BRAZILSKI JIU JITSU

Od borilackih sportova me ne zanima karate,aikido,rvanje,dzudo.A ovi ostali dolaze u obzir!
Hteo bih da te pitam u kojoj se ulici nalazi sala u kojoj drzis treninge, jer bih za koji mesec poceo da treniram.Ja sam inace sa NBG-a bas u tom kraju...
POZ

Treniram jiujitsu oko pola godine.U odnosu na iskustvo Stepskog vuka nije to nije nista medjutim pravo je cudo koliko se za pola godine uz naporan rad i dobrog trenera moze nauciti. Zeleo bih da pitam koje su osnovne razlike izmedju bbj i ove koje ja treniram.

@ribolov
pretpostavljam da si na sajtu http://www.sportjujitsu.net , video da u okviru Ju Jutsu Federacije Srbije postoje 4 sportske divizije, izmedju kojih su Ju Jutsu, BJJ ...itd...

Razlika izmedju ova dva sporta pa i vestine je velika. Japanski Jujutsu vise obraca paznju na uvezbavanje tehnika uz dogovoreni sparing, pretezno se radi u stojecem stavu. BJJ vestina (ne sport), najvise obraca paznju borenju u parteru. Savremena BJJ vestina je postala svestrana u smislu nivoa borenja. Nekada je sav akcenat bio bacen na parternu borbu. Danas (zbog MMA borbi)svako ko zeli da se bori na turnirima takvog tipa, mora da bude kompletan borac. Dakle sistem mora biti zaokruzen: udaci, bacanja, borba u parteru (zavrsnice + udarci). BJJ vestina znaci radi sve ovo.... Ukratko ti opisah razliku.

Na sajtu koji uskoro treba da bude postavljen bice sve ovo detaljnije objasnjeno.

Pride 31
Roman Zentsov KO'd Pedro Rizzo by left crosspunch (R1);
- Quinton Jackson def Yoon Dong Sik by unanimous decision;
- Fabrício Werdum def John Olav Einemo by unanimous decision;
- Tsuyoshi Kohsaka KO'd Zé Mário Sperry by right crosspunch (R1);
- Alistair Overeem def Sergei Kharitonov by TKO (R1);
- Josh Barnett submitted Kazuhiro Nakamura by rear-naked-choke (R1);
- Rodrigo Minotauro submitted Kiyoshi Tamura by armbar (R1);
- Mark Colleman def Maurício Shogun by TKO (R1);
- Mark Hunt def Yousuke Nishijima by TKO (R3).

Coleman je razbio ruku Shoguna i nastavio da ga udari posle. Celi team Chute boxe se popeo u ring da sa bije i dosla je bezbednost da ih sve smiri.

Hvala ti za video meca !! Sledeci Pride je openweight bice sigurno Colemen a Fedor nazalost ne moze da se bori do setembra zbog povrede. Mozda ce i Belfort da ucestuje, video sam ga u cage rage u Londonu i covek je u celoj formi udari kao pre kad je bio u UFC. videcemo...

Vitor Belfort odavno nije onaj "stari", ali ako Djetic kaze da je u dobroj formi, moguce je da se vratio na scenu?! Uostalom videcemo. Belfort je udarao "kao iz topa", sto nije bila bas uobicajena karakteristika tadasnjih Brazilaca...

Fedor je prica sa sebe. Ima jedan clanak, mislim da je na Gracie.com... A naslov glasi: "Brazilci se spermaju protiv Fedora".. Ovo najbolje govori koliko je veliki borac! Inace Rusi imaju jaku skolu boxa i rvanja. Nije ni cudo sto je Fedor kompletan borac i verovatno jedan od 3 najbolja borca na svetu...

bravo za colemana,old school ! zao mi je shoguna ali to je takav sport,vitor mi je bio jedan od najomiljenijih boraca ali ne verujem da moze nesto da napravi sad... ultimejt je daleko napredovao i sada nije dovoljno biti majstor u jednoj vestini a poznavati osnove drugih ko hoce da bude najaci covek mora da poznaje sve, da ima celicnu bradu i srce kao nebo minotauru fali stand up, mirku parter...to su borci koji su obelezili pride u HD i jos jedan koji 5god.drzi tron i nije medju tri vec jedan jedini zato sto je najkompletniji a to je pokazao, jeste fedor.
pozdr.

BJJ takmicenja se odrzavaju svake godine. Nazalost odrzi se 1-2 takmicenja u sezoni. Decembra 2005 odrzano je Otvoreno prvenstvo Srbije u BJJ (kimono).

Ne znam da li pitate za Submission Wrestling? Pre dve godine je odrzano jedno takmicenje, ali samo u apsolutnoj kategoriji. Ucestvovao je samo jedan rvac (i to veoma loseg nivoa). Na BJJ takmicenja (u kimonu) ponekad izadju i dzudisti, ali je sve to sporadicno.
Inace svako nase takmicenje je otvorenog tipa tako da moze bilo ko da ucestvuje!

Rekao sam vec da planiramo da odrzimo Submission Grepling u BG. Kada videcemo. Problem je naci halu, jer za to trebaju odredjena novcana sredstva. Prosle godine smo hteli da odrzimo na Sportfestu, na Adi Ciganliji. Mozda to uspemo ove godine. Borbe na otvorenom prostoru....

Bila bi ADCC pravila. Sigurno da ce biti kategorije, jedino sto su po meni prevelike razlike u okviru jedne kategorije (10kg). Mozda bi tu redukovali kilaze i uveli razliku do 5kg/kategoriji. Opet to zavisi i od broja boraca itd....

Pa dobro, 10 kila i nije tako strasno. Doduse, to je naravno manja razlika u kategoriji npr. 90-100 nego 50-60, ali ajde de. Licno, bojim se da ne bi tu bas bilo dovoljno takmicara za toliko sitne distinkcije, no dobro...voleo bih da se tu varam.

Pa moze, naravno, zato sam se tamo delimicno i ogradio. Mada, istini za volju u grappling fazi ta razlika ipak mnogo manje igra ulogu nego u udarackoj. Evo, ja imam izmedju 65 i 68, a "valjao" sam se i sa momcima od 125kg. Normalno, lakse je kada ste 'tu negde", ali i te velike mozed da uradis ako je tehnicki nivo uveliku razlicit u tvoju korist.

Kilaza nije toliko bitna, ako pricamo o borbi izmedju superiorne tehnike i sirove snage. Medjuti, ako su tehnike priblizne ili skoro iste onda tu odlucuje svaki detalj. Razlika u kilazi cak i od 5kg je tada veoma bitna, da ne spominjem fizicku pripremljenost, nivo snage itd... Jasno je da svi zato pokusavaju da odrze gornju granicu kategorije... Ponekad i prvak sveta bude onaj koji je bolje fizicki pripremljen, a ne bolji tehnicar... Uostalom videcete to na takmicenju. Trening je nesto sasvim drugo.....

Back