Bošnjačka mitomanija

Miroslavljevo jevanđelje da vratite u Bosnu , to je naslijedila Miroslavova udovica a sestra Kulina bana ..

Isto tako, Povelju Kulina bana , rodni list BiH, da nam vratite od Rusa , jerbo je preko vaših otuđeno iz Dubrovika ..

U Ljetopisu popa Dukljaljina ima Libellus Gothorum , Gotska knjiga , to da vratite meni :)

Takođe, u Bosnu da se pod hitno vrati povelja nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, osnivačka povelja Viteškog reda Zmaja i Faberžeova jaja.

Po Engliskim školama da se zabrani učenje Šekspirovog Hamleta, jer je to čist plagijat... Jerbo je Šekspir ukrao to delo od Dobrih Bošnjana, koje se u or'ginalu zove HAMZO.

Miroslavljevo jevanđelje da vratite u Bosnu , to je naslijedila Miroslavova udovica a sestra Kulina bana ..

Isto tako, Povelju Kulina bana , rodni list BiH, da nam vratite od Rusa , jerbo je preko vaših otuđeno iz Dubrovika ..

U Ljetopisu popa Dukljaljina ima Libellus Gothorum , Gotska knjiga , to da vratite meni :)

- - - - - - - - - -

Одговорите са цитатом
Priča se da je Tile na kraju životnog puta, dok je ležao u ljubljanskoj bolnici, čitao Kur'an .. Mi smo Titovi , Tito je naš ! :)

:hahaha:..............................:rotf:............................
.

Jedan klasican primer Bosnjaka iz Srbije je Bakir Izetbegovic. Porodica Izetbegovic nije se uvek tako prezivala ,dok su ziveli u Beogradu prezivali su se Jahic ,1867 godine sa desetinama hiljada drugih muslimana u jednom organizovanom procesu napustaju Srbiju kao i milioni muslimana iz Evrope u Tursku, Medjutim Bosna je u to vreme jos bila u Turskoj i Jahici odlaze u severnu Bosnu u Bosanski Samac, Do tada u severnoj Bosni nije bilo toliko muslimana,naprotiv skoro da ih nije ni bilo, Ima i drugi proces Srbi napustaju Bosnu i doseljavaju se u polupraznu Srbiju, Ali tioliko masovno da je to ubrzo bilo zabranjeno,

Poslednja izmena:
Slabo ste nanišanili :) , Jahja je muslimansko ime https://bs.wikipedia.org/wiki/Jahja za Ivana/Jovana Krstitelja staroslavenski: Іоаннъ Крестѧи, heb.: יוחנן המטביל, Yohanan Ha'Matbil, starogrčki: Ἰωάννης ὁ βαπτίζων, grč.: Ἰωάννης ὁ βαπτιστής

Daklem, Jahić ne more da bidne Živković vego Jovanović jal Ivanović :)

Fahreta Jahić se udala za Živkovića , pa vam se pomješalo :)

Ne Jahja već Jahija što je nekako na Turskom = Živković.
Brena se udala za Bobu Živojinovića, vratila se u Pravoslavlje i sada se zove Jelena.

Nije ni bitno da li je Živković ili Jovanović ili...

Samo si potvrdio moju poentu da bar 50% muslimana (od skora Bošnjaka) zna koja im je krsna slava.

Bakir i Brena znaju garant!

Takođe, u Bosnu da se pod hitno vrati povelja nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, osnivačka povelja Viteškog reda Zmaja i Faberžeova jaja.

Po Engliskim školama da se zabrani učenje Šekspirovog Hamleta, jer je to čist plagijat... Jerbo je Šekspir ukrao to delo od Dobrih Bošnjana, koje se u or'ginalu zove HAMZO.

Krucijalni dokaz Šekspirovog plagiranja je "San letnje noći", pošto su još "bošnjački" stari pevali sevdalinku pod nazivom "Sanak akšam jazi" :kafa:

Krucijalni dokaz Šekspirovog plagiranja je "San letnje noći", pošto su još "bošnjački" stari pevali sevdalinku pod nazivom "Sanak akšam jazi" :kafa:

Pa crkva Svete Sofije u Konstantinopolju je prvobitno bila sagrađena u Alipašinom polju... Al' zli Romeju bejahu zavidni, jerbo nisu mogli zamisliti da postoji toliko napredna graditeljska nacija, poput Dobrobošnjačke. Pa Crkvu srušiše i prezidaše na današnjem mestu.

Pa crkva Svete Sofije u Konstantinopolju je prvobitno bila sagrađena u Alipašinom polju... Al' zli Romeju bejahu zavidni, jerbo nisu mogli zamisliti da postoji toliko napredna graditeljska nacija, poput Dobrobošnjačke. Pa Crkvu srušiše i prezidaše na današnjem mestu.

'Ajde crkvu što su srušili, nego su celi grad porušili zajedno sa njom. Jerbo se to nekada isto zvalo Sarajevo dok vlaška paščad nisu došla i sravnila mahalu sa zemljom. Stoljeća su prošla dok ga Dobre "Bošnje" nisu ponovo sagradile, al' lepše, veće i starije...

'Ajde crkvu što su srušili, nego su celi grad porušili zajedno sa njom. Jerbo se to nekada isto zvalo Sarajevo dok vlaška paščad nisu došla i sravnila mahalu sa zemljom. Stoljeća su prošla dok ga Dobre "Bošnje" nisu ponovo sagradile, al' lepše, veće i starije...

Dakako!

Pa antičko Sarajevo je bilo starije od Egipta, Mesopotamije...
Prva piramida u Egiptu nastala je nakon proputovanja graditelja Imhotepa kros tadašnju Suverenu zemlju dobrih Bošnjana i Hercegovava. Doš'o čovek, video piramidu u Visokom i sagradio istu u domovini mu.
I to je, dakle, Bošnjačko - da se helikopterima prenese ispred centra SDA, što pre, sa sve Sfingom.

Molim vas da ne unosite terminološke zabune u naš jezik, kad u Srbiji i Hrvatskoj zatražiš burek pa te pitaju - S čim - tačno ti dođe da odgovoriš - Kako bolan s čim , jesi li ti havizan :)

I yaprak je na turski list, a japrak je u nas sarma od vinove loze ili hraštana/raštike ..
4bc6b6c55c13e6fb4b621694f67b0dc0.jpg

Ćevap je etimološki od kebap , a mi razlikujemo doner kebab, ćevap , šiš ćevap koji može izgledati kao ražnjići
sis-cevap.jpg

ili produženi ćevap
sis-cevap-naslovna.jpg

ključna riječ je šiš, imali smo šiš za prženje kafe
c5a1ic5a1-1.jpg

Usput, kad smo kod ćevapa, nekima je možda čudno da Skandinavci jedu pošećereno meso, a mi imamo danas manje uobičajen slatki ćevap - janjeća plećka se dobro izdinsta , pa meso usitni na manje komadiće, suhe šljive (obarene i izvađene košpe) se nadjenu orasima, pa se u šerpu ili glinenu posudu poreda sloj punjenih šljiva, sloj mesa, sloj grožđica, sloj mesa, pa malo suhih smokava (usitnjenih),sloj mesa, sloj suhih kajsija (usitnjenih), zalije vodom, doda dvije manje šolje šećera, doda cimet i klinčići i kuha na laganoj vatri oko pola sata, prekriveno i uvezano pergament papirom na kojem se izbuši nekoliko rupica, pred kraj kuhanja doda jedna veća iskriškana kisela jabuka ..
Slatki ćevap je ukusniji nego jela sa posoljenim mesom ..

Oduvek sam mastao o hanumama, umotanim bulicama, ko sarmicama. Pa mislim dal neku izbjeglicu da dovedem, jal da privedem ovu domacu izbosne BH Citadelicu, bar je bjela.

Mi smo imali kulturu čišćenja poda , a vi i dan danas ulazite u kuću , ko u štalu , u obući .. možda što ste imali zemljane podove :)

150273_106060322798881_4748892_n.jpg

па то и говорим- седели на поду, спавали на поду, јели са пода. да, тако господа ради, али на пикнику, не у кући. но. као што рекох, стандарди су различити.

Sto se tice arhitekture ,apsolutno mi se ne svidja bosanska a i arhitektura u centralnoj Srbiji koja je ocigledno pod turskim uticajem, Nikada nisam voleo te niske plafone i male prozore, Rodjen sam u Zemunu,Srem gde je prisutna arhitektura od klasicizma do gotike,,visoki plafoni i do 4 metra .ogromni prozori ,dosta svetlosti ,barokne kaljave peci ...

Jedan klasican primer Bosnjaka iz Srbije je Bakir Izetbegovic. Porodica Izetbegovic nije se uvek tako prezivala ,dok su ziveli u Beogradu prezivali su se Jahic ,1867 godine sa desetinama hiljada drugih muslimana u jednom organizovanom procesu napustaju Srbiju kao i milioni muslimana iz Evrope u Tursku, Medjutim Bosna je u to vreme jos bila u Turskoj i Jahici odlaze u severnu Bosnu u Bosanski Samac, Do tada u severnoj Bosni nije bilo toliko muslimana,naprotiv skoro da ih nije ni bilo, Ima i drugi proces Srbi napustaju Bosnu i doseljavaju se u polupraznu Srbiju, Ali tioliko masovno da je to ubrzo bilo zabranjeno,

Zar je bilo doseljavanja Srba tokom 19 vijeka iz Bosne u Srbiju ? Znam da su užičani porijeklom hercegovci i danas ih zovu Ere. Znam da je veliki broj stanovnika Srbije porijeklom iz Crne Gore nisam znao da ima potomaka prvih bosanaca :)

U prvoj polovini 19 vijeka nije u Bosni bilo puno muslimana. Dolaze tek u većem broju u drugoj polovini 19 vijeka. Izetbegovići su porijeklom iz Beograda ili Smedereva,davno je to Alija pričao.Pokojni političar Sulejman Tihić je porijeklom iz Šapca,političar inicijator organizacije 1 mart Emir Suljagić je porijeklo iz Arilja ili Čajetine. Bivši učesnik rialiti šou slikar Memo Haljevac je iz Valjeva(pa je to promjenjeno nekad V u H). Kod njih imaju prezimena Valjevac i Užičanin. Kod Srba nemaju ta prezimena. Bivši premijer FBiH Nermin Nikšić je iz CG kao i ova novija migracija političara Fahrudin Radončić i dojučerašnji političar Ejup Ganić iz Tutina koji je pričao čisto ekavski pa promjenio.

- - - - - - - - - -

Zaboravih spomenuti i suprugu gospodina Izetbegovića ona je iz Podgorice neko porijeklo.

Zar je bilo doseljavanja Srba tokom 19 vijeka iz Bosne u Srbiju ? Znam da su užičani porijeklom hercegovci i danas ih zovu Ere. Znam da je veliki broj stanovnika Srbije porijeklom iz Crne Gore nisam znao da ima potomaka prvih bosanaca :)

U prvoj polovini 19 vijeka nije u Bosni bilo puno muslimana. Dolaze tek u većem broju u drugoj polovini 19 vijeka. Izetbegovići su porijeklom iz Beograda ili Smedereva,davno je to Alija pričao.Pokojni političar Sulejman Tihić je porijeklom iz Šapca,političar inicijator organizacije 1 mart Emir Suljagić je porijeklo iz Arilja ili Čajetine. Bivši učesnik rialiti šou slikar Memo Haljevac je iz Valjeva(pa je to promjenjeno nekad V u H). Kod njih imaju prezimena Valjevac i Užičanin. Kod Srba nemaju ta prezimena. Bivši premijer FBiH Nermin Nikšić je iz CG kao i ova novija migracija političara Fahrudin Radončić i dojučerašnji političar Ejup Ganić iz Tutina koji je pričao čisto ekavski pa promjenio.

- - - - - - - - - -

Zaboravih spomenuti i suprugu gospodina Izetbegovića ona je iz Podgorice neko porijeklo.

U 19 veku Srbija jedina uz Crnu Goru nezavisna drzava, Bosna je deo otomanske imperije, Tako da je Bosna bila privlacna za muslimane a Srbija za pravoslavce, Moje interesovanje za Bosnu je pocelo dosta kasno ali imam neka saznanja da su oni vecinom zaista iz tog trougla Tuzla,Sarajevo,Zenica plus turska Hrvatska tj Bihac ,Cazin,Kladusa, Hrvati imaju enklave u srednjoh Bosni oko Fojnice ,Kreseva i dole u zapadnoj Hercegovini, Ostalo je vecinski naseljeno pravoslavcima . Ovo sto je bilo muslimana u istocnoj Bosni Visegrad,Srebrenica,Zvornik,Bijeljina,Janja skoro 50% je preseljeno iz Srbije, Da li znate da su muslimani u prvoj polovini 19 veka bili vecina u Sumadiji npr, Da je 90% Uzica bilo muslimansko,60%Beograda, 2trecine Sapca ,Smedereva. Tako da imate danas deo Instanbula koji se zove Beograd ali su naseljavani najvise kao kontra agresivnim Kurdima na istoku Turske, O vaj jedan deo je otisao u Bosnu,

Poslednja izmena:
Ja najviše cěnim bivše muftije što sada bistre istoriju koju su učile na medresi. :think:

- - - - - - - - - -

To je ono kad bi htěo da napraviš drugima ćufte na mufte. :think:

- - - - - - - - - -

Bošnjaci ni sami ne znaju šta hoće da budu i o čiju kulturnu baštinu da se ogrebu (ma da bi, zapravo, o svakog po malo da uzmu).

Prvi primer je citadela, koja kači predavnja o poreklu Bošnjaka, a svako to predavanje kaže različite teorije:
Akademik Filipović - Bošnjaci su nastali od nekoliko plemena koja su ostala na teritoriji Bosne nakon povlačenja Rimljana, i ime su dobili upravo po teritoriji Bosne, a ne Bosna po imenu naroda.
Safetbeg - Bošnjaci su Sloveni.
Zukorlić - Bošnjaci su Iliri.
Za vreme Drugog svetskog rata pisali su pismo Hitleru u kojem su za sebe rekli da su Goti.

Dakle, totalna dezorijentisanost, bez dokaza za bilo koju or gore pomenutih tvrdnji.

Nacija komedijaša.

Nacija... :roll:

Pa dobro, od '92. su postali upravo to... Ne može im se zabraniti, kao ni onima kojima je religija Pastafarianizam (odnosno da je Bog ona leteća porcija špageta).
Bio je lep tekst, mislim da još može da se nađe, upravo na patriot.ba sajtu pod nazivom "zaspali smo kao Muslimani, a probudili se kao Bošnjaci"... :think:

Ne sporim ja ništa. Samo kažem da ne znam ni za jedan drugi meni poznati priměr da su muslimani po věroispověsti postali zasebni narod, barem sa sigurnošću ne u Evropi. :think:

Bugarske poturice?

A gdě se Pomaci vode kao zasebni narod ? Još gluplje kad bi recimo proglasili někim Rodopljanima pa da onda u toj svojoj autonomiji ili republici glume něko ludilo, traže nezavisnost i neprikosnovenost, dok pritom i dalje govore na bugarskom. Sanjaju o povratku Turaka na Balkan, itd...

Po tome su bosanskohercegovački muslimani zaista izuzetak.
Hoću reći da te minorne skupine Torbeša i Pomaka barem znaju ko su i šta su, te ne traže hlěba prěko pogače.
A ovi u BiH ne. Umislili su da su něšto vanredno posebno i vrědno. Pošto su uspěli da prěvare sebe sad pokušavaju prěvariti i druge.

Ne znam da su sve te muslimanske grupacije dizale ruku na svoje hrišćanske sunarodnike u vrěmenima velikih pometnji. To je takođe prěpoznatljivo ponašanje bosanskohercegovačkih muslimana po čemu odudaraju od drugih istověrnika kod drugih naroda u komšiluku.

A gdě se Pomaci vode kao zasebni narod ? Još gluplje kad bi recimo proglasili někim Rodopljanima pa da onda u toj svojoj autonomiji ili republici glume něko ludilo, traže nezavisnost i neprikosnovenost, dok pritom i dalje govore na bugarskom. Sanjaju o povratku Turaka na Balkan, itd...

Po tome su bosanskohercegovački muslimani zaista izuzetak.
Hoću reći da te minorne skupine Torbeša i Pomaka barem znaju ko su i šta su, te ne traže hlěba prěko pogače.
A ovi u BiH ne. Umislili su da su něšto vanredno posebno i vrědno. Pošto su uspěli da prěvare sebe sad pokušavaju prěvariti i druge.

Ne znam da su sve te muslimanske grupacije dizale ruku na svoje hrišćanske sunarodnike u vrěmenima velikih pometnji. To je takođe prěpoznatljivo ponašanje bosanskohercegovačkih muslimana po čemu odudaraju od drugih istověrnika kod drugih naroda u komšiluku.

Pretpostavljam da se u Bugarskoj vode kao neka manjina. Ili možda i grešim, pošto Bugari to dobro umeju da rešavaju, tako da me ne bi čudilo da su ih samo proglasili muslimanskim Bugarima bez prava žalbe. Ali da, ovdašnji mujadini su stvarno poseban psihijatrijski slučaj, toliko ludila na jednom mestu nigde nije viđeno.

Tačno. Zahvaljujući njemu ste 1971. amandmanima na ustav SFRJ postali od muslimana Muslimani, odnosno od věroispověsti naprasno narodnost.

Ne ustav SFRJ, već SR BiH. U saveznom ustavu nije bilo naroda, narodnosti, ni ičeg sličnog...to su stvari koje su države-članice federacije autonomno regulisale.

No, bez obzira na ustavno-pravnu sankciju, oni su bili priznati kao narodnost i ranije. U popisu stanovništva iz 1961. godine pisalo je:

Муслимани — у смислу стничке припадности

Poslednja izmena:
Ne ustav SFRJ, već SR BiH. U saveznom ustavu nije bilo naroda, narodnosti, ni ičeg sličnog...to su stvari koje su države-članice federacije autonomno regulisale.

No, bez obzira na ustavno-pravnu sankciju, oni su bili priznati kao narodnost i ranije. U popisu stanovništva iz 1961. godine pisalo je:

Dobro, samo se pravilno izražavaj kao istoričar u skladu sa vrěmenom koje opisuješ.
Nije ispravno da se kaže država-članica federacije, nego socijalističkih republika federalnih jedinica države SFRJ.

Ne sporim ja ništa. Samo kažem da ne znam ni za jedan drugi meni poznati priměr da su muslimani po věroispověsti postali zasebni narod, barem sa sigurnošću ne u Evropi. :think:

Pa za šta drugo, jadni, da se uhvate? :rotf:

Kulturnu baštinu - nemaju.
Sopstveni autentičan jezik - nemaju
Nacionalne heroje - imaju jednog (onog Gradaščevića)
Nacionalne simbole - sopstvene nisu imali, dok nisu ukrali grb Kotromanića (a znaju i sami a bi ih Tvrko prvi tamanio da je živ).

Poreklo?
Pa, samo je citadela postavila, iz njenog ugla, 4 teze (normalan čovek bi rekao da je logično da je samo jedna od te četiri teze tačna. citadela misli da su sve četiri - odnosno da su Bošnjaci poreklom i Sloveni, i Goti, i Iliri, i plemena ostala u Bosni nakon povlačenja Rimljana).
Naravno, ni jedan dokaz ni za jednu teoriju nemaju.

Vera im je jedini faktor koji ih spava - a i nju bi sutra prodali za dzak brašna, i to T300 kvaliteta.

Back