Bošnjačka mitomanija

Jahija je naša verzija imena Jahja .. kakvom turskom , to je ime arapskog porijekla , ime poslanika Jahje a.s. https://www.znacenje-imena.com/jahja , a u vas je Ivan/Jovan Krstitelj .. Ha ha , jel to i Jovan Krstitelj Srbin :)

Kakva krsna slava bolan , koji pravoslavci još imaju krsne slave osim vas , to vam je poganskog porijekla pa uvukli u svoju veziju hrišćanstva .. tako vam je krsna slava i Đurđevdan i Ilindan , a to su dva prastara paganska praznika ,prelomni dani u godini, jedan za dolazak proljeća a drugi vrhunac ljeta, praznici prirode i u nas se obilježavaju u prirodi teferičom , a Turci za Hidrelez prave festival i preskaču preko vatre https://cdnuploads.aa.com.tr/upload...d90e0f7dcf8ada521e60d35945c840e2.jpg?v=151709 .. u nas je Đurđevdan Hidrelez https://en.wikipedia.org/wiki/Hıdırellez
Slavljenje proljeća se zove Hidrelez/Ederlezi/Đurđevdan/Kakava/Ruz-i Hizir/Aya Yorgi's Day/St.George's ...
Imamo i mi usisan Hidrelez u islamsku tradiciju , Hidr+Ilijas :
Po predaji, hazreti Hidr, alejhisselam, i hazreti Iljâs (Elijas, Ilija, Elijah), alejhisselam, okusili su vodu života stoga vječno žive. Hazreti Hidr, alejhisselam, pomaže ljudima na kopnu, a hazreti Iljâs, alejhisselam, na moru. Po predaji, njih dva se sastaju kod ružinoga cvijeta, u noći 5. na 6. maja ..

To sve ne umanjuje činjenicu da su ti preci Srbi slavili slavu dok se nisu poturčili :kafa:

Sjajno:

I Safet je dobro znao,
Sta Fazlagić kula krije,
Mislio je da Jelena,
Još o tome čula nije,
Pa je đeda Abdulaha,
Pit’o Safet jednog dana,
Što ne baciš đedo oni,
Vlaški sanduk sa tavana,
Ako li ga bacit nećeš,
Baciću ga ja što prije,
Šta ce kuli Fazlagića,
Pravoslavne relikvije,
Ne budali moj Safete,
Jer daleko nećeš stići,
Znaš li da smo bili vlasi,
Iz Bileće Miljanići,
Prađed nam se poturčio,
I prenio sve to amo,
I od tada na tavanu,
Krijemo ga i čuvamo,
No Safete ako Srbin,
Opet uzme brda ova,
Ti što prije prihvati se,
I kandila i krstova,
Zaboravi prazne priče,
I na kulu Fazlagica,
Prekrsti se pred ikonom,
U Stojana Miljanica

па то и говорим- седели на поду, спавали на поду, јели са пода. да, тако господа ради, али на пикнику, не у кући. но. као што рекох, стандарди су различити.

Pa vidiš da smo imali sećije i minderluke, sa vunenim šiltetima, jastucima , postećijama , mehkoća jedna :)

A Japanci sjedili na podu na tvrdim prostirkama od bambusa ..
japan4.jpg

Ne samo da je či'to nego je postao i pravi musliman,jer kada su mu sjekli nogi ujedno su ga i obrezali na njegovo insinsiranje ...ba :mrgreen:
Potomci pokojnog muftije Jusufspahića i dan danas drže njegovu kožicu kao svetinju i prenose je iz ruke u ruku,samo što zli ćetnici i genocidaši šute o tome i ne daju da istina izađe na videlo
Ćetnićka zavjera moja ti,zavjera

Stvarno velika stvar, u 88. godini života , 2 mjeseca pred smrt mu amputirali dio noge .. koja satisfakcija za paćene četnike ..
Lijepo je Tile rekao Bosancima i Hercegovcima - Ne dozvolite da vam Beograd i Zagreb rovare

Stvarno velika stvar, u 88. godini života , 2 mjeseca pred smrt mu amputirali dio noge .. koja satisfakcija za paćene četnike ..
Lijepo je Tile rekao Bosancima i Hercegovcima - Ne dozvolite da vam Beograd i Zagreb rovare

Nije to nikakava satisfakcija za bilo koga, a to što ti sve posmatraš kroz vizir sebe, pa misliš da se svi okolo raduju tuđoj nesreći je tvoj lični problem.

Tito je znao da postoje Bosanski muslimani, za Bošnjake nikad čuo nije u svom životu verovatno.

Ех бошњани добри, када помислим на бошњаке - некад зване босанске муслимане прожме ме нека туга и смијех у исто вријеме...

Да пробамо да их боље схватимо:
Берлински Конгрес 1878. године црта нове границе на Балкану. Аустро-Угарска добија Босну и Херцеговину.
Праве се планови за стварање „босанске нације“.У ту нову нацију требало је да уђу народи све три вјере у БиХ.
Међутим Срби у БиХ били су већ национално свјесни. Римокатолици у БиХ нису имали развијену националну свијест, па су се идентификовали по својој вјери. Бошњаштво је стога било упућено углавном на муслимане.И тако драги моји од тада па до сада се није промјенило готово ништа...
Заправо јесте али нема се ништа добро написати,само сузе,крв и зној и по која тужна севдалинка.

Како је то изгледало?
Окупатору је био потребан лојалан домаћи фактор. Мехмед-бег Капетановић и муслиманска аристократија, настојали су очувати своје привилегије.
Мехмед-бег Капетановић 1891. године покреће лист „Бошњак“. Ту ће он пропагирати „босанску нацију“. Њега финансира окупациона власт. „Бошњак“ ће из године у годину добијати високе субвенције. Као уредник „Бошњака“, Капетановић је мјесечно добијао 166 форинти. Године 1893. награђен је и положајем градоначелника Сарајева.Капетановић је у „Бошњаку“ кренуо са жестоком пропагандом. Често се прелазило преко историјских чињеница. Своју агресивност Капетановић је изразио кроз стихове: “Од Требиња до бродскијех врата, Није било Срба ни Хрвата“. Његов покровитељ, Бењамин Калај, у својој „Историји Срба“ писао је да скоро у цијелој БиХ живе углавном Срби. Из овога се види сва конфузност и извјештаченост идеје о „босанској нацији“, као и чињеница да је Калај забранио сопствену књигу за употребу у БиХ.„Веле хришћани да су Срби, а веле католици да су Хрвати; али ништа зато… то ће само вријеме избрисати“, биле су ријече Капетановића. Ипак, није се досљедно држао тога, да су сви у БиХ једнаки Бошњаци. Форсирао је узвишеност муслимана као старих босанско-херцеговачких великаша. „Бошњак“ је 1892. године писао:

“У овој земљи је од давнина био господујући елемент мухамедански, елемент с којим се мора и данас у првом реду рачунати“.
У првом реду се, дакле, истичу „права“ муслиманске аристократије.

„Босанска нација“ се пропагирала да не би муслимани постали „својом немарношћу… слуге својих некадашњих слуга и кметова“. Из овога се осјети сав комплекс муслиманске господе. Капетановићева прича да су сви у БиХ и Бошњаци дакле пада у воду.
Сваки муслиман који се изјашњавао као Србин или Хрват, био је нападан у Капетановићевом „Бошњаку“.
Сви муслимани у БиХ, хтјели не хтјели, морали су се изјаснити као Бошњаци.

Смрт Мехмед-бега Капетановића 1902. прекинула је његов рад на стварању „босанске нације“. Рад на пропагирању „босанске нације“ је настављен, али смањеном жестином. Почетком Првог свјетског рата, почео је и крај нове нације.

Дух покретача „Бошњака“ остао је да чека неке нове вјетрове, па се тако некадашња улица Младена Стојановића у Сарајеву, данас зове управо Мехмед-бега Капетановића...

Овјде можемо комотно ставити три тачке,прича "бошњаци" се наставља и свако ко Србе назива тако је упао у исту машинерију звану стварање нације на леђима Срба.

Зато се често када помислим на Босну сјетим севдалинке, Азрине рок групе и пјесме "Крај танана шадрвана" тј. Хајнрих Хајнове пјесме коју је први превео на српски Алекса Шантић а после многи аутори користили а иде овако некако:

Казуј робе, откуда си, из племена којега си?

O čemu ti pišeš , veliš da se trgovac svinjama Miloš Obrenović pogospodi , a naši gospoda u cilju stvaranja nacije izjednači sa stočarima i zemljoradnicima ?
Vaso Pelagic je 1867 godine u svojem tekstu (instrukciji) pod nazivom "Rukovođenje za učitelje škole i opštine" dao jasnu uputu za asimilaciju pravoslavnih Bošnjaka :
"Upozoravam učitelje da im je prvi zadatak da nauče svoje učenike da na upit - Šta si?' - odmah odgovore - "Ja sam Srbin!. Dobro bi bilo kada bi se neki dobri ljudi našli koji bi toj dječici po koju krajcaru (novčić) za to dali, da se timu njima jos većma pobuđuje revnost k tome odgovoru."
Medjutim Vaso poslije skončao život u srbijanskom kazamatu u Požarevcu, nije srbijanska gospoda imala namjeru da se izvjednačava sa stočarima i zemljoradnicima :)

Znaš, Bošnjače, nije davno bilo,

Sveg’ mi svijeta, nema petn’est ljeta,

Kad u našoj Bosni ponosnoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do brodskih vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata,

A danas se kroz svoje hire

Oba stranca ko u svome šire.
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsv’jetlije blago,
Naše ime ponosno i drago.

(Safvet-beg Bašagić , 1891. u II razredu Gimnazije)

Ja bih sada ovde da postavim jednu pjesmu koju je napisao slavni Mostarac Osman Đikić...a bio je živ u isto vrijeme kao Bašagić

"U dolafu moga đeda
s desne strane u pretincu,
kad još bijah grješno d'jete
viđah malu ikonicu.

Prikradoh se da razgledam,
Kakva li je na njoj slika,
Bješe srebrom optočena
Slika Đurđa mučenika.

Ja to onda nisam znao.
Zazir'o sam od aždaje,
Al' s aždajom ko se bori,
Osjeć'o sam, junak da je.

Samo zato, samo zato,
Ja poljubih tog čovjeka.
Đed uniđe — ja se zbunih —
A on reče: 'Neka, neka!

Istog Đurđa, ljubili su
Naši preci ko svečari,
Pa zar da jađunah ljubnut'
Što ljubljahu naši stari.

Al' ti n'jesi poljubio
Samo hader — ilijaza,
I poljupce si poljubio
Svojih rahmet praotaca'.

Tako đedo, al' on ode
Već odavno s ovog sv'jeta,
A ja čuvam ikonicu
Pored drugih amaneta.

Al' ja zato, Alah-ikber,
Čvrsto s držim svog mezheba,
A mezheb mi ništ' ne smeta
Da srbujem kako treba".

Šta će jadni Bašagić...prepisivao od Šantića i Dučića...samo malo izmijeni...i eto...sad ga izvukli iz naftalina...sve u dnevno političke svrhe...

Ha ha , pisao pjesme kao gimnazijalac , Šantić je isto naš i drag mi je , ali Bašagić bio obrazovaniji od obojice zajedno :)
prađed mu je Smail-aga Čengić , znači i junačke krvi :)

'Biografija
Safvet-beg Bašagić rođen je 6. maja 1870. godine u Nevesinju. Osnovnu školu pohađao je u Mostaru i Konjicu. 1882. godine porodica mu se preselila u Sarajevo, gdje je završio ruždiju, a od 1885. do 1895. pohađao je sarajevsku gimnaziju. Od 1895. do 1899. studirao je arapski i perzijski jezik na Bečkom univerzitetu. Nakon toga postaje profesor orijentalnih jezika na Zagrebačkom sveučilištu.

Poeziju je počeo pisati još kao učenik sarajevske gimnazije, a na studiju u Beču priredio je za štampu prvu zbirku pjesama (Trofanda iz hercegovačke dubrave), a tada piše i prve naučne radove i prikuplja građu za historiju Bosne. 1. maja 1900. godine pokreće zajedno sa Edhemom Mulabdićem i Osmanom Nuri Hadžićem list Behar.

Od 1900. godine radi kao profesor arapskog jezika na sarajevskoj Velikoj gimnaziji, sve do 1906. godine, kada biva otpušten, pod izgovorom da nije položio profesorski ispit.

1903. osniva društvo Gajret, a potom i društva El-Kamer i Muslimanski klub. 1907. pokreće list Ogledalo, a godinu dana kasnije odlazi u Beč i pristupa izradi dokrtorske disertacije "Die Bosniaken und Hercegovcen auf dem Gebiete der islamischen Literatur" koju je odbranio 1910. godine i stiče stepen doktora ex linguis islamiticis.

Osim toga, Safvet-beg Bašagić prevodi tekstove njemačkih pjesnika (Heinrich Heine, Kraj tanahna šadrvana).

Iste godine izabran je za zastupnika u Bosanskom saboru i odmah potom, poslije smrti Ali-bega Firdusa, imenovan je za predsjednika Sabora. Na tom položaju ga je zatekao i slom Austro-ugarske Monarhije. Nakon rata, od 1919. godine radi kao kustos u Zemaljskom muzeju u Sarajevu sve do 1927. godine kada je umirovljen.

Umro je 9. aprila 1934. u Sarajevu i sahranjen u haremu Begove džamije. '
https://bs.wikipedia.org/wiki/Safvet-beg_Bašagić

- - - - - - - - - -

Srpska Republika ima svoje granice i Hrvati ne traže ni pedalj te teritorije. :)

Hrvati u BiH imaju korektan odnos sa Srbima.
Hrvati u BiH imaju prava na deo Muslimansko Hrvatske federacije (ima razlog zašto se to ipak ne zove Bošnjačko Hrvatska, nego Muslimansko Hrvatska federacija).

Manji bh entitet niti je republika niti isključivo srpski entitet .. po Dejtonskom mirovnom sporazumu (Aneks 7) u njega treba da se vrate protjerani ..
Lopovski duo Laktašenko-Kradezejac može dobiti samo prugaste uniforme ..

Jahija je naša verzija imena Jahja .. kakvom turskom , to je ime arapskog porijekla , ime poslanika Jahje a.s. https://www.znacenje-imena.com/jahja , a u vas je Ivan/Jovan Krstitelj .. Ha ha , jel to i Jovan Krstitelj Srbin :)

Kakva krsna slava bolan , koji pravoslavci još imaju krsne slave osim vas , to vam je poganskog porijekla pa uvukli u svoju veziju hrišćanstva .. tako vam je krsna slava i Đurđevdan i Ilindan , a to su dva prastara paganska praznika ,prelomni dani u godini, jedan za dolazak proljeća a drugi vrhunac ljeta, praznici prirode i u nas se obilježavaju u prirodi teferičom , a Turci za Hidrelez prave festival i preskaču preko vatre https://cdnuploads.aa.com.tr/upload...d90e0f7dcf8ada521e60d35945c840e2.jpg?v=151709 .. u nas je Đurđevdan Hidrelez https://en.wikipedia.org/wiki/Hıdırellez
Slavljenje proljeća se zove Hidrelez/Ederlezi/Đurđevdan/Kakava/Ruz-i Hizir/Aya Yorgi's Day/St.George's ...
Imamo i mi usisan Hidrelez u islamsku tradiciju , Hidr+Ilijas :
Po predaji, hazreti Hidr, alejhisselam, i hazreti Iljâs (Elijas, Ilija, Elijah), alejhisselam, okusili su vodu života stoga vječno žive. Hazreti Hidr, alejhisselam, pomaže ljudima na kopnu, a hazreti Iljâs, alejhisselam, na moru. Po predaji, njih dva se sastaju kod ružinoga cvijeta, u noći 5. na 6. maja ..

Ma dobro to, nego zašto obělěžavate praznike po kalendaru po kom i SPC ? :lol:

Věrovatno zato što ste Vizigoti...

Manji bh entitet niti je republika niti isključivo srpski entitet .. po Dejtonskom mirovnom sporazumu (Aneks 7) u njega treba da se vrate protjerani ..

Srpska Republika ima:

1.Predsednika
2.Vladu
3.Skupštinu
4.Policiju
5.Teritoriju
6.Stanovništvo

Dakle, sve elemente da, u slučaju da Muslimani nastave zatezati situaciju, postane nezavisna po istom principu po kom je i BiH postala '92.
S' tim što ovaj put neće biti rata. Ne, ne.
Rusija je tu i ima čak i uticaj u Srpskoj Republici.
U Americi je na vlast Tramp (a ne neki tamo Klinton).
Dakle... :D

Po Dejtonskom mirovnom sporazumu mnogo šta treba da bude, pa je izmenjeno i maksimalno rastegnuto.

Zato je i potreban novi Sporazum. Treba da Kolinda i Vučić sednu za sto, uz Putina, Trampa i predstavnike EU i da se vidi šta i kuda sa Bosnom i Hercegovinom raditi.

Back