Brak bez dece (vladika Grigorije)

Vladika se samo drzi one ...Ne sudi,da ti ne bi bilo sudjeno.
Kao sto niko nije "kriv" sto ima djecu,tako niko nije "kriv"ni sto ih nema.
Nase zelje su nesto sasvim drugo.Zivot nam dokazuje da se ne bas cesto ispunjavaju.
Ljudima inace nedostaje i empatija i kultura.
Ne zapitaju se nikad kako je onom drugom koga uvrijede sa nekom svojom konstatacijom,kao sto ima postova ovde npr.
Covjek je ono sto jeste,bio sa djecom,bez njih,ozenjen,neozenjen...njegovi kvaliteti ili nekvaliteti ostaju.
U nasem narodu se najnemoralnija zena preobrazava u kraljicu moralnih vrijednosti cim postane majka..A najmoralnija se ponizava ako to nije postala.
Cak je i Desanka Maksimovic to osjecala i trazila pomilovanje....

bas o toj poenti i ja pricam

on zabija svoj nos gde mu nikako nije mesto
Šta je loše rekao? Priča o ljubavi . Ne zabija nos tamo gde mu nije mesto, za nekoga su ovo reči utehe. Znam parove koji se zbog zdravstvenih razloga nisu ostvarili kao roditelji i baš je ovako kako je rekao. Puni su ljubavi za sebe i druge.

citirala si ovo - *One neretko svojim davanjem i požrtvovanjem čine za svoje bližnje i za sve oko sebe mnogo više od drugih“, napisao je vladika*

ovo po mom prevodu znaci - zene koje nemaju decu su bolje od onih koje imaju , mnogo bolje
Bukvalno nije to rekao. Cak ih nije uporedio s majkama vec sa svima ostalima.

Slazem se da popovi ne treba da komentarisu sta zena treba da radi-kao ni svi drugi muskarci ali ocito mu postavljaju razna pitanja u vezi sa religijom pa je ovo neki Q&A.

Bukvalno nije to rekao. Cak ih nije uporedio s majkama vec sa svima ostalima.

Slazem se da popovi ne treba da komentarisu sta zena treba da radi-kao ni svi drugi muskarci ali ocito mu postavljaju razna pitanja u vezi sa religijom pa je ovo neki Q&A.

Mislim da popovi trebaju komentarisati naročito u ovom vremenu u kom živimo
Licemerje drustva treba sa svih strana opkoliti i suzbijati,i savetovati, nekako ih naterati da razmišljaju ili promisle ..

Popovi su poceli mnogo nesto svuda da se mesaju,trebalo bi ih malo ograniciti.
Keva na jednoj adresi prijavljena,umre na drugoj gde se nije prijavila.sahranjujemo je na trecoj odakle je rodom,taj pop gde je sahranjujemo nece da drzi opelo dok mu pismeno ne odobri parohija gde je zivela,sta mislis jel nije zbog para,kako se postuju da ne stavljaju ruku jedni drugima u dzep

Ne znam o kakvim "popovima " pričate, kad je Grigorije episkop i nije pop.
Sam uvek kaže, ali ja nemam iskustvo braka. Pitali su ga, pa na instagramu odgovara.
E puca mi što Grigorije misli da je ženi koja nema decu oprošteno ako to nadoknadi brigom, negom i služenjem

Promil svoje brige i nege neću dati drugome kao kompenzaciju što je ne dajem detetu
Slažem se sa tobom, no ne misli on da će biti išta "oprošteno".. msm nije greh nemati decu pa da se nešto prašta..
to bi baš bila odvala.

O temi. Ljudi osećaju da li žele decu ili ne. Ako žele treba sve da učine, uključujući promenu partnera. Jer partner je sada tu, pa može da ode, a deca ostaju.

Keva na jednoj adresi prijavljena,umre na drugoj gde se nije prijavila.sahranjujemo je na trecoj odakle je rodom,taj pop gde je sahranjujemo nece da drzi opelo dok mu pismeno ne odobri parohija gde je zivela,sta mislis jel nije zbog para,kako se postuju da ne stavljaju ruku jedni drugima u dzep
Normalno da je zbog para.
Od čega inače popovi žive? Od vazduha? Od platice koju im crkva daje?
Uvek su živeli i od priliga samo su decenije komunizma uvele to u zaborav.
Potpuno je normalno platiti svešteniku za obred.

Normalno da je zbog para.
Od čega inače popovi žive? Od vazduha? Od platice koju im crkva daje?
Uvek su živeli i od priliga samo su decenije komunizma uvele to u zaborav.
Potpuno je normalno platiti svešteniku za obred.
Ko kaze da nije,samo ne vidim poentu da im treba ovlascenje ko da su dileri da stite svoje krajeve,znas koliko mi je tad bilo do blejanja okolo trazenja popa dal u gradu ili 25km dalje gde je zivela,to i jeste bila zabluda, jer je bila u licnoj karti na adresi u gradu a mi se cimali kod popa tamo gde je umrla,na kraju je i rekao gde smo trebali da odemo kao nasa krivica

Ko kaze da nije,samo ne vidim poentu da im treba ovlascenje ko da su dileri da stite svoje krajeve,znas koliko mi je tad bilo do blejanja okolo trazenja popa dal u gradu ili 25km dalje gde je zivela,to i jeste bila zabluda, jer je bila u licnoj karti na adresi u gradu a mi se cimali kod popa tamo gde je umrla,na kraju je i rekao gde smo trebali da odemo kao nasa krivica
Pa ok, ali svaki od njih ima svoju parohiju i ne sme da se meša u rad onome drugom.

Da ali samo zbog para a mi vernici kapiramo da je crkva jedno,ne da se prodaju grobna mesta,ne da skoro nova crkva stoji namerno nezavrsena godinama zbog donacija,fasada koju bi zavrsio 1 covek za dan,ali eto tako pobozan narod mozes s njim da radis sta hoces
Ali u čemu je problem?
Plate su im male, svaki prilog im znači zato ih i ograničavaju na parohiju da bi podjednako mogli da zarade.
Samo pravična raspodela.
Moraju i oni da žive od nečeg.

Odlutasmo od teme sasvim.

Da ali samo zbog para a mi vernici kapiramo da je crkva jedno,ne da se prodaju grobna mesta,ne da skoro nova crkva stoji namerno nezavrsena godinama zbog donacija,fasada koju bi zavrsio 1 covek za dan,ali eto tako pobozan narod mozes s njim da radis sta hoces
Vjernici koji redovno idu u crkvu znaju da svaki svestenik ima svoju parohiju.
I bilo koji crkveni obred da je u pitanju...vjencanje,krstenje,opelo,osvestenje vodice...radi svestenik cijoj parohiji se pripada.
Za sve drugo oni moraju traziti odobrenje od svojih nadleznih.
Kao sto postoji porodicni ljekar,tako postoji i "porodicni"svestenik.
Druga stvar je sto je nesto nama lakse ili zgodnije...ili sto se ima drugih kritika na njihov racun...ali u ovom slucaju te kritike nisu opravdane.

Ali u čemu je problem?
Plate su im male, svaki prilog im znači zato ih i ograničavaju na parohiju da bi podjednako mogli da zarade.
Samo pravična raspodela.
Moraju i oni da žive od nečeg.

Odlutasmo od teme sasvim.
Kakve plate jel znas koliko kosta opelo,za dve nedelje opet,za 40 dana,za godinu spomen ploca,to je 1 pokojnik samo,slave,krstenja,svadbe,razna kucna osvestavanja,,donacije,ono sitno sto se ostavi u crkvi i proda necemo racunati

Kakve plate jel znas koliko kosta opelo,za dve nedelje opet,za 40 dana,za godinu spomen ploca,to je 1 pokojnik samo,slave,krstenja,svadbe,razna kucna osvestavanja,,donacije,ono sitno sto se ostavi u crkvi i proda necemo racunati
Pa ne sahranjuju svakodnevno niti svakodnevno krštavaju i osveštavaju...
Budimo realni.
Posebno ne oni koji imaju male parohije. A takva je većina.
One folirante zalutale u crkvu koji nekim čudom uspevaju da se uvuku u najplatežnije eperhije nisu ni za razmatranje.
Interesantno je to da najveće parohije vode sveštenici najsumnjivijeg morala.
To o čemu ti pričaš je sekundarno.

Vjernici koji redovno idu u crkvu znaju da svaki svestenik ima svoju parohiju.
I bilo koji crkveni obred da je u pitanju...vjencanje,krstenje,opelo,osvestenje vodice...radi svestenik cijoj parohiji se pripada.
Za sve drugo oni moraju traziti odobrenje od svojih nadleznih.
Kao sto postoji porodicni ljekar,tako postoji i "porodicni"svestenik.
Druga stvar je sto je nesto nama lakse ili zgodnije...ili sto se ima drugih kritika na njihov racun...ali u ovom slucaju te kritike nisu opravdane.
Oni nemaju nadlezne,svako je nadlezan za svoju parohiju
Ja nemam nikave veze s tim da jurim jednog da bi odneo drugom papiric u kom mu dozvoljava da odradi sahranu,jer ne vidim kako bi bilo da mu ne da potvrdu a neko se sahranjuje gde zeli,sta kad se iz inostranstva ovde sahranjuju a zive ko zna gde,sta kad nema ko od rodbine da ih sahrani,znaci cista glupost da to mi trazimo,oni svakako zive od toga i znaju ko umire na njihovoj teritoriji pa ako se sahrane dalje nek se sami prebijaju posle

Pa ne sahranjuju svakodnevno niti svakodnevno krštavaju i osveštavaju...
Budimo realni.
Posebno ne oni koji imaju male parohije. A takva je većina.
One folirante zalutale u crkvu koji nekim čudom uspevaju da se uvuku u najplatežnije eperhije nisu ni za razmatranje.
Interesantno je to da najveće parohije vode sveštenici najsumnjivijeg morala.
To o čemu ti pričaš je sekundarno.
Budimo realni,ima tefter sa full popunjenim terminima

Релативизујеш као и владика што чини.
Pa bas ne. Pogledaj primere majke i oca svetog Jovana Krstitelja, dobili su ga tek u dubokoj starosti, takodje i svetih Joakima i Ane, majke i oca Presvete Bogorpdice. O ranijim biblijskim primerima i da ne govorim.
To nije "duh sadasnjeg vremena", nego bas poziv na razum kad se maltene roditelji koji imaju dece kao da ispunjavaju neki zadatak proglasavaju herojima (zbog zelje za povecanjem nataliteta, kao da to treba tako na silu i hvaljenjem). Pa ne moze ni tako...niko nije kriv sto nema dece.

Back