BRAZILSKI JIU JITSU

Ovo je veoma bolna tema i ne bih bas o njoj pricao, ali da ti samo ukratko odgovorim. Pretpostavljam da pitas za BJJ savez? Ne, nisu svi klubovi u njemu. Cak je nazalost vecina van Saveza. Formirana je i JJ federacija, ali u njoj smo mi (klubovi van BJJ saveza) samo jedna od 4 sekcije. U toj Federaciji je i Japanski Jujutsu, kao zasebna celina itd... Najgore u svemu je sto jos uvek ne izlazimo svi zajedno na BJJ takmicenja, ali mi se cini da je nacinjen pomak i u tome i da cemo se mozda jednoga dana svi ujediniti bar oko toga!
Sto se tice pojaseva. Mi smo dovodili dosta Brazilaca ovde (cak i Margaridu – jednog od najvecih BJJ boraca). Medjutim imali smo samo jedno krace vreme cvrstu saradnju sa Leo Nevesom. On je dodelio dva ljubicasta pojasa i onda je doslo do prekida u saradnji. U principu nama u BJJ su pojasevi manje bitni, bitno je znanje. Recicu ti da ja treniram vec sest godina i da imam plavi pojas. Inace u svetu je to recimo period oko braon pojasa. Crni se dobija za 8 – 10 godina, uz takmicenja itd.... Trenutno smo u dobroj vezi sa Top-Timom. Videcemo da li ce to prerasti u trajnu vezu. Trebalo bi da u aprilu dovedemo ponovo Marombu i to na mesec dana. Brazilci jedino daju pojaseve, kad si u njihovoj Akademiji....

StepskiVuk:
Ovo je veoma bolna tema i ne bih bas o njoj pricao, ali da ti samo ukratko odgovorim. Pretpostavljam da pitas za BJJ savez? Ne, nisu svi klubovi u njemu. Cak je nazalost vecina van Saveza. Formirana je i JJ federacija, ali u njoj smo mi (klubovi van BJJ saveza) samo jedna od 4 sekcije. U toj Federaciji je i Japanski Jujutsu, kao zasebna celina itd... Najgore u svemu je sto jos uvek ne izlazimo svi zajedno na BJJ takmicenja, ali mi se cini da je nacinjen pomak i u tome i da cemo se mozda jednoga dana svi ujediniti bar oko toga!
Sto se tice pojaseva. Mi smo dovodili dosta Brazilaca ovde (cak i Margaridu – jednog od najvecih BJJ boraca). Medjutim imali smo samo jedno krace vreme cvrstu saradnju sa Leo Nevesom. On je dodelio dva ljubicasta pojasa i onda je doslo do prekida u saradnji. U principu nama u BJJ su pojasevi manje bitni, bitno je znanje. Recicu ti da ja treniram vec sest godina i da imam plavi pojas. Inace u svetu je to recimo period oko braon pojasa. Crni se dobija za 8 – 10 godina, uz takmicenja itd.... Trenutno smo u dobroj vezi sa Top-Timom. Videcemo da li ce to prerasti u trajnu vezu. Trebalo bi da u aprilu dovedemo ponovo Marombu i to na mesec dana. Brazilci jedino daju pojaseve, kad si u njihovoj Akademiji....

Znam da je situacija veoma losa pa vise necu o tome da te pricam, ali bice bolje uveren sam.Nego kada si vec pomenuo velike majstore da li mozes nesto vise da napises o tome 8-) odnosno o razlikama u stilu izmedju nas i njih, kao i kvalitetu nasih boraca (mislim na tehniku pre svega) u odnosu na njihove, koliko smo mi zapravo stvarno dobri i koje mesto realno zauzimamo u svetu (potpuno sam svestan cinjenice da je ova vestina koda nas tek stigla)

I da voleo bih da znam da li postoji mogucnost da nasi borci idu kod njih u Brazil na usavrsavanje i da li ste tako nesto do sada praktikovali, kao i da li cete?Secam se da dok sam trenirao neki su pricali nesto o tome.Bio bih ti zahvalan na svakoj informaciji :)

@DRAKO
Prvo o odlasku u Brazil: nekolicina je vec bila tamo; imamo kontakt i covek moze da iznajmi kucu sa zenom koja ce da kuva; smestaj i hrana su veoma jeftini, narocito sto u kuci moze da bude vise nasih; problem je prevoz avionom... Racunaj da bi ti za mesec dana trebalo od 1.000 – 1.5000 eura.

E sad o njihovom nivou. Vidi BJJ postoji nekih 90 godina, a kod nas se trenira 6 godina. Dakle poredjenje ti je dovoljno da shvatis razliku. Plus sto su oni ogromna zemlja i veoma borben narod (da ne kazem »fanatici« veci od Japanaca). Pre dve godine kod nas je bio Margarida (po mnogima jedan od najvecih boraca Brazila svih vremena). Na kraju seminara je seo u centar sale i radio borbe. Mi smo jedan po jedan izlazili da se borimo. Bilo nas je oko 25. Niko nije izdrzao ni minut sa njim, a imao se utisak da se igra... Mada je on i govorio bas o takvon nacinu borenja, »opusteno i bez ikakve tenzije«.... Tamo se inace odrzavaju stalno takmicenja. Zamisli da oni imaju svake nedelje takmicenje! Pise mi jedan nas prijatelj Sasa iz Sveske (ima ljubicasti pojas i proslog meseca je bio u Brazilu), kaze da oni izlaze na takmicenje da bi recimo samo isprobali neku novu tehniku. Za uspeh racunaju samo Prvenstvo Brazila, Pan-Am igre i Prevnstvo sveta, ostalo je za njih kao malo jaci trening....

Generali zakljucak je ovaj: mi smo dobri na nivou na kojem smo... Znaci nasi plavi su isto kao njihovi, ljubicasti i eventualno dosezemo do braon pojasa (racunam one koji treniraju vec 6 godina), ali od crnog smo udaljeni bar jos 3-4 godine vezbanja uz Brazilske trenere... O vrhunskim borcima i ne razmisljam. Njih ce mozda dostici neke buduce generacije. Takav borac ipak treba da se »rodi« (pa da se kroz pravilan trening formira)! Inace Brazilci, svi do jednog su bili odusevljeni sa nama kao ljudima. Od citave Evrope ovde im se najvise svidja jer smo isti mentalitet (»ludaci«), kao i oni i osecaju se skoro kao kod kuce!

U cenu od 1.000-1.500 eura, je uracunata i povratna avionska karta... Moguce da bi neki nasi ljudi isli ovog leta u Sao Paolo... Ne znam koga sve poznajes, ali bili su: Pele, Miljan, Nesa, Milos i jos neki nasi ljudi koji zive i treniraju po Evropi.

U Budimpesti vodi treninge braon pojas iz Gracie Bara i to je ok, ali su oni generalno za sada ispod naseg nivoa (mislim na Madjare). Sta ce se dalje desavati videcemo.... Trenirati u Brazilu to je dozivljaj koji je ovde (mislim u Evropi) nemoguce ostvariti. Jedno su tehnike, a drugo je raditi borbe sa Brazilcima svih pojaseva. Da bi napredovao u BJJ su ti potrebni sto bolji sparing partneri. Nivo Brazila je za sada nedostizan bilo gde. Cak kazu da svaki od velikih boraca Brazila koji se preseli u USA ili bilo gde nikada vise ne bude ono sto je bio. Jednostavno zato sto nema sa kime da sparinguje i da tako usavrsava sebe.... A i ostaje ono: plaze, Brazilke itd..... Samo tada treba poneti malo vise novca....

StepskiVuk:
U Budimpesti vodi treninge braon pojas iz Gracie Bara i to je ok, ali su oni generalno za sada ispod naseg nivoa (mislim na Madjare). Sta ce se dalje desavati videcemo....

...da i on je brazilac i ipak predstavnik-profesor te akademije, jesi li objektivan kad kazes da su losiji od nas?lepo bi bilo gledati jedan turnir pinduka vs gracie barra mislim na zerjalovu ak.i ovu al onda pomislim koliko treba novca da se ugosti jedan klub i organizuje jedan turnir i... :roll:
poz.

Zdravo svima,
Ako hocete stvarno u Brazil da idete, bicu tamo u julu i avgustu,
treniracu u Riu na Gracie Barra. Mogu da vidim za stan ako hocete da iznajmite
jedan. Videcete kako oni treniraju bas su tehnicki i ne rade sa snagom. A posle treninga mozete na nocni zivot, ribe su do jaja i Rio je super grad !!!!!!!
Kao sam vec napisao na forumu planiram u setembru da dovedem neki crni pojas u BG.
Citao sam danas da ce biti neki vale tudo u Slovenjii 20 maia. Trazi isto nasi borci.

Um dos principais preparadores físicos do Vale-Tudo brasileiro e um casca-grossa de primeira nos tatames, Paulo Caruso agora ataca de promotor de evento. O faixa-preta de Jiu-Jitsu organiza no dia 20 de maio o primeiro World Freefight Challenge, na cidade de Koper, na Eslovênia. A intenção de Caruso é reunir algumas das maiores equipes do esporte mundial, como Russian Top Team, Cro Cop Team, além de atletas do Brasil, da Polônia, Croácia, Sérvia e Montenegro, Itália e Holanda.

Za BG i seminar cemo se dogovoriti, a vidi koliko bi kostalo da nekoliko nasih ode do Brazila. Pa cemo se nesto izdogovarati.
Zanima me taj turnir u Kopru? Na kojoj adresi moze da se vidi ili kontaktira? Mi imamo borce koji bi isli tamo. Znas da smo dobro prolazili u Hrvatskoj. Narocito Pele i Miljan (Taz Djavo).. Miljan je nazalost ranjen oko nove godina. Pele sutra putuje za USA (tj danas jer je proslo 24h), ali ima drugih dobrih boraca (Dado i Bojan iz NS, Boske iz mog kluba itd......). Spremaju se sada za put u Hrvatsku... u Zadru ce biti borbe.....

A dovesti Madjare nije tesko. Oni cak ne moraju ni da prenoce, jer Budimpesta nije tako daleko. Pokusacemo da i mi mozda idemo tamo. Imamo kontakt sa njima, mada lose govore Engleski, a Brazilac koji im drzi treninge govori samo Portugalski. Mada za nas nije problem jer je u klubu imam jednu Brazilku koja je udata i zivi ovde...

Paulo Caruso je trebalo da dodje do nas. Mozda ce i doci. Miljan i Nesa su letos bili kod njega. Miljan se spremao za mec na Jungle Fight... Videcu da ga kontaktiramo. Steta sto Pele nije tu, a Miljan ne moze da trenira. U svakom slucaju hvala!

Pozdrav za StepskogVuka i jedno pitanje za njega.Ja imam 17 godina,(ako bog da u aprilu 18:) idem u teretanu vec 3 meseca i solidno sam ocvrsnuo.Visok sam 196 i imam 75 kg.Hteo bih da se bavim nekim borilackim sportom...ali ne znam kojim...
Citao sam o shotoo fight,vale tudo,krav maga ils. sto imaju treninge kod starog merkatora.Sta mi ti preporucujes i da li ti vodis neke treninge???Hvala unapred

FilipDevic:
Pozdrav za StepskogVuka i jedno pitanje za njega.Ja imam 17 godina,(ako bog da u aprilu 18:) idem u teretanu vec 3 meseca i solidno sam ocvrsnuo.Visok sam 196 i imam 75 kg.Hteo bih da se bavim nekim borilackim sportom...ali ne znam kojim...
Citao sam o shotoo fight,vale tudo,krav maga ils. sto imaju treninge kod starog merkatora.Sta mi ti preporucujes i da li ti vodis neke treninge???Hvala unapred

Filipe na znam sta te od borilackih sportova zanima?!
Ako zelis da treniras nesto sto stvarno vredi i u realnoj situaciji, onda ti preporucujem: Brazilski Jiu-Jitsu. Ja sam trenutno poceo da vodim i Vale Tudo treninge (udarci u stojecem stavu+ parterna borba). Dovoljno imas godina da bi mogao da pocnes sa ovakvim nacinom treniranja. Treninzi su kod Studenstkog grada. Ako si zainteresovan javi mi se na 063/314-552

Back