Božićno primirje 1914. godine

Zoran Jov

Elita
Poruka
16.194
Godine 1914. na francuskom zapadnom frontu, od Engleskog kanala pa do švajcarskih Alpa, Božićna noć bila je potpuno mirna. Vojnički rovovi su se protezali do na nekih 70 km od Pariza. Rat je trajao tek 5 meseci, a oko 800.000 ljudi već je bilo ubijeno ili ranjeno. Svaki vojnik se pitao da li će prvi dan Božića sa sobom doneti još jednu rundu stradanja i ubijanja.

Međutim, nešto čudno se dogodilo: nemački vojnici su istakli iz svojih rovova plakate na kojima je pisalo - “Srećan Božić” - i uskoro su se začuli glasni povici i čestitke, kako iz nemačkih, tako i iz britanskih i francuskih rovova.

Negde usred noći vojnici su počeli da izlaze iz rovova, bez oružja, dok su oficiri obe strane bezuspešno pokušavali da spreče njihov susret negde na sredini, na području “ničije zemlje”, gde su se ovi upuštali u međusobne razgovore, pa čak zajedno i pevali neke pesme. Vojnici obe zaraćene strane su međusobno razmenjivali poklone - većinom slatkiše i cigarete - i Božić je tako prošao mirno na velikom području fronta. Na jednom mestu se čak odigrala i fudbalska utakmica između vojnika u kojoj su Britanci pobedili Nemce sa 3:2.

Spontano zatišje se nastavilo i posle Božića, jer nakon što su se vratili nazad u rovove, vojnici više nisu želeli da pucaju jedni na druge. Nijedna strana nije želela da prva otvori vatru.

Na kraju, visoke komande obeju armija morale su da zamene trupe na toj liniji fronta, jer je drugačije bilo nemoguće nastaviti rat, a tada je proglašeno i to da će se svaka “neformalna konverzacija” sa neprijateljskim vojnicima smatrati izdajničkim aktom.

Ova priča je svojevremeno bila objavljena u magazinu “Parade”, a preneo ju je i William Bramley u svojoj knjizi “The Gods of Eden”.

Godine 2005. snimljen je film na ovu temu, po imenu “Joyeux Noël”:

Nakon toga nastupilo je božićno primirje koje je trajalo do početka 1915. godine, pa i nešto duže.

Momci sa svih zaraćenih strana shvatili su da se ne mrze i da ne treba da ratuju. Da nije bilo nekih tajnih društava, koji su izazvali sve revolucije i sve ratove, vojnici se ne bi ni tukli. Kada je bilo malo ljudi na planeti - užasno su smetali jedni drugima, i stalno ratovali; a sada, kada ih ima jako mnogo - žive u nekakvom nametnutom miru. Nešto tu ne štima...

Šta vi mislite?

Па мислим да је то будаласто гледање.

Кад теби неки разбојник упадне у кућу да опљачка, нит зна он тебе нити ти њега. Вјеровантно и он сам нема ништа против тебе. И он је људско биће и мотивисан је неким својим разлозима (можда су ти разлози и легитимни)?
И шта, упане он ко тебе у кућу у сред ноћи, деси се то што се деси (он није имао намјеру да убије него само да покупи пар ствари), ствари крену по злу и он убије тебе или члана твоје фамилије. И шта сад, ко је добар, лош, ко је изманипулисан - ти, он или неко трећи?
То је дјечја логика. Море и другим именом - српска "логика".

Majstore, sve si promašio. Nisam govorio o Srbima, već o dve imperijalne vojske, koje su ratovale zbog imperijalnih ciljeva, a čiji su vojnici bili sasvim obični ljudi, koji ne bi ni ratovali da nije bilo tih imperijalista... Ništa nisi skontao... što me baš čudi. Kakvi razbojnici, kakav upad u nečiju kuću? Ovo je Božić 1914. godine na ničijoj zemlji...

Ма схватио сам ја шта ти причаш.
Но оно о чему ја говорим је то да откад је свијета и вијека, већина обични војника нијесу имали ништа лично против оних с којима су се клали. Што опет доводи до питања - Има ли ишта у животу уопште смисла?

Државе имају интересе и за те интересе неко ратује. Море то бити легитимно или нелегитимно, праведно или неправедно, али то је тако. Сукоб и не мора бити оружани. него било какав. И то је константа живота....

Ма схватио сам ја шта ти причаш.
Но оно о чему ја говорим је то да откад је свијета и вијека, већина обични војника нијесу имали ништа лично против оних с којима су се клали. Што опет доводи до питања - Има ли ишта у животу уопште смисла?

Државе имају интересе и за те интересе неко ратује. Море то бити легитимно или нелегитимно, праведно или неправедно, али то је тако. Сукоб и не мора бити оружани. него било какав. И то је константа живота....
Stvarno ne kapiraš!:mrgreen:
Ovde je reč o strogo kontrolisanom haosu kojim se upravlja iz Lenglija putem svojih filijala I poluga administracije I Pentagona...
Takođe je veoma vidljivo da tu nikakav Gandi ne bi postigao nešto!
Još je teško shvatljivo u Europi,evo I nama da kauboji tako održavaju mir I red u svojoj kući! Ovo niko ne vidi sem stejt departmenta I
intelektualne elite USA...Čomski je to pominjao...Ybe se njima za Srbiju-ona im čačkalica da očiste šuplji zub!

- - - - - - - - - -

Može li se zamisliti, mi i Hrvati ispraznimo puške i zapevamo.
Zagrljeni, razume se....! :hahaha:
To ni film ne bi mogao da obeleži.
Ja bik zagrlio,ako bi im samo žemske ratovale!:manikir:

Baš tako.

Mada u filmu "Vukovar jedna priča" ima jedna scena gde hrvatski vojnik maše srpskom vojniku, jer se znaju iz kasarne nekadašnje JNA.

Ali to je bilo moguće jedino na filmu...

To u realnosti nije moglo da se dogodi.
Praksa pokazuje da su najviše najebale komšije i oni koji su prepoznati !
Prema tome, ta sekvenca je nit, kojim autor tupi grozotu i učovečuje priču ....

Poslednja izmena:
Slažem se...

Nego, ja sam odao počast onom vojniku iz uvodnog posta, operskom pevaču koji je prvi izašao na ničiju zemlju i otpevao božićnu pesmu... u tom smislu... evo šta Miroslav Lazanski ima da kaže o nemačkoj hrabrosti i časti...

Kako reče Miroslav Lazanski, parafraziram ga, „razlika između Romela i Mladića je u tome što Romel nije bio kukavica“:

No comment.

Nemci su najčasniji narod na planeti, a nemački vojnici su najčasnija vojska u istoriji...

Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen, “Crveni Baron”, i njegova družina, odaju poštu poginulom britanskom pilotu:

Da ne bude da se baziram samo na filmove, evo i nekoliko autentičnih fotografija...

Nemački vojnici na Avali, 1942. godine, na Spomeniku neznanom junaku:

nemci_10.jpg

Nemački vojnici na Avali, 1942. godine, polažu venac na grob neznanog srpskog junaka:

nemci_11.jpg

No comment.

Nemci su najčasniji narod na planeti, a nemački vojnici su najčasnija vojska u istoriji...
nemci_10.jpg
Свашта ћу овде још да прочитам.

Пре Авале се прошетали мало до Крагујевца где су такође показали колико су часни!:
martens.jpg

streljanje-kragujevac.jpg

kragujevac_oktobar_1941.jpg

има и из нама блиског времена:
http://srbin.info/2013/11/14/prvi-r...i-svetskog-rata-bio-je-rafal-po-srbima-video/
јел треба још часних немачких војника у акцији.

Ja sam govorio o časnim vojnicima i postavio njihove slike, a ne o ratnim zločincima i ostalim svinjama. Bilo ih je i kod nas. Ja koji sam bio na Kosovu 1999. (333-ći inženjerijski bataljon) i moja jedinica spasili smo mnoštvo albanskih civila... ali posle su došli neki naši ratni zločinci i profiteri i popalili sela... i pobili neke civile... ne bih dalje, nije tema...

Bitno je da nisi pobio argumentima sve ovo što sam izneo gore, kao ni Miroslava Lazanskog. On je vojni analitičar. A šta si ti?

Što se tiče Kragujevca... i Kraljeva...

Manipulacija je naročito vidljiva ako se uzme primer gubilišta kakva su Kragujevac i Kraljevo 1941. godine. U Kragujevcu je streljano manje od 7.000 ljudi, što je brojka koja je tradicionalno bila ponavljana kroz decenije, ali je stvar u tome što su u taj broj uračunavane i žrtve koje su tih dana streljane ne samo u Kragujevcu, nego i u okolnim selima (Grošnica), a koje se broje na stotine. Mislim da je to istinsko nepoštovanje žrtava, kada se sve gomilaju na jedno mesto, sa ciljem da se broj napravi što veći, a pri čemu se zanemaruje sećanje na konretne okolnosti gde je i pod kojim okolnostima neko izgubio život.

Možda se još gora stvar dogodila u Kraljevu, gde se ispostavilo da je broj od 6.000 streljanih višestruko preteran. Decenijama se baratalo tom brojkom a da se niko nije potrudio da napravi poimenični spisak žrtava, pa je spomen-park bez ijednog jedinog imena, nego samo označava mesto nekakvog poluapstraktnog stradanja.

Ispostavilo se da poimenični spisak nije napravljen, jer se naravno ne bi došlo do zacrtane brojke od 6.000, ali stvar je i u tome da su u Kraljevu, kao i u Kragujevcu, mnogi ljudi streljani izvan samog glavnog stratišta, u fabrici vagona. A sećanje na sve njih nije bilo poželjno, jer neki od streljanih su bili ideološki protivnici komunista. Međutim, kada je trebalo da se sabiraju mrtvi, svi su uzimani u obzir, pa je taj broj još i povećavan.

U Kragujevcu je streljano 2260 civila, a trebalo je 2600, po principu 1:100, zbog teškog zločina, što su u jesen 1941. počinili partizani ili četnici, a možda i ustaše obučene u njihove uniforme, kada su u selu Svetinja (blizu Kragujevca) ubili 26 vojnika i podoficira, a onda masakrirali mrtva tela: povadili im oči, isekli uši i noseve, otsekli noge ispod kolena i poređali ih u obliku slova V (da podseća Nemce na Čerčilov pozdrav „V“) - simbol pobede nad Trećim Rajhom, prosekli leđa kod bubrega i u te „džepove“ nabili ruke, otsekli penise i nabili im u usta, čime su izazvali streljanja u Kragujevcu i Kraljevu, po tom principu 100 za 1, samo te jeseni, i samo tih nekoliko oktobarskih dana. Fotografije je Herman Gering pokazao na suđenju u Nirnbergu, rekavši da ih nije pokazao Hitleru, jer da ih je manijak video spalio bi celu Srbiju. Pošto nisu mogli da navuku 2600 ljudi, za odmazdu, ušli su u gimnaziju i pokupili dečake. I sa tim brojem se došlo do 2260 streljanih. Trebalo bi popričati sa ljudima koji su sve to videli uživo i/ili doživeli (ukoliko ih još ima) umesto tražiti „dokaze“ na Google. Naravno da je bilo masakra, i to divljačkog masakra, jer streljanje 100 za 1 se ne uvodi tek tako. I nije činjeno tokom celog rata, već samo nekoliko dana u oktobru. I nema nikakve veze sa ovom temom.

има и из нама блиског времена:
http://srbin.info/2013/11/14/prvi-r...i-svetskog-rata-bio-je-rafal-po-srbima-video/
јел треба још часних немачких војника у акцији.

To je naručila smrdulja Mira Marković, da bi posle bombardovanja od Srbije napravila evropsku Severnu Koreju. Nemam ništa sa tim. Ja se divim pravim i hrabrim vojnicima a ne ratnim zločincima i ostalim svinjama. Uostalom ovo što si naveo nije tema.

Ja sam izneo svoje. I dao dokaze. Sa time se slaže i Miroslav Lazanski. Kad tebe budem video na TV-u i čuo to što pričaš možda te i uvažim. DO tada više verujem Lazanskom. Ti si pokušao da nabediš mene da sam kriv za jesen 1941. i bombardovanje 1999. I nemaš nikakve dokaze. A i nije tema. Tako da ne zamenjuj teze...

U Kragujevcu je streljano 2260 civila, a trebalo je 2600, po principu 1:100, zbog teškog zločina, što su u jesen 1941. počinili partizani ili četnici, a možda i ustaše obučene u njihove uniforme, kada su u selu Svetinja (blizu Kragujevca) ubili 26 vojnika i podoficira, a onda masakrirali mrtva tela: povadili im oči, isekli uši i noseve, otsekli noge ispod kolena i poređali ih u obliku slova V (da podseća Nemce na Čerčilov pozdrav „V“) - simbol pobede nad Trećim Rajhom, prosekli leđa kod bubrega i u te „džepove“ nabili ruke, otsekli penise i nabili im u usta, čime su izazvali streljanja u Kragujevcu i Kraljevu, po tom principu 100 za 1, samo te jeseni, i samo tih nekoliko oktobarskih dana. Fotografije je Herman Gering pokazao na suđenju u Nirnbergu, rekavši da ih nije pokazao Hitleru, jer da ih je manijak video spalio bi celu Srbiju. Pošto nisu mogli da navuku 2600 ljudi, za odmazdu, ušli su u gimnaziju i pokupili dečake. I sa tim brojem se došlo do 2260 streljanih. Trebalo bi popričati sa ljudima koji su sve to videli uživo i/ili doživeli (ukoliko ih još ima) umesto tražiti „dokaze“ na Google. Naravno da je bilo masakra, i to divljačkog masakra, jer streljanje 100 za 1 se ne uvodi tek tako. I nije činjeno tokom celog rata, već samo nekoliko dana u oktobru. I nema nikakve veze sa ovom temom.

Jao, teškog li zločina...okupatorski vojnici ubijeni na okupiranoj teritoriji. I zato je trebalo da stradaju civili, i to stostruko više njih?

Nemci su počinili takve zločine da bi, da je iko na njih primenjivao njihov sopstveni princip 100 za 1, oni bili zbrisani sa lica zemlje. Samo zbog tog odvratnog principa da se ubija 100 civila za jednog vojnika, Nemci ne mogu da budu "najčasniji narod" i "najčasnija vojska" ni da se okrenu naglavačke. Druge svinjarije Vermahta, SS-a a bogami i Careve vojske, ne moramo ni da pominjemo.

Zakon "100 za 1" inače nije važio samo tokom Kragujevačkog masakra, nego od septembra 1941. do februara 1943. Od februara do decembra 1943. je važilo "50 za 1", samo što se to smanjenje nije baš svidelo "časnoj" nemačkoj vojsci pa su ponekad svejedno streljali 100 umesto 50 Srba kao npr. 15. februara u Beogradu i Toponici.

Naredba je povučena tek u decembru, na intervenciju Hermana Nojbahera (eto jednog časnog Nemca...samo, trebalo je čekati dve godine da se pojavi...a da takvi nisu bili u velikoj manjini, intervencija ne bi bila ni potrebna).

Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen, “Crveni Baron”, i njegova družina, odaju poštu poginulom britanskom pilotu:

Da ne bude da se baziram samo na filmove, evo i nekoliko autentičnih fotografija...

nemci_10.jpg

Nemački vojnici na Avali, 1942. godine, polažu venac na grob neznanog srpskog junaka:

nemci_11.jpg

No comment.

Kakav zlotvor moras biti pa da za jednog svog mrtvog vojnika ubijes 100 civila ?
Popisam se tom najčasnijem narodu i najčasnijim vojnicima u po usta zvaljavih. z:poz:

Veliki zlotvor. I ja mislim sve najgore o njima (i svim ratnim zločincima). Ali o časnim vojnicima, kao što je ova momčina u uvodnom postu, iz filma Joyeux Noël, kao i svima onima iz pomenutih klipova, kao i iz priče Miroslava Lazanskog, sve najbolje. Kakva generalska svinja moraš biti da se kriješ u miišjpj rupi i da ceo narod zbog tebe strada? Romel je bio legenda, a Mladić kukavica.

Popišaš (popisas) se? Sebe ili se? Nauči materni jezik. Prvo savladaj bukvar, pa pravopis, pa tek onda dođi da diskutuješ.

Back