Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.604
Nema brojki, ali ima što su demografski gubici.
Pa to pokušavam rastumačiti. Kako znaš tko je umro u krevetu, a tko nije? Znaš koliko ih je trebalo biti (otprilike), ali kako da znaš tko je umro u krevetu, za taj nekakav broj treba umanjiti žrtve rata, po mom mišljenju.
Popis stradalih Jugoslovena, koji je prema najsvežijim podacima (2016. godina) stigao je do 657.101 pobrojanog lica, uključuje precizne (ili što preciznije moguće) podatke o tome gde je i na koji način ta osoba stradala, uz poneku ličnu informaciju. Naravno da pri svakom takvom glomaznom popisivanju može se nekako provući i možda poneka greška, ali do sada mislim da nije bio pronađeno više primera greški zbog kojih su se među popisanima našli i ljudi koji su stradali u potpunosti van konteksta rata, niti se na popisu nalaze neki ljudi za koje je bilo utvrđeno da su zapravo živi i umrli kasnije, posle rata.
Koji nekakav broj treba umanjiti? Mi ovde ne diskutujemo ni o jednom broju, konkretno. Mnogo smo različitih pominjali (razne stvarne gubitke, demografske gubitke, KPJ odokativnu procenu od 1,7 miliona stradalih Jugoslovena). Ne znam uopšte na šta misliš.
To o čemu ti pišeš u vezi umrlih u krevetu uopšte ne razumem. Da ponovim, niti jedna jedina procena niti popis, ništa...nikada nije (ne samo za ove naše prostore, već ni za nijednu drugu zemlju) nije uključivala osobe umrle tzv. prirodnim putem. Ne shvatam zašto si ti to uopšte pomišljao. Čovek koji je umro u 85. godini već je prošao svoj životni vek i (najverovatnije) ostavio potomstvo, tako da ne može ni potencijalno napraviti nikakav demografski gubitak.
Umre od bolesti, iako je to upitno, jer tko zna da li bi se razbolio da nije rat...
Vezano za ovo sam ti već bio odgovorio na onoj drugoj sličnoj temi. Zašto ih odstraniti? Mrtav čovek je mrtav, pa da je poginuo na frontu od šrapnela ili ga je pokosila kolera u svojoj kući. Nije njemu preterano bitno ko ga je ubio (niti njegovoj nerođenoj deci).
Poslednja izmena: