Bunjevci neće da budu Hrvati

Eto samo ti se reklo, Bunjevci i Hrvati...

Da, to je jedini realan pokazatelj koliko se ljudi osjeća Bunjevcima a koliko Hrvatima, ljudi su svoje rekli...

- - - - - - - - - -

Gumenjak!

Cudis na to a ne cudis se sto je sve manje i manje rvata u rvatskoj?

A tek Srba, i njih je sve manje i manje... :sad2:

Sad ćemo morati uvoziti Aganistance kad vas nema... :sad2:

Uopće nije važno šta su oni porijeklom, to nije presudno, presudna će biti odluka njih kao zajednice koju će političku opciju izabrati...

Sama činjenica da oni kao jedna donekle definirana zajednica još uvijek postoje u većinski srpskoj državi može značiti samo jedno: da nisu Srbi, e sad, tko su i šta su, to je na njima, a svi ovi napisi o njihovoj nacionalnosti su samo politička natezanja za rukav, autori takvih napisa tim napisima zapravo politički djeluju kako bi Bunjevce usmjerili u jednom, ili drugom, ili pak trećem smjeru, već prema političkom afinitetu autora napisa, tako da se iz toga ne može realno znati što Bunjevci sami misle o svojoj nacionalnosti, za to treba pratiti njihovo praktično djelovanje, kako se Bunjevci realno osjećaju i izjašnjavaju... Možda odluče biti Srbi.

Onako odokativno ja bih rek'o da su Bunjevci sigurno Hrvati, jer vidi: BUnjevci, jel', to moraju biti Hrvati... :hahaha:

Dobro, eto imamo i 3.opciju :mrgreen:

Pa ja koliko vidim, oni ne zele da budu ni jedni ni drugi ni treci...sta ce buducnost doneti ja ne znam.

Ali sta ti ovo znaci kad ne priznajes novine tj ono sto predstavnici njihovi kazu?

za to treba pratiti njihovo praktično djelovanje, kako se Bunjevci realno osjećaju i izjašnjavaju... Možda odluče biti Srbi.

Predstavnici manjinskog naroda iz Bačke traže ukidanje naredbe iz 1945. godine.

Savez bačkih Bunjevaca (SBB) podneće inicijativu da se proglas Glavnog narodnooslobodilačkog odbora iz 1945. godine, po kome Bunjevci i Šokci moraju da se izjašnjavaju kao Hrvati, proglasi aktom koji krši poštovanje ljudskih prav

Nije li ovo prakticno delovanje? Kako si ti zamislio da to pratis, da se ide od jednog do drugog i da ga se pita sta on oseca? Zasada nemamo nista osim njihovih predstavnika, a oni su jasni, kako sada tako i u periodu 1930-1940. Ne zele biti nista drugo doli..Bunjevci.

Namerio sam se sad na ovo, pokusat cu izvuci nesto o njihovom misljenju pre, znam i neke ljude kojima cu se obratiti.

- - - - - - - - - -

Da, to je jedini realan pokazatelj koliko se ljudi osjeća Bunjevcima a koliko Hrvatima, ljudi su svoje rekli...

- - - - - - - - - -

A tek Srba, i njih je sve manje i manje... :sad2:

Sad ćemo morati uvoziti Aganistance kad vas nema... :sad2:
Da, postotak onih koji odlaze je veci u Srbiji, ali zasto ti nasedas na provokacije takvih ljudi? Pusti ga kvragu...hranis ga, vidis da ne pokusava uopste da ucestvuje u temi, tu je da tebe provocira, ignorisi to, ne hrani trola

Dobro, eto imamo i 3.opciju :mrgreen:

Pa ja koliko vidim, oni ne zele da budu ni jedni ni drugi ni treci...sta ce buducnost doneti ja ne znam.

Ali sta ti ovo znaci kad ne priznajes novine tj ono sto predstavnici njihovi kazu?

Nije li ovo prakticno delovanje? Kako si ti zamislio da to pratis, da se ide od jednog do drugog i da ga se pita sta on oseca? Zasada nemamo nista osim njihovih predstavnika, a oni su jasni, kako sada tako i u periodu 1930-1940. Ne zele biti nista drugo doli..Bunjevci.

Namerio sam se sad na ovo, pokusat cu izvuci nesto o njihovom misljenju pre, znam i neke ljude kojima cu se obratiti.

Da, to je čisto političko djelovanje, pa nije Savez bačkih Bunjevaca ribičko društvo, nego nekakvo političko tijelo, jasno da je to praktično djelovanje, ali političko, to je organizirano političko tijelo, e sad, u kojoj mjeri ima legitimitet u onoj mjeri i predstavlja zajednicu i njezin stav... Poklapa li se stav zajednice s političkim stavom političkog tijela, to je sad već pitanje, možda se poklapa a možda se i ne poklapa, kažem, ovisi o legitimitetu političkog tijela...

Kako ja to zamišljam pitaš? Pa lijepo, nek se ljudi izjasne, na popisu stanovništva, ili ako žele ostati zajednica onda nekim internim referendumom, nek se čuje šta ljudi misle, kako se osjećaju, pa onako kako odluče tako će im i biti, i nema više nikakvih dilema, tko hoće tako neka napravi tako, tko hoće drugačije neka napravi drugačije, i gotovo...

- - - - - - - - - -

vremenom ce se svi hrvati i bunjevci u Srbiji utopiti u Srbe.

Da bi neka manjinska zajednica opstala mora da ima makar 150.000 pripadnika

Da, to je najrealnija opcija, pod uvjetom da stanje u Vojvodini bude stabilno dovoljno dugo da se ta asimilacija dogodi...

Sam uzrok ovakvoj šarolikosti Vojvodine je upravo u stalnim nestabilnostima na tom području, izmjenama vlasti, izmjenama država, migracijama stanovništva...

Da, to je najrealnija opcija, pod uvjetom da stanje u Vojvodini bude stabilno dovoljno dugo da se ta asimilacija dogodi...

Sam uzrok ovakvoj šarolikosti Vojvodine je upravo u stalnim nestabilnostima na tom području, izmjenama vlasti, izmjenama država, migracijama stanovništva...

Uzrok šarolikosti u Vojvodini su migracije stanovništva, ali i ta specifičnost Vojvodine da u njoj pritisci za asimilaciju nikada nisu bili previše jaki.

Prvo, kod nas je živeo, a živi i sad narod vrlo raznolikog etničkog porekla, međusobno nevezanog. I gomile različitih vera.

Tu je uvek bilo politički osetljivo previše pritiskati.

Hrvati mogu da asimiluju Srbe u Hrvatskoj, jer, ma šta mi pričali na forumu, mi smo dve strane istog ghovneta.

Isto važi i za Hrvate u Srbiji.

Mađari nisu Sloveni, na primer. Nemci pogotovo, a usput su velika većina njih ovde bili protestanti, pa nisu hteli da se asimiluju ni u Mađare, a pogotovo ne u Srbe.

Rusini i Slovaci imaju bitnu prepreku u asimilaciji, a to je različitost jezika, a i kod njih su crkvene pripadnosti izmešane.

Bunjevci, o kojima je ovde reč, nisu Srbi, to je jasno, a jedan manji deo njih neće da budu Hrvati, pa nikom ništa, nek budu šta oće. Na kraju će, ako ne bude preteranih tumbanja, svi biti Srbi.

Mađari će biti Srbi samo ako su iz mešovitih brakova.

Za sada se Mađari najbolje asimiluju u Crnogorce...

Bunjevci, o kojima je ovde reč, nisu Srbi, to je jasno, a jedan manji deo njih neće da budu Hrvati, pa nikom ništa, nek budu šta oće. Na kraju će, ako ne bude preteranih tumbanja, svi biti Srbi.

Ovde se tvrdi da NIKO od Bunjevaca nece da budu Hrvati..otkud sad manji deo?

Pazi to si napisao pa me zanima na cemu to temeljis, dakle ne zezam se stvarno hocu da znam, ja koliko vidim politicki predstavnici Bunjevaca su jasni, e sad sta kaze Chief Poklapa li se stav zajednice s političkim stavom političkog tijela, to je vec pitanje. Zato te pitam.

Pazi to si napisao pa me zanima na cemu to temeljis, dakle ne zezam se stvarno hocu da znam, ja koliko vidim politicki predstavnici Bunjevaca su jasni, e sad sta kaze Chief Poklapa li se stav zajednice s političkim stavom političkog tijela, to je vec pitanje. Zato te pitam.

Od ljudi poreklom iz oblasti Bune, koji žive u Severnoj Bačkoj, grubo rečeno, 2/3 se izjašnjavaju kao Hrvati, a 1/3 kao Bunjevci.

Vrlo slična, da ne kažem ista, priča kao sa Srbima i Crnogorcima, gde imaš dva rođena brata istog oca, jedan se nacionalno izjašnjava kao Srbin, a jedan kao Crnogorac.

E, sada, oni Bunjevci (regionalno) koji se nacionalno izražavaju kao Bunjevci, očogledno neće da se izjasne kao Hrvati.

Temeljim na tome što sam godinama živeo u Subotici, a jedno kraće vreme i u Somboru, pa sam iz kontakta sa njima čuo dosta toga o tim njihovim pitanjima.

Od ljudi poreklom iz oblasti Bune, koji žive u Severnoj Bačkoj, grubo rečeno, 2/3 se izjašnjavaju kao Hrvati, a 1/3 kao Bunjevci.

Vrlo slična, da ne kažem ista, priča kao sa Srbima i Crnogorcima, gde imaš dva rođena brata istog oca, jedan se nacionalno izjašnjava kao Srbin, a jedan kao Crnogorac.

E, sada, oni Bunjevci (regionalno) koji se nacionalno izražavaju kao Bunjevci, očogledno neće da se izjasne kao Hrvati.

Temeljim na tome što sam godinama živeo u Subotici, a jedno kraće vreme i u Somboru, pa sam iz kontakta sa njima čuo dosta toga o tim njihovim pitanjima.

Hvala na odgovoru. Postavio sam bas jedan tekst iz Sombora, oni su tamo imali svoje novine pa se moze naci zanimljivih stvari

Za jednog deklarisanog Srbina iz Vukovara,Ti se Lovče baš mnogo zauzimaš za hrvatstvo Bunjevaca :think:

Da ako je onaj ko to misli iznimno glup, tup, neinteligentan itd, onda da. A inace...errrrmmm ne...e sad da si dovoljno inteligentan pogledao bi prepisku mene i Chiefa pa bi video da ja ama bas nigde ne vidim dokaz da su oni Hrvati kao sta sam jasno naglasio da vidim da danas a i u periodu 1930-1940 oni za sebe kazu da nisu Hrvati.

Ponavljam, to bi pomislio neko malo onako, priglup. Sreca da ti to nisi pomislio.

Lovac vidi pratis medije ,Srbi u Hrvatskoj stalno dozivljavaju sikaniranja ,vulgarni grafiti,nemogucnost zaposljavanja, Pogledaj Bunjevce ,zive u Srbiji ili na tom mestu barem 200~300 godina ,imaju kuce ,imaju zemlju, biti Hrvat u Srbiji nije lako osim na tom prostoru severozapadne Backe ,nije idealno ali te niko ne drka jer nisu ni pola od stanovnistva jedne nacije,mesovita sredina,Intimno mogu da se osecaju Hrvatima ali javno im se vise isplati da iskoriste tu mogucnost posebnosti da si Bunjevci, To ti je neka bolja varijanta ako zivis u Srbiji pa sto da to ne iskoriste,Mislim da su intimno politicki Hrvati, Ima ta prica i za Gorance koji se ovde bolje dozivljavaju nego Siptari iako imaju ista imena i prezimena.

Ma molim te.

in the 2011 census, in terms of ethnicity, 16,706 inhabitants of Vojvodina self-declared as Bunjevci and 47,033 as Croats.

16 000. ajme sramote. Pa koga ova šaka jada zahebava? Odoh sa ove teme. Neka me netko podsjeti da Vam postavim mapu Kroatendorfa.
tu je verovatno rodjen Barba Polo,pre nego je kreunuo u ekonomsku emigraciju put Dalamcije,gde je mladoj Dalmatinki napravi sincica Marka.Kasnije poznatog svetu kao Marko Polo, veliki hrvatski avanturista podrijetlom sa Korcule.
Tupane,nemacki jezik se u Vojvodini javlja sa dolaskom Svaba .Nebilo ti zapovedjeno,procitaj malo pisanu istoriju N.Sada i kada se naseljavaju podunavske svabe

Nisu, ni njihovi politički predstavnici, kao ni običan narod. Jednostavno, svaka priča o Bunjevcima kao Hrvatima dolazi iz Hrvatske i nema veze sa stanjem na terenu.

Nemoj politicke predstavnike ,Za njih je poznato da vole da budu glavni makar u mesnoj zajednici pa su po difoltu separatisti ,Jel nemaju sanse u vecem korpusu Hrvata ali na lokalu mogu da budu glavni,

Lovac vidi pratis medije ,Srbi u Hrvatskoj stalno dozivljavaju sikaniranja ,vulgarni grafiti,nemogucnost zaposljavanja, Pogledaj Bunjevce ,zive u Srbiji ili na tom mestu barem 200~300 godina ,imaju kuce ,imaju zemlju, biti Hrvat u Srbiji nije lako osim na tom prostoru severozapadne Backe ,nije idealno ali te niko ne drka jer nisu ni pola od stanovnistva jedne nacije,mesovita sredina,Intimno mogu da se osecaju Hrvatima ali javno im se vise isplati da iskoriste tu mogucnost posebnosti da si Bunjevci, To ti je neka bolja varijanta ako zivis u Srbiji pa sto da to ne iskoriste,Mislim da su intimno politicki Hrvati, Ima ta prica i za Gorance koji se ovde bolje dozivljavaju nego Siptari iako imaju ista imena i prezimena.

Mislio sam da ce me rasprava sa Krangom dovesti do ovoga pa sam se vec psihicki pripremao na odgovor koji sam 100 puta napisao...nije se desilo ali evo sada tebe..:dash: No dobro, sta se mora nije tesko...

Elem, iz moje prepiske sa Chiefom si mogao videti da upravo to ja i zelim reci sta se tice Bunjevaca, da oni mudro igraju a verovatno su procenili da ce u Srbiji dobiti bolja i veca prava a stanje i je trenutno takvo ljutio se ko ili ne.

A proturio si sad neke teme pa cemo malo o tome. Srbi u Ist.Slavoniji nisu sta i Srbi u drugim delovima Hrvatske. Zasto je to tako, stvarno ne mislim sada da pisem o tome, no ajmo se pozabaviti malo time.

Srbi u drugim delovima Hrvatske nigde nisu sikanirani i da imaju nemogucnost zaposljavanja, to su neverovatne gluposti, jer Srbi rade bas kao i svi, nisu agresivni i postuju drzavu u kojoj zive, tu se nema sta vise pisati.

Srbi u Ist.Slavoniji, moji sagradjani i okolina, koliko god je meni to zao ali su prilicno radikalni, od naroda do lokalnih politicara kojima pase takvo stanje da si cuvaju goozice. To je fakt. No u Ist.Slavoniji imas kvote za zaposljavanje i u gradu Vukovaru barem polovica zaposlenih su Srbi. Onda privatnik iz Bijeloga Polja je imao gradfevinsku firmu u kojoj su jedini zaposlenici mogli da budu Srbi iz Vu i okolice te nesto malo Madjara iz Baranje. Hrvati tamo nisu mogli dobiti posao. Takodjer ovde ima vise Srba privatnika i rade normalno vec godinama, neke radnje rade cak jos od vremena Krajine, mislis da bi opstali toliko dugo da su sikanirani?Ne to nije istina, to pisu zluradi ljudi ili kao ti, neobavesteni...

Onaj ko se po meni sikanira su ona starcad iz Krajine, njima nije lako stvarno, ali i tu ti se dodje da zapitas neke stvari, posto po tim selima nije ni Hrvatima lako, samo Hrvati retko pisu o tome, a one Novosti pisu samo o Srbima da se stvori slika kako su samo oni sikanirani. Mada da budem iskren, bar ja tako mislim, ipak se tamo dosta radi na sikaniranju Srba, verovatno da se ostale spreci da dodju. Poltika je ***** i ko misli da nije to tako i da im se ne otezava zivot, taj nije realan, pa su tako nagrabusili tamo i Hrvati kao kolektivne zrtve...

Imas i cinjenicu da Hrv manjina u Srbiji nije ni malo agresivna, ne vice se po Srbiji ovo je Hrvatska, ne pisu se grafiti protiv Srba (u Hrv imas dosta tih Hrvata sta to rade da se okrive Srbe, ali itekako je bilo i Srba, recimo autor grafita PONOVIT CEMO OVCARU je Srbin iz Borova Sela) itd itd.

No moje najiskrenije misljenje je to, a i toga si se dotakao...da je Srbija stvarno bolja prema manjinama, dakle maknimo sad sve probleme, sve zasto i kako, ali trenutno je to tako, hrv.manjini u Srbiji uza sve probleme je ipak bolje nego srpskoj u Hrv. sta je po meni i logicno jer sad u ovoj prici nije vazno ko je poceo rat, ko je kriv, sta je prvo kokos ili jaje, vec cinjenica da bombe od Hrvata nisu padale po Srbiji i unistavali srpske gradove i ljudi su puno manje ogorceniji nego Hrvati. Da me krivo ne svatis, nije to opravdanje, ali to je jednostavno tako, a nazalost ni nasa agresivna manjina u Ist.Slavoniji nicemu ne pridonosi da se to stanje smiri.

Da li ti je sad jasnije ili cu za koji dan morati opet isto da pisem?

Nisu, ni njihovi politički predstavnici, kao ni običan narod. Jednostavno, svaka priča o Bunjevcima kao Hrvatima dolazi iz Hrvatske i nema veze sa stanjem na terenu.

Slozit ces se da ipak mi ne znamo sta oni misle, drugo su pol. predstavnici a drugo oni kao zajednica i to malo Bunjevaca sta recimo znamo licno, nisu ipak relan pokazatelj. Hocu reci da ja sad ne kazem da se oni zovu Hrvatima, setit ces se da sam to i pre pisao, hocu reci da mi jos uvek ne znamo kako se oni osecaju, Chief je dobro napisao neke stvari o politickim predstavnicima i zajednici.

Ti si pisao da ne znas ni jednog Bunjevca koji se zove Hrvatom, a evo George, koji nije neka dileja vec ozbiljan forumas kaze nesto sasvim drugo, to kaze covek koji je zivio tamo gde ih ima puno, pa je tako spomenuo Sombor...a ako si citao sta sam postavio, mogao si primetiti jedan tekst iz Sombora..iz njihovih novina...tj onaj tekst ispod sta sam napisao...gde imas Bunjevca koji se zestoko borio da se na Bunjevce gleda kao na Hrvate.

Dakle, ajde da smanjimo malo licne pretenzije i da normalno dodjemo do nekog barem pribliznog odgovora sta se tice toga kako se oni osecaju..

Mislio sam da ce me rasprava sa Krangom dovesti do ovoga pa sam se vec psihicki pripremao na odgovor koji sam 100 puta napisao...nije se desilo ali evo sada tebe..:dash: No dobro, sta se mora nije tesko...

Elem, iz moje prepiske sa Chiefom si mogao videti da upravo to ja i zelim reci sta se tice Bunjevaca, da oni mudro igraju a verovatno su procenili da ce u Srbiji dobiti bolja i veca prava a stanje i je trenutno takvo ljutio se ko ili ne.

A proturio si sad neke teme pa cemo malo o tome. Srbi u Ist.Slavoniji nisu sta i Srbi u drugim delovima Hrvatske. Zasto je to tako, stvarno ne mislim sada da pisem o tome, no ajmo se pozabaviti malo time.

Srbi u drugim delovima Hrvatske nigde nisu sikanirani i da imaju nemogucnost zaposljavanja, to su neverovatne gluposti, jer Srbi rade bas kao i svi, nisu agresivni i postuju drzavu u kojoj zive, tu se nema sta vise pisati.

Srbi u Ist.Slavoniji, moji sagradjani i okolina, koliko god je meni to zao ali su prilicno radikalni, od naroda do lokalnih politicara kojima pase takvo stanje da si cuvaju goozice. To je fakt. No u Ist.Slavoniji imas kvote za zaposljavanje i u gradu Vukovaru barem polovica zaposlenih su Srbi. Onda privatnik iz Bijeloga Polja je imao gradfevinsku firmu u kojoj su jedini zaposlenici mogli da budu Srbi iz Vu i okolice te nesto malo Madjara iz Baranje. Hrvati tamo nisu mogli dobiti posao. Takodjer ovde ima vise Srba privatnika i rade normalno vec godinama, neke radnje rade cak jos od vremena Krajine, mislis da bi opstali toliko dugo da su sikanirani?Ne to nije istina, to pisu zluradi ljudi ili kao ti, neobavesteni...

Onaj ko se po meni sikanira su ona starcad iz Krajine, njima nije lako stvarno, ali i tu ti se dodje da zapitas neke stvari, posto po tim selima nije ni Hrvatima lako, samo Hrvati retko pisu o tome, a one Novosti pisu samo o Srbima da se stvori slika kako su samo oni sikanirani. Mada da budem iskren, bar ja tako mislim, ipak se tamo dosta radi na sikaniranju Srba, verovatno da se ostale spreci da dodju. Poltika je ***** i ko misli da nije to tako i da im se ne otezava zivot, taj nije realan, pa su tako nagrabusili tamo i Hrvati kao kolektivne zrtve...

Imas i cinjenicu da Hrv manjina u Srbiji nije ni malo agresivna, ne vice se po Srbiji ovo je Hrvatska, ne pisu se grafiti protiv Srba (u Hrv imas dosta tih Hrvata sta to rade da se okrive Srbe, ali itekako je bilo i Srba, recimo autor grafita PONOVIT CEMO OVCARU je Srbin iz Borova Sela) itd itd.

No moje najiskrenije misljenje je to, a i toga si se dotakao...da je Srbija stvarno bolja prema manjinama, dakle maknimo sad sve probleme, sve zasto i kako, ali trenutno je to tako, hrv.manjini u Srbiji uza sve probleme je ipak bolje nego srpskoj u Hrv. sta je po meni i logicno jer sad u ovoj prici nije vazno ko je poceo rat, ko je kriv, sta je prvo kokos ili jaje, vec cinjenica da bombe od Hrvata nisu padale po Srbiji i unistavali srpske gradove i ljudi su puno manje ogorceniji nego Hrvati. Da me krivo ne svatis, nije to opravdanje, ali to je jednostavno tako, a nazalost ni nasa agresivna manjina u Ist.Slavoniji nicemu ne pridonosi da se to stanje smiri.

Da li ti je sad jasnije ili cu za koji dan morati opet isto da pisem?

Pa naravno da ces da pises. Ti si nam izvor informacija, Ili vi ili mediji. Ovako imam jednu lepu komsinicu udatu skoro su napravili kucu ovde i cesto je vidjam iako radi u Italiji ,cuvaju bake na jezeru Komo, Njena smena je po 2 meseca pa dodje na 3 nedelje i tako, Ona je iz Vukovara, Skoro su isli na odmor pa joj je dosao otac da pricuva decu koja idu u skolu, Pisem ovo jer sam odusevljen njihovim korektnim komsijskim ponasanjem ,poredim je sa drugim komsijom iz okoline SIBENIKA koji je susta suprotnost,a ima jos nekih iz Dalmacije koji su mnogo sirovi, Sto ovo pisem pa dosao sam do zakljucka da je mentalitet Srba iz Hrvatske veoma razlicit prema kraju iz koga dolaze.

Back