Broj obrtaja na 1.000; potrosnja goriva 2x

• Začetnik teme Začetnik teme do_ob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Za tebe je ona varijanta sa čišćenjem najbolja jer se sa tvog auta lako skida igračka. Znači ovde kod mene 120 sve zajedno sa rukama za skidanje. i vraćanje. Ako ti bude trebalo javi. Doduše, na to ide još softversko podešavanje, ali to ne bi trebalo da bude skupo. Uostalom, i nov da kupiš neko mora da ti ugradi i isto softverski uvede.
Pa i nije puno.

koliko kosta taj dpf , kada se vecina pre odlucuje da truje sebe i sugradjane nego da ga zameni sto bi uradili sa bilo kojim drugim delom
Znaci ako kupe auto sa 179.000 ;) dizlo, ljudi ce morati da racunaju na trosak za promenu dpf-a posle godinu dana ili na 200.000.
Ko nece da daje na pare na dpf neka kupi benzinca <2015.
Ne ide on bas tako ako mu das vremena da pali regenracuju tj sam sebe da cisti ...mozes to i pogurati sa sa razniraznim sredstvima za čišćenje ali ni to nema potrebe ako ga vozis ..dizel nije za pijace 5min upali ugasi tu ljidi najvise grese kad kupuju auta ..

Ja sa tim DPF nikad problema nisam imao u svome autu ...
.imao sam sa autima kad ih kupim za dalje ali moja voznja nekih 40-50k godisnje 80% auto put je idealna za dizele ..
Primer ..Kolega mi vozi grad 90% i u proslom kombiju koji je isti kao njegov sam presao oko 200k ni pipnuo ga nisam dok je on u gradu prešao 120k i vec su mu dva puta cistili .. Tako da vsm jet to do voznje vise od bilo čega..

hvala vam svima na savetima.

evo proverio sam kod majstora o cemu se radi.

DPF filter zapusen, pa auto pokrece regeneraciju.
moze da se cisti filter, ali smatra moj majstor da ce se isti simptom vratiti u roku od 6 meseci.
Jedini moguci nacin jeste da se on skine. Ostali filteri su u dobrom stanju, auto ne dimi (ne cadi) i smatra da bez problema prolazim na tehnickom. cena skidanja je oko 180€.

savetovao mi je da ponekad izadjem na otvoren put i da ga provezem na recimo 4. brzina na 2800 obrtaja i da ce se problem resiti na odprilike 3-4 nedelje, pre nego se ponovo ponekad pojavi... ovo sam testirao u maju i bogami trajalo sve do negde avgusta (zbog korone sam se slabije vozio , pa sam na trenutak pomislio da je problem resen :( )

dok je meni proveravao, dosao mu taksista sa karavan Astrom J 2014g, ristajl., da mu skine filter.... :think:

Zato pocrka narod po gradovima od vas sto vozite dizelase.

Jer kad dodje vreme da se DPF menja, vama je to skupo, pa platite da se skine . A kad ga skinete taj vas auto nije euro5 vec euro0 i truje cadi i zagadjuje maskimalno svuda okolo.

u hrvatskoj prolazi iskljucivanje dpf-a ali to mora da odradi neko strucan,a izduvni gasovi ostanu u granicama da se moze proci tehnicki. fizicki ostane tu ali se vadi ono iznutra i softverski se podesi da ne prijavljuje nikakve greske

To je cista laz da moze da se iskljuci dpf a da ti izduvni gasovi ostanu isti. Pa ne bi ga ugradjivali da je tako nesto moguce.

Videcete ako i kad se uvede da se na tehnickom proverava DPF i izduvni gasovi 60% vozila kod nas ce ostati neregistrovano.

Meni je zao te ljude mnogi od njih su prevareni od prodavaca vozila sa placeva koji unapred skidaju DPF-ove da bi ih prodali kao polovne i tako dodatno zaradili.

Za Alfe vidin da su bas dzabe. Za moj E87 na Siluxu je 80k din. Ruke racunajte 50-80€, jos ponesto da se zameni, izadje to lagano vise. Ovlasceni jedini imaju originalan deo, pa je to dranje.
Ne znam kakvi su aftermarket DPF, al kako rece Dule, ako je sve ispravno, 200k km je sasvim ok cifra za taj deo.
Problem je gradska voznja koja ga ubija, ne mozes da odradis regeneraciju jer se ne zagreje dovoljno.

Dalje, moze se desiti da isti auto ima dpf a i da nema u zavisbosti od trzista gde se prodavao.

Ulje je jako bitno - ako stavlja se losije oce da se zacepi.

Takodje, neki imaju pasicnu regeneraciju, a neki aktivnu (svakih 300-500km).

Milsim sa je najbolje resenje za mlada auta onaj Turbo Servis Uzice za detaljano skidanje i ciscenje. Za starija kola bojim se da je skidanje i gasenje jedina opcija.

Posto moj BMW1 je iz prve serije sa M47 motorom, negde je imao negde nije (posle 2007. imaju svi, moj je 2006). Kako sam mnogo prelazio po gradu, stalno je lampicu za refeneraciju palio. Posle malo gasa na autoputu, regenerise se to. Ali, nerviralo me i ukolnio sa ga. Rezultat - trujem sebe i druge, auto ima drasticbo bolji odaziv na gasu, potrosnja goriva neznatno manja.

Jel ima neko ovde da nije skinuo DPF sa svog auta?

Nadam se da ce poceti da kontrolisu to, pa ko nema dpf , ne moze registracija,
Nece da kupe benzinca nego bmw dizlo i posle jos truju, kao nemaju za deo a voze bmw.
bezobrazluk,
koja raspala zemlja.

To je najavljeno od jula 2021 da ce tako biti.

Niko ko ima skinut katalizator ili DPF filter nece moci da prodje tehnicki pregled i registruje vozilo.

Plus jos je strozija kontrola tj uslovi izduvnih gasova za vozila uvezena nakon 2014 godine....

Tako da ce biti mnogo uplakanih vozaca automobila od sledeceg leta . I parkiranih auta koja ce se prodavati bud zasto, jer vlasnici nece imati racuna da ulazu u njih.

Nije ga bilo u aprilu. Odnosno skoro ga nije bilo. Sarajevo npr se oduvijek davi u magli.

Nije ga bilo u vremenu trajanja policijskog casa. Al zato je van policijskog casa bilo 2 puta vise saobracaja jer ljudi moraju da zavrsavaju svoje obaveze podjednako.

Kod nas u Srbiji zagadjenje uopste nije smanjeno u vremenu trajanja policijskog tj sve je ostalo isto.

Više od polovine automobila do 2021. NEĆE PROĆI TEHNIČKI PREGLED, a evo kako da proverite da li je VAŠ MEĐU NJIMA

Od 1,2 miliona vozila u Srbiji koji emituju nepropisnu količinu izduvnih gasova, što je svaki drugi četvorotočkaš, većina nema katalizatore ili DPF ili su oni neispravni. Zato bi kupci polovnih vozila morali da obrate pažnju na ove delove i njihovu ispravnost ukoliko žele da 2021. godine prođu tehnički pregled.

BM5k9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTXpVN01EQV8vODIzNWU2ZWZmMmUzZTA2YzM2ZGE4NGU0MjlmMjlkYWIuanBnkZMCzQLkAIEABQ

Više od polovine vozila u Srbiji neće moći da bude registrovano 2021. godine ukoliko ostanu u ovakvom stanju, zbog toga što nepropisno zagađuju vazduh, o čemu je "Blic" pisao. To je pokazao rigorozni tehnički pregled u poslednjih godinu dana. Otkad je pooštreni tehnički pregled uveden 5. jula 2018, beleži se emisija izduvnih gasova na svakom vozilu, ali se još ne sankcioniše kod onih gde prevazilazi propise. To znači da 1,2 miliona od ukupno 2,2 miliona vozila u Srbiji neće moći da prođe tehnički od 5. jula 2021. ukoliko ne reše problem sa izduvnim gasovima.

SVAKO DRUGO VOZILO NEĆE MOĆI DA SE REGISTRUJE Neki vozači mogu da se oproste od kola jer prepravka košta više nego sam automobil

Nevolja je što će većinu vlasnika ta popravka papreno koštati. Gotovo kao polovni automobil ili čak i više od toga - do 500 do 2.500 evra. Toliko košta nabavka, zamena i montaža katalizatora ili DPF-a zbog čijeg kvara ili nedostatka vozila u većini slučajeva emituju nepropisnu količinu izduvnih gasova. Zato bi kupci polovnih vozila morali da obrate posebnu pažnju da li na automobilu postoji katalizator ili DPF, a onda da li je taj uređaj ispravan.

Gde je katalizator i kako ga proveriti

Na benzinskim vozilima katalizator se obično nalazi na jednom od dva mesta, a provera njegove ispravnosti je moguća na tri načina.

hZMk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWkdRN01EQV8vMDA3MTllYThkZTQxNjUwZDM3MTBlZDkyMmUyMjBmMWMuanBnkZMCzQKAAIEAAQ
Foto: shutterstock

- U zavisnosti od modela, katalizatori mogu stajati na različitim mestima, ali najčešće su na izduvnoj grani motora ili ispred prednjeg lonca, na sredini automobila. Provera da li se tu kompletan katalizator nalazi je moguća vizuelno, ali i pomoću metalnog predmeta. Ako je zvuk tup kada se metalnim predmetom udari u katalizator, to znači da je sadržaj katalizatora pun. U slučaju da katalizator zvoni, znači da je šupalj, odnosno da ne radi - kažu u jednom od auspuh servisa i dodaju da nedostatak katalizatora može da signalizira i žuta lampica na instrument tabli, poznati "ček endžin".

Cena nabavke i montaže katalizatora nije jeftina.

- Originalni katalizatori sa montažom koštaju do 500 evra. Zato se mnogi odlučuju za univerzalne koji koštaju od 10.000 do 15.000 dinara. Nisu toliko dugovečni, ali ako se pravilno održavaju, mogu da traju od 50.000 do 100.000 kilometara - kažu u servisu.

Da li je DPF isečen

Dizel automobili, pored katalizatora, imaju i DPF, filter koji služi za sagorevanje čestica čađi, koje dizelaši emituju mnogo više nego benzinci. U nekim modelima DPF se ugrađuje još od 2006, u velikoj većini od 2009, a od 2012. godine je obavezan. I kupci dizelaša mogu golim okom da utvrde da li imaju DPF.

Ako katalizator zvoni kad se udari metalnom šipkom, znači da je  prazan i ne radi. Ako je zvuk tup, onda je pun i radi
Foto: shutterstock
Ako katalizator zvoni kad se udari metalnom šipkom, znači da je prazan i ne radi. Ako je zvuk tup, onda je pun i radi
- Oni se obično nalaze kod turbine ili u izduvnoj grani na patosu, ispod menjača, dok je kod nekih modela između katalizatora i prigušivača i može se videti da li je isečen. Ipak, najsigurnija varijanta je da se automobil odveze na dijagnostiku i utvrdi kakav je diferencijalni pritisak i temperatura, odnosno da li su vrednosti zamrznute odnosno nenormalne, pošto kada se DPF skine, softver mora da se premosti. Takođe, i čađav auspuh je indikator da DPF ne radi ili ne postoji - objašnjavaju u jednom od DPF servisa i dodaju da cena novog DPF-a košta do 2.500 evra. Međutim, postoje i servisi koji rade čišćenje DPF-a i to naplaćuju od 15.000 dinara pa naviše.

Skidaju DPF da bi prodali keramiku za 150 evra

Na benzinskim vozilima katalizator se kvari zbog više faktora: zaprljanosti zbog lošeg benzina, greške u radu lambda sonde, ulaska ulja i antifriza u katalizator, dotrajalih svećica i kablova ili zamora materijala. Kada dođe do kvara, vlasnici vozila najčešće ga ne popravljaju, već ga jednostavno odstranjuju. S druge strane, dileri polovnih vozila često sa polovnih dizelaša skidaju i ispravne DP filtere. "To rade zbog toga što se DPF sastoji od vrednih materijala kao što je, recimo, keramika, koju potom prodaju za 150 evra", ističu u jednom DPF servisu.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/v...-proci-tehnicki-pregled-a-evo-kako-da/1px0zm0

Bice mnogo plakanja i kletvi od 5. jula 2021 godine....

Prodajte te vase aute sa skinutim DPF-ovima dok mozete

Ne lozite se. Prvo, ako ovako budu proveravali da li je DPF skinut, prolazice svaki auto koji nije teska krsina. Fabricki moj max zagaduje do 0.5 one zacrnjenost sa DPF a dozvoljeno je maltene 3. tj. 5 puta vise u zavisnosti kada je uvezeno - 1.44 odnosno 2.5 cini mi se.

Izduvne gasove lagano prolazim.

U Bosni kad je krenula primena benzinci su najvise fasovali.

Dalje, verovatno ce se samo uvesti dodatn namet do 5000din i gotovo

Back