Da se razumemo,bez zlih namera:Kulinarstvo je na ovom forumu svrstano u hobi,tako ga i shvatam.Pricamo o temi opusteno,kroz pristojnu salu.Nismo profesionalci,nije nam kulinarstvo profesija.
Ako ti smeta,ti brisi.
Ako ti smeta,ti brisi.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Ne radi se o tome da li meni smeta.Da se razumemo,bez zlih namera:Kulinarstvo je na ovom forumu svrstano u hobi,tako ga i shvatam.Pricamo o temi opusteno,kroz pristojnu salu.Nismo profesionalci,nije nam kulinarstvo profesija.
Ako ti smeta,ti brisi.![]()

Ja jednom zamolila mog mm da mi iskrcka orahe i u roku od pola sata mi je slomio krckalicu koja je godinama dobro radila. Vise ga nisam molila. Snasao se covek![]()

) A mi obecali zenama da pravimo dimljene vesalice.Ako to ne ostvarimo,a obecali smo,kad se sejke udruze bice 
,naebali smo ga.

Dobijaš rešenje, gruba skica sa objašnjenjem ukapiraćeš. Stvar provereno radi, što je najvažnije!Tako je Vera,ti pusi meso,ja cu da dimim,na kraju svi zadovoljni.
Ja imam drugi problem.Svastika i pasa mi zive u Vermontu,USA.Imaju kucu na lepom mestu,divna priroda,dvoriste veliko...ali nemaju pusnicu,Ameri i ne znaju sta je to.) A mi obecali zenama da pravimo dimljene vesalice.Ako to ne ostvarimo,a obecali smo,kad se sejke udruze bice
,naebali smo ga.
Zato moramo da nadjemo neko resenje i odimimo to u datim uslovima,neko bure,nesto prirucno,tehnika pomocui stapa i kanapa.
Eto,to ti je moja muka,a Proka mudro cuti,kladim se da ima neko resenje...![]()
Dobijaš rešenje, gruba skica sa objašnjenjem ukapiraćeš. Stvar provereno radi, što je najvažnije!

Lepo smo se mi ispricali,ali da vidimo da li smo nesto i naucili.
Zadatak je bio jednostavan: Dimljene vesalice.
Znaci,necemo suvo meso od njih pa da ih konzumiramo posle pusenja,kako bi rekla Vera,nego idu u tiganj na przenje.Prodimiti,iliti popusiti...,
Salamurenje,koje je veoma vazno za sve to je lepo opisano.Nasoliti,sloziti da ogrezne u tecnosti,moze i malo vode da se doda ako nema dovoljno soka da ogrezne,pritisnuti nekim teskim predmetom i to je to.Salamurenje traje minimum tri nedelje,moze i duze,jos bolje.Na svakih sedam dana presloziti meso,ono sto bi doli sad je gori itd...
Kad zavrsimo salamurenje,vesalice,a moze i meso seceno na snicle,npr.od buta,kaci se u pusnicu,pusti da se ocedi i osusi pa se lozi vatra.Prvo se kupi 10kg oraha,pa se dobro tuca,odvoje orasi a one ljuske sluze za prvu vatru,prvo se sa tim ljuskama zalozi pusnica,pa kad izgori,lozi se bukovinom.Ko nema ljuske ide kod Espanolove taste,ali tamo mora prvo da tuca i da pazi da ne prebije sve prste ,jerbo ti da cekic sa radijalnim oscilacijama koji svud bije,a najmanje po orasima.
Za ove popusene,iliti prodimljene vesalice,dovoljno je da pusis dan,tj.dimis.Neko dimi hladnim dimom,neko bogami dize temperaturu i na 60-70C,moze i jedno i drugo.Pa u tiganj i obavezno dobro,crno vino.Belo je obican caj za tako jaku mandzu.
E,ko nema pusnicu taj ne moze da pusi,mora da se snalazi sa nekim buretom i da to improvizuje.Tu sad treba majstor.Kako pomocu stapa i kanapa,iliti bureta prodimiti ovako lepo salamureno meso.Pitanje je sad.Ko zna neka obijasni lepo,ako shvatim ja,shvatice svako.![]()

Zauzima malo prostora, postavi se bliže vratima zbog eventualnih neželjenih posetilaca i kućica za psa obavezno pored bureta 
Četiri,pet dana najviše. ko zna kakva je ovo pec u kome majstor pece velike komade mesa ucelo?
koliko sam shvatio, pece se na ""vrucem dimu"" ???
ima li neko neki link gde moze da se malo bolje osmotri ta pec/pusnica?
Evo opet ću ja
DakleM, potrebno je jedno mentalno bure od 200 litara kojem se nekom makinom otvore, izvade, oni okrugli poklopci sa obe strane. Jedan okrugli poklopac se burgijom skroz izbuši jer će kroz te rupice izlaziti vani dim. Pri vrhu bureta, recimo na nekih 30 do 40cm od vrha, isto se izbuše rupice i kroz te rupice će prolaziti šipke na kojima visi meso. Znači, sa jednog na drugi kraj bureta se kroz te rupe provuku metalne šipke sa mesom. Najbolje je praviti te rupe na različitim visinama tako se može što više mesa dimiti iliti pušiti u isto vreme i to se onda uradi u "nivoima" tako da se mogu nakačiti i duži i kraći komadi mesa. Duži komadi se stave na višlje nivoe, kraći na one niže. Nadam se da me kontate i bez skice.
E, sad su potrebne gradjevinske cigle. Jedno šest do osam komada sa svake strane, odnosno po tri, četiri u visinu..
Pre bureta se na te cigle stavi komad rabic žice širi od bureta a na rabic žicu sipa se sloj sitnijeg šodera. Šoder služi kao filter i za vatru, dim, a i skuplja masnoću koja pada s mesa i spečava da kapi masnoće upadnu u vatru i naprave kermez.
Na tako složeno postolje jednostavno se samo nakači bure. Na one šipke se naredja meso i uvuče u bure. Izbušenim pokopcem se poklopi.
Malo dalje se nalože drva, pa kad ono izgori onaj žar se ugura u taj prostor izmedju cigli.
Eto, to je sva muka.
Što se tiče mesa, ocedjenim komadima mesa se probuši rupa kroz koju će se provući omčice za onu šipku. Omčice se prave od bakarne žice ali deo omče koja prolazi kroz meso ide od kanapa i to se kanapče vezuje za žicu.
Ovako sam ja dimila meso u sred Bgd za vreme 92, 93.g.Zauzima malo prostora, postavi se bliže vratima zbog eventualnih neželjenih posetilaca i kućica za psa obavezno pored bureta
Nisam rekla vadjenje mesa iz salamure na 7 danaČetiri,pet dana najviše.
Bez obzira kolika je količina soli u pitanju koja čuva meso, ipak je to sirovo meso i krv koja se vrlo lako može pokvariti. Moramo strogo voditi računa o tome.
Salamuru procediti, poskidati one zelene klobuke sa površine, i preliti ponovo preko preslaganog mesa. Ne bi bilo loše salamuru procediti preko gaze il gušćeg sita.

Ako ga, ako.
Pa najbolje da ti posaljemo koju vesalicu sa Zlatibora i da se resis muka![]()

E pa bez prave pusnice ne znam kako ces to da izvedes, a bilo koja druga varijanta...da li je pravi ukus?
Obilazi parohijuAko ga, ako.
Nego, jel neko možda provalio šta je ovaj čovek na Prokinom linku samleo i sa čim je to natrljao meso pre pečenja?
Samleo je crni i kajenski biber i dodao so. pa time natrljao meso.
Rado,nije ovo dimljeno meso,vec vesalica koja ide u tiganj.Proka je lepo rekao,mislim da je u pravu,stos je u salamurenju a odime je cas posla i iznad rostilja.Za suvo meso je vec potrebna pusnica,dugo se dimi i zri...ovo je nesto drugo,przi se prodimljeno,dim mu samo daje ukus.