Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Odlična pouka, no nažalost postoji suviše mnogo ljudi čija bi reakcija na slepca bila: "Retardu!", "Sve vas treba zatvoriti!", "Što su te uopšte rađali?!", "Što se ne ubiješ nego maltretiraš normalne ljude, nakazo!"
Ovo su samo neke od reakcije na koje sam imao tu nesreću da naletim. :(
No nikako ne treba odustajati, naučiš li makar jednog čoveka mudrosti i saosećanju, napravio si ogromno poboljšanje celom svetu.
Pouke, kao napred navedena mogu da učine dosta toga dobrog i nimalo lošeg. :ok:

Odlična pouka, no nažalost postoji suviše mnogo ljudi čija bi reakcija na slepca bila: "Retardu!", "Sve vas treba zatvoriti!", "Što su te uopšte rađali?!", "Što se ne ubiješ nego maltretiraš normalne ljude, nakazo!"
Ovo su samo neke od reakcije na koje sam imao tu nesreću da naletim. :(
No nikako ne treba odustajati, naučiš li makar jednog čoveka mudrosti i saosećanju, napravio si ogromno poboljšanje celom svetu.
Pouke, kao napred navedena mogu da učine dosta toga dobrog i nimalo lošeg. :ok:

Naravno, plemenitost u nama uvek nas navodi na pomisao da dobro koje smo upoznali podelimo još sa nekim. Ali tu treba biti jako, jako oprezan, ako baš ne žudimo za razočarenjima.

Naime, nisam siguran da možemo druge učiti tako direktno, a pogotovo ako to jako želimo, pa nas to navodi na neke brzoplete poteze. To je po meni recept za patnju. Treba učiti pre svega sebe i dobro paziti kako se sami ponašamo. A neko od tih drugih će već po našem ponašanju zaključiti da znamo nešto što on ne zna, pa će nas upitati kad naiđe prilika. Mnogi drugi niti će šta primetiit, niti će šta pitati. I tu mi ništa ne možemo. To samo deluje zakon uzroka i posledice.

Sve u svemu, treba se držati one stare budističke mudrosti:
"Koliko su drugi ljudi dobri ili loši, to je njihov problem. Usredsredi se umesto toga na svoj problem."

:D

''Будизам (санскрт: Buddha Śãsana - Будино учење) је религија и филозофија настала у североисточној Индији око 527. године пне. Оснивач будизма је Сидарта Гаутама (пали: Сидата Готама)[1], по чијој духовној титули, Буда (будан, пробуђени), је ова религија и добила име.

Циљ будизма је достизање просветљења, или, тачније речено, пробуђења (пали и санскрит: боди). Пробуђење се може одредити као увиђање истине (санскрит: дарма, пали: дама) која се крије иза појавне стране феномена, напуштање и превазилажење гнева, жеље и незнања, те достизање ослобођења од свеколике патње, односно стања блаженства и унутрашњег мира, нирване (пали: нибана — утрнуће, гашење), а тиме и прекидања циклуса препорођења (самсара). Начин за достизање пробуђења Буда је изложио у осмоструком племенитом путу.''

Википедија

''Не верујте мојим речима само зато што их је Буда изговорио, већ их добро преиспитајте. Будите сами себи светло''

Разлике ли драстичне. :lol: :D
Mudra religija vredna postovanja.

Veliko spremanje

Um je najbolja i najdelikatnija alatka koja postoji u ovom univerzumu.
Svako od nas je ima, ali malobrojni se o njoj staraju na pravi nacin.
Prakticno, svi se brinemo samo o svom telu. Jedemo, spavamo, peremo
se, vezbamo, idemo kod lekara kada je telo bolesno, sisamo se, seckamo
nokte, plombiramo zube, radimo sve ono sto je neophodno da bi telo
dobro funkcionisalo. A zapravo, telo je sluga i um je gospodar. Dakle,
brinemo se o slugi i zaboravljamo na gospodara. Ako bismo to radili u
svojoj kuci, nastao bi haos. To je jedan od razloga zasto svet izgleda
tako haoticno. Ljudi ubijaju jedni druge, kradu jedni od drugih,
varaju, lazu, ogovaraju. I vecina pri tome ni ne pomislja da je um ono
najvrednije sto imamo. On nam obezbedjuje najvece bogatstvo, ali mi o
njemu uopste ne vodimo racuna.

A sa umom bi trebalo da radimo isto ono sto radimo sa telom. Recimo,
da mu obezbedimo odmor. Zamislite da ne spavamo tri-cetiri dana, kako
bismo se osecali? Potpuno iscrpljeni, zaista uzasno. Telu je potreban
odmor, ali i umu. Tokom dana on razmislja, nocu on sanja. Uvek je
necim zauzet. Jedini pravi odmor koji moze da ima, odmor koji mu vraca
energiju neophodnu da postane bistar i lucidan, jeste da ostane vezan
za objekat meditacije.

Umu je potrebno i spremanje, sto znaci prociscavanje. To se dogadja
kada se svako razmisljanje zaustavi na izvesno vreme, zato sto je um
skoncentrisan na samo jednu tacku. Jedan trenutak koncentracije je
jedan trenutak prociscavanja. U njemu um ne moze da u sebi sadrzi
zlovolju ili culnu zelju, niti neku drugu negativnost. Kada
koncentracija prestane, um se vraca svom uobicajenom ponasanju. U
meditaciji mozemo osetiti da nas prociscen um cini srecnim i spokojnim
i sasvim prirodno pokusacemo da taj proces prociscavanja prosirimo i
na svoj svakodnevni zivot.

Ayya Khema: Here and Now

4882~Bliss-Posters.jpg

Pazljiv u svakodnevnom zivotu

U nasim svakidasnjim obavezama, trebamo biti pazljivi. Sta znaci biti pazljiv? Znaci, biti u potpunosti svestan sadasnjeg momenta, koncentrisan na ono sto se dogadja iznutra. Mi recimo gledamo u nesto i pokusavamo da se koncentrisemo na to; onda dolazi zvuk, onda miris, onda ovo - ono, ometanja, promene.... Mi kazemo: "Ja ne mogu biti pazljiv u ovoj sredini; suvise je konfuzno. Potrebno je da imam specijalno okruzenje gde nema stvari koje ce mi ometati paznju, gde mogu biti pazljiv. Kada odem na jedan od onih ritrita, ja cu biti pazljiv; nema ometanja tamo - mir i tisina - plemenita tisina! Ne mogu biti pazljiv u Beogradu - suvise mnogo dogadjaja oko mene. A i imam porodicu, decu, previse buke.....!"
Ali pazljivost nije iskljucivo koncentracija na objekat. Biti svestan konfuzije u umu, je takodje pazljivost.

Ajahn Sumedo "Teaching of a buddhist monk & now is the knowing"

Padobran

Sabranost paznje je poput padobrana -- omogucuje nam da usporimo
stvari, da ih bolje osmotrimo, otvarajuci time sebi mogucnost izbora,
umesto da gonjeni navikama na njih odmah reagujemo na svoj uobicajen
nacin.

Tara Benet-Goleman: Spiritual Alchemy

40-inch-diameter-speed-chute-parachute-trainer.jpg

Krocenje slona

Drevni pali tekstovi uporedjivali su meditaciju sa krocenjem slona. U
to vreme radilo se tako da se zarobljeni slon veze za stup jakim
konopcem. Kada to uradite, slon nije bas srecan. Pocinje da trubi i
udara nogama po tlu, danima trza onaj konopac ne bi li se otrgao. I
onda mu konacno sine da ne moze da se oslobodi, pa se smiri. U tom
trenutku mozete poceti da ga hranite i prilazite mu osecajuci se malo
bezbednije. Malo pomalo dodje trenutak kad mozete da ga odvezete od
onog stuba i obucavate svog slona da obavlja razlicite korisne
poslove. U ovoj analogiji neukroceni slon je vas neukroceni um,
konopac je sabrana paznja, a stub je objekat na koji se koncentrisete,
vas dah. Ukroceni slon koji se nalaziti na kraju ovog procesa jeste
dobro uvezban, skoncentrisan um, koji je moguce upotrebiti za izuzetno
tezak posao prodirtanja kroz slojeve iluzije koji skrivaju stvarnost. Tako
meditacija kroti um.

Henepola Gunaratana: Mindfulness in Plain English

taming.jpg

Hvala ti, kojice! ;)

Takodje su me zanimali i naslovi knjiga u stampanom obliku, ako mogu negde da nadjem.

Nije nemoguce naci, mada mislim da su ti na netu dostupnije. U okviru tog sajta mozes doci i do knjiga. Ne znam koliko si ozbiljan za proucavanje Budizma ali na tom sajtu imas mejling listu. Mozes da se uclanis i onda mozes menjati iskustva sa ostalim budistima a i naravno da postavljas pitanja za sve sto te interesuje. Tako ces brze doci do odgovora.
A sada knjige....Adjahn Sumedo "Mindfulness", Adjahn Munindo "Neocekivana sloboda", Adjahn Sumedo "Paznja", Adjahn Sumedo "Intuitivna svesnost" i jos mnoge druge za koje verovatno ni ja nisam cuo. S obzirom da sam ljubitelj sumske tradicije, preporucujem ti sve knjige koje je pisao neko sa imenom Adjahn (ucitelj).
Medjutim, mislim da je najbolji izvor na ovom sajtu i na mejling listi, pa izvoli.

Pozdrav!

Hvala, Vlado! :)
Sto vise citam o budizmu, meni je interesantniji :)
A je l moze jedno pitanje :)
Opsta neka prica je da je u budizmu cilj nemati vise zelja, da onda dolazi nirvana, ili prosvetljenje.
Da li je to stvarno tako, odreci se svih zelja?
Zato mi je bila zanimljiva jedna prica o Vatri na ovoj temi, koja to malo drugacije tumaci.
Ja mislim da nije tako lose imati zelje. :)
Da je najvisi stepen imanja zelja, sposobnost da ih se odreknes.
Jer u suprotnom one poseduju tebe.
Ili tako nekako :)

E i pozdrav za ukupno, mislim da sam ga video da na nekoj temi pomaze ljudima da meditacijom zalece strah od zubara ili zubobolju, tako nesto. Bilo mi interesantno. :)

p.s.
koliko sam smajlija :) upotrebio u postu, sta cu kad sam jos novajlija na forumu, pa ne znam nijedan osim ;) i :).

Poslednja izmena:
Opsta neka prica je da je u budizmu cilj nemati vise zelja, da onda dolazi nirvana, ili prosvetljenje.
Zato mi je bila zanimljiva jedna prica o Vatri na ovoj temi, koja to malo drugacije tumaci.

E i pozdrav za ukupno, mislim da sam ga video da na nekoj temi pomaze ljudima da meditacijom zalece strah od zubara ili zubobolju, tako nesto. Bilo mi interesantno. :)

p.s.
koliko sam smajlija :) upotrebio u postu, sta cu kad sam jos novajlija na forumu, pa ne znam nijedan osim ;) i :).

He, he...ma nema veze. Samo veselo. Da, ukupno je pomagao jednoj curi sa problemom zubara...ali pokusaj tu pricu da upotrebis u svim aspektima zivota jer je stvarno siroko primenjiva, ne samo kada je zubobolja u pitanju. Meditacija je ustvari i jedini nacin da upoznas budizam. Ja ti mogu pricati do sutra o budizmu ali ces ti to prihvatiti ili ne (u zavisnosti od toga sta tvoj um prihvati ili ne iz ranijih iskustava). Medjutim, meditacija ti omogucava da dodjes sa svim tim recima u kontakt, da ih spoznas....spoznas Istinu. Ne bih dalje o meditaciji jer postoji posebna tema o tome.

Kazes, citas i sve vise i vise te interesuje...pa, ne znam sta da ti kazem. Sve sto procitas, dobro izanaliziraj, izmeri, razmisli pa onda prihvati...to su ti ujedno i same Budine reci. Nista ne prihvataj zdravo za gotovo, bez obzira ko o tome prica.
Zelja???!!! Ja sam vec pisao o tome ali ajmo ponovo...zasto da ne. Kazes, cilj budizma je da nestanu zelje? Pa, to ne bih bio cilj budizma jer bi onda on bio suvise uzak, plitak. Ideja je ustvari mnogo sira. Zelja je samo jedan aspekat zbog koga nastaje patnja. Ja licno mislim da se ne trebas odreci niceg u zivotu. Kao sto si rekao, te stvari ne trebaju da te poseduju...a ako se odreknes neceg, to je jos jedan vid posedovanja. Poenta je da svesno shvatis u cemu je problem i da ga napustis prirodno...tacnije, da ti "isklizne iz ruku", kao slucajno. Zelja dovodi do patnje i problema u zivotu ali ona sama nije glavni uzrok problemu. Uzrok je u nasem postavljanju prema zelji. Kako cemo je videti, doziveti i koliki cemo joj znacaj dati. U prirodi stvari nastaju, menjaju se i nestaju. Isto tako mozes gledati i na zelju. Ona nastaje, menja se i nestaje....ali samo ako je u startu, u trenutku nastajanja dovedes u svest, uocis i ne pridas joj znacaj jer znas odakle izvire. Jednostavno je posmatraj kao da ta zelja nije tvoja....uocices da ce se menjati i na kraju nestati. Znaci, neces je se odreci...vec ces je pustiti da sama iscezne.
Sa suprotne strane, ako se primis na nju (zargonski), ona ce postati tvoj gospodar....sto dovodi do toga da se opeces u vatri.

Ne znam da li uspevam da objasnim jer i nisam nesto dobar sa recima???

Pazljivo citaj knjige vezane za budizam. Kao sto rekoh, meri svaku rec. Dok citas, rekao si da se sve vise i vise interesujes. Ako to znaci da si sve vise i vise ushicen, mogu ti reci da mozes da posmatras taj osecaj ushicenosti koji je tu negde u tom tvom bicu. Posmatraj ga da ne bi izgoreo u toj ushicenosti.

Metta!

p.s.

To sa željom je često pitanje onih koji počnu da se zanimaju za budizam. I onda zamišljaju da kao budisti treba da budu bez ikakve želje, što zvuči prilično šašavo. I jeste vrlo opasno. Ali njima to izgleda kao pravi put i onda počnu da potiskuju svoje želje, da glume smirenost, da pretvaraju sebe u "čoveka od mramora". No, kad unutrašnji pritisak vremenom postane dovoljno veliki, čak i mramor pukne.

Pa o čemu se zapravo radi? Samo o tome da osvestimo svoje želje i razvijemo dovoljno mudrosti da uvidimo kuda nas svaka od njih vodi. Jer ima želja koje nas vode do sve manje patnje, ali ima želja koje nas, kao što i sam znaš, vode do još mnogo više patnje nego što je sad osećamo. E tu je poenta budističkog insistiranja na negovanju stalne svesnosti. Da bismo na vreme mogli da razlučimo kojoj kategoriji pripada želja koja nas poziva na akciju u ovom trenutku. Kada smo to u stanju, sebe ćemo poštedeti mnogih nevolja.

:D

Hvala Vlado, lepo si mi objasnio ;)

ukupno:
Samo o tome da osvestimo svoje želje i razvijemo dovoljno mudrosti da uvidimo kuda nas svaka od njih vodi. Jer ima želja koje nas vode do sve manje patnje, ali ima želja koje nas, kao što i sam znaš, vode do još mnogo više patnje nego što je sad osećamo

A sta je sa zeljama koje zahtevaju odricanja da bi se ostvarile?
Tipa studiranje i strebanje za ispite?

Kako njih "osvestiti" da nam prijaju?
"Zavoleti" strebanje? :lol:
Je l to moze nekom budistickom praksom? :lol:
Salim se malo, ali ta tematika mene trenutno prilicno kopka i intrigira :lol:

Poslednja izmena:

Back