BRAZILSKI JIU JITSU

FrankShamrock:
Bavim se bjj-om Zerajl Jiu Jitsu Akademija ali treniram tek 3 meseca.Jedan moj drug mi je preporucio ovaj forum,verovatno ga znas jer kaze da je bio kod tebe Mateja(beli pojas).

Da Mateja je skoro bio kod mene. Nazalost nije nastavio, moguce da je u nekom drugom klubu. Drago mi je da treniras BJJ. Samo nastavi sa treninzima u dobrom si klubu i kod vrhunskog trenera... Inace cene treninga su svuda iste, a treninzi traju od 1 - 1:30 h....

Zelim samo da ponovim da sam ovu temu na Forumu zapoceo u cilju popularizacije BJJ. Bez ikakvih pretenzija da favorizujem svoj klub!!! Zalosno je da je kod nas ovaj sport tako malo razvijen. U svetu je vec odavno ovo sport br.1.... Zato pozdravljam svaku preporuku u vezi BJJ i ujedno pozivam sve koji su zainteresovani da se ukljuce u ovaj sport (bez obzira cime su se ranije bavili).....

Obicno kazem ljudima koji dodju da treniraju, a vec imaju visoka zvanja u nekim drugim borilackim sportovima: "Nemojte zavaravati sebe. Isprazne su price o "smrtonosnim tehnikama" koje ne smeju da se probaju bas zbog toga... o laznim i dogovorenim sparinzima.. o "velikim majstorima" i njihovim zvanjima... Sve sto vam se nudi isprobajte, ali realno, pa ako ne funkcionise znaci da je prevara. U BJJ je to jednostavno: sve tehnike su isprobane i nastale u realnim sparinzima; postoje samo nadogradnje i usavrsavanja tih tehnika... Laz se ovde placa porazom!! "

Umro je Carlson Gracie danas ujutro !!!
It is with the saddest of hearts that I have to report that Jiu-Jitsu legend Grandmaster Carlson Gracie passed away this morning. According to his son Carlson Jr, Carlson had been hospitalized for kidney stones and was doing well: 'He was cracking jokes last night and everything seemed ok. This morning he had a fatal attack and succumbed!'
He created one of the most powerfull BJJ teams 'Carlson Gracie Arrebentacao' and was responsible for many of the top Black Belt fighters and instructors around including most of the founders of BTT like Mario Sperry, Murilo Bustamante, Ricardo Liborio and Bebeo Duarte and Andre Pederneiras co-leader of Nova Uniao .

StepskiVuk:
Zelim samo da ponovim da sam ovu temu na Forumu zapoceo u cilju popularizacije BJJ. Bez ikakvih pretenzija da favorizujem svoj klub!!! Zalosno je da je kod nas ovaj sport tako malo razvijen.

Vuchino, na sve 3 recenice po jedan komentar:

1. BJJ je toliko popularna trenutno da je cak nema potrebe popularizovati preko foruma.
2. Zasto ne bi favorizovao svoj klub? Ako volis ono sto radis, dajes sve od sebe, verujes da to radis dobro - zasto ne bi favorizovao i predstavio se u najboljem svetlu.
3. Nece se ni razviti, a bas zbog toga sto nema foliranja. 80% ljudi koje sam ja video ulazi u sale da kupe fantaziju, a ne da im se o ledja prebije surova istina: "naporan trening, puno ucenja, psihicki napori.. i mozda bude nesto od tebe".

Evo mene opet posle duzeg vremena,imao sam problema sa kompijuterom.Veliki pozdrav za Stepskog Vuka.Vratio sam se kod Zerjala da treniram i mogu reci da se sad mnogo bolje trenira nego ranije,vise se polaze na formu tela.Inace jedva cekam to takmicenje,verovatno cu da ucestvujem.

djetic:
Umro je Carlson Gracie danas ujutro !!!
It is with the saddest of hearts that I have to report that Jiu-Jitsu legend Grandmaster Carlson Gracie passed away this morning. According to his son Carlson Jr, Carlson had been hospitalized for kidney stones and was doing well: 'He was cracking jokes last night and everything seemed ok. This morning he had a fatal attack and succumbed!'
He created one of the most powerfull BJJ teams 'Carlson Gracie Arrebentacao' and was responsible for many of the top Black Belt fighters and instructors around including most of the founders of BTT like Mario Sperry, Murilo Bustamante, Ricardo Liborio and Bebeo Duarte and Andre Pederneiras co-leader of Nova Uniao .

Da nazalost i to se desilo. CARLSON GRACIE je umro u 72. godini zivota... Jedan od najvecih trenera BJJ.. Svima nam je zao zbog tog velikog gubitka.....

@milosmalic

Slazem se nazalost sa tobom. Kazem "nazalost", jer je stvarno tacno da ogromna vecina ljudi ne zeli da se pomuci, kako bi trenirali nesto istinski vredno. Ne znam da li je to u citavom svetu tako, ili je to samo slucaj kod nas? To bi mogao da nam kaze @djetic?! Vecina ljudi razmislja ovako: idem malo u teretanu, malo cu da udaram u dzak i to je to! Ali nije tako, samo zavaravaju sebe. Mislim da ljudi traze da budu prevareni i da im se servira iluzija. Pre ce to prihvatiti nego da se pomuce za nesto sto vredi (zamislite onu reklamu za "stomak eliminator" - sedite u stolici, gledate TV, a aparat vam skida masne naslage sa stomaka... uzas!!).

Jedno od osnovnih zivotnih pravila jeste da: Sve sto vredi stice se tesko, sve sto je olako doslo malo je vredno! I to ne treba zaboraviti!

Jiu Jitsu legend Carlson Gracie dies at 72

Thursday, 02 February 2006
Yesterday morning ( February 1st, 2006) most of us was
greated with the news that the great Carlson Gracie had
passed away due to a Sepsis disease that led his body
into a general infection. Gracie Magazine reported that
after a few days struggling against it, Carson had a
hearth failure at 6AM of Feb 1st, at Lincoln Park
Hospital, in Chicago, USA, and died.

Born on August 13, 1935 in Botafogo, Rio de Janeiro,
Brazil and growing up to be an MMA icon he was also
the trainer of alot of the MMA icons of the 80s and 90s
like Murilo Bustamante, Mario Sperry, Wallid Ismael,
Andre Pederneiras, Ricardo Liborio, Vitor Belfort to
name a few, who all then went onto spurn icons of their
own.

The History of Brazilian Jiu Jitsu
The Martial Art known as Jiu-Jitsu (The Gentle
Art) has existed in Japan for many centuries. Its
exact origins are not entirely clear and some
would argue that India is its rightful birthplace
although there is not enough evidence to support
this.

Jigoro Kano
During the Feudalism period in Japan, warriors
were taught jiu-jitsu as a form of combat which
included throws, ground grappling and strikes.
There were many schools that taught jiu-jitsu in
Japan but as sociological changes took place, the
art of Jiu-Jitsu began to decline.
Jigoro Kano (1860-1938), founder of the Martial
Art known as Judo began his Martial Arts career
studying Jiu-Jitsu. During his studies, Kano
concluded that there were many problems with
classical jiu-jitsu. One of these problems
included unrealistic training methods where
students learned by memorizing choreographed
movements called kata. This method of training
does not allow for testing your techniques with a
resisting opponent, hence introducing his own
Martial Art - Judo.

Mitsuyo Maeda

Judo allowed students to train using full force in
their technique. These techniques included throws
and submission holds. It became very popular in a
short period of time. In his quest to spread the
art of Judo, Kano sent representatives to the
United States in hopes of the art becoming an
Olympic Sport. One of the representatives was
Mitsuyo Maeda (1878-1941).
Mitsuyo Maeda traveled to North, Central and South
America and even Europe. In the Early 1920's,
Maeda traveled to Brazil to start a colony in the
North. It is here where Maeda would meet Gastao
Gracie who was involved with politics. Gracie
would use his political contacts to aid Maeda and
in return, Maeda would teach Jiu-Jitsu to Gastao
Gracie's sons.

Carlos Gracie
Carlos Gracie (1902-1994), the oldest Gracie
brother learned from Maeda for approximately 2-4
years. This left the Gracie family to learn among
themselves refining their technique to the highest
degree. They eliminated the useless and added or
refined effective techniques.
Today, Brazilian Jiu-Jitsu has proven to be the
most effective form of unarmed combat available.
The current generations of the Gracie family have
proven this in today's Mixed Martial Art events
and open challenge matches.

@ rei_zulu
Lepo od tebe sto si postavio kraci istorijat Jujutsu. U pripremi je sajt BJJK "Beograd", na kojem ce biti veoma detaljno iznet istorijat ne samo BJJ, vec uopste Jujutsu, Judo itd..

Nikako da ga vise dovrsim i postavim!

pitanje za vuka,
sta je to sto presudi u jednoj takmicarskoj borbi(bjj),sreca,osecaj za pravovremenu primenu neke tehnike... ?ako uzmemo u obzir da su oba borca spremna,
"jednaki "poznavaoci bjj...koliki je udeo TALENTA u bjj?

rei_zulu:
pitanje za vuka,
sta je to sto presudi u jednoj takmicarskoj borbi(bjj),sreca,osecaj za pravovremenu primenu neke tehnike... ?ako uzmemo u obzir da su oba borca spremna,
"jednaki "poznavaoci bjj...koliki je udeo TALENTA u bjj?

Svako takmicenje je jedan vid »igre«. Postoje pravila prema kojima se treba ponasati u borbi i ma koliko ta pravila bila dobra, ona su nerealna. Ali da ne raspravljamo o tome, recicu ti ukratko sta je po meni bitno na BJJ takmicenju:
- Automatizovane tehnike (bolje je posedovati manji br. uvezbanih tehnika, nego mnostvo »nesigurnih« tehnika)...
- Tehnike i nacin borenja »prilagoditi« svojoj fizickoj konstituciji...
- Svestranost – Treba dobro raditi ne samo parter vec i bacanja (Judo), ovo ti moze obezbediti pocetnu poensku prednost, ali i situaciju za dalji napad... U parteru biti dobar u napadu, ali i u odbrani...
- Stalno napadati i nikada sebe namerno ne dovoditi u podredjeni polozaj...
- Ne unostiti previse snage, nego sto vise ici na tehnike, stalnu promenu ritma i fluidnost pokreta..
- Dobra fizicka pripremljenost
- I na kraju, ako su svi gornjii uslovi ispunjeni. Dakle ako se radi o vrhunskim borcima, onda pobeda zavisi od TAKTIKE. Tu je i kljucna uloga, ali i tajna »velikih« trenera, da pripreme borca takticki za odredjenog protivnika. Ovo je vec u domenu »saha« :o)))

U vezi TALENTA ZA SPORT:
Vecina »nas smrtnika« je motoricki prosecno talentovana i to je dovoljno. Ne kazem da je talenat nebitan (rad + talenat = sampion), ali ako se dvoumimo izmedju talenta i rada, onda je ogromna prednost u radu!! Svi znamo onu basnu o kornjaci i zecu ?!!

Hvala tebi sto razgovaras u vezi BJJ. Moja namera je bila da pricamo svi zajedno o ovoj temi. Zato jos jednom kazem, neka svako iznese svoje misljenje, svoja znanja i svoja pitanja. Ne treba samo ja da pricam i odgovaram. Bilo bi lepo da to cine i drugi!!!

StepskiVuk:
Ne treba samo ja da pricam i odgovaram. Bilo bi lepo da to cine i drugi!!!
He, pa dobro, ali sam si zapoceo topic sa takvom ponudom, nemoj sad da se izvlacis. :) No dobro, ja cu dodati par nekih mojih zpazanja po pitanju izbora tehnika za takmicenje sa taktickim pristupom na umu. Naime, slozio bih se da je bolje u takvoj situaciji imati na raspolaganju nekolicinu dobro navezbanih nego gomilu kvazi proradjenih. Uostalom, takve ti zapravo i nisu na raspolaganju u stani-pani situaciji. No, i te navezbane treba da imaju sistematskog smisla, tj. da se dobro povezuju jedna sa drugom, jer nema mnogo koristi da navezbas npr. 5 finalizacija iz 100kg pozicije, ako se one ne nadovezuju. Drugim recima, reakcija protivika na jednu od tih tehnika treba da vodi u izbor sledece.
Sa druge strane, na treningu je pozeljno isprobavati nove tehnike u sparingu ,jer to nije takmicenje, i nema razloga da se drzis oprobanih kao pijan plota. Tu nema mesta za tehnicko/takticki napredak, vec samo za atribute. To je, koliko sam primetio, rak rana domacih vezbaca. S te strane moram da pohvalim Stepskog Vuka kao jednog od najboljih sparong partenra sa kojima sam imao priliku da porvem, jer covek deinitivno traning vidi kao situaciju za ucenje i razvoj, a ne samodokazivanje i ego tripove.

@Hetman
U covece ala me nahvali..... evo pocrveneh! U svakom slucaju hvala za tvoje misljenje, ali najvise za to sto pokreces interesntnu temu.

Potpuno si u pravu kada govoris o principima treniranja. Odavno sam shvatio da tih PRAVIH principa, pravila ili zakonitosti (nazovi ih kako hoces) ima veoma malo. Nije ih tesko shvatiti, ali ih je izuzetno tesko primenjivati. Ponekad volim da kazem da oni vaze SVUDA, ne samo u bilo kom sportu, vec se mogu primenjivati i u svakodnevnom zivotu (ovo je posebna tema za pricu). Jedan od tih bitnih principa je OPUSTENOST! Ova tako jednostavna rec je skoro neizvodljiva u praksi. Da ne poverujes!!! Stalno ponavljam na treninzima: »... Shvatite trening kao mogucnost da vezbate i da tako napredujete. Onaj ko je dosao ovde da bi pobedjivao ima ozbiljan problem. Bice uvek na granici izmedju »Raja i Pakla«, jer ce pobedjivati ali i gubiti. Stalno ce imati tenziju u svojoj glavi, zbog zelej za pobedom. Onaj ko ima samo jedan cilj, a to je da vezba i tako usavrsava sebe i svoje znanje, bice uvek smiren i veseo. Zasto bi smo radili nesto u zivotu sto nas cini nesretnim i napetim...«

Da, ali ovo je teorija. U praksi to izgleda ovako: krene sparing i ogromna vecina ljudi pocne opusteno, medjutim posto borba i jeste stalna promena napada i odbrane, tako se desi da dodjemo u podredjenu poziciju, ili cak da nam bude plasirana zavrsnica! Tada na scenu stupa SUJETA izmesana sa STREHOM! Kako to da JA izgubim, kako to da JA nisam najbolji... JA sam ugrozen i napadnut.. bicu povredjen... JA moram pobediti!!! Pojacavaju se pokreti i ubrzo sparing prerasta u manji ili veci haos. Probam samo tehnike u koje sam siguran. Drzim poziciju kako bih zamorio protivnika. Radim jako u nedostatku tehnickog znanja, a kad dodjem u povoljnu poziciju jurisam ka pobedi itd... itd....

Sve ovo je veoma pogresno! Takmicenje je malo drugacije, ali veliki svetski majstori ovako ne razmisljaju i ne rade cak ni na najbitnijim takmicenjima, a kamo li na treningu. CILJ TRENINGA je:
- Da probamo sto vise tehnika i to ne samo onih koje su nam pokazane, vec i puno novih NASIH varijacija na tu temu. Na ovaj nacin automatizujemo pravilne pokrete.
- Rekoh »NASIH varijacija«, jer upravo to i jeste mozda i najbitnoji cilj sparinga – pronaci svoj nacin borenja! Ne mogu se isto boriti dva coveka razlicite fizicke konstitucije (visi-nizi, tezi-laksi, brzi-sporiji, jaci-slabiji...). Svako mora da pronadje ono sto mu najvise odgovara. Cak i istu tehniku svako izvodi na svoj nacin...
- Teziti ka stalnom napadu, ali isto tako biti veoma jak u odbrani, je OK ali... Ponekad treba sebe dovesti i u podredjen polozaj kako bi smo vezbali odbranu. Vrlo cesto se vise nauci iz poraza nego li iz pobede.
- Sve tehnike treba ukomponovati sa eksplozivnim pokretima (ne jakim, vec brzim). Dakle stalno menjati ritam. Iz brzog prelaziti u sporo i obrnuto... suprotnosti se dopunjuju cineci celinu....

Za sada toliko..... Nadam se da ce se i drugi svojim misljenjima ili pitanjima ukljuciti u razgovor!

FrankShamrock:
Pitanje za Vuka
Sto se tice tog takmicenja, da li ce to sigurno da bude? Da li da znam da se spremam:))))))

Nazalost ne znam sta da ti kazem! Verujem da si upoznat sa stanjem kod nas u BJJ, sa podelama itd... Barem na takmicenja da izlazimo svi zajedno!!! Trenutno je velika kriza u svim klubovima i opste mrtvilo. Nadajmo se kad prodje zima da ce biti bolje.
Inace imaces barem dva meseca do takmicenja. Mislim da je to dovoljno za ozbiljniju pripremu (normalno ako sada odrzavas formu)

Ukratko BJJ se veoma razlikuje od Jujutsu, iako je nastao iz ove vestine. Najbitnija vizuelna razlika je sto JJ nema parter. Druga jos bitnija je sto JJ nije do skoro imao sloboni sparing. Sada pokusavaju da to nadoknade sportskim borbama, ali to je po meni »nespretna« kombinacija Karatea, Judoa i BJJ...
Sportski BJJ se radi bez udaranja, dok BJJ kao vestina borenja obuhvata sve aspekte udaranje, obaranje i borba u parteru (poluge, davljenja, udarci). Oba ova segmenta se treniraju kod nas.

Evo prevoda nekih odlomaka iz knjige: »Brazilian Jiu-Jitsu, The Master Text«, Gene Simco

»...Većina borilačkih veština (pa i Japanski Jujutsu) zahteva stotine sati provedenih na uvežbavanju strogih stavova i na stotine tehnika koje mogu biti pravilno savladane tek nakon dugog niza godina. Jednom je Royce Gracie dao obrazloženje ovoga:
» Mi ne verujemo u učenje mnoštva tehnika a da učenik ode sa limitiranim znanjem. Mi radije podučavamo učenika 20 tehnika, ali da ih savlada 100%, nego 100 tehnika koje će savladati 20%...«

Najbitnija razlika izmedju dva stila Jiu-Jitsu nije toliko u tehnikama, koliko u načinu vežbanja i primeni. Kao prvo BJJ ima veoma prefinjene tehnike u parteru, dok Japanski Jiu-Jitsu pridaje važnost tehnikama u stojećem stavu, kao Judo.... Stilovi starog Jiu-Jitsu su razvijeni davno u prošlosti i nemaju sportskog nadmetanja kako bi mogli da razvijaju i unapredjuju tehnike. Nedostatak realnog vežbanja čini svaki stil zastarelim i neefikasnim...

....BJJ je napredni stil Jiu-Jitsu. Jednom kada je tehnika razvijena i upotrebljena u takmičenju, ostali takmičari počinju da pronalaze odbranu od te tehnike, pa odgovor na tu odbranu, i sve ovo uslovljava da se BJJ razvija slobodno. BJJ takmičari se ne spremaju za neuvežbanog protivnika, oni podrazumevaju da je njihov protivnik visokog tehničkog znanja....«

gnjec:
koliko sam ja pratio bjj...bjj se jos uvek razvija...uvek ima nesto novo...jj se oformio nekada davno i to je to

U pravu si. Razlog tome je sto je bjj oslobodjen svake vrste tradicionalizma, tako da je uvek "otvoren" za napredovanje. Inace, tehnike u bjj-u izlaze gotovo svakodnevno, a uglavnom proisticu iz sparing-borbi. Dakle, u borbi se dodje do neke nove pozicije, zavrsnice, analizira se i ako je delotvorno, prihvata se i koristi. Pozdrav ;)

StepskiVuk:
Nazalost ne znam sta da ti kazem! Verujem da si upoznat sa stanjem kod nas u BJJ, sa podelama itd... Barem na takmicenja da izlazimo svi zajedno!!! Trenutno je velika kriza u svim klubovima i opste mrtvilo. Nadajmo se kad prodje zima da ce biti bolje.
Inace imaces barem dva meseca do takmicenja. Mislim da je to dovoljno za ozbiljniju pripremu (normalno ako sada odrzavas formu)

E sada sto se tice tih podela kada si vec zaopoceo pricu o tome da li su svi klubovi (iako svi treneri nisu u dobrim odnosima sa Zerijalom) u BJJ federaciji, kao i da li ljudi koji treniraju u tvom klubu mogu napredovati u zvanjima i dobijati pojaseve i ako mogu da li im ih i dalje daje Zerijal.

Back