Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
28LhQCc8LaBmo8zQoX11pTCYrRblfqBf6UOayAXwyfUgIIINNrt1Tn1GaQH0ullDih38VSSZwowKLRbqz3AeVRw=w1280

ŠAKA LIŠĆA

Ovako sam čuo. Jednom je prilikom Blaženi boravio kraj Kosambija, u šumi palisandara. Tada, uzevši u ruku nekoliko palisandrovih listova, upita monahe: “Šta mislite, monasi, čega imaviše, listova u mojoj ruci ili listova u ovoj šumi?”“Listova u ruci Blaženog je manje, gospodine. Više je listovau ovoj šumi.”“Isto tako, monasi, onih stvari koje saznah neposrednim znanjem, ali ih nisam podučavao, daleko je više [od onih kojima sampodučavao]. A zašto ih nisam podučavao? Zato što nisu povezane sa ciljem, ne odnose se na temelje svetačkog života i ne vode kaotrežnjenju, stišavanju strasti, prestanku, smirenju, direktnomznanju, samoprobuđenju, utrnuću. Zato ih nisam podučavao.A čemu sam podučavao? ’Ovo je patnja... Ovo je nastanakpatnje... Ovo je prestanak patnje... Ovo je put koji vodi do prestanka patnje’. Tome sam podučavao. A zašto sam podučavaotim stvarima? Zato što su povezane sa ciljem, odnose se na temelje svetačkog života i vode ka otrežnjenju, stišavanju strasti,prestanku, smirenju, direktnom znanju, samoprobuđenju, utrnuću. Zato sam ih podučavao.Otuda je vaša dužnost kontemplacija: ’Ovo je patnja... Ovoje nastanak patnje... Ovo je prestanak patnje’. Vaša je dužnost kontemplacija: ’Ovo je put koji vodi do prestanka patnje’.(Samyutta nikaya, LVI, 31)

Prva plemenita istina glasi

Postoji patnja

I onda je to istina, jer patnja zaista postoji. Život je život, a ne patnja.

Druga plemenita istina glasi

Postoji izvor patnje, a to je vezanost za želju.

I onda je to istina. Nisu i želja i vezanost uzrok patnje, već vezanost
za želju.

Treća plemenita istina glasi

Postoji prestanak patnje.

Četvrta je

Postoji put do prestanka patnje.

Tako. Sad je to nešto što niko ne može da porekne. Inače ne bi bile istine.
Da. Ne znam zašto se ta prva plemenita istina navodi kao "život je patnja"?🤔 Često i zlonamerno da bi se budizam predstavio kao pesimizam.
U životu postoji patnja (kao i radost).

Da. Ne znam zašto se ta prva plemenita istina navodi kao "život je patnja"?🤔 Često i zlonamerno da bi se budizam predstavio kao pesimizam.
U životu postoji patnja (kao i radost).
Kao što PRAZNINU izjednačavaju ili prevode kao ništavilo, što ona nikako nije
U Praznini sve pojave postoje latentno i priroda im je da se manifestuju

Ne znam da li je zlonamerno ili je samo neznanje. Većina izvora na internetu
ima taj prevod.
Da, primetio sam. Ali sam često primetio i diskusije koje na osnovu tog pogrešnog prevoda tvrde da je budizam pesimizam. Gledao sam čak i emisiju sa Vladetom Jeroticem gde se on uhvatio za to pa me je iznenadilo da čak i tako učen čovek ima pogrešne informacije.

Back