Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
855. Davanje

Jednom Siha ovako upita Blaženog. "Je li moguće, gospodine, da Blaženi ukaže na vidljiv plod darežljivosti?"

A Blaženi mu reče: "Da, moguće je, Siha. Darovatelj, onaj ko je izdašan, omiljen je i drag ljudima. To je plod darežljivosti neposredno vidljiv. Isto tako, darovatelj, onaj ko je izdašan, druži se sa dobrim ljudima. To je plod darežljivosti neposredno vidljiv. Isto tako, darovatelja, onog ko je izdašan, čestiti ljudi hvale nadaleko. To je plod darežljivosti neposredno vidljiv. Isto tako, u kakvom god da se društvu nađe, bilo da je reč o plemićima, bramanima, domaćinima ili monasima, tu on boravi samopouzdan i bez nelagode. To je plod darežljivosti neposredno vidljiv. I konačno, darovatelj, onaj ko je izdašan, posle smrti preporađa se u nebeskom svetu. Ali to je plod darežljivosti koji je vidljiv tek kasnije."

Buda
Siha sutta, AN 5:34

856. Uvreda

Ovako sam čuo. Jednom je prilikom Blaženi boravio u Rāđagahi, u Bambusovom gaju, u skloništu za veverice. Tada braman Akkosaka ("Uvredljivac") Bharadvađa doču da je jedan braman iz roda Bharadvađa otišao u beskućnike u prisustvu Blaženoga. Ljut i nezadovoljan, on ode do Blaženog i, stigavši, poče da ga vređa i psuje prostim, teškim rečima.

Kada to bi izrečeno, Blaženi mu se obrati: "Kaži mi , bramane, da li ti prijatelji i drugovi, rođaci i saplemenici ponekad dolaze u goste?"

"Da, učitelju Gotamo, ponekad mi prijatelji i drugovi, rođaci i saplemenici dolaze u goste."

"I još mi kaži, da li ih ponudiš glavnim jelom i raznim prilozima, kao i poslasticama?"

"Da, ponekad ih ponudim glavnim jelom i raznim prilozima, kao i poslasticama."

"I ako se oni njima ne posluže, kome onda ta hrana ostaje?"

"Pa, ako se ne posluže, učitelju Gotamo, sva ta hrana ostaje meni."

"Isto tako, bramanu, to čime si vređao mene koji ne vređam, to čime si se izrugivao meni koji se ne izrugujem, to čime si grdio mene koji ne grdim: ničim od toga neću se poslužiti. Sve to ostaje tebi, bramanu. Sve to ostaje tebi.

Za svakog ko god uzvraća uvredom onome ko ga vređa, uzvraća izrugivanjem onome ko mu se izruguje, uzvraća grdnjom onome ko ga grdi, kaže se da jede zajedno, da je u društvu sa tom osobom. Ali ja niti jedem sa tobom, niti sam u društvu sa tobom, bramanu. Sve to ostaje tebi. Sve to ostaje tebi."

Buda
Akkosa sutta, SN 7:2

MLAD MESEC - Petak, 28. februar 2014.

Svet

Ko je stišanog tela, stišane misli,
govora stišanog, skoncentrisan,
ovim svetom nezaveden,
takav se “utihnulim” zove.

Dhammapada, 378

Kada nas religije uče da odbacimo materijalni svet, to nam nije od velike pomoći. Buda nas je podučavao da razumumemo materijalni svet, ne da ga odbacimo. I u meri u kojoj ga razumemo, utoliko ne moramo njime da budemo opsednuti. Ako ovaj svet vidimo jasno, možemo prepoznati i njegov potencijal za uvećanje sreće živih bića, kao i rizik od uvećavanja patnje. Bez tog jasnog viđenja, zadovoljstvo koje dolazi od udovoljavanja žudnji, na primer, čini nam se kao put ka miru i zadovoljenosti. Ali nije. To udovoljavanje je tek trenutno olakšanje od iritiranosti žudnjom. Mir i zadovoljenost za kojim mi tragamo dolaze od jasnog viđenja. Sve stvari na ovome svetu, prijatne i neprijatne, menjaju se. Kad istinski ovo vidimo, tada vidimo i nepromenljivost.

S ljubavlju
monah Munindo

MLAD MESEC - Petak, 28. februar 2014.

Svet

Ko je stišanog tela, stišane misli,
govora stišanog, skoncentrisan,
ovim svetom nezaveden,
takav se “utihnulim” zove.

Dhammapada, 378

Kada nas religije uče da odbacimo materijalni svet, to nam nije od velike pomoći. Buda nas je podučavao da razumumemo materijalni svet, ne da ga odbacimo. I u meri u kojoj ga razumemo, utoliko ne moramo njime da budemo opsednuti. Ako ovaj svet vidimo jasno, možemo prepoznati i njegov potencijal za uvećanje sreće živih bića, kao i rizik od uvećavanja patnje. Bez tog jasnog viđenja, zadovoljstvo koje dolazi od udovoljavanja žudnji, na primer, čini nam se kao put ka miru i zadovoljenosti. Ali nije. To udovoljavanje je tek trenutno olakšanje od iritiranosti žudnjom. Mir i zadovoljenost za kojim mi tragamo dolaze od jasnog viđenja. Sve stvari na ovome svetu, prijatne i neprijatne, menjaju se. Kad istinski ovo vidimo, tada vidimo i nepromenljivost.

S ljubavlju
monah Munindo

Hvala ti puno za ovo!

Izbor: spoljašnje zadovoljstvo ili unutrašnji mir

Ako treba da izaberemo između zadovoljstva i udobnosti u spoljašnjem svetu, sa jedne strane, i smirenosti, unutrašnje slobode i krajnje sreće, sa druge, treba da se odlučimo za ovo drugo.

Jer ako smo u stanju da ih u sebi pronađemo, tada će se i spoljašnji svet postarati
sam za sebe. Čak i kada imamo udoban i prijatan spoljašnji život, ako je naš unutrašnji mir poremećen, nismo u stanju da uživamo u svemu tome što imamo oko sebe.

Čak i ako vodimo dobro organizovan spoljašnji zivot, može nam biti vrlo teško da pronađemo unutrašnju sreću, jer nikada ne možemo biti potpuno zadovoljni dok ne presečemo veze koje stvara ego.

Dilgo Khyentse Rinpoche, Tricycle: The Buddhist Review

858. Obmana ega

Blagoslovena je samoća za onoga ko zadovoljan je,
ko je upoznao Dhammu, ko uviđa.

Blagoslovena je nenasilnost prema ovome svetu,
obuzdanost u odnosu na živa bića.

Blagoslovena je nevezanost prema ovom svetu,
prevazilaženje zadovoljstava čula.

Ali napuštanje obmane "ja sam" –
tek to je zaista krajnje blaženstvo.

Buda
Udana, 2:1

859. Pet minuta je dovoljno

Ako je vaš život u neprekidnoj krizi ili ste se našli u sred ekonomskog i socijalnog haosa, možda ćete imati problem da pronađete dovoljno psihičke energije za duže periode meditacije, čak i ako imate dovoljno vremena. Čini se kao da se uvek nešto ispreči, naročito ako mislite da makar i za početak morate imati raščišćenih 45 minuta u svom dnevnom rasporedu. Vežbanje u stanu u kojem živite sa ostalim mnogobrojnim članovima porodice može izazvati razna neugodna osećanja, a ona će onda postati prepreka za svakodnevnu praksu.

Od studenata recimo medicine se teško može očekivati da nekako nađu duže periode dana za ne-činjenje, a isto važi za mnoge druge ljude sa visoko stresnim zanimanjima i u teškim situacijama. Niti je to moguće za one koji su tek znatiželjni da vide šta je to meditacija, ali nemaju preterano čvrst razlog da pomeraju granice svoje zone komfora.

Tako, za one koji tragaju za balansom u svom životu, određena fleksibilnost u pristupu ne samo da pomaže, već jeste ključna. Važno je znati da meditacija nema mnogo veze sa časovnikom. Pet minuta formalne prakse može biti podjednako duboko , čak i više, nego neki drugi put 45 minuta. Iskrenost vašeg napora daleko je važnija od otkucavanja časovnika, jer mi u suštini govorimo o prelasku iz minuta ili sati u trenutke, koji su zapravo bez dimenzije i otuda beskrajni. Dakle, ako imate motivaciju da vežbate makar i malo, to je ono što je važno. Sabranost treba zasaditi i negovati, štititi od vetrova brzog tempa života ili uznemirenog i brigama opterećenog uma, baš kao što mladi izdanak treba zaštititi od snažnih udara vetrova. Ukoliko vam uspeva da u početku negujete makar pet minuta ili čak i minut sabranosti, to je zaista čudesno.

Jon Kabat-Zinn: Mindfulness Meditation

PUN MESEC - subota, 15. mart 2014.

Negovanje

Ko oseti slast samoće
i slast spokojstva,
takav, lišen straha i bez zlodela,
nektar Dhamme ispija.

Dhammapada 205

Lekari nam savetuju da negujemo telo tako što ćemo se hraniti zdravo i vežbati redovno. Buda nam savetuje da negujemo srce i to Istinom. Ako sebi dopustimo da postanemo prezauzeti, zaboravljamo koliko nas regeneriše kad provedemo neko vreme u samoći: kada imamo vremena za sebe. Osećaj nezadovoljstva polako raste, sve dok ne poverujemo da nam nešto suštinski nedostaje. Takvo uverenje može obradovati trgovce, ali nam ne daje unutrašnju snagu. Duhovna praksa ponekad uključuje odvažnost da uzimamo manje, a da imamo poverenje u prirodno, neuprljano stanje sopstvenog srca.

S ljubavlju,
Bhikkhu Munindo

Putko je naš!

MOSCOW, April 11 (Itar-Tass) - Russian President Vladimir Putin has promised 100-percent support for Russia’s Buddhists - representatives of one of the country’s four traditional religions that have seen a period of renaissance over the past decades.
x.jpg

MLAD MESEC - nedelja, 30. mart 2014.

Spokojstvo

Ah kako srećni živimo bez mržnje,
okruženi mrziteljima;
među ljudima punim mržnje,
bez mržnje boravimo.

Dhammapada, 197

Sreću obično poistovećujemo sa time da dobijemo ono što želimo. Postoje li i druge vrste sreće? Svako od nas iskusio je vremena kada ne dobijemo ono što želimo ili dobijemo ono što ni u kom slučaju ne želimo. U ovim stihovima Buda ukazuje na onu vrstu sreće koja nastaje nezavisno od toga da li smo dobili to što želimo ili nismo, na sreću koja nastaje sa mudrošću. Mudrost zna da neka stanja mogu da se promene, a druga ne. Na primer, ne možemo da zaustavimo nečiji osećaj mržnje. Ali možemo uložiti napor da ne budemo uvučeni u tu mržnju. I nasuprot onome što bi neko mogao da kaže, to nije pasivnost. To je preuzimanje odgovornosti za ono što je naše i negovanje spokojstva prema onome što nije.

S ljubavlju
monah Munindo

861. Ljubav

Kakva god da su bića, slaba il' jaka, bez izuzetka,
duga, krupna ili srednja, mala, tanana ili velika,
vidljiva i nevidljiva, ona što žive blizu ili daleko,
rođena i još nerođena: neka sva bića budu srećna...

Nek niko nikog ne obmanjuje,
niti vređa bilo koga bilo gde,
neka u ljutnji ili mržnji
ne poželi drugome da pati.

Buda
Metta sutta, Sn I.8

<3

Plamen

Kada se vosak otopi oko upaljenog fitilja i počne da gori, on zrači svetlost na vrhu sveće. Plamen koji emituje svetlost uglavnom nam se čini kao da je uvek jedan te isti; taj naizgled nepromenljivi oblik mi nazivamo plamenom.

I ono sto nazivamo "ja" slično je tom plamenu. Iako su i telo i um jedan neprekidni tok, zato što održavaju nešto što nam se čini stalnim oblikom, mi ih označavamo kao "ja".

A u stvari, ne postoji bilo kakva trajna stvar, samo neprekidni tok...

Kosho Uchiyama, Opening the Hand of Thought

Traganje, ne kukanje

Jedna od Budinih najlepših pouka jeste da nas neprijatan doživljaj može povesti u dva pravca:
- jedan je da samo gomilamo svoju nesreću i zbunjenost,
- drugi je, pak, da počnemo da tragamo.

Kada sve krene naopako, mi ipak imamo izbor. Da li ćemo samo nastaviti da kukamo? Ili ćemo se zapitati: "Zašto se ovo događa? Kako sam ja to od toga napravio problem?"
--> traganje počinje, traganje da prepoznamo za šta smo se to toliko vezali i zašto tražimo sreću na mestu na kojem ona ne može biti nađena.

Ajahn Amaro, Small Boat, Great Mountain

Jedan od poklonika čuvenog Junaida odnio mu je punu torbu dukata.
“Imaš li još tih dukata?”, upitao je Junaid.
“Da, mnogo.”
“I voliš li ih?”
“Da.”
“Onda zadrži i ove, jer su tebi potrebniji nego meni.
S obzirom da ništa ne posjedujem i ništa ne želim, mnogo sam bogatiji od tebe.”

Srce prosvijetljenog je kao ogledalo: ništa ne uzima i ništa ne odbija; prihvata, ali ne zadržava.

Janaka je pitao:

O, gospodine, kako neko može da dosegne mudrost?
Kako se oslobođenje događa? Kako postići nevezanost?
Molim te, kaži mi.

Ashtavarka je odgovorio:

O, dragi, ako želiš slobodu odbaci strast kao otrov,
prihvati opraštanje, nevinost, samilost,
zadovoljstvo i istinu kao nektar.
Ti nisi ni zemlja, ni vazduh, ni voda, ni eter.
Da bi dosegao oslobođenje,
moraš biti svestan svedok svega toga.

Ako možeš da se odvojiš od svog fizičkog tela
i odmoriš u svesnosti, onda upravo ovog trenutka
postaješ srećan, smiren, oslobođen ropstva...

Ti ne pripadaš brahmanima, ni nekoj drugoj kasti,
nisi ni na jednoj od četri stepena života,
tebe se ne može videti ni osetiti bilo kojim od čula...
Netaknut si, bez oblika, ti si svedok čitavog svemira.
Spoznaj to i budi srećan...

O, ti koji se širiš,
religija i ateizam, sreća i nesreća,
sve to pripada umu, to nije za tebe...
Ti nisi onaj koji čini, nisi uživalac...
Ti si oduvek bio slobodan...

P.S. Janaka je bio kralj, a pitanje je postavio dvanaestogodišnjem Ashtavarki na svom dvoru.
Ashtavarkin odgovor objašnjava zašto ga kralj Janaka oslovljava sa gospodine, i odnosi se prema njemu sa toliko uvažavanja.

Pozdrav i tebi :cmok2:
I dalje po starom, tumaramo po Samsari

U stvari ako nemamo svesnost nerazdvojno povezanu sa prisustvom, nikako se ne može pojaviti zaista iskreno saosećanje. Sve dok nemamo stvarno iskustvo da nas pokreće saosećanje prema drugima, besmisleno je pretvarati se da smo toliko ispunjeni saosećanjem. O tome jedna tibetanska poslovica kaže ’’Mada imaš oči kojima vidiš druge ljude, treba ti ogledalo da bi video sebe!’’

Poslednja izmena:
"In Tibetan the word 'blessing' has the meaning of something that transforms one thing to another - alchemical transformation. Prayer is a weaving of intentionality whose power is to draw 'blessing'. It is not a begging or pleading but a magical maneuver which is part and parcel of the alchemical act called tantric sadhana." t.k., talks on sadhana and alchemy

From the opening of Do Khyentse Yeshe Dorje's Senge Dradog terma a prayer supplicating Orgyen Dorje Chang.

MAHA GURU DORJE TRODA RADZA YA

NAMO: To powerful Dorje Chang, Lama who is total kindness,
I and every sentient being prostrate in bliss emptiness.
Taking refuge with devotion in you the lord of all Herukas.
We offer substances of samaya, massing cloudbanks of delights.
I confess all fault and fracture of bliss emptiness' vows,
And rejoice in great third conduct of the 4 fold Buddha karmas
For my sake I pray remain and do not pass into nirvana.
And for the sake of every being I dedicate the noble merit.

Never abandoning the supreme Lama or the yidam,
I promise to practice single-pointedly from the depths of my heart.

Back