Бугарска историја

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drago mi je samo sto si se javno odredio pa sam te isprovocirao da ti nama fasisto pricas o osvajanju Beograda, Nisa, doline Morave...
Vec ti je receno Srbi su bili i van tadasnje Zete i Raske i to dobro znas... Mnogi toponimi i istorijski izvori to govore...

Kao sto rekoh nisam istoricar, ima ovde ljudi koji ce da ti zapuse ta velikobugarska usta... Ja se samo smejem tim vasim tripovima sa brkatim tatarima na markicama, dok ti ne mozes da se odlucis da li si plavi Sloven ili tatarin osvajac... :lol:

Nego, uz moje skromno poznavanje istorije ovo nisam znao. Zanima me sta mislite o ovome:

У време турског ропства име Бугарин је изгубило етничко значење и употеребљавало се за означавање масе подјармљених сељака без обзира на етничко порекло. Ово значење дали су тој речи најпре Грци и Турци, а било је распрострањено и ван области које су насељавали Бугари као етничка заједница. Верује се да су то учинили турски чиновници. Бугарски облик б“лгар, б“лгарин заменили су српским Бугар, Бугарин (што се употребљавало као синоним појму „раја“). Тако је име Бугарин, изгледа, имало исту судбину као и име Влах после словенске најезде на Балканско полуострво. Због распрострањеног бугарског имена у овом значењу, неки старији истраживачи и путници греше сматрајући бугарско име као етничко, односно национално у Македонији, на Косову и у деловима Србије.

Vidojko Velickovic - Enciklopedija Jugoslavije? Jel ima realnosti ovde ili je to nesto velikosrpsko?

Drago mi je samo sto si se javno odredio pa sam te isprovocirao da ti nama fasisto pricas o osvajanju Beograda, Nisa, doline Morave...
Vec ti je receno Srbi su bili i van tadasnje Zete i Raske i to dobro znas... Mnogi toponimi i istorijski izvori to govore...

LOL! Поново тебе питам: Бугари су заузели Београда, Браничево, Ниш, Мораве и Македониje од Византинци или од Срба?
Исторически извори имаш или опет само лупаш шале o бугарски фашисти, татари, монголи и марсовци?

Kao sto rekoh nisam istoricar, ima ovde ljudi koji ce da ti zapuse ta velikobugarska usta... Ja se samo smejem tim vasim tripovima sa brkatim tatarima na markicama, dok ti ne mozes da se odlucis da li si plavi Sloven ili tatarin osvajac... :lol:

Па ни ja нисам историчар, али читао сам то што пише у историски извори и шта пише светски историчари.

Nego, uz moje skromno poznavanje istorije ovo nisam znao. Zanima me sta mislite o ovome:
Vidojko Velickovic - Enciklopedija Jugoslavije? Jel ima realnosti ovde ili je to nesto velikosrpsko?

Врло мало реалности има овде...
Овде има више реалности:
klz1361621323o.jpg

Григорович, Ами Буе, Ваjнгард... исто одлично су знали ко je Бугарин и ко Србин.

Poslednja izmena:
Па зашто би требало да се љутим?
ни су историски извори и само показују да не знаш ништа од историjу
Наслов: Мали земљопис Србије и Турске
Аутор: ГАВРИЛОВИЋ, Јован
Место: Београд
Година: 1862

Кул за Гавриловића...

Него шта ћемо са БУГАРСКИМ АУТОРИМА И ИСТОРИЧАРИМА... на предходним странама?

Опет вас удара шизофренија
nazvanie.gif

http://www.bulgarile.narod.ru/dvizsenie/1918/respublika.htm

ПЕРВОЙ БЫЛА БУЛГАРСКАЯ РЕСПУБЛИКА!

Част сте Болгари, па сте Тракијци, па сте Словени, па сте Татари, па сте Турки, па сте Прабалгари, па сте Иранци, па Готи, па Македонци, па сте чеда на Аспарух и тако у круг.

15zh7di.jpg

Нађи разлику...

"Турскиот антропологичен тип и турски језик Бугара се не доводе под сумљом"

Извор
стр. 23-33 от Studia protobulgarica mediaevalia europensia.
В чест на професор Веселин Бешевлиев. Велико Т'рново, 1992).

Материјалната култура на прво бугарско царство (до 971 г.) је чисто турска

Извор
Бешевлиев, В. П'рвоб'лгарите. Бит и култура. С., 1981; Рашев, Р. Дунавска Б'лгарија и Централна Азија. - Втори международен конгрес по б'лгаристика. Доклади. Т.6. С., 1987, с. 205-210)

Мало цртано (Сандански љуби цртано) из изворе о томе како су изгледају Бугаре:

Скилица
Antropomorfen%20-%2015.jpg

Омуртаг послао два бугарске изасланике у Византиje

jdv1361651036d.jpg

Опет Омуртаг
rgh1361651238n.jpg

Омортаг са Василиj I Македонец ;)

jdv1361652046n.jpg

Манасиjева летопис - Крум са своjи болjaри слави освајање Сердика 809

Сандански, првом научи шта je извор, онда се врати да спамируjеш.
Шта je написао у 20 век неки Србин, Бугарин или Кинез о средњег века, je ЛИТЕРАТУРА!

Poslednja izmena:

Па неки људи овде говоре о комплексима... :think:

Време о ком говориш није ни постојала компактна бугарска нација. Свако ко се историјом бави и познаје изворе зна се да је у првобитној бугарској држави ханату владала полиглосија. Протобугарски сталеж је говорио прабугарским, Словени словенским док су свештеници Ромеји до стицања аутокефалије бугарске Цркве службовали на грчком (до институционализације црквенословенског).

Идемо даље...

Какве непосредно везе имају Ћирило и Методије искључиво са Бугарима ? Они су општесловенски светитељи, равноапостолни колико бугарски, толико и српски, чешки, словачки, пољски и руски.

Ово што тврди господин Лихачов је његов субјективни став. Можда Бугари јесу културна нација можда и нису, свакако нису најдревнија.

У сваком случају ти као примерак бугарског саговорника ниси нимало културан човек, немаш културу конверзације и злоупотребљаваш толеранцију српског форума користећи је да вређаш Србе.

Коначно да те питам једну ствар онако људски - зашто толико мрзиш нас Србе ?

Мало цртано (Сандански љуби цртано) из изворе о томе како су изгледају Бугаре:
Скилица
Antropomorfen%20-%2015.jpg

Омуртаг послао два бугарске изасланике у Византиje

jdv1361651036d.jpg

Опет Омуртаг
rgh1361651238n.jpg

Омортаг са Василиj I Македонец ;)

jdv1361652046n.jpg
Манасиjева летопис - Крум са своjи болjaри слави освајање Сердика 809

Сандански, првом научи шта je извор, онда се врати да спамируjеш.
Шта je написао у 20 век неки Србин, Бугарин или Кинез о средњег века, je ЛИТЕРАТУРА!

Не разумем шта сад хоћеш са Скилицом, црквеним фрескама, приказима тадашњих бугарских владара, итд...

Сви ми то знамо, него која је твоја мотивација и шта тиме уопште желиш да докажеш, ако уопште нешто доказујеш ?

Скачеш час с теме на тему, од 19. века до Скилице и средњовековља... Изгледа да у твојој глави није баш све потаман ?! :dontunderstand:

Не разумем шта сад хоћеш са Скилицом, црквеним фрескама, приказима тадашњих бугарских владара, итд...

Сви ми то знамо, него која је твоја мотивација и шта тиме уопште желиш да докажеш, ако уопште нешто доказујеш ?
Скачеш час с теме на тему, од 19. века до Скилице и средњовековља... Изгледа да у твојој глави није баш све потаман ?! :dontunderstand:

Скилица je извор о историja Бугарска и како су изгледају Бугари у то време, шта ниje jасно?

У сваком случају ти као примерак бугарског саговорника ниси нимало културан човек, немаш културу конверзације и злоупотребљаваш толеранцију српског форума користећи је да вређаш Србе.
Коначно да те питам једну ствар онако људски - зашто толико мрзиш нас Србе ?

Где сам увредио Србе?
:think:
Па како злоупотребљавам? Ако тебе историски извори и светски историчари су навреда, шта да радимо?
Па сам си видео да ниje у изворима онако како желите, па се вређаш...
Ја не мрзим Србе, баш супротно - мислим да су Срби најближе народ Бугарима.

О академик Лихачев...
Шта каже академик Литаврин?

bwy1359553681x.jpg

Бугари су Руси описменили у 10 век... Опет навреда?

Литаврин Г.Г. Византия, Болгария, Древняя Русь (IX - начало XII вв.). СПб., 2000, с 312
http://www.bogoslov.ru/text/2650625/index.html

Шта каже Валентин Седов - "российский археолог-славист, заведующий отделом полевых исследований Института археологии РАН, доктор исторических наук, профессор, член-корреспондент РАН (1997), действительный член РАН (2003)"?

"Имеются все основания говорить, что к началу X в. процесс становления болгарской народности, славянской по языку, культуре и своему облику, завершился. "

"В IX–X вв. в сербских землях имелось пять — шесть раннефеодальных княжеств, подвластных Византии. Только в 1034–1042 гг. образовалось самостоятельное Сербское государство, покончившее с зависимостью от Византии. Завершающая стадия формирования сербской народности относится уже ко времени Неманичей"

http://www.historylib.org/historybo...ane--Istoriko-arkheologicheskoe-issledovanie/

Бугарска народност у почетку 10 века, Српска народност - краjа 12 века?
Опет бугарска навреда?

Poslednja izmena:
LOL! Поново тебе питам: Бугари су заузели Београда, Браничево, Ниш, Мораве и Македониje од Византинци или од Срба?
Исторически извори имаш или опет само лупаш шале o бугарски фашисти, татари, монголи и марсовци?

Ne ja tebe pitam od koga ste uzimali Beograd i Nis? I jel to vase? Kako bese Srbi ne postoje u 10. veku? Ima ih samo 50 lovaca? Tako kaze tata Konstantin! Njusko provokatorska...

Па ни ja нисам историчар, али читао сам то што пише у историски извори и шта пише светски историчари.

Врло мало реалности има овде...
Овде има више реалности:

Nemam ja vremena da sirim pamflete po forumu kao ti i jos neki ovde... Svi vi sa svojim folderima na HDD pod nazivom @toalet papir istorija za potrebe foruma i mlacenje prazne slame@...
Ja sam na ovu temu uskocio sa smesnom konstatacijom koja vidim boli, a to je da se hvalisate kao i imperijalni kompleksasi Turci sa nekim osvajacima, brkama, Tatarima... A kad vas neko zacne onda fotke plave kose ovo ono, prefinjeni Sloveni, niste vi turko-tatari...

Sto se tice toga sta je tebi realno, nisam tebe ni pitao. Vec normalne ljude na forumu koji znaju vise od mene i mogu mi pomoci oko te teme koja mi je priznajem nova... Nisam imao predstavu da ime bugarin u jednom trenutku gubi etnicko znacenje...

Inace to je i problem vas "toalet papir istoricara"... Nalazite misljenja koja vam odgovaraju i samo se drzite istih bez obzira na potpuno suprotna takodje relevantna misljenja...

Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back