Бугарска историја

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ех, те чари демократије... :hahaha:

Знам да си био ироничан али не постоји чар демократије, барем не за народе бившег Источног блока. Постоји само сурови неолиберални капитализам и жестока тржишна утакмица.
Мислиш да се у Румунији живи боље него у Србији ? Ја сам био прошле године у Букурешту, њима су ти просечне плате скоро исте или нешто ниже него код нас у Србији и лоше се живи.
Је ли то тај напредак и прогрес у ЕУ о ком нам дежурни идеолози проповедају ?

Све земље источне Европе које су примљене у ЕУ су примљене као земље другог реда, које централна и западна Европа третира као изворе јефтине радне снаге, експлоатације и гледа на њих као на подљуде. Цела поента прича о приступу Румуније и Бугарске у ЕУ је била стратешко заокруживање РФ и стварање санитарног кордона од истих земаља.

Ми смо Срби први искусили и платили цену "благодати и лепоте Титове демократије" кроз лажи и обмане југословенства кад смо били "Запад за Исток", сад је наступила права brainwashing демократија.
Можда звучи параноидно, али сви народи источно Европе поготово ако су православни, постаће робови и деца ће им одрасти у слуге, све док се не одрекну вере приклањајући се звери ватиканској и да се одрекну словенског језика који их везује за Русију.

Тврдим, за 10 година англоамерички Запад враћа Турке на Балкан, а тај процес је започео разбијањем СФРЈ. Сви ћемо нестати под најездом муслимана Турака и Шиптара као скакаваца !!

Извини, мало сам одлутао од теме... али то је то... православни народи на Балкану морају пронаћи свој рецепт живљења или ће нас све прогутати мрак !

Добро је што рецимо БПЦ још пред крај живота сада почившег патријарха Максима се удаљила од политике уније и зближавања са Ватиканом, као и од унијатског Васељенског патријарха Вартоломеја. Штета што су прешли на нови календар.
Додуше они рачунају са Бугарском као и са Србијом, јер су били прихватили унију још давно у време бугарског владара Калојана, а то папа не заборавља као ни Фирентинску унију с Грцима. Ватикан жели да прошири свој утицај све до Црног Мора а већ своје римокатолике имају у Чипровцима с којима рачунају. Штросмајер је то знао јер је покатоличавао пучанство заједно са Стјепаном Верковићем по Бугарској и Македонији.
Велика је лукавост латинска.

Poslednja izmena od moderatora:
Добро је што рецимо БПЦ још пред крај живота сада почившег патријарха Максима се удаљила од политике уније и зближавања са Ватиканом, као и од унијатског Васељенског патријарха Вартоломеја. Штета што су прешли на нови календар.

Прича је таква...
У маj 1923 Мелетиj IV сазива такозвана "Свеправославна конференција" са преставници Цариградска, Србска, Еладска, Румунска и Кипарска црква.
Ова конференциjа одлучују о мењање календара са такозвани модификован Jулиански календар, коj поклапа се са Грегоријански до 2800 година.
Одмах затим одлука реализује Цариградска патриаршиja, Еладска (грчка) и Румунска црква. БПЦ увео модификован Jулиански календар у 1968, изненађујуће...

http://manastir.narod.ru/Kalendar/Part5.htm
http://more.info.bg/article.asp?articleID=825348&topicID=178&issueID=2710

Знам да си био ироничан али не постоји чар демократије, барем не за народе бившег Источног блока. Постоји само сурови неолиберални капитализам и жестока тржишна утакмица.
Мислиш да се у Румунији живи боље него у Србији ? Ја сам био прошле године у Букурешту, њима су ти просечне плате скоро исте или нешто ниже него код нас у Србији и лоше се живи.
Је ли то тај напредак и прогрес у ЕУ о ком нам дежурни идеолози проповедају ?

Све земље источне Европе које су примљене у ЕУ су примљене као земље другог реда, које централна и западна Европа третира као изворе јефтине радне снаге, експлоатације и гледа на њих као на подљуде. Цела поента прича о приступу Румуније и Бугарске у ЕУ је била стратешко заокруживање РФ и стварање санитарног кордона од истих земаља.

Ми смо Срби први искусили и платили цену "благодати и лепоте Титове демократије" кроз лажи и обмане југословенства кад смо били "Запад за Исток", сад је наступила права brainwashing демократија.
Можда звучи параноидно, али сви народи источно Европе поготово ако су православни, постаће робови и деца ће им одрасти у слуге, све док се не одрекну вере приклањајући се звери ватиканској и да се одрекну словенског језика који их везује за Русију.

Тврдим, за 10 година англоамерички Запад враћа Турке на Балкан, а тај процес је започео разбијањем СФРЈ. Сви ћемо нестати под најездом муслимана Турака и Шиптара као скакаваца !!

Извини, мало сам одлутао од теме... али то је то... православни народи на Балкану морају пронаћи свој рецепт живљења или ће нас све прогутати мрак !

Додуше они рачунају са Бугарском као и са Србијом, јер су били прихватили унију још давно у време бугарског владара Калојана, а то папа не заборавља као ни Фирентинску унију с Грцима. Ватикан жели да прошири свој утицај све до Црног Мора а већ своје римокатолике имају у Чипровцима с којима рачунају. Штросмајер је то знао јер је покатоличавао пучанство заједно са Стјепаном Верковићем по Бугарској и Македонији.
Велика је лукавост латинска.

Да не лутамо превише. Не видим да у садашњој политици ЕУ верско питање односно припадност Грчке; Србије, Бугарске...има било какву улогу. Неолиберализам је прилично атеистичан, њега интересује "преобраћање" људи у конзументе, а не у грађане, вернике, патриоте и сл. Традиционалне хришћанске деноминације у једној Великој Британији су рецимо у крајњем осипању.

Што се Калојана тиче, он је био толико веран Риму у црквеном и политичком погледу да је годину дана после склапања уније 1205. уништио крсташку војску и погубио првог латинског цара Балдуина Фландријског, а 1207. и другог важног вођу Латина, солунског краља Бонифација Монфератског. Касније је Трновска Бугарска рецимо била једна од оаза за противнике унионистичке политике цара Михаила VIII Палеолога.

Исто би се могло рећи и за Фирентинску унију коју је у 15. веку прихватио византијски цар Јован VIII Палеолог. Сетимо се, његова мајка Јелена Драгаш и брат-наследник Константин XI су били против уније. Јован VIII је на крају сахрањен по католичком обреду, византијска православна црква му је ускратила и посмртне обреде. Једини је византијски цар коме се тако нешто десило (ни Михаило VIII Палеолог није тако сахрањен). Иако је у Византији било истакнутих присталица и Лионске и касније Фирентинске уније оне су за византијско свештенство, монаштво, прост свет, већину племства итд биле мртворођене.

Неолиберализам и друге пошасти теже брисању већине разлика међу народима и државама. Ту треба гледати основу евентуалног непријатељства према православној цркви, а не у неким средњовековним коренима.

Ја сам само рекао да је просто сјајно што неке битне одлуке против којих је већина народа тако лагано пролазе...
Ево сад смо чули да је већина Бугара била против бомбардовања, као и Македонци а њихове владе су сервилно подржале то бомбардовање...
Знамо да су Македонци портив независног косова... Њихова влада признаје независност...
Знамо да је већина Срба против ЕУ, а Вучић нам отворено говори да није битно шта већина мисли...

Па тако, смејем се сам са собом око те демократије... Баш је симпа...:D

Ево сад смо чули да је већина Бугара била против бомбардовања, као и Македонци а њихове владе су сервилно подржале то бомбардовање...
Знамо да су Македонци портив независног косова... Њихова влада признаје независност...
Знамо да је већина Срба против ЕУ, а Вучић нам отворено говори да није битно шта већина мисли...

Ni vlada makedonije nije bila za bombardovanje....ni bugarska vlada nije bila koliko znam..To su gluposti samo...

Ni vlada makedonije nije bila za bombardovanje....ni bugarska vlada nije bila koliko znam..To su gluposti samo...

jesu jesu bugari su usli u eu zarad naseg bombardovanja ,nepobitna cinjenica zabili su nam noz u ledja,nismo mi nikakvi prijatelji niti smo ikad bili ,o makedocima necu da govorim to nije ni nacija ni drzava

Ја сам само рекао да је просто сјајно што неке битне одлуке против којих је већина народа тако лагано пролазе...

nije smesno uopste tuzno je, da bugarskoj kojoj su dali uslove ,a to su dajte nam aerodrom gde ce stacionirati njihove letelice za bombardovanje srbije.za uzvrat uci cete u eu ,i naravno pristali i usli u eu a srbija je bombardovana bas iz te bugarske.

Чек, чек, значи ја трипујем да су неки војници или авиони НАТО пакта били на територији Бугарске и Македоније?

Nato Vojnici u Makedoniji da...Avioni ne..Ni jedan nije poleteo odavde...toliko su mogli da izdejstvuju tada (jak ku*ac)...Zna se odakle su poletali avioni...
Za Bugarsku ne mobu da tvrdim jer to ne znam da li su odatel poletali..

U svakom slucaju vazdusni prostor da prelete Makedoniju ili Bugarsku niko ih nije ni pitao...ko da ce oni da polete da im zabrane...

Чекај бре, немој ми са тим релативизацијама... НАТО се спремао за копнени напад из Албаније и из Македоније... НАТО је фурао безочну пропаганду о избеглицама баш из Македоније... Прелете су радили преко вашег ваздушног простора, а ви да сте држава као што нисте забранили би им ваздушни простор... Није мени овде циљ да те убеђујем да је Македонија банана држава... То је и Србија данас и то је свима јасно...

Поента онога што сам хтео да кажем јесте управо у томе да се сви ми сада овде курчимо по неким национализмима, а као кучићи радимо шта нам се каже кад замахну коском или батином... Србија се томе опирала до 99. и то нико не може да оспори... Да смо се опирали заједно тим трендовима, нико овде данас не би био понижена банана у којој штакори раде шта им се хоће...

Чекај бре, немој ми са тим релативизацијама... НАТО се спремао за копнени напад из Албаније и из Македоније... НАТО је фурао безочну пропаганду о избеглицама баш из Македоније... Прелете су радили преко вашег ваздушног простора, а ви да сте држава као што нисте забранили би им ваздушни простор... Није мени овде циљ да те убеђујем да је Македонија банана држава... То је и Србија данас и то је свима јасно...

Поента онога што сам хтео да кажем јесте управо у томе да се сви ми сада овде курчимо по неким национализмима, а као кучићи радимо шта нам се каже кад замахну коском или батином... Србија се томе опирала до 99. и то нико не може да оспори... Да смо се опирали заједно тим трендовима, нико овде данас не би био понижена банана у којој штакори раде шта им се хоће...

Ja ti kazem iz Makedonije ne bi bilo napada ne zato sto je Makedonija jaka pa ne bi dala tako nesto nego oni sami nisu smeli..
Ona 3 vojnika koje ste "uhvatili" na granici ko vam ih je doveo? ;)

Nego nebitno da se drzimo mi teme o Bugarskoj istoriji...

Sta mozete da mi kazete za ovo?

Нишко въстание NISKI USTANAK

Kazu Bugari...ovako..

Нишкото въстание е най-известното и масово въстание в 19 век на българите от северозападните български земи.
Въстаническите действия протичат в периода април - юни 1841 година.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Нишко_въстание

zabili su nam noz u ledja,nismo mi nikakvi prijatelji niti smo ikad bili ,o makedocima necu da govorim to nije ni nacija ni drzava

Mи Бугари мрзиме Срби и све српско, зар не?

05243b96d87129dd.jpg

533ce72392.jpg

koncert-na-ceca-velichkovich-v-sofija_e33184edb5.jpg

jdv1360334100y.jpg

Poslednja izmena:
Овде не разумем... Зашто Македонци несу желили да се борити против окупатора и мислили су да је Македонија ослободјена?
То је парадокс, зар не, Сандански? :per:

"ЗА ЦК КОМУНИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ БУГАРСКЕ
Драги другови, случај са македонском организацијом пону-
као нас је да се обратимо на вас овим писмом, јер сматрамо
да сте до извјесног степена и ви одговорни за то што се дого-
дило у македонској организацији.- Руководство ПК у Македо-
нији оправдава своје поступке тиме што је оно тобоже уредило
припајање македонске организације са вама, да добија директиве
од вас и да је Коминтерна преко вас потврдила то припајање.
Ми сматрамо такав поступак сасвим неправилним, јер је по том
питању требало са нама разговарати и заједнички ту ствар
уредити.
Када је Југославија била поробљена од окупатора, ми смо
хитно позивали претставнике свих обласних и покрајинских ко-
митета и чланове ЦК Партије да заједнички са њима претре-
семо новонасталу ситуацију. Одазвали су се сви осим Македо-
наца. Ми смо поновс, још два пута, позивалп Шарла да дође у
Београд да бисмо заједно са њим претресли питање македонске
организације, да дамо директиве за акције и за организацију
партизанских одреда. Али узалуд, Шарло није хтео да дође, он
је радије отишао у Софију чим су немачке и бугарске чете
окупирале Македонију. У исто време, другови које смо ми слали
у Македонију доносили су извештаје из којих се могао јасно
видети саботерски и антипартијски став тамошњих руководећих
људи међу којима је главни кривац био Шарло.

У чему је све кривица Шарла? 1. Шарло се није одазвао
на трократни позив ЦК КПЈ, да као члан тога форума дође на
седницу, чиме је грубо прекршио партиску дисциплину и са-
ботирао своје партиске дужности. 2. Саботирао је ширење и
умножавање Прогласа ЦК КПЈ поводом напада фашистичких
бандита на Совјетски Савез, у коме се позива народ на борбу
са окупаторима. Он је тај проглас уништио са једном чудном
мотивацијом, да је проглас англофилски, јер се у њему говори
да су народи Југославије поробљени од окупатора. Према томе,
по његовом гледишту, насупрот гледишту СССР-а и читавог
света, народи Југославије нису поробљени, а Македонија је осло-
бођена.
Ово мирише не само на национал-шовинизам, већ и на
германофилство.
3. Он је заузео саботерски став по питању
акција против окупатора, а насупрот томе он је донео одлуку
да треба предати оружје властима, чиме је учинио отворену
издају у прилог окупатора. 4. Он је заузео скроз погрешан и
штетан став, упркос линији КПЈ, узевши курс на стварање со-
вјетске Македоније на садашњој етапи ослободилачког рата и
борбе заједно са свим прогресивним снагама против фашизма.
5. Наш делегат је утврдио на лицу места да Шарло не само не
признаје своје грешке, већ и клевеће руководство КПЈ и секре-
тара Партије, оптужујући га да је англофилско итд. На основу
свега тога ЦК КПЈ искључио је из редова Партије Шарла као
саботера и антипартијског елемента, о чему обавештавамо и
Коминтерну.
После повратка нашег делегата ми смо донели одлуку да
се смени цело руководство македонске организације, јер се ве-
ћина тога руководства солидарисала са Шарлом.

Ова наша одлука није донета на основу неких клевета и
неправилних процењивања поступака руководства у целини, а
Шарла посебице, већ на основу стварних чињеница, што потвр-
ђује следеће:
1. По читавој Југославији — Србији, Црној Гори, Хрват-
ској, Словенији, Босни и Херцеговини, у Војводини и Далмацији
воде се масовне акције и саботаже, води се жестока борба
наших партизана које је организовала и води наша Комунисти-
чка партија против окупатора и њихових домаћих агената, а
само у Македонији нема акција, нема партизанских одреда,
упркос колосалним објективним и субјективним условима, упр-
кос нашим захтевима, директивама и материјалној помоћи коју
смо пружили. Никакви изговори не могу оправдати ту саботажу.
Ми смо овде по цену огромних жртава, скоро голоруки, осва-
јали оружје, и даље свакодневно у борбама освајамо, само да
бисмо помогли борбу Совјетског Савеза и ослобођење наших
народа. У тој борби ми већ имамо хиљаде мртвих бораца који
су храбро дали своје животе на позив Партије у борби цротив
омражених фашистичких гадова, а кукавице из руководства у
Македонији правдају своју неактивност чувањем кадрова.
2. Наш је делегат утврдио на терену да се већина партиј-
ских организација жали на неактивност, а да по њиховом ми-
шљењу има довољно услова за стварање партизанских одреда и
извођење разних акција.
3. Ми смо са тешким жртвама набавили једну штампарију
друговима у Македонији, а они су је бацили напоље да рђа на
киши, уместо да су је искористили у сврхе којима је била
намењена.4
4. Према друговима Србима у Македонији заузима се наци-
онал-шовинистички став, трпају се у исти кош са разним вели-
косрпским реакционарима и стоји се на становишту да они не-
мају шта радити у Македонији.
Таквим ставом утиче се и на
друге чланове Партије. Зар је то пролетерски интернацио-
нализам?
5. Шарло клевеће пред члановима Партије руководство
КПЈ и на тај начин руши утлед руководства и јединство ре-
дова Партије.
Ево, то су чињенице које су нас присилиле да предузмемо
тако оштре мере.
Сматрамо да није било правилно са ваше стране што се
нисте повезали са нама, што сте решавали питање македонске
организације без нас, што још и сада дајете подршке Шарлу.

То питање се могло решити другарски, без потреса у тој органи-
зацији. Зар фашистичка освајања могу бити повод за проши-
рење једне братске комунистичке партије, а не потреба стварне,
успешне организације народне борбе, добре везе и континуи-
тета у раду?
Ево, у томе ми вас сматрамо одговорним, јер сте могли доћи
до нас, као што смо ми већ више пута дошли до вас, да се до-
говоримо Т) тим питањима и о заједничкој борби, а не да допу-
стимо да дође до тако нездравог стања и неактивности једне
партијске организације услед злочиначког поступка пар људи.
Ми стојимо у сталној вези са Ђорђем и баш нам је он
стално подвлачио потребу најјачих акција и дизања устанка.
Ми сматрамо својом дужношћу да и вас упозоримо на то јер је
то директива КИ, јер је то и ваша дужност према херојском
совјетском народу као и према бугарском народу.
Ми се обраћамо понова на чланство Македоније са обја-
Шњењем целог овог немилог случаја и шаљемо повереника да
образује и ново оперативно руководство и организује акције и
партизанске одреде у Македонији.
Ми нисмо до данас добили никакве одлуке КИ по питању
македонске организације, зато смо данас тражили разјашњење
овог питања.
Ми сматрамо да треба да пошаљете једног или двојицу
људи из ЦК заједно са нашим претставницима на састанак, на
коме би се договорили о заједничким акцијама и борби и ди-
зању устанка у Македонији и Бугарској. Према потреби ми би-
смо могли послати и неколико наоружаних одреда. Јавите ваше
гледиште по том питању.

СМРТ ФАШИЗМУ — СЛОБОДА НАРОДУ.
ЗА ЦК КПЈ
Секретар Тито"

Han-Solo, ne postavljaj previše veliki sadržaj - ili prepričaj, ili izvuci samo relevantni citat, a obavezno navedi odakle je preuzet. Slike, ako su ogromne ili ih imaš preko dvije-tri, stavljaj u SPOILER, kao i ako već baš postavljaš velike tekstove (nije moguće prepričati/izdvojiti djelić)!

Nekoliko puta sam to već ponovio svim učesnicima teme do sada; ukoliko se ne budu pridržavali, otići će na privremeno zaključavanje!

Сандански, на другу тему имао си баш инересантан коментар:

"Leo the Deacon was an eye-witness on the 986 expedition of Basil against Samuil

986 >From the History of Leo the Deacon:
"...since they (Byzants) robbed the region of the Macedonians (Samuil Army) mercilessly, destroying all adults."
Leonis Diaconi Historiae, Paris 1864, p. 311.

пре ћу веровати Лав Ђакону византиском историчару кои је лично ратовао тј био када је рат трајао са Византијом него ли трулим бугарима.

Ево ти бугарски превод:

rgh1360341003x.png

Овде из твоj коментар, одмах изпада да су твоjи Македонци - византийци, македонска земja - Източна Тракиja, кон Адрианопол,
па Самуил зграбео je Македонска земja и убивао Македонци, па Василиjи II Македонац их штити. :worth:
Стварно имаш неки проблем са идентитет...

Han-Solo

Те прогласе и уредбе комуњарских комитета више нико не чита. Можда више служе за брисање клозетске шоље. Уосталом њихова бандитска политика је Србима нанела велике штете, конфискована и отета имовина, национална интелигенција протерана у иностранство. Од дотадашњег српског националног простора који је обухватао створена су 2 додатна конститутивна народа у државној заједници и 2 аутономне покрајине на територији Србије. Појавили су се у државној заједници Македонци, Црногорци са својим репбуликама и касније Муслимани (са великим М).

Сад ко је ту по тим *ебеним комитетима био тада србоман, ко бугараш, ко ће га знати, а и мало кога данас боле кур*ц веруј ми !

Han-Solo

Те прогласе и уредбе комуњарских комитета више нико не чита. Можда више служе за брисање клозетске шоље. Уосталом њихова бандитска политика је Србима нанела велике штете, конфискована и отета имовина, национална интелигенција протерана у иностранство. Од дотадашњег српског националног простора који је обухватао створена су 2 додатна конститутивна народа у државној заједници и 2 аутономне покрајине на територији Србије. Појавили су се у државној заједници Македонци, Црногорци са својим репбуликама и касније Муслимани (са великим М).

Сад ко је ту по тим *ебеним комитетима био тада србоман, ко бугараш, ко ће га знати, а и мало кога данас боле кур*ц веруј ми !

Ја ти верујем, наши комунисти нису били бољи.
Нажалост, још увек су на власти...

Без коментара?

Kazu Bugari...ovako..

Нишкото въстание е най-известното и масово въстание в 19 век на българите от северозападните български земи.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Н%...BDие

Нишка буна је била Бугарска буна
...Ех..И Срби краду историју а...јадни бугари...

Сандански, на другу тему имао си баш инересантан коментар:
Ево ти бугарски превод:

rgh1360341003x.png

Овде из твоj коментар, одмах изпада да су твоjи Македонци - византийци, македонска земja - Източна Тракиja, кон Адрианопол,
па Самуил зграбео je Македонска земja и убивао Македонци, па Василиjи II Македонац их штити. :worth:
Стварно имаш неки проблем са идентитет...

Ти си толико ретардиран да и не знаш да читаш бугарски...Васил други убијао по Македонској земљи....
Ти више и не знаш да слажеш како човек...

Без коментара?

Kazu Bugari...ovako..

http://bg.wikipedia.org/wiki/Н%...BDие

Нишка буна је била Бугарска буна
...Ех..И Срби краду историју а...јадни бугари...

Да ли је потребан неки коментар ?
Бугари кажу ?

Ја не знам ни шта уопште могу Бугари да кажу о граду у који је узидана Ћеле-Куле. Уосталом то и није једина ствар која тенденциозно и нетачно написана на њиховој Википедији.
Има их у обиљу. Њима на част.

Него, ти јеси ли се определио шта си ? Србин или Бугарин ? У којој си фази идентитетске прогресије ?

Остадоше само македонски Kомунисти као позитивно забележени .
:zcepanje::zcepanje:

Ево га, стигло наше појачање у лику Мицка Крстића ! :D

Да ли је потребан неки коментар ?
Бугари кажу ?

Ја не знам ни шта уопште могу Бугари да кажу о граду у који је узидана Ћеле-Куле. Уосталом то и није једина ствар која тенденциозно и нетачно написана на њиховој Википедији.
Има их у обиљу. Њима на част.

Него, ти јеси ли се определио шта си ? Србин или Бугарин ? У којој си фази идентитетске прогресије ?

Да се определим....А ти..јеси Хрват или Мађар? Шта си одлучио..

Да се определим....А ти..јеси Хрват или Мађар? Шта си одлучио..

Не, то те питам пошто видим како изузетно волиш да седиш на 2 столице.

Уосталом, ти си на српском форуму на којем општиш на српском. Културно је да те питам које си националности с обзиром да си веома заинтересован за тему бугарске историје.
Помислих на мах да си можда и ти Бугарин. Лепота света је у његовој разноликости.

Ти си толико ретардиран да и не знаш да читаш бугарски...Васил други убијао по Македонској земљи....
Ти више и не знаш да слажеш како човек...
:hahaha:

Хаjде опет:

rgh1360341003x.png

на руском:
"8. Когда грабительская шайка Варды Склира была полностью рассеяна, император Василий [51] собрал войско и выступил против мисян. Это дикое, жестокое племя помышляло только об убийствах; оно наносило вред ромейскому государству, немилосердно опустошая Македонию и уничтожая всех людей цветущего возраста [52]. Поэтому [Василий], побуждаемый более горячностью, чем благоразумием [53], торопился одним ударом покорить [Мисию]."

Коментар руского автора:
52. Речь идет о восстании болгар против византийского господства. Из-за противоречивых сведений источников до сих пор не решен вопрос, когда вспыхнуло восстание в Западной Болгарии, и была ли она вообще под властью Византии. Во всяком случае, после смерти Цимисхия ромеи были изгнаны из всей Болгарии.

http://www.rummuseum.ru/portal/node/705
Пули вака, како кажу Македонце... :D Превод:
Василије (са своjи ромеима) започео кампању против Мизима, коjи угрожали Византиску државу.
Они (мизи/бугари, воjисци Самуила) пљачкали Македонску земљу...

Шта и где су ти овде Македонци? :per:
Да ти го нацртам?

Нишка буна је била Бугарска буна[/B]...Ех..И Срби краду историју а...јадни бугари...

Па ево, нисум знал ништа о Нишка буна.
Сада да почнем да читам...

Новине србске, 1841

http://alfa.kachi-snimka.info/images/viu1360361231e.jpg

opt1360359584l.jpg

http://scc.digital.nb.rs/document/P-2588-1841

cqs1360360108x.jpg

Па ево, нисум знал ништа о Нишка буна.
Сада да почнем да читам...

Новине србске, 1841

http://alfa.kachi-snimka.info/images/viu1360361231e.jpg

opt1360359584l.jpg

http://scc.digital.nb.rs/document/P-2588-1841

cqs1360360108x.jpg

Аха...Ок дакле Нишка буда је била бугарска тако? Тамо су све били бугари...Срби краду и од вас...цццц...

Јадни бугари сироти...сви краду од њих...нису фашисти ни окупатори...само жртве на крају...

Хаjде опет:

rgh1360341003x.png

на руском:
"8. Когда грабительская шайка Варды Склира была полностью рассеяна, император Василий [51] собрал войско и выступил против мисян. Это дикое, жестокое племя помышляло только об убийствах; оно наносило вред ромейскому государству, немилосердно опустошая Македонию и уничтожая всех людей цветущего возраста [52]. Поэтому [Василий], побуждаемый более горячностью, чем благоразумием [53], торопился одним ударом покорить [Мисию]."

Твој текст са овом сликом се не слаже..ШИЗОФРЕНИЈА је тешка болест....
На руском каже да је УНИШТАВАО ЦЕЛУ МАКЕДОНИЈУ И УБИЈАО НЕМИЛОСРДНО СВЕ УЗРАСТЕ...
Бугарски превод је другачији са слике јер сте очигледно неписмени..
А ти као неписмен или глуп дајеш своје мишљење за два различита текста...И некако си ти ту скапирао да је Македонска земља уствари бугарска иако то не пише...Типочно бугарски..

ТЕМА ТУРКО-ТАТАРИ / бугари...Комплексе о неуспелој окупацији македоније можеш наставити на другој теми.

На руском каже да је УНИШТАВАО ЦЕЛУ МАКЕДОНИЈУ И УБИЈАО НЕМИЛОСРДНО СВЕ УЗРАСТЕ...

Тако je. Самуил са свои мизи (бугари) унищавао Македониjу и убивао Македонци. :per:
Као специјалиста на руском, ти превести објашњавајуће напомене: :hahaha:

"52. Речь идет о восстании болгар против византийского господства. Из-за противоречивых сведений источников до сих пор не решен вопрос, когда вспыхнуло восстание в Западной Болгарии, и была ли она вообще под властью Византии. Во всяком случае, после смерти Цимисхия ромеи были изгнаны из всей Болгарии."

http://www.rummuseum.ru/portal/node/705

...И некако си ти ту скапирао да је Македонска земља уствари бугарска иако то не пише...Типочно бугарски..

Не постоји такво нешто. Македонска земља (око Једрена) била је византијска, зато Василиj II Бугароубиец (унука Василиja Македонца) jа брани.

ТЕМА ТУРКО-ТАТАРИ...

Овде je тема Бугарска историja и нема везе са турко-татари, твоју генетску пореклу није важно. ;)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back