Bunjevci neće da budu Hrvati

Malo ih je ostalo, protjerali ste pedesetak tisuća Hrvata iz Vojvodine... :kafa:

Fun fact: Ante Pavelić je bio Bunjevac... :per:

Ma jeste, sve smo ih naslagali na gomilu i išutirali u Hrvatsku, hoće to tako, ali u vašoj mašti. Jedina istina je zapravo da ste mali i da vas nikad nije bilo tamo gde ste mislili da vas ima, tipa neka hrvatska sela, mesta ili šta god po Vojvodini. Fun fact: Ante Pavelić je bio i Srbin, budući da su svi Hrvati potekli od Srba, pa vidiš kako to ništa ne mora da znači...

Mda, moji rođaci iz Rume pobjegli zbog najezde komaraca... :kafa:

Kome ti to bre lažeš?

Kada?

Malo ih je ostalo, protjerali ste pedesetak tisuća Hrvata iz Vojvodine... :kafa:

Fun fact: Ante Pavelić je bio Bunjevac... :per:

Je li broj bas toliki? Da li pod proterivanje podrazumevas i zamenu kuca? Je da to cinker spominje pa nema neku tezinu ali jbga bilo je i toga.

E sad, ono sto ja znam, za vreme SAO Krajine osim Hrvata koji su ostali pa bili pod velikim terorom, bilo je proterivanja Hrvata iz Srbije, konkretno znam za primere iz okolice Sida i okolice Novoga Sada. I to niko normalan ne moze da porekne, e sad stvarno je pitanje sta tacno podrazumevas pod proterivanje?

- - - - - - - - - -

Tvoji rođaci su pobegli, drugi su ostali i ništa im nije falilo. Izgleda da je sve do percepcije, ali makar Hrvati treba da se pokriju ušima kada god drugima sole pamet o nepoštovanju ljudskih prava i slično...

Pazi pusti sad ovo prepucavanje, ajmo ozbiljno o tome.

Sta tacno znaci pobegli i zbog cega? Kako cemo doci do sta tacnijeg broja proteranih, jer bilo ih je?

Rat, je ratna psihoza na delu...apsolutno je tacno da su se neki Hrvati hteli vratiti u Hrvatsku, nisu hteli zivet u Srbiji, hteli su biti sa svojima itd itd ali ima i onih koji su otisli pod pritiscima, jer su se bojali, primer su ti Hrtkovci, tamo se svasta desavalo i normalno da su ljudi otisli. Mozes ti dobiti negde drugde sto hiljada puta bolju kucu ali svoje se ne napusta tek tako.

ELEM, bilo je svega, toga je bilo i u Hrvatskoj gde su mnogi Srbi otisli zbog raznih pritisaka. Zato ajmo biti posteni, te Srbe svi vi ubrajate u proterane, pa mislim da bi bio red da se tako i prema Hrvatima postavimo.

Kako doci do sta tacnije brojke?

Ma jeste, sve smo ih naslagali na gomilu i išutirali u Hrvatsku, hoće to tako, ali u vašoj mašti. Jedina istina je zapravo da ste mali i da vas nikad nije bilo tamo gde ste mislili da vas ima, tipa neka hrvatska sela, mesta ili šta god po Vojvodini. Fun fact: Ante Pavelić je bio i Srbin, budući da su svi Hrvati potekli od Srba, pa vidiš kako to ništa ne mora da znači...

Juce mi je Gumenjak rekao da rvati ne poticu od Srba!

Kaze da rvati poticu od majmuna!

Veoma lako, ako je Hrvatima stalo do svojih proteranih, neka ih popišu i traže da im se vrate prava, baš kao što proterani Srbi traže svoja prava u Hrvatskoj...

Ali to i dalje ne znaci da su svi proterani...

Ozbiljno te pitam, previse se ovde generalizuje, jedni pricaju o 50 000 proteranih, ti da ih prakticki nije ni bilo, a istina je verovatno negde izmedju.

Pa dobro , to je legitimno pravo....

Ni vlasi ne zele da budu Rumuni, iako imaju usmerenje ka tome, pa i ovi takodje...
To je kao siva zona koja zeli da ostane siva , ni bela ni crna...

I obicno ako ih pustis da ostanu sivi, mozes da se oslonis na njih da ce ostati sivi...
Gori su oni koji zele da budu beli ili crni, npr crnogorci u vojvodini , hrvati u BIH, itd...
Takvi kad pocne rat (ne ocekujem rat CG Srbija, nego u opstem slucaju) moraju da se izoluju i sklone inace postaju generatori i cistki i zlocina...
Npr nemci u vojvodini iako su dobrim delom bile dobre komsije, ipak su primer belo crno a ne sivo....nemac je nemac tu nema zbora...

za nemce nemoj to govoriti u severnom banatu. ako nest neznas onda cuti

Bježali su u dva navrata, za vrijeme rata i nakon Oluje...

Je li broj bas toliki? Da li pod proterivanje podrazumevas i zamenu kuca? Je da to cinker spominje pa nema neku tezinu ali jbga bilo je i toga.

E sad, ono sto ja znam, za vreme SAO Krajine osim Hrvata koji su ostali pa bili pod velikim terorom, bilo je proterivanja Hrvata iz Srbije, konkretno znam za primere iz okolice Sida i okolice Novoga Sada. I to niko normalan ne moze da porekne, e sad stvarno je pitanje sta tacno podrazumevas pod proterivanje?

Protjerivanje je kad pod pritiskom moraš napustiti svoj dom, prijetnje, šikaniranje, vrijeđanje, uništavanje imovine, fizičko nasilje, diskriminacija...

Točne brojke se vjerojatno nikada neće znati, jer Republika Hrvatska pokazuje mali ili nikakav interes za vojvođanske Hrvate, što je, po mojem mišljenju, ravno veleizdaji...

Fun fact: Petrovaradin je početkom 19. stoljeća bio skoro 100% hrvatski grad... :per:

Bježali su u dva navrata, za vrijeme rata i nakon Oluje...

Protjerivanje je kad pod pritiskom moraš napustiti svoj dom, prijetnje, šikaniranje, vrijeđanje, uništavanje imovine, fizičko nasilje, diskriminacija...

Točne brojke se vjerojatno nikada neće znati, jer Republika Hrvatska pokazuje mali ili nikakav interes za vojvođanske Hrvate, što je, po mojem mišljenju, ravno veleizdaji...

Fun fact: Petrovaradin je početkom 19. stoljeća bio skoro 100% hrvatski grad... :per:

Moram ti priznati malo me cudi da se to desilo u Rumi no dobro...

Da, istina je da Hrv bas briga za njih

iz Rume Hrvati nisu bezali,doslo je do zamene imovine sa Srbima ali niko nije bezao.Reci prezime i reci cu ti odmah o kome se radi u kom delu grada je stanovao i da lazes

Svakako da je dobro da je doslo do zamene imovine, dobro za njih...no sta ako su ljudi bili pod pritiscima, pretnjama itd? I mene malo cudi to za Rumu no govorim onako u globalu...

Nije valjda da je lagao?! Pa ja sam šokiran :mrgreen:
Odziv Hrvata u Rumi i okolini u rezervu 1991. je bio masovan.Najvece sremsko selo Golubinci sa oko 7000 ljudi cine Srbi i Hrvati gotovo pola pola,nikakvih pizdarijanije bilo sve do pojave izbeglica koje su pokusale nasilno da se usele u kuce Hrvata.Komsije Srbi su to resili u roku pet minuta zastitivsi komsije hrate.
mali jede... znas vec sta;)

Svakako da je dobro da je doslo do zamene imovine, dobro za njih...no sta ako su ljudi bili pod pritiscima, pretnjama itd? I mene malo cudi to za Rumu no govorim onako u globalu...

nikakvih pretnji nije bilo.Licno poznajem tri porodice koje su jos u Junu 1991 zamenile nekretnine,Lisicic ,Porter (mladja cerka bila vrsna atleticarka) i jos jednog po nadimku.

Odziv Hrvata u Rumi i okolini u rezervu 1991. je bio masovan.Najvece sremsko selo Golubinci sa oko 7000 ljudi cine Srbi i Hrvati gotovo pola pola,nikakvih pizdarijanije bilo sve do pojave izbeglica koje su pokusale nasilno da se usele u kuce Hrvata.Komsije Srbi su to resili u roku pet minuta zastitivsi komsije hrate.
mali jede... znas vec sta;)

Za Golubince mogu 100% da kazem da si u pravu, vencani kum je tamo ziveo i pricao mi je o tome. Taj kraj bar koliko ja znam nije bio radikalan, zato me cudi malo to za Rumu..

Back