Britanac, Irac cemu insistiranje, u cemu je razlika zna li neko?

Britanac kao deo nekog naroda ne postoji, Britanci su gradjani Ujedinjenog kraljevstva ( Engleska, Vels, Skotska i Sev.Irska) odnosno ljudi rodjeni na Britanskim ostvima. A na Britanskim ostrvima zive razliciti narodi, najveci Englezi, manji Skoti, Irci i Velsani.

Pa posto ne ulazim na ovako posatvljene linkove (piiip, virus) nisam odgledao ali pretpostavljam da si mislio na Englez vs Irac. Mada postoji i razlika izmedju Iraca iz Republike Irske i Iraca protestanata iz Sev.Irske, pre svega verski a i u drugim stvarima ( recimo Irci protestanti i Irci katolici se mrze kao Srbi i Hrvati, u najmanju ruku).

Svaki narod na Britanskim ostrvima ima svoj jezik, svoju specificnu kulturu, svoju kuhinju, svoje pivo ili viski(dzin), svoje fudbalske timove, svoju ragbi reprezentaciju... ali svi govore i engleski jezik (danas ga govore u manjoj ili vecoj meri skoro svi sirom sveta, svugde se uci kao obavezan predmet).

U lokalnom pabu u mom kraju ( sa imenom Kelly O'Bryan's - pa je jasno da je irski) gde odem bar 2 puta nedeljno toce se i irska crna piva (Guinnes, Kilkenny, O'Haras) ali i skotski Innis&Gunn lager i engleski Newcastle Ale. Jedu se i irska i skotska i engleska jela, gosti su uglavnom Skoti i Irci poreklom, naravno i Englezi ali ima i nas drugih, madnje doduse. Imaju oni medjusobna neka svoja podje.b.avanja ali je to uglavnom pristojno a iskreno moras biti rodjen i odrastao u toj kulturi da bi razumeo finese.
 
Britanci su pojam skovan u 18. st. da prikrije vlast Engleza nad Škotima, Velšanima i Ircima.
Sve se to englezilo.

Irci su generalno izgubili svoj nacionalni jezik, irski gelski, skoro potpuno s velikom gladi 1840ih, no zadržali su poimanje sebe kao potlačenog naroda od Engleza bar od 1400ih, a najviše od Cromwellova pustošenja u 17. stoljeću.

Englezi naravno sebe gledaju kao pobjednički i osvajački narod, a komponente susjednih kletskih naroda su inkorporirali u svoju popularnu mitologiju.

Naseljeni protestanti u irskoj sebe uglavnom gledaju kao Britance, a njihova je povijest engleska, od naseljavanja Anglo-Sasa u 6. i 7. st.- a ne irska, kao Kelta koji su bili prije i drugdje.
 

Back
Top