č i ć .

ja sam iz zagreba pa meni to sve isto . mi izgovaramo nesto izmedu č i ć tako da se u izgovoru ne razlikuju pa mi je problem pisati jer ne cujem razliku . znam da su prezimena na ć ali to je nauceno jer ja bi rekao naprimjer jovanovič a ne jovanović kada bi slusala kako govorim .

Ne znam ni ja na kakva pravila misliš. Neko je nekad govorio da u srpskohrvatskom jeziku postoje samo četiri riječi koje završavaju na -ič: gonič, vodič, ribič i branič. Ne znam da li je to istina...

E, da, podforum Jezik ti je malo gore. Bilo bi dobro da se tema tamo prebaci.

ja sam iz zagreba pa meni to sve isto . mi izgovaramo nesto izmedu č i ć tako da se u izgovoru ne razlikuju pa mi je problem pisati jer ne cujem razliku . znam da su prezimena na ć ali to je nauceno jer ja bi rekao naprimjer jovanovič a ne jovanović kada bi slusala kako govorim .

Pa ajd navedi primere reči pa da pomognemo.

Nego da vi u Hrvatskoj počnete da izgovarate glasove kako treba, za početak. Lako je posle staviti to na papir. Ne ulazim i istoriju i politiku, ali je sramota da ne znate svoj jezik.

Nego da vi u Hrvatskoj počnete da izgovarate glasove kako treba, za početak. Lako je posle staviti to na papir. Ne ulazim i istoriju i politiku, ali je sramota da ne znate svoj jezik.

I u BiH je slicno, nema to obavezno i samo veze sa Hrvatskom. Od kud ta govorna mana meni nije jasno.Nego vidim da imaju problem i sa pisanjem.

I u BiH je slicno, nema to obavezno i samo veze sa Hrvatskom. Od kud ta govorna mana meni nije jasno.Nego vidim da imaju problem i sa pisanjem.

Jeste, ali ne u cijeloj BiH. U srednjoj i istočnoj Bosni i Sarajevu brkaju č i ć, odnosno i đ. Krajina, zapadna Bosna, Hercegovina su OK, koliko znam.

Jeste, ali ne u cijeloj BiH. U srednjoj i istočnoj Bosni i Sarajevu brkaju č i ć, odnosno i đ. Krajina, zapadna Bosna, Hercegovina su OK, koliko

znam.

Za Hercegovce znam da da savrseno ispravno govore, ali ja ne znam tacno gde se zavrsava i gde pocinje ta Zapadna Bosna , pa i Krajina.
Ljudi iz Cazinske Krajine ( to je valjda ta Zapadna Bosna) su mi govorili da oni za razliku od Sarajlija jako lepo i ipsravno govore,
a ja naravno ljudima verujem. Sretala sam ja i Vojvodjane koji meshaju ta slovca.

Back