Bozije stvorenje zena

• Začetnik teme Začetnik teme Haifa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
у православном хришћанству после оче наш (боже мој) иде богородице дјево
правослаље уздиже жену скоро до самог бога

Zena Bogorodica je i morala tako da se uzdigne jer je nosila Boga u sebi. A sve ostale su nista naspram velikih Svetaca koje je Bog napravio svetima.

Po čemu su žene građani drugog reda? :confused:

Osecam se kao gradjanin drugog reda jer sam ovde (po logici postanja Adama pa Eve) jer je Bog dao zivot novom bicu (a ne zbog nje same) u zenskom
telu da bi usrecio drugo bice (u muskom telu) sa kojim Bog ima blizu vezu, govori mu (proroci) i stvara ih Svetiteljima.
Starozavetni Jakov kojem je Bog govorio kasnije nazvan Izrailj, i njegove dve zene Lija i Rahilja sta su one? Samo dve male licnosti da izrode 12 plemena
jevrejskih i da Jakovu prave drustvo kad dodje kuci. Ostalo ih se ne tice.

Morao je Bog stvoriti Adamu bice kao Evu jer ne moze govoriti sa nerazumnom kravom i krava mu radjati potomke kao sto je on. A vec kad je slicna Adamu
ne moze biti robinja nego slobodna licnost ali od manje vaznosti.

Osecam se kao gradjanin drugog reda jer sam ovde (po logici postanja Adama pa Eve) jer je Bog dao zivot novom bicu (a ne zbog nje same) u zenskom
telu da bi usrecio drugo bice (u muskom telu) sa kojim Bog ima blizu vezu, govori mu (proroci) i stvara ih Svetiteljima.
Starozavetni Jakov kojem je Bog govorio kasnije nazvan Izrailj, i njegove dve zene Lija i Rahilja sta su one? Samo dve male licnosti da izrode 12 plemena

Morao je Bog stvoriti Adamu bice kao Evu jer ne moze govoriti sa nerazumnom kravom i krava mu radjati potomke kao sto je on. A vec kad je slicna Adamu

Pa mi ne živimo u državi čiji se zakon zasniva na Bibliji. Kao građanin ove države ti imaš sva prava i obaveze kao i osoba muškog pola, a to što se ti osećaš manje vrednom i potčinjenom je već posledica tvog izbora i tvog tumačenja literature religije koju si sama izabrala. Ti možeš da veruješ da si manje vredna i potčinjena koliko hoćeš, ja (kao i mnoge druge žene) se ne osećam tako i nikada se neću osećati tako. Sve je to stvar ličnosti, vaspitanja i obrazovanja.

To će Mona bolje da ti objasni, al da joj malo pripomognem.

Oni su stvoreni savršeni i nisu trebali da se razmnožavaju. Božiji plan
nije bilo razmnožavanje, ono je usledilo kasnije, nakon iznanstva iz raja.
E sad, što su u startu imali organe za reprodukciju, to nije baš jasno.

Онда жену не би направио са органима за репродукцију, такође и мушкарца.

- - - - - - - - - -

čudne asocijacije imaš na žene.

:dontunderstand:

Zena Bogorodica je i morala tako da se uzdigne jer je nosila Boga u sebi. A sve ostale su nista naspram velikih Svetaca koje je Bog napravio svetima.

el ti znas recimo da je Marija Magdalena u pravoslavlju ravnoapostolna poput nasega Svetoga Save?ja ne znam ko tebi puni glavu sa tim glupostima......

@Selkhet Ne zivimo u drzavi po Bibliji, ali ovo ce sve proci i ugledacemo stvarnost Svetog Pisma, tesko nama ako ga odbacimo.

:lol: kuku nama...

Pa ako si odabrala da veruješ u to onda veruj, ne traži da te neko razuverava.
Dozvoli sebi da osetiš tu skrušenost i živi sa tim neko vreme. Pokušaj iz toga
nešto korisno da naučiš, a ne samo komplekse niže vrednosti da navučeš.

2:18 I reče Gospod Bog: Nije dobro da je čovek sam; da mu načinim druga prema njemu. (1 Moj Glava 2)
2:20 I Adam nadede ime svakom živinčetu i svakoj ptici nebeskoj i svakoj zveri poljskoj; ali se ne nađe Adamu drug prema njemu. (1 Moj Glava 2)
2:22 I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu. (1 Moj Glava 2)

Ovo pokazuje da je Adam ljubimac Boziji stvoren sa ciljem da zivi u blazenstvu, a Eva postoji zato da mu pravi drustvo i bude njegov "pomocnik".
Da oboje su stvoreni po liku Bozijem, imaju svoja prava ali je zena "drugorazredna" njen osnovni razlog stvaranja je zbog coveka.

U Sv. Pismu mnogim zenama se ne pominje ni licno ime.
Najvece Svetitelje Bog je ucinio od muskaraca, broj svetih zena je zanemarljiv.
Zato je ucinio zenu manje pametnom da ne shvati ovu istinu i dovoljno pametnom da posluzi muskarcu jer razumnom Adamu ne moze biti drug
nerazumna zivotinja koja i fizicki njemu ne lici.
Sve u svemu zena je ne zbog sebe same nego zbog coveka. Slabije stvorenje i manjeg "kapaciteta" za primanje Duha Bozijeg.

I kako sad ja da ljubim Gospoda Boga svim srcem svojim, kad mi je dao zivot ne zbog mene same nego da nekom muskarcu pravim drustvo.
Ako nije onako kako je napisano gore, neko sposoban neka mi objasni istinu.

pa ne ljubi ga :mrgreen:
resen problem

Gledala sam davno neku emisiju čija je tema bila razlika između muškaraca i žena.
Prikazali su eksperiment sa decom predškolskog uzrasta. U jednoj prostoriji su bili
dečak i devojčica istog uzrasta. Nisu znali da ih neko snima. Prvo su dali sladoled
dečaku, a devojčici nisu. Ona je obilazila oko njega, delila komplimente, šarmirala
na sve moguće i nemoguće načine i sve u svemu pola sladoleda mu je smazala.
Posle toga su dali njoj sladoled a njemu nisu. Nije mu dala ni da priđe sladoledu.
On je pokušavao sa istim onim ubeđivanjem kojim je ona osvojila pola sladoleda,
ali nije uspeo. Mukica... :zcepanje:
Krupniji je od nje. Mogao je da je odalami i da pojede i nju i sladoled, ali nije. :D

Pa eto.. slobodno žene nosite feredže, uvijajte kosu u marame da se tvorac ne
sablazne, verujte svetim knjigama.. jer šta bi oni mučeni da bog nije na njihovoj
strani.. :lol:

Da je medju je Jevrejima u to vrijeme bio matrijarhat umjesto patrijarhata ne bi u bibliji pisalo da je bog najprije napravio
Adama , nego bi pisalo da je napravio Evu , a od njenog je rebra napravljen Adam . To bi nekako bilo i logicnije .
Zena u bibliji igra drugorazrenu ulogu i to je jasno kao dan .

као што се свака мајка уздиже и буде светица свом детету

ти баш ако хоћеш да будеш црвено слово на календару
ево ја те турам као света великомученица хаифа, а ти изабери датум

2:18  I reče Gospod Bog: Nije dobro da je čovek sam; da mu načinim druga prema njemu. (1 Moj Glava 2)
2:20  I Adam nadede ime svakom živinčetu i svakoj ptici nebeskoj i svakoj zveri poljskoj; ali se ne nađe Adamu drug prema njemu. (1 Moj Glava 2)
2:22  I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu. (1 Moj Glava 2)

Ovo pokazuje da je Adam ljubimac Boziji stvoren sa ciljem da zivi u blazenstvu, a Eva postoji zato da mu pravi drustvo i bude njegov "pomocnik".
Da oboje su stvoreni po liku Bozijem, imaju svoja prava ali je zena "drugorazredna" njen osnovni razlog stvaranja je zbog coveka.

Zato je ucinio zenu manje pametnom da ne shvati ovu istinu i dovoljno pametnom da posluzi muskarcu jer razumnom Adamu ne moze biti drug
Sve u svemu zena je ne zbog sebe same nego zbog coveka. Slabije stvorenje i manjeg "kapaciteta" za primanje Duha Bozijeg.

I kako sad ja da ljubim Gospoda Boga svim srcem svojim, kad mi je dao zivot ne zbog mene same nego da nekom muskarcu pravim drustvo.
pa ako ćeš praviti društvo muškarcu mužu u večnosti,što onda trebaš više razumeti?

- - - - - - - - - -

Da je medju je Jevrejima u to vrijeme bio matrijarhat umjesto patrijarhata ne bi u bibliji pisalo da je bog najprije napravio
Adama , nego bi pisalo da je napravio Evu , a od njenog je rebra napravljen Adam . To bi nekako bilo i logicnije .
ti si složio stvari u razrede,ali tu nema razreda.

2:18  I reče Gospod Bog: Nije dobro da je čovek sam; da mu načinim druga prema njemu. (1 Moj Glava 2)
2:20  I Adam nadede ime svakom živinčetu i svakoj ptici nebeskoj i svakoj zveri poljskoj; ali se ne nađe Adamu drug prema njemu. (1 Moj Glava 2)
2:22  I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu. (1 Moj Glava 2)

Ala lupetaš. A zašto se onda Bogorodica proslavlja najviše nakon Boga? Zašto za nju kažu da je uzvišenija čak i od serafima i heruvima? Kako nju Sveti Duh oseni prilikom utjelovljenja Hrista?

Hajde otvori pravoslavni kalendar pa pogledaj koliko svetih žena ima u njemu.

Bog je blagovolio da ljudska priroda bude utvrđena kao jedinstvena. Tako je On od samog začetka ljudske vrste uklonio mogućnost da se pojave mnoge suštinski različite prirode tako što je Evu stvorio od Adama. To uopšte ne znači da je Eva stvorena kao "niže biće" u odnosu na njega.
Nejednakosti koje danas postoje nastaju kao posljedica ljudskog pada u grijeh.

Tacno, i ona treba biti zahvalna muskarcu jer je dobila zivot radi njega.

Nejednakosti koje danas postoje nastaju kao posljedica ljudskog pada u grijeh.

Nisu jednaki ni od samog pocetka. Kratko i jasno, Adam je u raju da zivi i Eva zivi ali zbog Adama i to da se drzi po strani u ulozi pomocnice,
kako tad tako i sad (u Pravoslavnoj Crkvi). Ako ti se ne svidja to sto cujes zatvori usi.

Back