Браћо СРБИ

1941. - У Београду, у вили Владислава Рибникара, одржана седница Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије на којој је донешена одлука о подизању устанка против окупатора. У СФРЈ се овај дан славио као "Дан борца".

Вождовац, Качарска улица ...

Прецизности ради ...

lepo sam vam rekao - sadasnja boticeva, ondasnja , ko zna

inace, zabrinjavajuca je lakoca baratanja cinjenicama zarad sumnjvih namera, da ne kazem neznanje i zlanamera

Па брате, ово што сам нашао на Википедији - одговара оном што сам ја учио из историје!!! :ok::ok::ok:
Мени је то довољно!!! :mrgreen:
А сад, у ком је то делу Београда тј. у којој улици, било, нити знам нити ме занима!!! :mrgreen:

Па брате, ово што сам нашао на Википедији - одговара оном што сам ја учио из историје!!! :ok::ok::ok:
Мени је то довољно!!! :mrgreen:
А сад, у ком је то делу Београда тј. у којој улици, било, нити знам нити ме занима!!! :mrgreen:

nisam, bre, na tebe mislio, valjda sam previse oprezan u izrazavanju

domkihot je taj madjinicar sa tzv cinjenicama

Znas Marty,kad su cetnici i partizani u pitanju ja ne mogu da se slozim ni sam sa sobom a kamo li sa nekim drugim...mislim da su nasi ljudi (obicni mali,dobri,posteni i vredni Srbi,seljaci i gradjani) i u cetnicima i u partizanima verovali da se bore za slobodu,svako na svoj nacin ali Nemce i ostale okupatore sigurno nisu voleli ni jedni ni drugi ! Kralj nije smeo da pobegne iz zemlje morao je da ostane sa narodom pa makar poginou medju prvima !To sto je tada imao samo 18 godina,nije nikakvo opravdanje i moj otac je otisao u rat sa 17 a mnogi drugi i sa manje !

Слажем се....мој ђед један је био у партизанима...и није имао појма до 1945 да су то9 комунисти...

Ја ти причам...управо о томе...о њиховој жртви..зарад политичких идеја Тита или Драже..

У време када је француска пала....и читава европа...енглези се спремали за инвазију од стране германа...наше будале се нашле да дижу устанак...уместо да смо прихватили договор....са немцима...и данас..би нас било за милион више...а и боље би Јевреје у Србији заштитили..јер никада неби немци , усташе и мађарски фашисти имали власт..коју су имали!

Слажем се....мој ђед један је био у партизанима...и није имао појма до 1945 да су то9 комунисти...

Ја ти причам...управо о томе...о њиховој жртви..зарад политичких идеја Тита или Драже..

У време када је француска пала....и читава европа...енглези се спремали за инвазију од стране германа...наше будале се нашле да дижу устанак...уместо да смо прихватили договор....са немцима...и данас..би нас било за милион више...а и боље би Јевреје у Србији заштитили..јер никада неби немци , усташе и мађарски фашисти имали власт..коју су имали!

...a to je ipak bio prioritet... :roll:

...a to je ipak bio prioritet... :roll:

Важан је сваки живот....шта нас учи Хришћанство..важно је и очување природе Србине...а како не и животи људи......по томе нас Господ исто оцењује..за страшни суд!

Када то сконташ..све ће ти бити јасније...
Ово је мој 10 порука на теми....и причао сам о Србима па на крају и другим народима..који су уз нас живели...само да напоменем и цигане, које би успели да заштитимо између осталих....

Али сам рекао пре свега Србе..у прошлих 9 постова....узми мпрочитај све!

Šta lupi i osta živ. :dash:

Prelistaj malo arhive iz balkanskih ratova i borbi protiv Turaka, pa saznaj kako je nastao i šta je bio četnički pokret!

nije u tome stvar..nego taj cetnicki pokret se srbima vise obijao o glavu nego sto je koristio..
a mozemo da pogledamo i malo noviju istoriju..novi uspon cetnickog pokreta je doneo i novi uspon kica i sunda..pokret sa kraja 19 i pocetka 20 veka nije primeren danasnjem vremenu

uostalom ne kaze se za dzaba "nusic , nas savremenik" a ja kad citam nusica i kad se osvrenm oko sebe po srbiji vidim da mi kao narod nismo napredovali niz a milimetar
svaki pokret..pa i nacionalni ako ne evoluira sa vremenom postaje prepreka i vuce nazad a ne napred

To su gazde koje su komunisti voleli da uzimaju za primer klasnog neprijatelja, i kao obrazac ponašanja imućnih ljudi u kraljevini. A, sve to je daleko od istine. Niti su sve gazde bili takvi, niti je većina bila takva. Ali, ko je imao imao je, i zašto bi delio sa onim koji nema? Ako su nam se toliko gadile gazde industrijalci i zemljoposednici, i ako oni iskorištavaju rad i znoj i nemaštinu drugih, zašto naši ljudi nisu ostajali u raju zvanom socijalistička republika, nego su hrlili na zapad da rade za nekog gazdu?

a koji su ljudi hrlili na zapad? oni koji nisu bili sposobni da uspeju ovde..a ima mnogo i suprotnih primera..i u sociajlizmu je bilo i privatnih firmi..
ja ne govorim o komunistickoj propagandi vec o svedocenju i danas zivih ljudi koji nisu ni bili komunisti vec prosti ljudi kojima se to desavalo i koji su takav tretman na svojoj kozi iskusili..i ne pricaju propagandu vec svoje iskustvo

socijalisticka republika nije bila raj..a tvoji argumenti su retoricke prirode

a koji su ljudi hrlili na zapad? oni koji nisu bili sposobni da uspeju ovde..a ima mnogo i suprotnih primera..i u sociajlizmu je bilo i privatnih firmi..
ja ne govorim o komunistickoj propagandi vec o svedocenju i danas zivih ljudi koji nisu ni bili komunisti vec prosti ljudi kojima se to desavalo i koji su takav tretman na svojoj kozi iskusili..i ne pricaju propagandu vec svoje iskustvo

socijalisticka republika nije bila raj..a tvoji argumenti su retoricke prirode

Moji argumenti su lične prirode.
Moj pradeda je bio veliki zemljoposednik i srednji industrijalac. Svi njegovi zaposleni (radnici i nadničari) su ga izuzetno cenili zbog poštenog odnosa prema njima. A, svoje bogatstvo nije stekao pljačkom i otimačinom, nego tako što je prodao rudnike u Americi, i vratio se da uloži kapital u svoju otadžbinu.

Moji argumenti su lične prirode.
Moj pradeda je bio veliki zemljoposednik i srednji industrijalac. Svi njegovi zaposleni (radnici i nadničari) su ga izuzetno cenili zbog poštenog odnosa prema njima. A, svoje bogatstvo nije stekao pljačkom i otimačinom, nego tako što je prodao rudnike u Americi, i vratio se da uloži kapital u svoju otadžbinu.

nemam nameru da vredjam ali me interesuje imas li podatke o tome kako je on stekao rudnike u americi?

Ма то не може бити Вождовац, кажем да је вила у близини тзв. куће цвећа!

Друже,
Идеш Кумодрашком, прво скретање пре Тржног Центра у Кумодрашкој,
Качарска улица,
стотинак метар узбрдо,
и ето је кућа где је донешена одлука о "подизању устанка" ...
Има и табла на кући (додуше, није баш упадљива) ...

Веруј ми на реч ...

:bye::bye::bye:

nemam nameru da vredjam ali me interesuje imas li podatke o tome kako je on stekao rudnike u americi?

Imam. Počeo je kao kovač u rudarskom naselju. Tada se mogla za jeftine pare kupiti zemlja od vlade USA, i kopati. Odlučio se i on da okuša sreću. Neko je imao sreće, neko ne. Moj pradeda je imao. Našao je jaku žilu, a posle još nekoliko.
Na kraju je nekoliko stotina radnika radilo u njegovim rudnicima. To naravno nije došlo preko noći.

Imam. Počeo je kao kovač u rudarskom naselju. Tada se mogla za jeftine pare kupiti zemlja od vlade USA, i kopati. Odlučio se i on da okuša sreću. Neko je imao sreće, neko ne. Moj pradeda je imao. Našao je jaku žilu, a posle još nekoliko.
Na kraju je nekoliko stotina radnika radilo u njegovim rudnicima. To naravno nije došlo preko noći.
realni kapital..tj kapital koji ima utemeljenje u stvarnosti nika ni ne dolazi preko noci..i moji su preci imali dosta zemlje ali u pitanju su visegeneracijski radovi..nasledjivanje i umnozavanje kapitala..neki od nas i danas imaju tu filozofiju da ono sto si nasledio moras da prosledis dalje jer to nisi stvorio pa nemas pravo ni da prodas rastvaras..vec samo ono sto si sam stekao

Back