Brzo čitanje

Truman

Elita
Poruka
23.800
Ovo je pdf književnost pa rek'o da otvorim ovde tu temu pošto brzo čitanje upravo najviše koristi, je l te, onima koji vole da čitaju. Bio sam na kursu ( sad sam u periodu inkubacije koji podrazumeva samostalno vežbanje po njihovom materijalu pa onda sledi sertifikacija i testiranje ) i već posle prvog dana sam osetio značajan pomak. Jako moćno oruđe...
Je l prošao neko kroz ovo?

p.s. nadam se da tema neće biti uklonjena od strane moda :)

Aj na psiho ovu temu isto??? Otvori i tamo...Ipak je ovo reon psihologije.....Bas mi drago da ima neko sa foruma da podeli iskustva uzivo sa kursa...A mozes i da pises na mojim temama o knjigama brzo citanje, pamcenje mape uma itd, samo otrazi malo na psiho su....

mislim da je zabranjeno otvarati istu temu na 2 pdf-a. Ajde da zamolimo nešto moda sa književnosti - neka za par dana prebaci ovu temu na pdf Psihologija, taman da ljudi sa književnosti stignu da je vide. A ja sam od sutra popodne do nedelje odsutan tako da ću moći da pišem tek od ponedeljka ( ili nedelje uveče ).

Može li neko, sasvim ukratko, da mi objasni u čemu je stvar s tim brzim čitanjem. Čuo sam za neke fantastične brzine. Koliko je to realno? Koliko je rezultat isti kao kod običnog, "sporog", čitanja? Drugim riječima, da li pročitaš sve što bi inače pročitao i da li ti to na isti način ostaje u glavi? Hvala.

Da, ostaje a moze i vise ako si uporan u vezbi. Stvar je u tome sto kad citas obicno mozak dobija rec o rec sto je pogresno, a kad koristis ove tehnike zahvata celinu...kao fotoaparat.

Ma, meni nije potrebno da brzo čitam. Čitam rekreativno, pa bih i ovu svoju brzinu ponekad malo smanjio.
Samo me zanimalo kako se to radi.
Zapravo, i dalje mi nisu jasne ove varijante obuhvatanja cjeline, za razliku od običnog čitanja riječ po riječ. Ali, ajde, neću da smaram ovje. Ako me ikad bude dovoljno zanimalo, potražiću neku knjigu o brzom čitanju, pa ću je, polako, pročitati.

pa valjda ako volis da citas da mozes da procitas sto vise...
Ma, ne znam. To mi je kao kad su se filmovi nekad gledali na VHS pa staviš na 3x ili 4x brzinu, pa film od dva sata pogledaš za 30 minuta.
Ja kad čitam roman, volim da mu dam vremena. Da se malo saživim sa tim što se u njemu piše. Da razmislim o tome.
Pisao sam, čini mi se, na nekoj drugoj temi, o osobinama dugih romana. Takve ne možeš da pročitaš brzo (bar mi koji ne znamo ovu vještinu brzog čitanja ne možemo). Moraš da razmišljaš o radnji, da se saživiš sa likovima... Sve to je za mene važan dio uživanja u književnosti.
Evo, ja sad čitam D.H. Lorensa, Sinove i ljubavnike. Čitam svaki dan oko 100 strana i s tom knjigom tako živim već nekoliko dana, i nastaviću još dan ili dva. Na početku ti se nešto dopada, kasnije promijeniš mišljenje, na početku te neki lik nervira, onda počneš da ga shvataš... Sve to je normalno kad se čita knjiga. Ne mogu da zmislim kako bi to funkcionisalo da takvu knjigu pročitam za jedan dan.

Izgleda šašavo, al mene oči više ne bole ;). Šalu na stranu, volela bih da ovladam ovom tehnikom. Čim postoje seminari o ovoj pojavi, to samo može da znači da to nije nešto što je neosvojivo i neusvojivo. Za sada se moje brzo čitanje svodi na selektivno čitanje - kad nešto čitam što me uopšte ne interesuje:roll:, ja samo preletim pogledom:evil:, pa šta uhvatim...

Ma, ne znam. To mi je kao kad su se filmovi nekad gledali na VHS pa staviš na 3x ili 4x brzinu, pa film od dva sata pogledaš za 30 minuta.
Ja kad čitam roman, volim da mu dam vremena. Da se malo saživim sa tim što se u njemu piše. Da razmislim o tome.
Pisao sam, čini mi se, na nekoj drugoj temi, o osobinama dugih romana. Takve ne možeš da pročitaš brzo (bar mi koji ne znamo ovu vještinu brzog čitanja ne možemo). Moraš da razmišljaš o radnji, da se saživiš sa likovima... Sve to je za mene važan dio uživanja u književnosti.
Evo, ja sad čitam D.H. Lorensa, Sinove i ljubavnike. Čitam svaki dan oko 100 strana i s tom knjigom tako živim već nekoliko dana, i nastaviću još dan ili dva. Na početku ti se nešto dopada, kasnije promijeniš mišljenje, na početku te neki lik nervira, onda počneš da ga shvataš... Sve to je normalno kad se čita knjiga. Ne mogu da zmislim kako bi to funkcionisalo da takvu knjigu pročitam za jedan dan.

Ti si uvek u pravu. :ok:
A i zašto bi brzo čitali, pa ne takmičimo se za Čitalačku značku. :) Ok đaci, koji čitaju lektiru, dok pored toga moraju oho ho da uče, a nema se vremena. Studentima čisto sumnjam da ta tehnika može da koristi. Ja, kao i ti, volim da osetim ono što čitam. Čitam obično svoje knjige, tako da nisam skučena rokovima.
Kaži kakvi su utisci o Sinovima i ljubavnicima. Imam ih i ja na čekanju. :)

Ti si uvek u pravu. :ok:

Kaži kakvi su utisci o Sinovima i ljubavnicima. Imam ih i ja na čekanju. :)

Hvala, Rado.

A što se Sinova i ljubavnika tiče, u najkraćem: starinska knjiga. Porodična saga sa povremenim anahronim romantičnim uzletima i malo prečestim opisima poljskog cvijeća i sunca na zalasku. S druge strane, Lorens jeste dobar pripovjedač i odličan psiholog. Praćenje unutrašnje motivacije likova je najzanimljivije u knjizi. Meni bi bilo zanimljivije da je malo zastupljeniji socijalni aspekt, ali i ovako je dobra knjiga. Pročitaj, kad budeš raspoložena za nešto klasično i staromodno.

Da li ste čitali ovu knjigu, i ukoliko jeste, da li ste ubrzali čitanje i poboljšali koncetraciju, što ova knjiga nudi.

Ukoliko neko zna, gde u Nišu mogu nabaviti ovu knjigu, ne želim pdf. premda je knjiga sa vežbama i u njoj se mora pisati.

Back