Brak / deca

A ti misliš da je u staračkom domu lepo?
Misliš li o tome koliko njih može sebi da priušti starački dom?
Koliko njih želi?

To je ustanova u koju ne biraš ko će doći... tamo ima svakakvih...

Cak i da je tako, to ne znaci da treba da budes na teretu deci i da stajes na put njihovoj sreci(slobodnom vremenu, uzivanju u svojim godinama, sa decom, prijateljima..)
Kako je u starackom domu?
Bio sam. I to u provincijskom gradu.
Ima deo za "bolje stojece" starce.
Oni koji imaju jaku penziju, ili one koji su zalozili stan/lokal/kucu, bilo kakvu vrednu nekretninu
veruj da je njima lepo.
dekica kod kog sam bio me ostavio bez teksta.
Ulozio svoju penziju tu, ukun doplacuje nekih 15.000 dinara.
On im ostavio stan.
A u punoj snazi dekica, zdrav. Ali kaze, nema moj unuk gde da bude...a hoce da se zeni, odoh ja onda u staracki dom.
Covek i po!
To cenim
A ne kmekave babe koje kukaju, gledjau gde je najbliza opoteka i gledaju kako da svi trce oko nje, zbog neke shugave garsonjere kojom ucenjuje unuke

Mm i ja se zaj.ebavamo kako ćemo matorcima sagraditi malu kućicu u zadnjem dvorištu, pošto imamo veliki plac... izlaziće na drugu ulicu, a bićemo blizu...
Tek će moja sveki:"A ne ne ne... nećemo mi nikome smetati, mi ćemo u starački dom... pa što bi ja svesno smetala svojoj deci... "
A na to mm:"Ma ne brinem se ja za tebe dok si svesna, nego kad izduvaš... nećeš ti hteti u starački... tražićeš ti kućicu... videćeš...":zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Mm i ja se zaj.ebavamo kako ćemo matorcima sagraditi malu kućicu u zadnjem dvorištu, pošto imamo veliki plac... izlaziće na drugu ulicu, a bićemo blizu...
Tek će moja sveki:"A ne ne ne... nećemo mi nikome smetati, mi ćemo u starački dom... pa što bi ja svesno smetala svojoj deci... "
A na to mm:"Ma ne brinem se ja za tebe dok si svesna, nego kad izduvaš... nećeš ti hteti u starački... tražićeš ti kućicu... videćeš...":zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Moj otac je uvek rekao da ce ici u staracki dom kada dodje vreme, tj kada ne bude mogao da se sma o sebi stara.
100 puta je rekao da e zeli meni na pleca da padne.
Ja to cenim
A znam ljude koji se muce sa babama....

/pokusava da se sjeti zdrave stare osobe koja ne moze da zivi sama nego joj je trebao neko "da se brine o njoj" :think:
/ne uspjeva

Pricam o bolesnim starim osobama. Niko nije umro a da nije bolovao pre toga, osim onih koji su umrli od prvog srcanog ili mozdanog udara (nesrecne slucajeve i saobracajne nesrece ne racunam).

Moj otac je uvek rekao da ce ici u staracki dom kada dodje vreme, tj kada ne bude mogao da se sma o sebi stara.
100 puta je rekao da e zeli meni na pleca da padne.
Ja to cenim
A znam ljude koji se muce sa babama....

To je u redu...
I to je lepo od njega...
Znači da je psihički zdrav...

Ali znaš ti koliko njih ima, da im se pomute lončići kad ostare... pa odjednom, promene mišljenje i neće nigde... još hoće da ih gledaš...
Mnogooooo... veruj mi...;)

To je u redu...
I to je lepo od njega...
Znači da je psihički zdrav...

Ali znaš ti koliko njih ima, da im se pomute lončići kad ostare... pa odjednom, promene mišljenje i neće nigde... još hoće da ih gledaš...
Mnogooooo... veruj mi...;)

Verujem
A veruje i moj otac
Pa lepo sve prepisao meni, a on ima pravo na sve nekretnine za vreme zivota.
uz to, dao pristanak da ja odlucim sta ce biti sa njim ukoliko postane neuracunjiv

Strucne osobe? Da, za one koji imaju to da plate. A vecina ljudi nema

Znaci ja sam trebala da ostavim svoju majku da se sama snalazi posle operacije kuka? :think:
jedno je pomoci nekom, drugo je preuzeti ga dozivotno
i uskratiti mu potrebnu njegu
Idi bre unsai...
Ti ko da živiš na marsu...
Kakve stučne osobe...

Sestrice, koje ih mrškaju... pusti te priče...
Najbolje o starima brinu deca... ali je to deci najteže...
I j.ebi ga... sve je to život...
sestre koje ih mrskaju :D a djeca koja im kretanje ogranice na sobicu cim dobiju papire u ruke?
u svakoj opciji ima i dobih i losih primjera

Da... onaj ko to može sebi da priušti... malo bolji dom...

pa mozda ja imam crno-belo gledanje
Dakle, ocekujem da roditelj nesto stvori za svoju decu. Da im nesto ostavi.
Da, znam da to nisu proevropska razmisljanja. Tamo ga sa 18 godina zamoli da ode da zivi sam.
Ali ja sam Srbenda(i ponosan sam na to)
Dakle, stvoris nesto za dete. ostavis mu abrem stan/lokal/sumu/zemlju...bilo sta.
Dete pak preuzme na sebe obavezu, kada sve to dobije, a ti ostaris, da ti uz tvoju penziju, doplacuje mesto u boljem delu starackog doma.
Ako to dete ence, van toga da lis i pogresio negde u vaspitanju, ti lepo zalozis to sto si stedeo za dete da mu ostavis, zalozis u staracki dom, i oni te izdrzavaju

Bez puno emocija.

Ne pričamo o debilima...
Jer jedino dete koje je debil može tako nešto da uradi svom roditelju...

Da, znam da to nisu proevropska razmisljanja. Tamo ga sa 18 godina zamoli da ode da zivi sam.
Dakle, stvoris nesto za dete. ostavis mu abrem stan/lokal/sumu/zemlju...bilo sta.
Dete pak preuzme na sebe obavezu, kada sve to dobije, a ti ostaris, da ti uz tvoju penziju, doplacuje mesto u boljem delu starackog doma.
Ako to dete ence, van toga da lis i pogresio negde u vaspitanju, ti lepo zalozis to sto si stedeo za dete da mu ostavis, zalozis u staracki dom, i oni te izdrzavaju

Bez puno emocija.
tako.... ne vidim gdje bi tu trebao biti problem, bilo kojoj strani

Auuuu, ljudi, o čemu vi to pričate?
Roditelje u dom, a? A dok su mladi i u snazi, onda ćemo na temi o svekrvama da ih ogovaramo kako neće da nam čuvaju decu?
Ja sam ćerka, a istovremeno, od skoro sam i majka. Naravno da mi je dete iznad svega i da bih zadnju kap krvi, ako zatreba, dala za nju. A opet, na potpuno drugačiji, ali ne manje intenzivan način, mama i tata su centar nekog svog sveta za mene. Dok su mi menjali pelene ( mada meni moji nisu menjali pelene, već neke tete u nekoj ustanovi, ali principijelno govorim ), dok su me vaspitavali, pravili čoveka od mene, bdeli noćima, igrali se sa mnom, lečili, radili domaće i objašnjavali, nervirali se i radovali... tada su bili dobri. A kada ostare i onemoćaju, onda treba da ih prepustim nekom "stručnom licu"?!
Ne, ja sam samo mali čovek koji živi običan život, nemam ja toliko srce da tako nešto uradim. :rtfm:

Bez ironije, pa ja ne bih mogla da spavam noću. Znala bih da pate, znala bih i da ubedjuju sebe da su srećni što mi "nisu na putu", znala bih da provode noć u nekoj sobi, daleko od svega što u životu vole. Daleko od unučića, dece, daleko od svog života. Meni je to... ni reč nemam. Evo kucam ovaj post već 15 minuta, a ne pronalazim reči.
Kratko, ja to nikada neću uraditi.

a inace provode dane 100% upleteni u zivot kako porodice, svako vece kada se okupite oko njih radi besjede,
svakog dana nakon posla i naravno svakog jutra sa zajednickim doruckom i planiranjem aktivnosti za dan
da ne pominjem iskljucivo grupna putovanja bilo gdje i svaki vikend proveden iskljucivo zajedno, narocito od strane najmladjih clanova porodice
tako i susjeda

kao nutella reklama :D svasta li se danas koristi kao izgovor

Bez puno emocija.
Ti pričaš o ljudima koji imaju para/kuću/stan/nekretnine...
Šta je sa onima koji nemaju... ili imaju vrlo vrlo skromno...
Šta sa njima?

ni oni koji svoje roditelje ogranice na "kucnu njegu" nisu puno bolji
dok jedni direktno idu na stetu, drugi idu indirektno uskracujuci im tretman kakav im je potreban
Unsai ajde ne lupaj života ti...
Ti uostalom, radi sa svojim roditeljima šta ti je volja...
Tako će i tvoja deca sa tobom...

Po tebi ništa ne valja...
tako.... ne vidim gdje bi tu trebao biti problem, bilo kojoj strani
Problem je što mi živimo u zemlji Srbiji... u kojoj ljudi ako nisi čula nemaju para

a inace provode dane 100% upleteni u zivot kako porodice, svako vece kada se okupite oko njih radi besjede,
svakog dana nakon posla i naravno svakog jutra sa zajednickim doruckom i planiranjem aktivnosti za dan
da ne pominjem iskljucivo grupna putovanja bilo gdje i svaki vikend proveden iskljucivo zajedno, narocito od strane najmladjih clanova porodice
tako i susjeda

kao nutella reklama :D svasta li se danas koristi kao izgovor

Ja tebe ne razumem...:confused:

Pošto je tema takva kakva jeste, reći ću nešto i o tome.
Treba da idem na ultrazvuk, a ne mili mi se da ustanem iz kreveta. Znam, čim se pomerim krenuće onaj oštar bol. Automatski kreće i strah - hoće li to truckanje u kolima da izazove spontani pobačaj ( opet ), hoće li stajanje da izazove spontani pobačaj, hoće li glupi silazak niz stepenice sa drugog sprata da izazove... ?
Nekako sidjem niz te stepenice, dok se bol naravno pojačava ( injekciju sam primila tog jutra, ali gotovo da je džabe ), sedam kod svekrve na stolicu, da se malo izduvam. I onda neko spomene - obavezno pitajte kog je pola! ( mislim, nije važno, dete je dete, ali ipak ti pitaj, da znamo ). Pa, ljudi Božiji, stomak mi na butinama, tako mi se čini koliko nisko nosim, bol me ubi, strah me non-stop da se ne desi nešto, da ne izgubim dete, a oni meni kažu da pitam za pol! Znate kada sam saznala pol bebe? U porodilištu, kada je sestra digla onako krvavu, tek rodjenu, i pitala me - šta ste rodili?

Imala sam više puta iskrene razgovore sa suprugom, pogotovo nakon prvog spontanog pobačaja. Šta ćemo ako ... ? Uvek mi je govorio da je on oženio mene zbog mene, svakako da bi želeo decu, ali život sa mnom je ono što primarno hoće i želi. Ako posle 35-te ili kasnije ne budemo još imali dete, prirodno ili veštačkom oplodnjom, onda ćemo sesti i razgovarati o usvajanju, ili hraniteljstvu. I tako...
A šta bih ja da nisam mogla da rodim? Ne znam, ostavila bih izbor njemu. Apsolutno bih razumela ako bi želeo da ima svoje dete. Kako ne bih razumela, pa ja samo što na trepavicama nisam dubila da bih začela i iznela trudnoću do kraja.
Dogovorili bismo se, svakako, i verujem da bi, i da nam je npr. pukao brak zbog toga što nemamo decu, svakako ostali prijatelji zauvek.

Back