Brzo čitanje

Ovaj na kursu nam je rekao da je idealno držati 30cm knjigu od glave i onda putem štapića prelaziti redove. Bez korišćenja olovke, štapića, prsta ili čega sličnog brzo čitanje nije moguće ( osim ako jednim pogledom možeš da obuhvatiš pola stranice ).

Oduvek sam mislio da su ljudi izmislili naocare da bi mogli da brzo citaju :)

Mogu, mogu. Vidi kol'ke su mi oči :)

images
Da ti nisi zli vuk koji je smazao baku? :think:

Išao sam na kurs brzog čitanja, mada smo malo časova imali( u okviru samer kempa), ali sam naučio osnove.
Čitao sam 372 reči u minuti na početku, znači bez poznavanja tehnike, i onda prvo testiranje: 818 reči mada sa površnim poznavanjem pročitanog.

Inače, više se može zapamtiti ovom tehnikom zbog toga što mozak tada prati čitave rečenice odjednom i onda lakše shvata, plus radi bolje na većim brzinama.

Zanima me postoji li neko ovde ko to praktikuje već duže vreme i koliko vremena je potrebno da nastane napredak i potpuno poznavanje pročitanog?
I, koja količina detalja i opisa se izgubi? Meni je to jedino bilo nejasno, mada je rečeno da mozak tada sam stvara te detalje i da se na taj način aktivira desna strana mozga uz pomoć mašte i da je zato bolje pamćenje.

Sjećate li se one epizode iz Malog princa kad onaj biznismen umjesto da pije vodu uzima neke pilule zbog kojih ne osjeća žeđ, pa onda objašnjava koliko vremena godišnje tako uštedi. Mali princ na kraju konstatuje da bi se on, kad bi imao toliko vremena viška koliko ovaj uštedi uzimanjem te pilule, sasvim polako uputio ka nekom izvoru.

Brzo čitanje je vjerovatno dobro za studente i druge ljude koji moraju brzo usvojiti veliko količinu informacija. Ja volim čitati polako, jer volim razmišljati o onome što čitam.

Sjećate li se one epizode iz Malog princa kad onaj biznismen umjesto da pije vodu uzima neke pilule zbog kojih ne osjeća žeđ, pa onda objašnjava koliko vremena godišnje tako uštedi. Mali princ na kraju konstatuje da bi se on, kad bi imao toliko vremena viška koliko ovaj uštedi uzimanjem te pilule, sasvim polako uputio ka nekom izvoru.

Brzo čitanje je vjerovatno dobro za studente i druge ljude koji moraju brzo usvojiti veliko količinu informacija. Ja volim čitati polako, jer volim razmišljati o onome što čitam.

Slažem se.

Pazite, kod takve vrste čitanja nije glavna samo brzina, iako se, jelte, tako zove.
Više informacija se zadrži u glavi posle, tako da se i više toga zapamti, a to jeste važno kod čitanja.
Setio sam se jedne priče, kako su testirali neke ljude, puštali su dve slike u sekundi, i posle nekog vremenskog perioda su ispitivali ljude šta je bilo na slikama, i ispalo je da su svi skoro sve zapamtili.
Posle su izmenili, ubacili nove slike umesto nekih, a i to su zapazili.

Onda su to uradili sa rečima, i veliki broj učesnika je zaboravio dosta reči jer ih nisu posmatrali kao sliku.
To pokazuje da naš um bolje procesuje i pamti sliku, pa se i tako čita- kao da gledamo sliku a ne reči.

Inače, setih se još jednog primera, to je naš profesor rekao za neku devojku koja je ranijih godina pohađala taj kurs kod njega:
Pročitala je valjda dve knjige za 45 minuta, i njen doživljaj je nekako bio drugačiji, kao da se sve to iz knjige njoj dešavalo, da je sve doživela sama- u slučaju prve, koja je pisana iz perspektive prvog lica,
a što se tiče druge gde je pisano iz trećeg, tu kao da je posmatrala čitav događaj.

Tako da, eto, nije sve samo u brzini :)

Ja prvi put citam jako brzo, stidim se priznati, ali i preskacem neke pasuse, narocito one najlepse jer ih ostavljam za drugo citanje ( natenane)
i za uzivanje. Ako dva puta nisam citala knjigu , kao da je nisam ni citala.

Ima knjiga ( recimo njih stotinak) koje uvek ponovo citam, ali tako sto okrenem bilo koju stranicu i onda citam jedan sat i uzivam.
Aleksandrisjki kvartet, ali i moje omiljene Skolice recimo. Eto, zaboravih da u Malom princu postoji ovaj covek koji gasi zedj pilulama.

Zanima me postoji li neko ovde ko to praktikuje već duže vreme i koliko vremena je potrebno da nastane napredak i potpuno poznavanje pročitanog?
I, koja količina detalja i opisa se izgubi? Meni je to jedino bilo nejasno, mada je rečeno da mozak tada sam stvara te detalje i da se na taj način aktivira desna strana mozga uz pomoć mašte i da je zato bolje pamćenje.

Ako si pravilno vežbao nema nikakvog gubitka u razumevanju u odnosu na ranije sporije čitanje. Ja sam posle kursa 3 nedelje vežbao svaki dan i ustalilo mi se to...Dakle, iz ovog ugla sada nikada se ne bi vratio na sporo čitanje...Plus što jeprirodnije obuhvatiti sliku koja se sastoji od više reči odjednom nego sricati reč po reč...I ova tehnika, kako joj sama reč kaže, nije namenjena za učenje koje podrazumeva preslišavanje.

A čitaš li jedan red ili više istovremeno? Ja sam počeo više, pa se nekako izgubim, baš dosta mi promakne, mada izgleda da nisam navikao. Ni nedelju dana nema od kad sam počeo da vežbam...

Ne čitam više, za to bi morao još da vežbam! :) Ali je moguće, instruktor kod kog sam bio ume i četvoredno. Moj ti je savet da prvo dobro utvrdiš jednoredno, pa da onda ideš dalje. I vežbanje uz pomoć metronoma...

Nikad ne čitajte bez daha. Može da bude opasno po život.

Šalu na stranu. Ne znam u stranama na sat, ali kad nemam drugih obaveza (znači rijetko) može da se pročita i 150 ili 200 strana na dan. Obično zavisi koliko vremena ugrabim, od 0 do 100 uglavnom.

Bravo, Vucjak, bas htedoh da otvorim ovakvu temu.
I mene interesuje, kako unaprediti citanje.
Ja citam od 20 do 40 strana po satu, ali kazu da je optimalna brzina oko 120 stranica, a maksimalna i do 700.

Evo video sa nekim tehnikama za brzo citanje, ali ja se ovoga ne mogu pridrzavati. Verovatno nisam skoncentrisan dovoljno.

Ja sam išao na kurs brzog čitanja, udvostručio brzinu, sa početnih 372 reči/min na 800. Nekoliko meseci praktikovao jednoredno, čisto da bih više informacija pohvatao jer kad se ide višeredno dosta se izgubi.
Ali batalio sam, mrzi me više da špartam štapićem po stranama :D

Čitam oko 40-50 stranica u satu. Dnevno u proseku oko 120, ako cepidlačimo :mrgreen:

Ali odvojim dosta vremena... i u autobusu, i u školi, pa onda kući kada sam slobodan odvojim barem 3h.

Bravo, Vucjak, bas htedoh da otvorim ovakvu temu.
I mene interesuje, kako unaprediti citanje.
Ja citam od 20 do 40 strana po satu, ali kazu da je optimalna brzina oko 120 stranica, a maksimalna i do 700.

Evo video sa nekim tehnikama za brzo citanje, ali ja se ovoga ne mogu pridrzavati. Verovatno nisam skoncentrisan dovoljno.

:klap:

Postoji tesna veza između periferno čitanje, oka i pamćenja tada se najbrže usvaja najveći broj informacija u minutu ili na sat.
Ako pratiš od reči do reči onda je sporije onda mozgu treba vremena da obrađuje informaciju.

Pri brzom čitanju se obrađuju čitavi redovi odjednom, sagledaju se kao slika. Ali potrebna je koncentracija, i nešto što je naš mentor nazvao emotivnim dizanjem, gde se nekoliko minuta pre početka čitanja telo i um stave u stanje opuštenosti, nešto nalik meditaciju ali kao reminiscencija lepih trenutaka, koje um automatski pamti, i ogromne detalje koje je taj trenutak sadržao. Što se duže 'meditira' to je čitanje nakon toga intenzivnije i zapamti se više.
Ima dosta da se priča o tome, nije ni čudo što su časovi skupi, jer ne može ipak sve to preko neta da se kaže :)

Koliko stranica knjige možete pročitati u roku jednog sata ili dana...? Kako čitate, sporo ili brzo ?

Primjetio sam da daleko bolje pamtim knjige koje sam čitao 20+ dana nego one koje zbrzim. Šta znam, najviše volim da čitam dnevno 30-ak strana. To mi je taman. Ne ispadnem iz priče, a ni ne opteretim se. Nekad mi se dešavalo da pročitam 150 str dnevno, ali onda nekoliko dana posle mi je mrsko da pročitam i naslove u novinama.

Tvrđavu
Meše Selemovića sam čitao 6 mjeseci, ali pamtim doslovno 80% knjige iako sam je čitao prije 3 godine.

Inače, kad sam bio student, takođe nisam mnogo čitao. Mnogi studenti uče po 5-6 sati dnevno, ali ne i ja. Svaki dan po 10 minuta tokom 25 dana pred ispit i vrlo lagano položim ispit.

Imali smo sličnu temu, Brzo čitanje.
Ja ne volim da čitam brzo. Nikud ne žurim. Ako u sebi ne izgovorim svaku reč koju sam pročitala, kao da nisam ni čitala. E, baš kad je nešto mnogo predvidivo, onda samo preletim očima. Biram krupniji font kad god mogu, jer nosim naočare, pa mogu da pročitam do 40 strana na sat.

Back