Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To sam ucila u srednjoj skoli.Secam se toga kao da je juce bilo,profesorka pricala(zapamtila sam jer sam bila ubedjena da sam Budista) :)
Odoh da malo bolje proucim knjigu,pa cu vam javiti da li sam se vratila kao Budista. :D
Tja... nemoj molim te da te nateram da postaneš budista...:lol:

pogrešnih shvatanja budizma ima pregršt.. pa eto.. i profesori greše...:D

To mi je ostalo urezano...pa nikada nisam dovodila u razmatranje,dostizanje Nirvane,zarad oslobadjanja zelja,patnje..imali su one kaste,verovali da ako su siromasni,robovi,da prihvate to jer ce se kroz reinkarnaciju vratiti kao gospodari...

Nemoj tako,to mi je bila omiljena profesorka. :(

Pretpostavljam da i sami pisci tih skolskih udzbenika nisu citali literaturu pisanu od strane budistickih monaha i staresina hramova a kamoli da su citali Tipitaku. Ali sve to nije strasno. I ja sam dosta u skoli ucio o budizmu, medjutim budizam sam ozbiljnije shvatio tek kada samu uzeo da citam budisticku literaturu. A kada sam ga prihvatio...???? Pa kada sam poceo meditaciju i u svojoj praksi primetio da to sto sam procitao bas i nije glupost vec da ima veze sa stvarnoscu.
Nina, ako zelis citati nesto o budizmu, postoji mnogo knjiga koje se mogu naci na internetu u pdf formatu a koje je pisao budisticki monah...recimo Adjahn Sumedho. Kreni od njega. On je dosta blag ali i detaljan u svom radu. Mozes pogledati i www.yu-budizam.com sajt. Na njemu ima sve sto ti je potrebno za napredak. I nemoj se vracati kao budista...heheheh. Pa ne bi bilo zanimljivo kada bi svi bili budisti...hehehehe....salim se naravno. Nije bitno da li jesi ili nisi budista. Jednostavno samo citaj literaturu i pokusaj da uocis sve te stvari u svom zivotu, u sebi. Ne moras ni izaci iz svoje kuce kako bi videla ceo svet......

Profesori profesorski. Površno i radi reda.

To mi je ostalo urezano...pa nikada nisam dovodila u razmatranje,dostizanje Nirvane,zarad oslobadjanja zelja,patnje..imali su one kaste,verovali da ako su siromasni,robovi,da prihvate to jer ce se kroz reinkarnaciju vratiti kao gospodari...

A imaš ti Nirvanu i paranirvanu.
Za života ti je ova prva, a možemo je nazvati i stručnije... recimo Ostvarenje Jastva (Jung).
Kako god to nazvali, sigurno nije životarenje.
Zapravo, životarenje je sve osim toga, a do tamo, put je dug i težak, napora dosta treba. Ali, ako jedna 5ominutna meditacija može doneti toliko mira i čistoće, kako li je shvatiti zaista? :)

Imam utisak da budistu vidis kao zombija...nekog bez i jedne zelje, tuznog lica, povijenih ledja. Nekog ko nista ne preduzima i nista ne radi....bas kao pravog zombija. Mozda se i varam pa me naravno ispravi ako gresim. Ali neko ko ide putem dhamme je naprotiv veoma nasmejana osoba, osoba koja svakog trenutka uziva u svom zivotu. Osoba koja je u svakom trenutku sposobna da pomogne nekom u nevoliji...saslusa i da savet. To je osoba koja je puna zivota. Takva osoba ima zelje...a i kako ne bi imala kada je ljudsko bice. Zelje se javljaju, razlicite misli prolaze glavom....razlicite emocije se smenjuju iz momenta u momenat. Pa u cemu je onda razlika? Pa sve te stvari se ne pretvaraju u zudnju. Ta osoba ne gubi svoj duhovni mir i duhovnu srecu zbog tih stvari. Ona samo posmatra svoje misli, zelje....posmatra kako nastaju, razvijaju se, menjaju i nestaju. Takva osoba planira svoj zivot, naravno. Takva osoba moze imati i dobar auto i dobar posao...zasto da ne. Ali ako to jednog dana izgubi, ta osoba nece patiti za tim. Ona ce nastaviti zivot kao da se ovo ranije nije ni desilo i uzivati u onome sto tada ima...a nece juriti kao sumanuta da povrati staro. Evo jednog prostog primera...mozda cak i banalnog. Zivis u kuci koja zadovoljava sve uslove savremenog zivota...a onda jednog dana iz ko zna kog razloga, zatvaraju vam vodu i iskljucuju struju. Dolazi saopste da struju necete imati naredna tri dana a da za vodu morate da idete 3 km gde ce konstantno stojati cisterna sa vodom. Kako ces se osecati, kako ces se ponasati posto cujes tu informaciju???? Iskren odgovor, naravno.

Želja

Postoje tri vrste želja koje se javljaju. To su: kama tanha (želja za čulnim zadovoljstvima ili ti potreba da zadovoljimo ta čula), bhava tanha (želja da postanemo nešto što nismo) i na kraju vibhava tanhe (želja da se oslobodimo nečeg).
Svaku od ovih tri želja možemo posmatrati u svakodnevnom životu. Recimo kama tanha....svako od nas voli da pije odredjeno piće i svako od nas zna koje piće voli da pije. Kada sledeći put budete pili to piće, posmatrajte kako reaguju vaša čula (čulo mirisa, ukusa i um). Posmatrajte kako se u "vašem" telu odigrava jedan proces...kako vi uživate u njemu i kako se lagano javlja želja da nastavite da pijete to piće. Nemojte odmah reći da vi već znate koje piće volite i koje piće je lepo...već posmatrajte sebe tokom ispijanja tog pića kao da ga prvi put pijete. Odmah na tom primeru možemo objasniti i vibhava tanhe. Recimo da sada pijete piće koje ne volite i čiji ukus vam ne prija. Odmah nakon prvog gutljaja, vi ostavljate času i više ne želite ni da vidite to piće a kamoli da ga probate....to bi bila želja za odbacivanjem. Kada sledeći put dodjete u kontakt sa nečim što ne volite (to može biti i prisustvo osobe koja vam se ne svidja, koja se ne uklapa u vaš profil idealnog prijatelja), posmatrajte šta se dešava u vama. Posmatrajte taj proces radjanja, menjanja...a ako posmatrate duže uočiće te i nestajanje. I na kraju bhava tanha možemo objasniti na sličnom primeru gde ste recimo upoznali neku veoma uspešnu osobu, koja ima dobar posao, auto i ne znam šta već. Ako se ta osoba uklapa u neki vaš profil idealne osobe, posmatrajte kako će se u vama javiti želja da postanete isto to što je i ta osoba. Posmatrajte tu želju.
Sve ove želje jesu prirodna pojava ali ono što ne smemo dozvoliti, to je da se poistovetimo sa svojim željama. Da te želje postanu i naša žudnja. Ako budete posmatrali svoje želje, to se vrlo verovatno nece dogoditi ali ako ne posmatrate, vi nećete videti njihovu prirodu i umesto toga, želja će prerasti u žudnju a onda....Ako ste pili piće kod kuće, ono je nestalo a vi nemate trenutno novca da ga kupite momentalno opet, postaćete depresivni, nervozni, zlobni i spremni da se posvadjate sa nekim. Dok ste vi tako u depresiji, život prolazi. Ili, ako ste upoznali osobu koja vama odgovara i želite da budete kao ona....vi prestajete da živite svoj život i svom svojom snagom se upinjete da postanete ono što niste...opet postajete depresivni, namrgodjeni i opet život prolazi pored vas dok vi živite tudji život. I na kraju, ako ste upoznali osobu i u prvih nekoliko rečenica ukapirali da vam ne odgovara....prestajete da komunicirate sa tom osobom, postajete odbojni prema njoj, kvarite celu atmosferu druženja i ne vidite pravu prirodu tog čoveka a što je najgore, vrlo verovatno da ćete osnovne crte te osobe zapamtiti kao neodgovarajuće pa kada neki sledeći dan sretnete osobu koja makar malo liči na ovu prethodnu, u startu ćete je okarakterisati kao neodgovarajuću, tako da tu osobu nikada nećete ni upoznati....i opet, život teče pored vas a vi niste u njemu.

Želja

Postoje tri vrste želja koje se javljaju. To su: kama tanha (želja za čulnim zadovoljstvima ili ti potreba da zadovoljimo ta čula), bhava tanha (želja da postanemo nešto što nismo) i na kraju vibhava tanhe (želja da se oslobodimo nečeg).
Svaku od ovih tri želja možemo posmatrati u svakodnevnom životu. Recimo kama tanha....svako od nas voli da pije odredjeno piće i svako od nas zna koje piće voli da pije. Kada sledeći put budete pili to piće, posmatrajte kako reaguju vaša čula (čulo mirisa, ukusa i um). Posmatrajte kako se u "vašem" telu odigrava jedan proces...kako vi uživate u njemu i kako se lagano javlja želja da nastavite da pijete to piće. Nemojte odmah reći da vi već znate koje piće volite i koje piće je lepo...već posmatrajte sebe tokom ispijanja tog pića kao da ga prvi put pijete. Odmah na tom primeru možemo objasniti i vibhava tanhe. Recimo da sada pijete piće koje ne volite i čiji ukus vam ne prija. Odmah nakon prvog gutljaja, vi ostavljate času i više ne želite ni da vidite to piće a kamoli da ga probate....to bi bila želja za odbacivanjem. Kada sledeći put dodjete u kontakt sa nečim što ne volite (to može biti i prisustvo osobe koja vam se ne svidja, koja se ne uklapa u vaš profil idealnog prijatelja), posmatrajte šta se dešava u vama. Posmatrajte taj proces radjanja, menjanja...a ako posmatrate duže uočiće te i nestajanje. I na kraju bhava tanha možemo objasniti na sličnom primeru gde ste recimo upoznali neku veoma uspešnu osobu, koja ima dobar posao, auto i ne znam šta već. Ako se ta osoba uklapa u neki vaš profil idealne osobe, posmatrajte kako će se u vama javiti želja da postanete isto to što je i ta osoba. Posmatrajte tu želju.
Sve ove želje jesu prirodna pojava ali ono što ne smemo dozvoliti, to je da se poistovetimo sa svojim željama. Da te želje postanu i naša žudnja. Ako budete posmatrali svoje želje, to se vrlo verovatno nece dogoditi ali ako ne posmatrate, vi nećete videti njihovu prirodu i umesto toga, želja će prerasti u žudnju a onda....Ako ste pili piće kod kuće, ono je nestalo a vi nemate trenutno novca da ga kupite momentalno opet, postaćete depresivni, nervozni, zlobni i spremni da se posvadjate sa nekim. Dok ste vi tako u depresiji, život prolazi. Ili, ako ste upoznali osobu koja vama odgovara i želite da budete kao ona....vi prestajete da živite svoj život i svom svojom snagom se upinjete da postanete ono što niste...opet postajete depresivni, namrgodjeni i opet život prolazi pored vas dok vi živite tudji život. I na kraju, ako ste upoznali osobu i u prvih nekoliko rečenica ukapirali da vam ne odgovara....prestajete da komunicirate sa tom osobom, postajete odbojni prema njoj, kvarite celu atmosferu druženja i ne vidite pravu prirodu tog čoveka a što je najgore, vrlo verovatno da ćete osnovne crte te osobe zapamtiti kao neodgovarajuće pa kada neki sledeći dan sretnete osobu koja makar malo liči na ovu prethodnu, u startu ćete je okarakterisati kao neodgovarajuću, tako da tu osobu nikada nećete ni upoznati....i opet, život teče pored vas a vi niste u njemu.

ja trenutno :(
hvala

ja trenutno :(
hvala

He, he!!!! Koliko kapiram, sada si depresivna. To ti je divna stvar za posmatranje. Ne trebaju ti nikakvi polozajevi tela i slicno. Zastani i samo posmatraj sta se desava. Ne osudjuj svoju depresiju, ne stvaraj zelju da depresivnost nestane....samo je posmatraj! Stvari ce same od sebe doci na svoje mesto. Verujem da ces na kraju osetiti i kako ustvari nisi ti depresivna vec da je samo taj osecaj tu negde....u vazduhu da kazem.

Ako sam lose protumacio tvoju poruku, ispravi me!!!

Poslednja izmena:
Kako postati budista i koji su to osnovni principi da bi se neko smatrao budistom?!!!

Zapravo je vrlo jednostavno postati budista. Doneses cvrstu odluku da ces ziveti prema principima otelovljenim u "Tri utocista" i "Pet pravila morala". Mozes prouciti utocista i pravila i "preuzeti" ih samostalno, smatrajuci nadalje sebe budistom. Medjutim, lepo je imati monaha ili monahinju koji ti tokom ceremonije "predaju" ta utocista i pravila. Ovakvo javno ispoljavanje takodje pomaze da ih se prisetis u situacijama kada pozelis da odes "izvan" tih pravila - kada pozelis da budes nepromisljen ili glup, kada ides protiv prirode, kada zelis da budes nemoralan. Uzeti utociste generalno znaci naci zaklon na mestu na kojem se osecamo bezbednim. U ovom kontekstu uticiste je "okruzenje", skup principa zivljenja u koje mozes da verujes, utociste za srce i um. Moras prvo da ih naucis koji su, tako da ti je jasno njihovo znacenje i razumes sta znaci posvecenost njihovom pridrzavanju.

Pojam "biti budista" razlicit je u razlicitim kulturama, ali u theravada tradiciji opsti standard jeste uzimanje "Tri utocista" i "Pet pravila morala". Potrebno je imati izvestan stepen razumevanja sta to znaci pre nego sto donesemo odluku. Prvo utociste "Buda" - tradicionalno se smatra osobom, ali Buda je zapravo titula. Ona znaci "budni, probudjeni". Odnosi se na kvalitet bica koji smo mi svi u stanju da ostvarimo. Uzeti utociste u Budi znaci:" Verujem da je takvo prosvetljenje moguce i ucinicu napor da postanem pobudjen (ne da sanjarim i budem nepromisljen) upravo u ovom zivotu. Drugo utociste "Dhamma" - jeste Budino ucenje. To ucenje zapravo je samo izraz prirodnih zakona koje je Buda razumeo - prvenstveno zakona ljudske prirode. Kada imamo utociste u Dhammi, uzimamo utociste u Budinom ucenju - a to znaci utociste u istini i cistoti svoje prave prirode. Trece utociste "Sangha" - znaci zajednica, koju cine monasi, monahinje ili laici koji slede budisticki nacin zivota. Oni teze praktikovanju blagonaklonosti, razvijanju mudrosti, morala i dobrote vodjeni "Plemenitim osmostrukim putem", a koji je Buda opisao kao splav koji ce nas preko bujice zivota preneti na drugu obalu, do nibbane. Osam koraka ovoga puta su: ispravno razumevanje, ispravna odluka, ispravan govor, ispravno delovanje, ispravan zivot, ispravan napor, ispravna svesnost i ispravna koncentracija.
Pet pravila morala su: Ne ubiti ili povrediti nijedno zivo bice; Ne uzeti bilo sta sto ti nije dato; Ne biti neveran u vezi sa drugom osobom; Ne koristiti pogresan govor, ne lagati; Ne uzimati alkohol i droge.

TEKST JE PREUZET SA SAJTA WWW.YU-BIDIZAM.COM

Ja zapravo ne želim da budem budista.
Samo želim da budem čovek, bez ikakvih etiketa.
To je već želja.
Moram se osloboditi želje.
Da li to mogu ako nisam budista?
Naravno...

Ono sto je lepo u budizmu, je to sto su svi tekstovi pisani na taj nacin, da nije potrebno tumacenje od strane neke trece osobe kako bi vi shvatili sta je Buda pokusao da kaze. Ne postoji mogucnost da se taj tekst protumaci na vise nacina i da dodje do razlicitih ideja o budizmu u samim redovima budista. Takodje, tehnike meditacije koje se koriste u theravada budizmu, su tako lepo objasnjive i veoma lake za primenu, da opet, nije vam neophodno da non stop neko stoji pored vas i da vodi vasu meditaciju.
Sta hocu reci....svaki covek bez obzira na svoju veru, moze veoma lako uociti blagodeti budistickog ucenja, bez da i sam postane budista. E, sad.....da li ce posto i sam uvidi blagodeti preci u budizam ili ce ostati u svojoj staroj veri ili ce cak ostati nezavisan, bez etikete....pa to uopste nije bitno.
Vazno je da svako uoci realnost u sadasnjosti....a tada ce promene u coveku nastati skroz prirodnim putem....nakon toga vise nece biti vazna ni vera ni mnogo sto sta cime smo lupali glavu ranije.......

Ljudi imaju potrebu za sopstvenim etiketiranjem.Odredjivanje kojoj grupi pripadaju.
Tako se osecaju sigurnije,stari covekov nagon za udruzivanjem tj . coporom.
Cak i ateisti.Ne veruju ali opet se bave verom sa istomisljenicima.
Zasto je onda cudno da neko postuje neka budisticka nacela i principe a neke izuzima?
Uzmes od svake religije ono sto je plemenito i ljudsko,a odbacis ono sto mislis da je nemoguce i nerealno.
Sve to da bi bio bolja osoba,a ne pripadnik nekog udruzenja.
Zato je za mene Budizam,pre svega,filozofija.
Nkako se ne mirim sa idejom reinkarnacije.

Ljudi imaju potrebu za sopstvenim etiketiranjem.Odredjivanje kojoj grupi pripadaju.
Tako se osecaju sigurnije,stari covekov nagon za udruzivanjem tj . coporom.
Cak i ateisti.Ne veruju ali opet se bave verom sa istomisljenicima.
Zasto je onda cudno da neko postuje neka budisticka nacela i principe a neke izuzima?
Uzmes od svake religije ono sto je plemenito i ljudsko,a odbacis ono sto mislis da je nemoguce i nerealno.
Sve to da bi bio bolja osoba,a ne pripadnik nekog udruzenja.
Zato je za mene Budizam,pre svega,filozofija.
Nkako se ne mirim sa idejom reinkarnacije.

Da, budizam jeste i filozofija. Kod drugih religija, ti imas verovanje. Naravno da mozes samo da verujes jer nikako sada ne mozes da proveris da li je Isus ziveo i da li je on Bog ili je samo poslat od strene Boga i tako dalje. U Budizmu, nemas to klasicno verovanje. Sve sto je pisano u spisima, ti mozes kroz svoju licnu praksu proveriti i ustanoviti da li je to istina ili ne. Zato, nemas potrebe niusta da verujes.
Sa druge strane, to sto se ne miris sa reinkarnacijom.....??!!! Nemoj se opterecivati tom idejom. Nju je naucno mnogo lako objasniti. Naucnici su to vec i uradili. Ali opet kazem, nemoj se time opterecivati....ono sto mozes da radis, je da vezbas svesnost...a ko zna, mozda nekada i ukapiras reinkarnaciju.
Sto se tice etiketiranja...da tu si upravu da mnogi ulaze u odredjena drustva, vere i slicno zato sto nemaju potporu sami u sebi pa traze neke svoje zastitnike. Evo, i sam sam primer jednog takvog postupka pre nekih 10 godina....ne radi se o veroispovesti vec o nekoj drugoj organizaciji ali to sada nije tema. Medjutim, u budizmu to ne moze biti slucaj...naravno, moze neko da pokusa da iz tog razloga udje u ovu pricu ali nece nista postici. U budizmu ti imas ucitelje ali ti ucitelji ti samo pokazu put kojim trebas da ides a putem moras sam...tako da si na neki nacin prepusten sam sebi...nema zastitnika.

Tu govoris o hinduizmu. Budizam je taj koji se je borio protiv kasti i svima omogucio duhovni napredak. I svako ko ide putem dhamme, tesko da ce ikada pozeleti da bude neki gospodar....cemu bi to sluzilo kada je sve to prolazno????

To sam ja

Kada se vosak otopi oko upaljenog fitilja i pocne da gori, on zraci
svetlost na vrhu svece. Plamen koji emituje svetlost uglavnom nam se
cini kao da je uvek jedan te isti; taj naizgled nepromenljivi oblik mi
nazivamo plamenom. I ono sto nazivamo "ja" slicno je tom plamenu. Iako
su i telo i um jedan neprekidni tok, zato sto odrzavaju nesto sto nam
se cini stalnim oblikom, mi ih oznacavamo kao "ja". A u stvari, ne
postoji bilo kakva trajna stvar, samo neprekidni tok...

Kosho Uchiyama, Opening the Hand of Thought

Shohaku.jpg

DA LI SE BUDISTI MOLE???

Moliti se znaci traziti od nekog nesto. Molim se (bogu) da pada kisa. Pretpostavka je da je onaj kome se molite svemocan i da je u stanju da vam ispuni zelju. U budizmu postoje razliciti bogovi i bica sa vise ili manje moci kojima je moguce obracati se, ali iako ona navodno zive neverovatno dugo, ona se upak smrtna kao i ti i ja i svakako da nisu svemoguca.
buda, istorijska licnost, umro je pre vise od 2500 godina i, zato sto je bio prosvetljen, nista nije ostalo iza njega. Buda kao titula- onaj ko je prosvetljen, budan, istinski mudar - postoji na neki nacin kao mogucnost za svakoga da dostigne to stanje, ali ne kao nekakav odvojen entitet, koji donosi odluku: "OK. Kusalo je bio dobar monah, pa cu uslisiti njegove molbe da u sutlijasu bude malo vise suvog grozdja".
Svakako da je kamma negde uskladistena ili zabelezena i da sile poglepe, mrznje i obmanutosti zadobijaju razlicite pojavne oblike. Prizivanje ili moljenje sila dobra je deo budizma - ne u smislu da ce one srediti problem umesto mene, vec da budu saveznici i potpora u mome naporu.

Tekst preuzet sa sajta www.yu-budizam.com

KAKVU FUNKCIJU THERAVADA BUDIZAM IMA U ZAJEDNICI???

Temelj budisticke prakse jeste moral. U ovom vremenu, kada se toliko istice materijalno, korisne drustvene vrednosti cesto su potisnute u stranu. Ako imate instituciju ili pojedince koji za osnovu svoga zivota uzimaju dobrotu, to je velika vrednost. Istina, uvek postoji opasnost od proizvoljnog procenjivanja sta je dobro a sta ne - setimo se spaljivanja vestica i slicnog - poslednja vestica koju smo spalili zivela je jos pre....hehhehe, salim se! Moj pristup je da se skoncentrisem da u sebi stvari nekako dovedem u sklad, s nadom da ce svaki uspeh u tome kroz licni primer biti potpora i za druge. Manastir predstavlja za ljude vrlo opipljivu referentnu tacku, citava jedna zajednica ulaze napor da cini dobro. LJudi imaju priliku da posete manastir, mozda ostanu nekoliko dana i steknu osecaj sta zapravo znaci blagotvorna zajednica- da to nije samo ideja. Za mnoge je to veoma inspirativno, nadahnjujuce. Cilj budizma je prosvetljenje i takav jedan primer ima podjednaku vaznost kao i moral.

Tekst preuzet sa sajta www.yu-budizam.com

Tu govoris o hinduizmu. Budizam je taj koji se je borio protiv kasti i svima omogucio duhovni napredak. I svako ko ide putem dhamme, tesko da ce ikada pozeleti da bude neki gospodar....cemu bi to sluzilo kada je sve to prolazno????

Jeste kastinski sistem hinduisticki,ali to ne znaci da su Budisti bili iskljuceni iz takve podele? :confused:
Buda se protivio i prihvatao je ljude iz svake kaste,to je cinjenica,ali negde sam pronasla podatak da je i on pripadao odredjenoj kasti.

Ono na sta sam ja mislila kad napisah da mi je Budizam previse pesimistican je ustvari pojam "Nistavila",da je Svet sam po sebi isprazan i sve u njemu,culne pojave proizilaze iz nistavnosti jer nista nema svoj trajan identitet,pa i nashe bitisanje.

1.Zivot je patnja 2. Uzrok patnje je zelja za životom :dontunderstand:
3. Covek se može osloboditi patnje samo gusenjem zelje za životom 4. Do spasenja ( nirvane) vodi osmostruka staza

Depresivno. Cim shvatimo da dzabe zivimo,nacicemo unutrashnji mir. :(

Jeste kastinski sistem hinduisticki,ali to ne znaci da su Budisti bili iskljuceni iz takve podele? :confused:
Buda se protivio i prihvatao je ljude iz svake kaste,to je cinjenica,ali negde sam pronasla podatak da je i on pripadao odredjenoj kasti.

Ono na sta sam ja mislila kad napisah da mi je Budizam previse pesimistican je ustvari pojam "Nistavila",da je Svet sam po sebi isprazan i sve u njemu,culne pojave proizilaze iz nistavnosti jer nista nema svoj trajan identitet,pa i nashe bitisanje.

1.Zivot je patnja 2. Uzrok patnje je zelja za životom :dontunderstand:
3. Covek se može osloboditi patnje samo gusenjem zelje za životom 4. Do spasenja ( nirvane) vodi osmostruka staza

Depresivno. Cim shvatimo da dzabe zivimo,nacicemo unutrashnji mir. :(

Hm...pa pripadao je kasti dok se nije bacio na asketski zivot. Onda je izasao iz te kraljevske neke kaste. Sto se tice trajnosti....pa ako pogledas oko sebe, ne postoji nista sto je trajno. Uzmi na primer neku gradjevinu u svom gradu. Ona je sagradjena verovatno u neko skorasnje vreme. Ali pre nje su na tom mestu postojale neke druge gradjevine a do sada su nestale i sada je ova nova tu. Isto tako, mozda za dve, tri generacije, ni ova nova vise nece biti tu. Namerno sam dao nesto sto duze opstaje. Evo jos boljeg....uzmi neku planinu na primer. Da li je ona oduvek stajala tu gde jeste? Da li je uvek bila tako visoka? Nije. A da ne pominjem postojanje coveka onda koje je mnogo krace. Nista ne traje vecno sem mozda procesa nastajanja i nestajanja. Secas se one izreke iz sociologije: "Sve tece, sve se menja". Bukvalno je tako. I ti sama se iz dana u dan menjas. To je ono sto je Buda shvatio pri svom prosvetljenju. Pa kada se non stop menjas, reci mi, za sta ces se uhvatiti i reci "Ovo je moje"? Sta god da posedujes, to nece doveka biti tvoje. Kakva god da si sada, neces biti takva doveka. Tako da nema svrhe vezivati se za bilo sta. Ako se vezes za to sto si mlada i recimo brzo trcis i puna si energije i slicno...sta ce biti za 30 godina? Patices za svojom mladoscu. Ako na vreme shvatis taj prirodni zakon promena, ti se neces vezivati ni za materijalno, ni za neke svoje mentalne reakcije .... bas za nista. E, a onda neces svhatiti da zivot nije vredan zivljenja vec ces doziveti lepotu momenta...i ostatku svog zivota ziveces svaki trenutak punim plucima. Uvek ces biti nasmejana. Okruzenje oko tebe to oseti...pa i oni postanu radosni, ni sami ne znajuci cime to utices na njih...to ti je ono kada ti kazu da si pozitivna osoba.
Kazes uzrok patnje je zelja za zivotom!!!! Nije problem zelja...vec pozuda za zivotom. Kada se vezes za svoju mladost i onda shvatis da staris...tada nastaje patnja. Nije u pitanju zelja za zivotom. Svi mi imamo zelju za zivotom....pa da budisti nemaju zelju za zivotom, oni bi po manastirima svakog dana izvrsavali samoubistva...umesto toga, oni svakodnevno izlaze na ulicu, pomazu ljudima, grade hramove.....ZIVE SVAKI MOMENAT KAO DA JE JEDAN JEDINI, PUNIM PLUCIMA!!!

U ovo mi je tesko da poverujem,ali sta ja znam.

Najidealnije je da i sama probas...ne mislim da postanes budista. To i nije neophodno. Vec da probas sa meditacijom. Na forumu Kultne teme - Meditacija, imas od strane Ukupno dosta lepo objasnjenu tehniku...probaj pa ces sama uvideti. Naravno, tesko je u pocetku ali naviknes se i na kraju pocnes da uzivas u tome....Osim toga, ja licno volim budizam bas zato sto mi niko ne soli pamet vec sam uvidjam istinu.

U ovo mi je tesko da poverujem,ali sta ja znam.

Nesto mi je umedjuvremenu palo na pamet....ti verovatno ne vidis da oni uzivaju u momentu zato sto su dosta mirni i spokojni?! Razlog tome je upravo ova njihova svesnost. Ne skacu na bilo koju culnu reakciju. Npr. dete vidi lepu lutku...momentalno se javlja zelja za prisvajanjem i ono skace i moli oca da joj kupi tu lutku. To nije slucaj sa monasima. Oni uzivaju u momentu onakav kakav jeste. Veruj mi da svet postaje mnogo lepsi kada to uvidis. Nisam neko ko je toliko otisao u svojoj praksi da bih mogao na ovaj nacin da ovo iznosim ali sam pri svojoj praksi imao neke momente kada sam doziveo stvarnost.

Metta

Back