Uh... Priznajem da obilazim ovu temu vrlo često jer imam negativne asocijacije za koje nisam uvek spremna

.
Sa babezijom smo se borili (i izborili) dva puta za pet godina - jednom još u štenećem dobu (tada je imala na sebi baš duanin, ali sam pretpostavila da je zbog naglog rasta prešla u drugu kategoriju po težini pa je, možda zato, dejstvo oslabilo i žgadija se zakačila), drugi put prošle godine je bio malo nesretan splet okolnosti pa nam je pripremljeni "adventiks" bio na čekanju, a dejstvo nekog češkog preparata je verovatno prošlo... Krpelja nisam ni videla, pojma nemam ni kad ni koliko je bio zakačen. Priču ponavljam iz sledećeg razloga:
Dona je imala povišenu temperaturu koja je spala sasvim nakon što je primila antibiotik (prva neobična stvar koja nas je odvela na pogrešan put po pitanju postavljanja dijagnoze i lečenja).
Drugo, Dona nije imala tamnu mokraću uopšte (kasnije sam čula da ni to ne mora da bude pravilo).
I kada je drugi put dobila temperaturu - opet je spala pod dejstvom antibiotika (nekog drugog... onaj prvi više nije delovao).
Da se radi o babeziji ustanovili smo tek kad je urađena analiza krvi.
Istina je da se kod nje umešalo i teranje i neki vid upale materice (ali ne klasična gnojna) i da je zaista bilo traumatično (dok je nisam odvela na Veterinarski - svašta se pretpostavljalo, da ne kažem - nagađalo).
Suština je da je sezona krpelja, da nema apsolutno sigurne zaštite i da simptomi babezie ne moraju biti tipični i odmah prepoznatljivi. Ako posumnjate, ako nađete krpelja, ako pas odbije hranu (Dona je sve vreme jela... istina malo slabije, ali nije prestala da uzima hranu)... obavezno uradite analizu krvi! Imizol je efikasan lek, ali mora se dati na vreme...
Još nešto: Na Veterinarskom su mi prošle godine rekli da se po najnovijem "imizol" daje na početku terapije i obavezno se ponovi za 15 dana (bez obzira što je pas u međuvremenu praktično ozdravio). Ja sam tako i uradila sa Donom.
Inače, "Imizol" stvara imunitet na babeziju, ali svega nekih mesec dana tako da u tom periodu ne morate da tretirate psa bilo kakvim preparatom koji služi za zaštitu.