bruto plata umesto neto plate?

bruto plata umesto neto plate

• da

• ne

• radnici treba da rade bez plate

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

pivosok

Buduća legenda
Poruka
26.396
Da li ste za to da radnik prima bruto platu i da doprinose drzavi sam uplacuje. Samim tim radnik bi konacno shvatio da ne samo da je poslodavac los sto mu da 50000 bruto plato, nego da je i drzava losa sto mu od te bruto plate uzme 20000. Dosta firmi ni ne placa doprinose, ovim bi se taj problem resio. Kakva su vasa razmisljanja o ovoj temi

Da li ste za to da radnik prima bruto platu i da doprinose drzavi sam uplacuje. Samim tim radnik bi konacno shvatio da ne samo da je poslodavac los sto mu da 50000 bruto plato, nego da je i drzava losa sto mu od te bruto plate uzme 20000. Dosta firmi ni ne placa doprinose, ovim bi se taj problem resio. Kakva su vasa razmisljanja o ovoj temi
Plata u velikom delu sveta se izražava u bruto iznosu a ne u neto kao kod nas.Mislim da nije loša ideja.

Zamisli tek zdravstvo i penziono našta bi ličili jer bi se masa odrekla tih doprinosa da zadrže keš. Treba smanjiti doprinose sa 65 koliko su sada na nekih tridesetak i osloboditi firme tereta,a onda brutalno kontrolisati plaćanje doprinosa,sve ostalo je besmisleno i tera u sivu zonu.Pošto ionako sve ide elektronski preko objedinjene naplate lako se proveri već drugog u mesecu ko nije pustio i prinudna naplata bude instant negde oko petnaestog. To rade za porez na dobit bez pardona,mogu i za doprinose ako žele.

Zamisli tek zdravstvo i penziono našta bi ličili jer bi se masa odrekla tih doprinosa da zadrže keš. Treba smanjiti doprinose sa 65 koliko su sada na nekih tridesetak i osloboditi firme tereta,a onda brutalno kontrolisati plaćanje doprinosa,sve ostalo je besmisleno i tera u sivu zonu.Pošto ionako sve ide elektronski preko objedinjene naplate lako se proveri već drugog u mesecu ko nije pustio i prinudna naplata bude instant negde oko petnaestog. To rade za porez na dobit bez pardona,mogu i za doprinose ako žele.

ne radnici bi morali obavezno da placaju u te fondove. samo ne bi se desilo da poslodavac ne plati doprinose. I radnik bi konacno video koliko ga drzava voli kad mu od zaradjenog dinara uzme pola

Da, ali nema šanse.
Preduzeća, čak možda više državna isplaćuju radniku plate
a ne uplaćuju doprinose za penziono i socijalno (koji su veći od plate)
Posle radnik padne na teret države.
I to sa minimalnom osnovicom.

Mada moj slučaj je tragikomičan.
Najveći deo radnog staža sam proveo u RUJP-u Srbije,
koja je, normalno, uplaćivala doprinose.
Ali kokoške iz jezičkog odelenja (administacija)
nisu predavale M4 obrazac - Godišnji obrazac za svakog radnika
sa evidencijom svih uplata. tako sa smo sada svi na minimalnoj penziji,
kao da smo bili fizikalci.
A plata mi bila dobra (bio načelnik)

Iznenadili bi se koliko njih, naročito mlađi ne samo pristaju nego sami predlažu da budu prijavljeni na minimalac a dobiju razliku od dogovorene sume na ruke. U fazonu "šta će mi penzija ko zna da li ću je dočekati". Dok im ne zatreba kredit.
Poučen tim iskustvom garantujem ti da bi se isto ponovilo u smislu iznosa, tj. opet bi se isplaćivao isti iznos, a da nateraš radnika ne možeš nikako da plati te doprinose jer ima veću potrebu za kešom nego za nekom budućom penzijom. Lakše je firmu blokirati i prinudno naplatiti.

- - - - - - - - - -

Gotovo niko ne bi sebi placao doprinose a sutra kad zadju u godine i kad se razbole, pali bi na teret te iste drzave i zaposlenih kojoj nisu hteli da placaju doprinose. Smatram da je to losa ideja.

O tome pričam.

Iznenadili bi se koliko njih, naročito mlađi ne samo pristaju nego sami predlažu da budu prijavljeni na minimalac a dobiju razliku od dogovorene sume na ruke. U fazonu "šta će mi penzija ko zna da li ću je dočekati". Dok im ne zatreba kredit.
Poučen tim iskustvom garantujem ti da bi se isto ponovilo u smislu iznosa, tj. opet bi se isplaćivao isti iznos, a da nateraš radnika ne možeš nikako da plati te doprinose jer ima veću potrebu za kešom nego za nekom budućom penzijom. Lakše je firmu blokirati i prinudno naplatiti.

- - - - - - - - - -

O tome pričam.

ne bi se nista krucijalno promenilo. jedino bi radnik video da nije poslodavac taj koji ga pljacka, nego da to radi drzava. sto se tice zdrastvenog osiguranja i penzionog svako treba da odlucuje da li ce da uplacuje u propale fondove. penzioni fond sigurno nece postojati za 20 godina u zemlji staraca.

ne bi se nista krucijalno promenilo. jedino bi radnik video da nije poslodavac taj koji ga pljacka, nego da to radi drzava. sto se tice zdrastvenog osiguranja i penzionog svako treba da odlucuje da li ce da uplacuje u propale fondove. penzioni fond sigurno nece postojati za 20 godina u zemlji staraca.

Znaju oni ali lakše je popljuvati zlog kapitalistu izrabljivača...stvar mentaliteta činjenice slabo igraju tu ulogu. Glavne neplatiše su uglavnom državna preduzeća ali opet svi dupe daju da se uvale tamo.

Gotovo niko ne bi sebi placao doprinose a sutra kad zadju u godine i kad se razbole, pali bi na teret te iste drzave i zaposlenih kojoj nisu hteli da placaju doprinose. Smatram da je to losa ideja.

Bas zato je dobra ideja....jedni bi pocrkali, a drugi preziveli...
Ali ne isti...ovi sto se sad bahate bi pocrkali, a ovi sto sad crkavaju bi preziveli...

- - - - - - - - - -

Ali da se ne zezamo, to ce spontano doci ali ne iz ovih nabrojanih razloga, doci ce onda kad ne bude imalo nikakvu svrhu u smislu nabrojanog...

ne radnici bi morali obavezno da placaju u te fondove. samo ne bi se desilo da poslodavac ne plati doprinose. I radnik bi konacno video koliko ga drzava voli kad mu od zaradjenog dinara uzme pola

Zavisi kako to posmatras.. Možda i poslodavcu pravi 65% veće troškove na radnu snagu :think:.. Min za život nije bruto već neto.. Morao bi da imaš traznju koje bi održala tu ponudu..

Poslednja izmena:
Oću sve što zaradim da mi bude isplaćeno, a poreze i doprinose ću da im platim kad i koliko budem mogao od onog što mi preostane.

Ko da nije dovoljno što petinu dajem svaki put kad kupim nešto u prodavnici.

NEĆU PENZIJU - OĆU SOCIJALNU POMOĆ (kad budem rešio da prestanem da radim)

https://forum.krstarica.com/showthread.php/632380-Višestruko-oporezivanje

Sedim sad tako i jedem neke dinje, pa razmišljam .

Kad sam otišo da podignem zaradu na onom listiću mi lepo piše da sam platio porez.

Od sto zarađenih dinara dobio sam na ruke osamdeset.

Kad odem u dućan da kupim dinju, platim dinju sto dinara od čega dvadeset dinara opet ide za porez.

Celu platu potrošim kupujući robu i usluge i platim na sve još 20%.

Kad je moj komšija kupio nov auto, platio je porez 20%.

Sad kad ga ja kupujem polovnog od njega, opet plaćam porez 20 %.

Znam da je sve to tako, po zakonu, al mi se nekako čini nepravedno.

Malo li je 20% pdv na svaku banku koju uzmem ?

Za čije babe zdravlje ondak dajem petinu svoje zarade?

To ti je porez na kupovinu,ako ne kupuješ ništa nećeš ga ni platiti :lol:

Na 1000 dinara svoje zarade moraš i 650 dinara državi da zaradiš. A onda kada kupiš nešto za tih 1000 dinara dodaš još 166,67 državi a roba koju si kupio u stvari vredi 833,33. Tako ti to ide

nekako mi se čini da bi taj bruto od 50k vrlo brzo spao na 30k. jedina razlika bi bila u tome što doprinosi ne bi bili uplaćeni

To ti je porez na kupovinu,ako ne kupuješ ništa nećeš ga ni platiti :lol:

Na 1000 dinara svoje zarade moraš i 650 dinara državi da zaradiš. A onda kada kupiš nešto za tih 1000 dinara dodaš još 166,67 državi a roba koju si kupio u stvari vredi 833,33. Tako ti to ide

A možeš li ti da ništa ne kupuješ?

- - - - - - - - - -

nekako mi se čini da bi taj bruto od 50k vrlo brzo spao na 30k. jedina razlika bi bila u tome što doprinosi ne bi bili uplaćeni

Dobro ti se čini.. Jedina prednost je što bi pale sve cene..povecala bi se štednja, lakše bi bilo ulagati itd a plata 10paprika danas 10paprika sutra to Vučić ne može da reguliše.. Kao ni ovaj iz Venezuele.

Back