Buve, krpelji i ostala gamad

Ispada da nema pravila.
Meni frontline "radi radnju", a komšiji advantix, dok našem drugaru iz šetnje Kiltix. Pa ti budi pametan...
Najbolje je, možda, posmatrati to iz ugla lanca ishrane... :) (na kraju krajeva, i gamad mora nešto da jede...)
Šala mala, naravno, moramo ih zaštititi, najpre zbog boleština koje gamad prenosi.
I da ne citiram Deda Žikin post, ili deo koji je smeh citirala, treba obići više pet-šopova, ili vetova, i uzeti gde je najjeftinije - koje god to sredstvo bilo.
A i kako da budemo sigurni da li je pas naišao na krpelja pa se ovaj nije zakačio ili nije ni imao priliku?
Po nekom zakonu verovatnoće, s obzirom da žgadije ima svuda, malo je verovatno da se nisu ni sreli... verovatno svi ti preparati rade u velikom procentu, ali ako je naša životinja imala "sreću" da bude među onim malobrojnim na kojima "ne radi" - šta sve to vredi?
Dakle... pregledajte svoje ljubimce svakodnevno, pogotovo po povratku iz šetnje.

Cak mi je jedan covek danas reko da ima neke ampule koje se rastvaraju u 10 litra vode i onda se prska pas, ali sumnjivo mi je to posto ne zna ni kako se zovu a i kaze da kostaju oko 200 din.

Вероватније је да се раствара у једном литру воде. Претпостављам да је у питању неостомосан, који, додуше, произвођач препоручује чак и за купање мачака (бар је такав превод стављен уз ампулу). Безобразлук је у том случају блага реч, пре је у питању криминал. Бежи од свих ампула које се растварају у води. Frontline, Advantix, Kiltix! Можда постоји нешто четврто, али ја не знам за њега. А како је Смех рекла, непревазиђено средство је редован преглед, после сваке шетње (осим ако ниси потпуно уверен у ефикасност препарата који користиш).

На крају, Trixie није Bayer, када је хемија у питању. Хоћу да кажем, ако не знаш који препарат да купиш, види да ли на њему пише Merial или Bayer и то је крај списка, бар на нашем тржишту.

Mislim da svaki pas razicito reaguje i da mozes cuti bas razlicita iskustva i da to ne mora kod tebe biti slucaj. Tako je nama frontline jedno 10 godina bio savrsen a onda je odjendnom prestao da deluje pa smo koristili advantix a i on je posle nekog vremena zaribao asada mi je veterinar dao stronghold ili tako nekako.
A kada je bio stene moj pas je bio alergican na ogrlicu pa se ne bih ponovo usudila da je kupim. Dobro, to je bilo pre 12 godina i sigurno tada nije bio neki izbor tih ogrlica i sada je trziste dobro snabdeveno ali ipak ne zelim da isprobavam

Kupio sam Frontline i stavio juce i kad sam stavio dlaka oko dog mesta se bas ulepila (kao da je iscurelo), pa me zanima da li je takav slucaj i kod vas? Sve ovo mi je cudno zato sto jos uvek ima krpelje :S A procitao sam da u roku od 24h ubija sve krpelje.
A da i primetio sam da mu se koza peruta :S Da li je to od krpelja?

Poslednja izmena:
Da li je neko koristio Zero Puce ampule? Kažu da su biljne ,radikalno odbija buve i krpelje i da ne truju životinju,od frontline i advantixa nisam imala koristi.:confused:
Ako neko zna da mi odgovori još i o tim ogrlicama,da li je bitno da budu non stop na psu ili je bitno samo kad izlazi napolje?

Poslednja izmena:
Koje je sredstvo od ponudjenih najbolje za uklanjanje buva: Frontline,Frontline plus spray ili ampula Neostomosana?Brine me s obzirom da je otrov kako ce uticati na coveka.I ovako imam problem sa buvama koje mene ujedaju,pa jos i moja 2 psa.Mislim da ih ima i u mom krevetu sto je stvarno nepodnosljivo.Prskala sam sprejem protiv muva celu kucu i sve zatvorila i ostavila tako citav dan,sve usisala,pa izvetrila,pa se nadam da ce biti bolje.U slucaju da mi ovo ne pomogne sta predlazete?

Mi Laru i celu kucu (pogotovo tepihe) isprskamo Neostomosanom i obavezno ponovimo za 7 dana. Pomaze. Znamo da ga mnogi pljuju ali nas je vet ubedio da bolje i tako ponekad nego buve u celom stanu. Da ne pricam da je Lara alergicna na buve i cim ih zapati to su rane koje su na ivici da se inficiraju.

Naprskaj dvorište Neostomosanom, operi im prostirke šamponom protiv buva, ako imaš paročistač, napari celu kuću. Samo ne znam šta ćeš sa građom, to ipak ne smeš da tretiraš, može da bude rizično. :( Što kaže jedna mačkarka, Advocate je odličan, deluje i na gliste i na buve i na komarce ali košta k'o da leči sidu. A tako i jeste, nema ga ispod 1000 dinara za ove male živuljke, a za Žaklinu koja je od onih srednjih... :neutral:

Možda ovo negde i piše ali ja sada nemam vremena da čitam 50 strana.
Dakle: Novi mačići su stigli, ali imaju buve. Imaju 3 meseca, jedan je težak oko 2 kg a drugi 1,700 kg. Kupila sam Frontline Spot On Cat, on je 0.5 ml i predviđen je za jednu životinju, ali ne piše od koliko kila.
Na uputstvu piše:" Jedna pipeta od 0,50ml po mački kg (doza između 7,5 - 15 mg/kg)."
Kako sad da odredimo dozu kad je pipeta u mililitrima a preporučena doza u miligramima?
Bojim se da ih ne predoziramo, još su vrlo mladi...

Uh, neka ti neki djak koji uci hemiju u srednjoj postavi proporciju. Samo, zar sme tako malima da im se aplikuje FL spot on?! :think: Pre su mi oni za sprej bili, ili jos bolje, za Arpalit Neo sprej ili penu. Trazi tamo gde si kupila jednu ampulu da proucite zajedno uputstvo.

Zaboravila sam sad ali cini mi se kad sam racunala za svoje, tih 0.5 ml je bilo dovoljno za macku od 10 kg (ili mozda 7.5 kg???). Na njemu pise da je bezbedan za macice stare 8 nedelja i teze od 1 kg - trebalo bi da to znaci da je jedna ampula od 0.5 ml bezbedna za jedno takvo mace. Inace, imala sam lose iskustvo sa smanjivanjem doze macicima tako da to ne bih preporucila (Advocate od 0.4 ml je dovoljan za macku od 4 kg, ja sam jednu ampulu podelila na 4 maceta od po 1 kg i nikakvog efekta nije bilo), ako je cela doza bezbedna onda daj celu dozu. Inace mozes slobodno da uzmes Frontline za pse pa ga spricem podelis na onoliko doza koliko imas macica.

Poslednja izmena:
Nisam više mogla da gledam kako ih žderu buve pa sam rizikovala po ampulu na svako mače.
Doza nije prejaka, ali je količinski velika, možda bi je trebalo više koncentrovati. Da objasnim: Na odrasloj mački ima jedno 6-7 cm prostora za vratom na koji se sipa ampula. Na mačetu kanalić može biti dug jedva 3-4 cm pa se sadržaj ampule preliva a one ližu. Srećom, nije im mnogo naudilo osim što su jedno pola sata pljuvali.
Strašno je bilo kada lek proradio a buve poludele - mačkice su skakale od muke. Stavila sam ih pred sebe na novine, ja lovila ošamućene buve, oni iščešavali, i grizli ih. Jedva sno mi tu napast savladali, ali posle jedno 4-5 sati intenzivnog rada najzad smo se rešili napasti pa su mace najzad blaženo zaspale. Bez buvetina koje grizu! I sad smonajzad fina gospoda.

Zdravo svima!Imam jedan problem... cuvam macku i psa,maca je stara godinu dana i ona stalno boravi u dvoristu jer je ono zaista veliko,dok sam psa uzela pre mesec dana,tada je bio star dva meseca,on je uglavnom u kuci.Maca takodje ulazi u kucu ali znatno manje nego pas...Radi se s o obicnoj maci a kuce je rasa Zlatni Retriver...
Problem je u tome sto imaju buve!!! Pas ne toliko jer njega redovno pregledjujem,vodim veterinaru,kupam,cesljam,a maca ih ima u abnormalnom broju! Praskam ih redovno praskom,kuci sam kupila i neki sprej,ali on se i dalje cese i grize za rep i zadnje nogice!Veterinar mi je reko da ne smem psa da tretiram ampulama i jacim sredstvima a ni ogrlice nisu preporucljive u njegovom uzrastu...Jako se plasim da se buve ne nastane i u kuci jer sam primetila da moja sestra ima ujede u obliku crvenih tacaka :sad2: !
Interesuje me kako mogu da zastitim svoj dom i porodicu od tih odvratnih stvorenja a naravno i svoje dve maze???
Hvala unapred!

. Cim sam nabavila macu i kucu prosle godine nosila sam ih veterinaru da ih ocistim od parazita i buva. Protiv buva im je nesto (meni lici na ruz za usne ) samo od glave do repa duz kicme "namazao" kao kad vuces isprekidane crte i rekao da to ubija i buve i krpelje i to tri meseca od momenta kad su namazani. .Znaci kad buva ili krpelj skoce na njih i ujedu ih odmah crknu tako da ne mogu da se namnoze i da zive na njima (jer i moja maca i kuca zive u dvoristu pa maca i odseta u komsiluk i dolazi u kontakt sa drugim macama i zelela sam da zastitim i njih i sebe i ukucane od buva) .Ne znam kako se zove preparat ali deluje , nisu imali buve.I kuca i maca su bile oko 2-3 meseca stare kad je to uradjeno-nije stetno za mlade

Leto je period sa najviše buva, kako temperatura bude padala sve manje će ih biti. Za mačku je frontline ampula efiikasna a za psa verovatno isto to samo u spreju. Možda bi sprej bio dobro rešenje ali nije baš jeftin.
Kuću prskaš fajtalicom, podove, krevete i sve drugo sa "neostomosan" ampulom rastvorenoj u litar vode. Smrdi na naftalin ali miris nestaje kroz pola sata, zato otvori prozore.

Istretiraj kucu (kao stambeni prostor, mrzim ovu tastaturu), za psa nabavi Arpalit neo penu ili sprej dok ne poraste dovoljno za neku trajniju zastitu, mozes i macu time da istretiras za prvu pomoc, da ih malo suzbijes, pa da joj tek onda stavis ampulu. I ne razumem kakve veze ima sto je maca domaca a pas rasan?! Svi moji dosadasnji psi su bili mesanci i imali su bolji tretman od 85% rasnih pasa koje sam vidjala.

Back