Bunjevci neće da budu Hrvati

Pa naravno da ces da pises. Ti si nam izvor informacija, Ili vi ili mediji. Ovako imam jednu lepu komsinicu udatu skoro su napravili kucu ovde i cesto je vidjam iako radi u Italiji ,cuvaju bake na jezeru Komo, Njena smena je po 2 meseca pa dodje na 3 nedelje i tako, Ona je iz Vukovara, Skoro su isli na odmor pa joj je dosao otac da pricuva decu koja idu u skolu, Pisem ovo jer sam odusevljen njihovim korektnim komsijskim ponasanjem ,poredim je sa drugim komsijom iz okoline SIBENIKA koji je susta suprotnost,a ima jos nekih iz Dalmacije koji su mnogo sirovi, Sto ovo pisem pa dosao sam do zakljucka da je mentalitet Srba iz Hrvatske veoma razlicit prema kraju iz koga dolaze.

Dalmosi i jesu siroviji, no necemo generalizirati, a moji Vukovarcani i Vukovarci..unatoc svemu sta su prosli su divni ljudi siroka srca

Evo ti sad nesto sta se desilo pre dva meseca a cega nije bilo i nece biti u medijima.

Dakle dosle su u grad dve osobe...koje naravno nisu iz Vukovara...naisli su na coveka sa srpskim registracijama i bez ikakvog razloga ga napali, ne samo da su mu ostetili auto nego su poceli da se deru...ovo je Srbin, ubijte ga, sta ce Srbin u Hrv..

I Hrvati i Srbi su zajedno skocili i obranili coveka a te osobe zadrzali do dolaska policije...

Bunjevci traže ispravljanje istorijskog presedana

Subotica -- Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine zatražio je da Skupština Vojvodine dokument iz 1945. proglasi aktom nasilne asimilacije i protiv ljudskih prava.
IZVOR: TANJUG SREDA, 12.10.2016. | 12:25

335864625490807393ea2874338167_v4_big.jpg

Tim dokumentom se naređuje da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima.
Kako je na konferenciji za novinare predstavila predsednica ovog saveta Suzana Kujundžić Ostojić, sprovođenje naredbe kao "istorijskog presedana" nakon Drugog svetskog rata nanelo je "katastrofalne posledice" po Bunjevce, navodeći da ih je po popisu iz 1918. bilo 100.000, a danas tek oko 16.000.

"Iskreno se nadam da će ova istorijska nepravda biti jednom ispravljena. Naravno, posledice ne mogu biti ispravljene, ali da će svakako Bunjevcima koji to danas hoće da budu i koji se tako izjašnjavaju biti mnogo lakše nego što je to bilo pre", rekla je Kujundžić - Ostojić.

Inicijativa za donošenje ove odluke predata je nadležnom pokrajinskom sekretarijatu od kojeg se očekuje da je prosledi Skupštini Vojvodine.

Predsednik Izvršnog odbora ovog saveta i lider Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić veruje da postoji politička podrška da ova odluka bude usvojena.

"Danas i ubuduće se ne može osporavati nikome, ni jednom pripadniku bilo koje nacionalne manjine, a to znači ni nama Bunjevcima, pravo na lično izjašnjenje po svom osećanju i pravo na organizovanje u skladu sa Ustavom i, pre svega, Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina", rekao je Bajić.

On smatra da će njegovim usvajanjem biti stavljena tačka na sve insinuacije o statusu Bunjevaca u Republici Srbiji, deljenju hrvatskog nacionalnog korpusa i postojanju takozvanog "bunjevačkog pitanja" u srpsko - hrvatskim odnosima, za koje veruje da će usvajanjem ove deklaracije biti relaksirani.

Glavni narodno-oslobodilački odbor Vojvodine doneo je 14. maja 1945. akt po kojem "bunjevačke i šokačke narodnosti ne postoje" i kojim je naređeno da treba "sve Bunjevce i Šokce tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu".

Bunjevački nacionalni savet je još tokom 2005. i 2006. godine podnosio slične inicijative Skupštini Vojvodine, kada nisu naišli na razumevanje.

b92

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=10&dd=12&nav_category=12&nav_id=1186992

Bunjevci traže ispravljanje istorijskog presedana

Subotica -- Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine zatražio je da Skupština Vojvodine dokument iz 1945. proglasi aktom nasilne asimilacije i protiv ljudskih prava.
IZVOR: TANJUG SREDA, 12.10.2016. | 12:25

335864625490807393ea2874338167_v4_big.jpg

Tim dokumentom se naređuje da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima.
Kako je na konferenciji za novinare predstavila predsednica ovog saveta Suzana Kujundžić Ostojić, sprovođenje naredbe kao "istorijskog presedana" nakon Drugog svetskog rata nanelo je "katastrofalne posledice" po Bunjevce, navodeći da ih je po popisu iz 1918. bilo 100.000, a danas tek oko 16.000.

"Iskreno se nadam da će ova istorijska nepravda biti jednom ispravljena. Naravno, posledice ne mogu biti ispravljene, ali da će svakako Bunjevcima koji to danas hoće da budu i koji se tako izjašnjavaju biti mnogo lakše nego što je to bilo pre", rekla je Kujundžić - Ostojić.

Inicijativa za donošenje ove odluke predata je nadležnom pokrajinskom sekretarijatu od kojeg se očekuje da je prosledi Skupštini Vojvodine.

Predsednik Izvršnog odbora ovog saveta i lider Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić veruje da postoji politička podrška da ova odluka bude usvojena.

"Danas i ubuduće se ne može osporavati nikome, ni jednom pripadniku bilo koje nacionalne manjine, a to znači ni nama Bunjevcima, pravo na lično izjašnjenje po svom osećanju i pravo na organizovanje u skladu sa Ustavom i, pre svega, Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina", rekao je Bajić.

On smatra da će njegovim usvajanjem biti stavljena tačka na sve insinuacije o statusu Bunjevaca u Republici Srbiji, deljenju hrvatskog nacionalnog korpusa i postojanju takozvanog "bunjevačkog pitanja" u srpsko - hrvatskim odnosima, za koje veruje da će usvajanjem ove deklaracije biti relaksirani.

Glavni narodno-oslobodilački odbor Vojvodine doneo je 14. maja 1945. akt po kojem "bunjevačke i šokačke narodnosti ne postoje" i kojim je naređeno da treba "sve Bunjevce i Šokce tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu".

Bunjevački nacionalni savet je još tokom 2005. i 2006. godine podnosio slične inicijative Skupštini Vojvodine, kada nisu naišli na razumevanje.

b92

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=10&dd=12&nav_category=12&nav_id=1186992

Pa to je uvodni post teme...dobro jutro duco :mrgreen:

Ono su Večernje novosti,ovo je b92...i vrlo dobro znam šta je tema...

A to je vrlo ozbiljna tema,priznaćeš.

1945. godine dekretom zabraniti autohtonom narodu da to bude,je stvarno zločin.

Sa 100 hiljada su spali na svega 15-16 hiljada.

Eto do čega ih je taj dekret doveo,maltene do izumiranja.

Pa isto pise, prenose samo jedni od drugih.

A jesi sigurna da je bas dekret odgovoran za to? Naime broj Bunjevaca u Srbiji se svake godine smanjuje...

A šta kada bi Nijemci zabranili Lužičkim SRbima da budu to što jesu?
Kao što su ih Poljaci ili protjerali ili asimilirali pa ih tamo više nema.
A oni u Njemačkoj i dalje njeguju svoju tradiciju i svoj jezik,iako nisu ni pravoslavci,a nisu svi ni iste vjere.Ali su jedinstveni u očuvanju svog identiteta.

:eek::hahaha:

A kako je došlo do tog krajnje neobičnog fenomena?

Feketić je samo tablom sa imenom mesta odvojen od Lovćenca...

A Lovćenac je dobio ime pogodi po čemu...:per:

I tako, žive ljudi jedni sa drugima, druže se, mešaju...i pokaže se da je asimilatorski potencijal domaćih Mađara jednako nula, a dođoša sa Lovćena plus beskonačno...:hahaha:

Inače, u Lovćencu živi baba one vaše (i naše) starlete Nives Celzijus...viđam je u Vrbasu povremeno.

Feketić je samo tablom sa imenom mesta odvojen od Lovćenca...

A Lovćenac je dobio ime pogodi po čemu...:per:

I tako, žive ljudi jedni sa drugima, druže se, mešaju...i pokaže se da je asimilatorski potencijal domaćih Mađara jednako nula, a dođoša sa Lovćena plus beskonačno...:hahaha:

Inače, u Lovćencu živi baba one vaše (i naše) starlete Nives Celzijus...viđam je u Vrbasu povremeno.

Da, hoće to tako, zanimljivo da spominješ taj 'asimilatorski potencijal', ja sam rodom iz Zagorja, zagorski asimilatorski potencijal je isto ogroman, mi asimiliramo sve što dođe k nama, za vrijeme rata je došlo puno Bosanaca u Zagorje, danas su njihova djeca Zagorci, govore zagorski, iako su njihovi očevi Bosanci, i govore bosanski... :mrgreen:

Baš sam pitao jednog svojeg dobrog frenda, Bosanca, rek'o čovječe, pa ti si prije 25 godina došao u Zagorje, duže živiš u Zagorju nego što si živio u Bosni, i još uvijek govoriš bosanski, a ne zagorski, pa kako je to moguće? A jbg, veli on, kad je taj vaš naglasak tako težak, moraš se roditi s njim... :hahaha:

Šta se rodi u Zagorju postaje Zagorec... :mrgreen:

Da, hoće to tako, zanimljivo da spominješ taj 'asimilatorski potencijal', ja sam rodom iz Zagorja, zagorski asimilatorski potencijal je isto ogroman, mi asimiliramo sve što dođe k nama, za vrijeme rata je došlo puno Bosanaca u Zagorje, danas su njihova djeca Zagorci, govore zagorski, iako su njihovi očevi Bosanci, i govore bosanski... :mrgreen:

Baš sam pitao jednog svojeg dobrog frenda, Bosanca, rek'o čovječe, pa ti si prije 25 godina došao u Zagorje, duže živiš u Zagorju nego što si živio u Bosni, i još uvijek govoriš bosanski, a ne zagorski, pa kako je to moguće? A jbg, veli on, kad je taj vaš naglasak tako težak, moraš se roditi s njim... :hahaha:

Pa dobro Zagorec,ovde pišeš čisto...nikad ne bih rekla da si iz Zagorja....:D
Nego,daj nam neki dobar recept za štrukle...:lol:

To što si naveo je logično...ovde je obrnuto...:per:

Došli Rolingstonsi 46-te, pa sada Mađari, koji su tu par stotina godina, govore Rolingstonski, a ne Rolingstonsi Madžarski...:zcepanje:

Da vama u Zagorje pošaljemo Rolingstonse, svi bi ste za dve generacije gusle slušali...:super:

I uz gusle popeuke pevali...

Nisu, točno.

- - - - - - - - - -

Ne trebaš bacati ljude u jame da bi ih protjerao, dosta je samo da ih zlostavljaš i diskriminiraš... :kafa:

- - - - - - - - - -

Bunjevci mogu biti što god oni odluče biti, porijeklom su Hrvati, a ako odluče biti Srbi nek' budu Srbi, a ako odluče biti Bunjevci nek' budu Bunjevci, koga briga zapravo, to se tiče njih a ne nas... :kafa:

Da,to je recept kako vi radite i postupate sa Srbima u rvackoj,ali si prevideo jednu bitnu tvar,mi smo Srbi i to Srbi ne rade.

To što si naveo je logično...ovde je obrnuto...:per:

Došli Rolingstonsi 46-te, pa sada Mađari, koji su tu par stotina godina, govore Rolingstonski, a ne Rolingstonsi Madžarski...:zcepanje:

Da vama u Zagorje pošaljemo Rolingstonse, svi bi ste za dve generacije gusle slušali...:super:

I uz gusle popeuke pevali...

Bio jedan Crnogorac u mojem kvartu, još prije rata, svake nedjelje prije ručka vadio gusle i udri na balkonu... :hahaha:

Da,to je recept kako vi radite i postupate sa Srbima u rvackoj,ali si prevideo jednu bitnu tvar,mi smo Srbi i to Srbi ne rade.

Nemož ti njima objasniti da to rasni ljudi ne rade, već nacionalni isprdci nastali prosvetiteljstvom, revolucijom i namerno pogrešnom definicijom pojma nacija.

Da nije bilo tzv.revolucije 1789.g. sprovedeno svim tim sumnjivim ezoterijskim i dijaboličkim grupama i ložama, ne bi se Carstva raspala sa aristokratijom, i ne bi postojala SFRJ, SSSR, Hrvatska, Bih, Albanija, Makedonija, i sva ta boranija ...

Sve te današnje balkanske nerasne gnjidice između Nemaca i Turaka bile bi Srbi ...i to bi im bio izbor

U proglasu koji je 14. maja 1945. godine doneo Glavni narodnooslobodilački odbor Vojvodine, a koji je upućen svim okružnim odborima, naređuje se da u ličnim dokumentima svi budu upisani kao Hrvati.

- Kako bunjevačke i šokačke narodnosti ne postoje, naređuje vam se da sve Bunjevce i Šokce imadete tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu - piše u naređenju. - Sve izdate isprave sa upisanim Bunjevcima i Šokcima imaju biti uništene i izdate nove sa hrvatskom narodnošću, a u upisanim spiskovima da se narodnost ispravi.

Не постоји ни један компетентан страни етнограф који је Буњевце и Шокце сматрао Хрватима, Напротив, редовно су их обележавали као ''Србе католике'', ''Раце католике''. Од мађарских тако: Черник, Фикер, од аустријских: Хунфалви, Келети, Швикер.
Колико су бесмислене хрватске аспирације на ову етничку масу, нека послужи као доказ прва националитетна статистика од Алексе Фењеша, коју је Угарска спровела за годину 1840. У тој години није пронађен ниједан Хрват у Вировитичкој и Пожешкој жупанији, као и у Сремској Крајини и Сремској граници. Помињу се само Срби и Шокци.

ТОМИЦА КЕРЧУЉ
УПОТРЕБА ЋИРИЛИЦЕ У КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКОЈ БАШТИНИ КАТОЛИЧКИХ СРБА
Београд 2003

Back