (svijeće).
Posveta uskrsnog doručka je subota navečer ili nedjelja ujutro.

Pa lepo rece, ko nas šiša kad smo nesposobni
Screenshot_20250417-131051.png

Ne mislim da je grijeh čak i da ih uopće ne ofarbaš.
A kako se radi? Onako kako si posložiš s vremenom.
Što se tiče Velikog četvrtka, petka i subote, održavaju se obredi.
Sve do subote navečer kad zasviraju orgulje i pale se svjetla (svijeće).
Posveta uskrsnog doručka je subota navečer ili nedjelja ujutro.
Pa realno, vernici bi morali da farbaju i da idu na liturgiju.
Problem današnje Evrope je što se odrekla Hrišćanstva, zato nam i jeste ovako kako je. Sever Evrope više nema ni H od Hrišćanstva, u EU je to još uvek malo zastupljenije u rimokatoličkim zemljama Istočne Evrope, uključujući i Hrvatsku, ali pre svih, Poljsku i Mađarsku. Od pravoslavnih su tu Rumunijna i Grčka.

Pa realno, vernici bi morali da farbaju i da idu na liturgiju. P
roblem današnje Evrope je što se odrekla Hrišćanstva, zato nam i jeste ovako kako je. Sever Evrope više nema ni H od Hrišćanstva, u EU je to još uvek malo zastupljenije u rimokatoličkim zemljama Istočne Evrope, uključujući i Hrvatsku, ali pre svih, Poljsku i Mađarsku. Od pravoslavnih su tu Rumunijna i Grčka.
Ne znam što bih rekla osim da je vjera stvar izbora.
A ako se netko vjernikom i smatra, ok za liturgiju, ali ovi običaji su (barem po mom mišljenju) nešto lijepo, ali ne zato što se to tako mora ili je grijeh ako se ne učini. Bitnijim smatram ponašanje pojedinca prema zajednici. Duh i ozračje koje svatko nosi u sebi. Razumijevanje i poštivanje kad je riječ i o različitosti.

Ne znam što bih rekla osim da je vjera stvar izbora.
A ako se netko vjernikom i smatra, ok za liturgiju, ali ovi običaji su (barem po mom mišljenju) nešto lijepo, ali ne zato što se to tako mora ili je grijeh ako se ne učini. Bitnijim smatram ponašanje pojedinca prema zajednici. Duh i ozračje koje svatko nosi u sebi. Razumijevanje i poštivanje kad je riječ i o različitosti.
Slažem se, samo problem i jeste u tome što su ljudi masovno sveli veru na tradiciju, što nije ni približno jednako. Jeste tradicija super i to treba da se neguje, ali ne kao puka spoljašnjost bez suštine.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back