Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Novi talas trolova na temi.
Molim moderatore da obrate pažnju :roll:

810. Hoćeš li da se smejem ili da budem prirodan?

Jednom je neko hteo da me fotografiše i zamolio mi da se opustim i budem prirodan. Kad je uperio fotoapart u mene, reče: "Bhante, nasmešite se."

Onda mu rekoh: "Prvo si mi tražio da budem prirodan. Sad mi tražiš da se smejem. Hoćeš li da se smejem ili da budem prirodan?"

Kada je nešto smešno, osmeh dolazi prirodno. Takođe se smešimo kada naša napetost, stres i strah nestanu. Tada naše lice postane mirno i spokojno i osmehujemo se srcem, uopšte ne pokajući zube. To je ona vrsta osmeha koju je Buda uvek imao.

Kako postajemo iskusniji u meditaciji koncentracije na dah, postepeno prevladavamo pospanost, uznemirenost i druge prepreke za koncentraciju. Kako se koncentracija produbljuje, počinjemo da se osmehujemo srcem. Nije teško razumeti šta se tu događa. Dah je deo tela. Kad umirimo dah, telo postaje opušteno. Tada je dah oslobođen pohlepe, mržnje, obmane i straha. Kad se um poveže sa dahom, i um privremeno postane oslobođen pohlepe, mržnje, obmane i straha. Smirujući dah, udišite. Smirujući dah, izdišite. Tada se radost u nama prirodno rađa.

Bhante Gunaratana: Four Foundations of Mindfulness in Plain English

Dokona napaljena deca, maliciozne psihopate - homofobi, ostrašćeni ''vernici'' koji iz katastrofalne neinformisanosti i neopisivog Ega vode neke svoje ''krstaške'' ratove braneći ''veru'' koju čestito i ne poznaju, iskazujući primitivnu netrpljivost za sve koji ne misle kao oni, obični trolovi koji nemaju pametnija posla i sopstveni život, iskompleksirani smorovi koji misle da su straaaašno pametni, i još kojekakvi... Iskreno, nisam na tebe mislila, ti se šališ ali iz nekog razloga Ukupnom to jako smeta, a on je stvarno vrlo, vrlo, vrlo korektan i izuzetno se trudi da dragoceno znanje prenese drugima, a postoji SAMO ova jedna jedina takva tema, čovek pokušava da bar na njoj održi neku smislenost i nivo. Onaj vaš Konak je grotlo pakla a sve vrca od hrišćanskih vrlina i skromnosti, čak sam i Jahvea primetila...

Poslednja izmena:
jao jao....nemoj sad da moralisemo......pa agatha da ti kazem ja jednu stvar ovo je forum i ima raznih ljudi......neko pita nesto neko mozda oce da provocira...al mi stvarno iskreno nije jasno da imate temu gde se u principu ne vodi ziva komunikacija nego se stancuju neki pamfleti..al vasa stvar..sto se mene tice ja i ne moram da pisem......i jednu jos stvar da ti kazem konak nije nas konak je i tvoj...e sad mozda tebi ne bi prijalo da u njemu ponekad kazes nesto il ti ne odgovara drustvo ili sta vec... to je tvoja licna stvar...ali nemo ovde sad da pricamo o nekom moralu,vrlinama mana i slicno....nega niko nije nit uvredio nit bilo sta slicno kolko sam ja primetio..niti je neko bio nepristojan.....trebo malo da kontemlira nad time....da mu i sala zasmetala...sto znaci da je itekako vezan za budizam....emocionalno...i jos meni kaze nemam pojma a reko sam sutinu budistickog ucenja ..pa ako to nije EGo ja ne znma sta je....mada ja nema nista protiv ega...:lol:

Ja baš i nisam neki moralista -samo prezirem licemerje. Ti, opet ponavljam, nisi bio nepristojan - uostalom vidiš kako volim sa tobom da popričam,ali ja malo pažljivije pratim ovu temu i ima pakosnika kolko oćeš. A i ne mora sve da bude debata i ukrštanje kopalja, može samo da se čita i razmišlja, baš zato što je većina tema izazov za one koji uživaju u nadmudrivanju i preganjanju. No postoje i oni koji to ne vole...

Ne znam zbog čega bi budizam bio pošteđen debate i nadmudrivanja.

Niko ne kaže da bi trebao da bude pošteđen debate ili nadmudrivanja u vidu inteligentnog humora. Problem je u tome što oni koji sebe nazivaju hrišćanima sebi dozvoljavaju, ne samo na ovoj temi, da se prema ne-hrišćanskim religijama i sistemima odnose sa prezirom, nipodaštavanjem i podsmehom, bez razumevanja ili želje da se drugačiji religiozni stavovi razumeju. Optužuju za satanizam, demonopoklonstvo, jeres, a kad im se prezentuju činjenice koje dokazuju da o pomenutim stvarima nema ni govora, jednostavno ih ignorišu i nastavljaju sa podbadanjem i podsmehom. Pri tom, svaku kritiku hrišćanstva i crkve doživljavaju lično i odgovaraju uvredama i ad hominem "argumentaciji". Sećam se kad je jedan tzv. hrišćanin otvorio temu pod nazivom "Šta vas je odvuklo u okultizam", implicirajući u uvodnom postu da su "odvlačenju u okultizam" uzrok porodične traume, neznanje, glupost, zlo itd. To je u redu, ali kad ja otvorim temu pod nazivom "Šta vas je odvuklo u hrišćanstvo", e to se prijavljuje moderatorima i doživljava kao uvreda. Koliko se sećam, licemerje nije jedna, ili ne bi trebalo da bude, odlika jednog hrišćanina. Otvaranje tema o wicci, o voodoo-u, o ceremonijalnoj magiji, astrologiji....dočekuje se složnom bukom da kako je to satanizam i kako to forum dozvoljava propagiranje satanizma. Ćak je jedna "hrišćanka" napisala kako bi ubila svoje dete kad bi joj to "bog" naredio, i nijedan od hrišćanskih vojnika nije našao za shodno da se sablazni nad tim izlivom psihopatologije.Čak se i ukazivanje na izuzetno materijalno blagostanje pastira koje je u kontrastu sa izuzetnim siromaštvom stada, doživljava kao atak na "sve što je srpsko", da ne govorimo o divljim reakcijama manjih verskih zajednica hrišanske protestantske provenijencije kad neko ukaže na neke nepravilnosti u njihovom radu...

Rečeno je da se na temi "Budizam" postavljaju pamfleti, što nije tačno. Postavljaju se citati, stihovi, mudrosti, delovi kanona, meditativne prakse...koje ni jednim svojim slovom ne impliciraju da će svako ko ih ne sledi završiti u ništavilu (ne, Nibbana nije ništavilo) ili večnim mukama, što je inače odlika političkih i religioznih pamfleta čija je suština u narodski rečeno, filosofiji "ili si s nama ili si ugasio."

Što se tiče molbe člana da se na ovoj temi ne sprda i ne šali sa tematikom, to je apsolutno pravo tog člana da zahteva, čemu se pridružujem, uz obraćanje pažnje na napomenu sa početka teksta. Cilj ove teme je da prezentuje učenja budizma, ali da ih prepusti odgovornoj i smislenoj debati, ne podmsehu.

Niko ne kaže da bi trebao da bude pošteđen debate ili nadmudrivanja u vidu inteligentnog humora. Problem je u tome što oni koji sebe nazivaju hrišćanima sebi dozvoljavaju, ne samo na ovoj temi, da se prema ne-hrišćanskim religijama i sistemima odnose sa prezirom, nipodaštavanjem i podsmehom, bez razumevanja ili želje da se drugačiji religiozni stavovi razumeju.
Ja tako nešto nisam radio izuzev par bezazlenih šala.

Inače, ovdje se puno više pljuje po pravoslavlju nego po bilo kojoj drugoj religiji, počevši od tebe pa na dalje. I to se sve interpretira kao "dozvoljena kritika". Međutim, čim neko pomene u negativnom kontekstu budiste, hinduiste, ateiste... od toga se pravi halabuka.
A tek ako se pomenu Jevreji, onda slijedi diraktan ban.

Otvaranje tema o wicci, o voodoo-u, o ceremonijalnoj magiji, astrologiji....dočekuje se složnom bukom da kako je to satanizam i kako to forum dozvoljava propagiranje satanizma.
Pa, po pravoslavnom učenju to i jeste jedan oblik satanizma i svaki pravoslavac ima pravo da iznosi i brani svoje vjerovanje.

Ćak je jedna "hrišćanka" napisala kako bi ubila svoje dete kad bi joj to "bog" naredio, i nijedan od hrišćanskih vojnika nije našao za shodno da se sablazni nad tim izlivom psihopatologije
I meni je nekoliko ne-rišćana reklo da bi ubili nečije dijete ako bi to spasilo njihovu porodicu. Zamisli tu psihopatologiju.

Što se tiče molbe člana da se na ovoj temi ne sprda i ne šali sa tematikom, to je apsolutno pravo tog člana da zahteva, čemu se pridružujem, uz obraćanje pažnje na napomenu sa početka teksta. Cilj ove teme je da prezentuje učenja budizma, ali da ih prepusti odgovornoj i smislenoj debati, ne podmsehu.
Niko ne bi trebalo da ima povlašteni položaj, pa ni budizam.
Evo, trenutno je na temi "Da li su ateisti loši ljudi" u toku nadmetanje u pljuvačini po Crkvi. Niko se od budista, hinduista, okultista, i ostalih "nelicemjernih" ne-pravoslavaca ne buni.

ко то верује да ће омаловажавањем да умањи другог?
ко то верује да ће без путоказа да усмери другог?
ко то искључивост сматра помирљивошћу?

A tek ako se pomenu Jevreji, onda slijedi diraktan ban.

Pa, po pravoslavnom učenju to i jeste jedan oblik satanizma i svaki pravoslavac ima pravo da iznosi i brani svoje vjerovanje.
I meni je nekoliko ne-rišćana reklo da bi ubili nečije dijete ako bi to spasilo njihovu porodicu. Zamisli tu psihopatologiju.

Niko ne bi trebalo da ima povlašteni položaj, pa ni budizam..

Ne kažem da i ti negativno pominješ Jevreje, ali to nije kritikovanje religije, već čist antisemitizam, i stvarno je više dosta sa tim - zar vam nekoliko hiljada godina besmislene mržnje i progona nije dosta, nađite drugog dežurnog krvca za sva zla ovog sveta, kad već ne umete da u sebi potražite uzroke nesavršenstva naše vrste i zla koje činimo i sebi i drugima. Ponavljam, ovo nije kritika upućena tebi, već pripadnicima tvoje vere koji su ogrezli u patološkoj mržnji, najčešće iz pomodnosti, jer vole da ih se vodi kao ovce a taman posla da nešto svojom glavom promisle.Mi smo daleko od povlašćenog položaja! Jedan retard koji je sebe nazvao ni manje ni više Arhagelom (kako volite da dajete sebi visoke titule) ovde otvoreno poručuje da bi sve budiste trebalo oterati sa Balkana
A svi ti strašni ''demoni'' vam ne mogu ništa ako imate čisto srce. A najopasniji demoni su upravo u našem umu i srcu - mržnja, zavist, licemerje, oholost i netrpeljivost prema svemu različitom.Ne da su vas zaposeli, nego ih vidim kako zadovoljno jašu na vašim leđima i uživaju kako su čiste hrišćanske dušice pretvorili u ostrašćene krvoloke a da oni toga uopšte nisu svesni, nego još tripuju da to čine u ime nekog boga o kome i ne znaju mnogo.
Jedan visoki predstavnik SPC-a je pre nekoliko godina meštanima svoje parohije svakodnevno zvonio za mrtve (čist crnomagijski čin!!!) i bacao anateme (gle čuda, anatema je paganski šumski demon sa mnogo očiju i zuba, zašto ga zazivaju medena ustašca oboženog?) jer su održavali kobasicijadu za vreme posta, a to rade već stotinu godina.
Iskreno, ne želim konflikt sa tobom, ne poznajem te, možda sam i preoštra, izvini ako sam te uvredila, nije mi to bila namera.

Poslednja izmena:

Back