Bošnjačka mitomanija

Пошто ти искључиво учиш из централнобосанске википедије, можда би у вези бурека требало да бациш поглед на турску википедију (преведи преко Гугл преводиоца) или на википедију на енглеском (а и све остале језике) и видећеш да једино централнобосанска википедија говори о томе да је бурек са месом, а сви остали народи који конзумирају бурек имају различите варијације истог.

Све у свему, прича о о томе да је бурек само са месом је још једна централнобосанска лаж усмерена ка томе да се на било који начин створи засебан идентитет у односу на најближе комшије.

Molim vas da ne unosite terminološke zabune u naš jezik, kad u Srbiji i Hrvatskoj zatražiš burek pa te pitaju - S čim - tačno ti dođe da odgovoriš - Kako bolan s čim , jesi li ti havizan :)

I yaprak je na turski list, a japrak je u nas sarma od vinove loze ili hraštana/raštike ..
4bc6b6c55c13e6fb4b621694f67b0dc0.jpg

Ćevap je etimološki od kebap , a mi razlikujemo doner kebab, ćevap , šiš ćevap koji može izgledati kao ražnjići
sis-cevap.jpg

ili produženi ćevap
sis-cevap-naslovna.jpg

ključna riječ je šiš, imali smo šiš za prženje kafe
c5a1ic5a1-1.jpg

Usput, kad smo kod ćevapa, nekima je možda čudno da Skandinavci jedu pošećereno meso, a mi imamo danas manje uobičajen slatki ćevap - janjeća plećka se dobro izdinsta , pa meso usitni na manje komadiće, suhe šljive (obarene i izvađene košpe) se nadjenu orasima, pa se u šerpu ili glinenu posudu poreda sloj punjenih šljiva, sloj mesa, sloj grožđica, sloj mesa, pa malo suhih smokava (usitnjenih),sloj mesa, sloj suhih kajsija (usitnjenih), zalije vodom, doda dvije manje šolje šećera, doda cimet i klinčići i kuha na laganoj vatri oko pola sata, prekriveno i uvezano pergament papirom na kojem se izbuši nekoliko rupica, pred kraj kuhanja doda jedna veća iskriškana kisela jabuka ..
Slatki ćevap je ukusniji nego jela sa posoljenim mesom ..

Bošnjaci ni sami ne znaju šta hoće da budu i o čiju kulturnu baštinu da se ogrebu (ma da bi, zapravo, o svakog po malo da uzmu).

Prvi primer je citadela, koja kači predavnja o poreklu Bošnjaka, a svako to predavanje kaže različite teorije:
Akademik Filipović - Bošnjaci su nastali od nekoliko plemena koja su ostala na teritoriji Bosne nakon povlačenja Rimljana, i ime su dobili upravo po teritoriji Bosne, a ne Bosna po imenu naroda.
Safetbeg - Bošnjaci su Sloveni.
Zukorlić - Bošnjaci su Iliri.
Za vreme Drugog svetskog rata pisali su pismo Hitleru u kojem su za sebe rekli da su Goti.

Dakle, totalna dezorijentisanost, bez dokaza za bilo koju or gore pomenutih tvrdnji.

Ii, koja je od 10 teorija tačna? Premda citadela veruje da je svaka. :hahaha: A dokaza nigde... :D

Da krenemo od Alije Izetbegovića koji je ovu nesrećnu versko - etničku grupu sveo na 23% bivše SRBiH.
Alijini preci su živeli na teritoriji Beograda i Smedereva.
Izet beg Jahić, Alijin deda (kasnije su po njemu uzeli prezime Izetbegović), se nakon primanja islama prezivao Jahić.
Pre toga, njegovo prezime je bilo Živković jer je na Turskom jeziku nekako Jahić = Živković.
Inače, bili su bogata beogradska familija.

Eto, sad je Bakir tzv. Bošnjak se 10 000 godišnjom istorijom i tradicijom :D

A tek Lepa Brena ....

Slabo ste nanišanili :) , Jahja je muslimansko ime https://bs.wikipedia.org/wiki/Jahja za Ivana/Jovana Krstitelja staroslavenski: Іоаннъ Крестѧи, heb.: יוחנן המטביל, Yohanan Ha'Matbil, starogrčki: Ἰωάννης ὁ βαπτίζων, grč.: Ἰωάννης ὁ βαπτιστής

Daklem, Jahić ne more da bidne Živković vego Jovanović jal Ivanović :)

Fahreta Jahić se udala za Živkovića , pa vam se pomješalo :)

To je sve tako logično .. pocijepala se Crkva, Rim razvalio Vizantiju, i Nemanjići se otimali od Vizantije, napravili svoju Crkvu, papa im dao krunu, Dragutin zbacio oca (sin i suprug Ugarki, Ugari mu pomogli) i sjeo na prijesto, pao s konja pa se povukao, s mlađim bratom Milutinom pogodio da njegov sin Vladislav naslijedi krunu, Milutin nije ispoštovao, Ugari reagovali ..
Kad kreneš od Duklje, jasno je da se kruna selila po Balkanu , kad dođe kruna u Bosnu , clash katolika i muslimana .. tu se Osmanlije pojavljuju ispred muslimana i pravoslavaca, Osmanlije muslimani ali žene pravoslavne vizantijske princeze ..

milena, sada si postala i pravoslavna vizantijska princeza?

Nisu nigdje nestali , papa Grgur IX Usorane zove trnjem jer su zaraženi patarenskom herezom :)

'A sada NEOBORIV DOKAZ da Bošnjani NISU teritorijalna odrednica, a to je Stepanova povelja iz 1324.g. u kojoj se kao BOŠNJANI svjedoci navode lokalna vlastela od USORE, SOLI, DONJIH KRAJA, I KONAČNO IZ HUMA ( OD RAME, NERETVE I HUMA). Pošto su sve ovo područja koja su bila nekad zasebna i NISU SPADALA U MATIČNU BOSNU, onda se u njoj spomenuta vlastela ne bi nazivala Bošnjanima, jer ako je to samo teritorijalna odrednica, Hum ili Donji kraji nisu nikad činili „jezgrenu Bosnu“ pa bi se Bošnjanin moglo odnositi eventualno samo na Vuka Šćitkovića kao bosanskog vojvodu ili Tepčiju Radosava, knezova Dabiše i Dragoša, a za ostale bi takođe bile upotrebljenje TERITORIJALNE ODREDNICE : usorani, soljani, donjokrajišnici, humljani (za Vuka Vučkovića i braću od Neretve,vojvodu Bogdana s braćom od Duvna, te kneza Ostoju Pribojevića od Rame.
A pošto to tako nije navedeno nego se za SVE NJIH NAVODI DA SU BOŠNJANI dakle i za one u Donjim Krajima, i za one u Zahumlju, i Podgorju, i Usori i Soli A NE SAMO ONE IZ BOSNE (uže) to je stoga sasvim jasno i očigledno da je BOŠNJANIN NARODNOSNA/ETNIČKA a NE. teritorijlna odrednica za spomenute svjedoke sa skoro cijelog područja današnje BiH.

f_16bam_701aca2.jpg

f_gx2r9hb5bgpm_63170b9.jpg

sve neki MARKO, DRAGUTIN,TOMAS, nigde nema MUJO, HASO ? objasni nam kada je marko postao mujo u bosni

А од кад се нација по вери одређује?:mrgreen:

U nas od 19. vijeka .. kad su u Srbiji u 1. polovini 19. vijeka od hrišćana napravljeni Srbi a muslimani protjerani , i kad su u 2. polovini na bazi pravoslavlja nastavili da prave Srbe van Srbije , tad imamo s druge strane proizvodnju Hrvata na bazi katoličke vjere .. to danas možda nisi vjernik, a u naciju Srbi su dospio na bazi pravoslavlja ..

'Filozof Avishai Margalit je u knjizi Etika memorije (2002) diskutovao definiranje uloge stvaranja nacija: "Nacija se famozno definisala kao društvo koje samo sebe obmanjuje o svom porijeklu i dijeli zajedničku mržnju prema svojim susjedima. Zato veza koja okuplja naciju zavisi od lažnog sjećanja (obmana) i mržnje prema onim koji joj ne pripadaju." '

'Izraz "država-nacija" se ponekad koristi za nacije gdje zajednički identitet potječe od zajedničkog državljanstva. To važi u slučaju kada je prvo država formirana, i da je osjećaj nacionalnog identiteta tek onda došao. Holandija i Francuska su primjeri. Ipak, obje zemlje imaju jak etnički i kulturalni identitet, koji se odražava u širokom odnosu prema imigrantima. Ako je nacija definisana samo po državljanstvu, onda su naturalizirani građani prihvaćeni kao ranvopravni članovi nacije, a to nije slučaj. U većini država, državljanstvo je oštro podijeljeno od nacionalnosti.

Nacionalne države variraju u njihovom stavu prema naturalizaciji i državljanstvu. U Sjedinjenim Američkim Državama postoji samo jedna legalna restrikcija po pitanju naturaliziranih građana, a to je da oni ne mogu postati predsjednikom zemlje, a jedini akt koji se traži od novih građana je zakletva, tzv. Zakletva Odanosti (Oath of Allegiance). Mnoge druge zemlje imaju jezične i kulturološko-društvene testove, ali su oni namjenji isključivo kao barijera imigraciji.

Gotovo sve nacije se asociraju za specifičnu teritoriju, nacionalnu maticu. Neki žive u dijaspori, koja je uglavnom izvan nacionalne matice. Izraz dijaspora se sada uglavnom tumači kao raštrkani ekonomski emigranti i njihovi potomci. Romi su, koji se smatraju u nekim djelovima Evrope kao posebna nacija, dijaspora bez jasno identificirane domovine. '
https://bs.wikipedia.org/wiki/Nacija

- - - - - - - - - -

sve neki MARKO, DRAGUTIN,TOMAS, nigde nema MUJO, HASO ? objasni nam kada je marko postao mujo u bosni

Kako je postao Marko a nije Talijan ko Marco Polo :)

milena, sada si postala i pravoslavna vizantijska princeza?

To je činjenica, da su majke osmanlijskih sultana vizantijske princeze .. I naš Ahmed-paša Hercegović Kosača, kome je majka bila bavarska princeza, se oženio sa kćerkom sultana Bajazida II, princezom Hundi-hatun .. da bi oženio muslimanku, morao je da bude musliman .. da se Marko Kraljević zaljubio u sultanovu šćer imao bi muslimansko ime , možda imenjak od Muse Kesedžije :)
Marko je naravno predhrišćansko ime , možda etrušćanskog porijekla , u značenju žetelac https://en.wikipedia.org/wiki/Marcus_(name)

Poslednja izmena:
Kao što Bošnjaci svojim najvećim piscem smatraju Srbina, Mešu Selimoviča. :per: Čovek se sam izjasnio o svom poreklu. :)

"Derviš i smrt" kao i svako dobro djelo je započeo Bismillom :), a od hrišćana kod Meše ima samo Tijana koja se udala za Ahmeta Šabu :)
Da nije žalosno , bilo bi smiješno da prisvajate našu kulturnu baštinu .. aBd, inšallah , da i vi imate svoje ..

"Derviš i smrt" kao i svako dobro djelo je započeo Bismillom :), a od hrišćana kod Meše ima samo Tijana koja se udala za Ahmeta Šabu :)
Da nije žalosno , bilo bi smiješno da prisvajate našu kulturnu baštinu .. aBd, inšallah , da i vi imate svoje ..

Sam se on lično izjašnjavao kao Srbin, dakle... Ništa nejasno. :per:

Ako tako gledamo, onda Bošnjaci nemaju ništa, ama baš ništa sa poveljom Kulina Bana. :D

па то баш и није неки стандард, ако ћемо искрено. живели сте у кућама од блата, седели на поду, спавали на поду, јели са пода. скоро као овце или свиње. и сад се тиме треба хвалити пред светом? но, шта се може.

Mi smo imali kulturu čišćenja poda , a vi i dan danas ulazite u kuću , ko u štalu , u obući .. možda što ste imali zemljane podove :)

150273_106060322798881_4748892_n.jpg

Meša Selimović je za sebe jasno i nedvosmisleno rekao da je Srbin. :D Dakle, stvar je jasna čijoj on kulturnoj baštini pripada. O čemu je pisao i kako su mu počinjale knjige - to veze nema.
Moj profesor informatike je napisao knjigu o robotici, pa ona ipak ne pripada Robotskoj kulturnoj baštini. :hahaha:

Evo njegovih reči:

"Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome također pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebe da dokazujem. "

Poslednja izmena:
Sam se on lično izjašnjavao kao Srbin, dakle... Ništa nejasno. :per:

Ako tako gledamo, onda Bošnjaci nemaju ništa, ama baš ništa sa poveljom Kulina Bana. :D

Izgleda da tebi nije jasno ni osnovno , Kulin ban je bosanski ban , a identitet Bošnjaka je vezan za Bosnu :)

MEŠA SELIMOVIĆ:
"Ali ako u mom djelu ima filozofije, ona je sva iz ovog tla, iz mog muslimanskog korijena, iz naše tradicije, iz našeg duha.To se upilo u mene o svega, i svega me proželo, tako da tim duhom prosto emaniram. Drago mi je, veoma drago, što ta misao, koja je nastala na ovom tlu, u okviru jednog naroda, toliko opšteljudska, da je lako i rado prihvataju ljudi širom svijeta."
"Bosna je za mene rodno tle, izvor svega što znam i osjećam, nju najviše volim i njoj najviše predbacujem. Zbog ljubavi."
https://forum.krstarica.com/showthr...rotiv-Sarajeva/page11?p=34661379#post34661379

Svako ko je pročitao Derviš i smrt zna da Meša nije pisao o Jovanu nego o Hasanu :)
Miljenko Jergović :
'O, kako li se samo na tom mraku dobro vidi Hasan, nasmijani prevejanac i prijatelj načinjen od sve samih poroka, sitnih i nevažnih ljudskih mana. Da nije njega, Hasana, teško bi se mogao čitati Selimovićev “Derviš i smrt”. Iako bi, vjerojatno, u povijesti nekoliko književnosti i jednoga jezika bio jednako važan, ne bi nikada postao taj vekivečni, neprolazni bestseler, što zacijelo jest. Hasan je onaj koji Nurudinovu priču čini ljudskom. On je taj koji čitatelja u njegovim životnim razočaranjima, izdajama i samoćama vraća romanu. Jer nismo mi ničim nalik Ahmedu Nurudinu, jer ni naše nesreće nisu tako velike i historijski zadane, ali sve u nama i u našim sitnim građanskim životima žudi za – Hasanom.'
https://www.jergovic.com/ajfelov-most/hasan-2/

Derviš i smrt, Hasan u Stambolu ..
"Hasan se rđavo prilagodio, preosjetljiv zbog svega što je njegovo lično i zavičajno, uvjeren u ljudske vrijednosti koje će svugdje steći priznanje. Našavši se u bogatom carskom gradu, sa složenim vezama i odnosima među ljudima, nužno nemilosrdnim, kao među ajkulama u debelom moru, lažno pristojnim, uglađeno licemjernim, isprepletenim kao paukove niti i mreže, neiskusna čestitost jednog mladića zaplela se u pravo vještičije kolo. Sa svojom starudijom, s kojom je pokušavao da se probije kroz carigradski čestar, s naivnom vjerom u poštenje, ličio je na čovjeka koji goloruk ulazi u borbu protiv vještih gusara naoružanih najopasnijim oružjem. Sa svojom nezlobivom vedrinom, čestitošću i stečenim znanjem, Hasan je ušao u taj zvjerinjak sigurnim korakom neznalice. Ali kako nije glup, ubrzo je vidio na kakvo je ugljevlje nagazio. Mogao je ili da pristane na sve, ili da ostane neprimijećen, ili da ode. A on je, neobičan kao uvijek, odbijajući carigradsku surovost, počeo sve više da misli na svoju kasabu, i da njen tihi život suprotstavlja ovom uzbukanom. Rugali su mu se, prezrivo govorili o tom zabačenom, zaostalom vilajetu. – O čemu to govorite? –pitao je začuđeno. – Ni sahat hoda odavdje postoji zaostali vilajet kakav je teško i zamisliti. Tu, pored vas, nedaleko od ovog vizantijskog sjaja i bogatstva, koje se sakuplja iz cijelog carstva, žive vaša vlastita braća, kao prosjaci. A mi nismo ničiji, uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Zar je onda čudo što smo siromašni? Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ni ko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo, drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesrećniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lica a tuđe na možemo da primimo, otkinuti a neprihvaćeni, strani svakome, i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo plemeniti iz prkosa. Vi ste bezobzirni iz bijesa. Ko je onda zaostao? Jedni su ga mrzili, jedni prezirali, jedni izbjegavali, i on je osjećao sve veću usamljenost i čežnju za zavičajem. Jednog dana udario je nekog svog zemljaka koji je pričao ružne šale o Bosancima, i izašao na ulicu, tužan i postiđen, i zbog zemljaka i zbog sebe. Tada je čuo Dubrovkinju i njenog muža, pored jednog bazara, govorili su njegovim jezikom. Nikad mu se ljudski jezik nije učinio ljepšim, niti mu je iko bio miliji od te vitke žene gospodskog izgleda i debelog dubrovačkog trgovca."

Nigde on tu ne pominje Bošnjake, samo svoju islamsku veru i Bosansko rodno tle.

Svakako, on je ovde sve lepo rekao:
"Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome također pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebe da dokazujem. "

I Abdulah Skaka je Sarajevski gradonačelnik, znači, po toj logici "Kulin ban je bosanski ban , a identitet Bošnjaka je vezan za Bosnu" jednako je da je on Sarajlija, a ne Bošnjak.

Svakako, za Bosnu lepo kaže Konstantin Porfirogenit da je naseljavaju Srbi. Takođe, brojne etničke karte, čak i one 19og veka Bosnu svrstavaju u red zemalja naseljenih Srbima.

Bošnjake nikad niko nigde ne pominje. :D
Čak ni sami Bošnjaci današnji ne znaju ni ko su ni šta su, samo si ti postavila 4 različite teorije o poreklu Bošnjaka. :rotf:

Nigde on tu ne pominje Bošnjake, samo svoju islamsku veru i Bosansko rodno tle.

Svakako, on je ovde sve lepo rekao:

I Abdulah Skaka je Sarajevski gradonačelnik, znači, po toj logici "Kulin ban je bosanski ban , a identitet Bošnjaka je vezan za Bosnu" jednako je da je on Sarajlija, a ne Bošnjak.

Svakako, za Bosnu lepo kaže Konstantin Porfirogenit da je naseljavaju Srbi. Takođe, brojne etničke karte, čak i one 19og veka Bosnu svrstavaju u red zemalja naseljenih Srbima.

Bošnjake nikad niko nigde ne pominje. :D
Čak ni sami Bošnjaci današnji ne znaju ni ko su ni šta su, samo si ti postavila 4 različite teorije o poreklu Bošnjaka. :rotf:

To je zato što Meši nije bilo jasno da je to sve bosanski jezik , naziv mu bio potisnut zbog udružene srpsko-hrvatske nacionalne propagande :)

Akademik Dževad Karahasan :
"U slučaju bosanskoga jezika smatram da ime dobro i tačno imenuje i jezičnu supstancu. Ime bosanski jezik odgovara kulturnoj tradiciji, ime bosanski jezik zaista jeste ime koje – ako bih tako mogao reći – obuhvaća i Matiju Divkovića, i Antuna Branka Šimića, i Svetozara Ćorovića, i Vuka Karadžića, kao što obuhvaća i Maka Dizdara, i Skendera Kulenovića i tako dalje. Pazite, nijednog od spomenutih autora ne želim oduzeti Srbima, Hrvatima, Makedoncima, Bugarima... nikome, jer u sferi duha vlasnički odnosi i granice nisu tako strogi kao u sferi materijalnih dobara. Meni je stalo do toga da sačuvamo kulturnu supstancu koja nam omogućuje međusobno razumijevanje."

Porfirogenit je pisao o socijalnom statusu servi, a spominja je i Horion Bosona , što će reći da je još onda bila prepoznata Zemljica Bosna :)

Sasvim je svestan bio, očegledno, ko je i šta je. :)

Slovo Ljubve, Pohvala Knezu Lazaru, Miroslavljevo Jevanđelje, Vukanovo Jevanđelje, Stihovi Ravanički...
Dušanov Zakonik, Novobrdski Zakonik...
Crkveni tipici...

Sa druge strane, Bošnjaci koji nemaju ama baš ništa iz tog perioda. :D

Što je najvažnija: Pojma nemaš...
Ne piše se servi, nego Surbi za narod iliti Surbia za državu.
Pogledaj malo Letopise Popa Dukljanina.

Poslednja izmena:
Mi smo imali kulturu čišćenja poda , a vi i dan danas ulazite u kuću , ko u štalu , u obući .. možda što ste imali zemljane podove :)

150273_106060322798881_4748892_n.jpg

Bosanska soba je zapravo kuca u dobrostojecih Turaka u Bosni.Dan danas "bosanska" kuca je sinonim za ocaj u gradnji ,i to su najbolje osetili proterani Srbi koji su iz svojih kuca usli u muslimanske na prostoru R.Srpske.Kuce sa plitkim temeljima ,drvenom gradjom 10x10 ,...popucale vlazne ,jednom recju jad i beda.Prodji danas "bosanski" kucama po cisto bosanskim selima,sve same cenife od gradjevina

Bosanska soba je zapravo kuca u dobrostojecih Turaka u Bosni.Dan danas "bosanska" kuca je sinonim za ocaj u gradnji ,i to su najbolje osetili proterani Srbi koji su iz svojih kuca usli u muslimanske na prostoru R.Srpske.Kuce sa plitkim temeljima ,drvenom gradjom 10x10 ,...popucale vlazne ,jednom recju jad i beda.Prodji danas "bosanski kucama po cisto bosanskim selima,sve same cenife od gradjevina

Eno, ima i Titova slika. Jerbo je i on bio Dobri Bošnjanin...
Pa samo ime mu to kaže, Aga bio, bre... Diktator. Pa stalo govorio, Ti uradi to, ti to, ti to, ti to... Ii eto... Inače, samo zbog zavere Srba i Hrvata Jašar Broz Tito (što mu je bilo pravo ime) sahranjen na vrelu Bosne...

Pa samo ime mu to kaže, Aga bio, bre... Diktator. Pa stalo govorio, Ti uradi to, ti to, ti to, ti to... Ii eto... Inače, samo zbog zavere Srba i Hrvata Jašar Broz Tito (što mu je bilo pravo ime) sahranjen na vrelu Bosne...

ma cuj bosanska soba i bosanska kuca? Spavali u jednom krevetu svi od najmladjeg do roditelja,morali da se prave da spavaju dok im caca naskoci na mater.I najboljem slucaju imali jednu kravu ,onu autenticnu bosansku busu koja daje tri litre mleka,...a ovamo ispade da se raja valjala po cilimima i tepisima,samo onaj najnizi sloj imao je ponjave. Ovako nesto moze da se montira samo pod uticajem teskih droga

ma cuj bosanska soba i bosanska kuca? Spavali u jednom krevetu svi od najmladjeg do roditelja,morali da se prave da spavaju dok im caca naskoci na mater.I najboljem slucaju imali jednu kravu ,onu autenticnu bosansku busu koja daje tri litre mleka,...a ovamo ispade da se raja valjala po cilimima i tepisima,samo onaj najnizi sloj imao je ponjave. Ovako nesto moze da se montira samo pod uticajem teskih droga

Šta se čudiš, pa možeš siguran biti da oni veruju da Đed Smrzo (Deda Mraz) bio Bošnjak poreklom, ali su ga Srbi i Hrvati ukrali od njih predstavivši ga kao Svetog Nikolu.

Ukrali Tursku kuću i stil, pa je predstavljaju kao svoju.

Kralj Tvrtko bi ih prvi tamanio da je živ. I on i Kulin ban, a naročito Stefan Vukčić.

Sasvim je svestan bio, očegledno, ko je i šta je. :)

Slovo Ljubve, Pohvala Knezu Lazaru, Miroslavljevo Jevanđelje, Vukanovo Jevanđelje, Stihovi Ravanički...
Dušanov Zakonik, Novobrdski Zakonik...
Crkveni tipici...

Sa druge strane, Bošnjaci koji nemaju ama baš ništa iz tog perioda. :D

Što je najvažnija: Pojma nemaš...
Ne piše se servi, nego Surbi za narod iliti Surbia za državu.
Pogledaj malo Letopise Popa Dukljanina.

Miroslavljevo jevanđelje da vratite u Bosnu , to je naslijedila Miroslavova udovica a sestra Kulina bana ..

Isto tako, Povelju Kulina bana , rodni list BiH, da nam vratite od Rusa , jerbo je preko vaših otuđeno iz Dubrovika ..

U Ljetopisu popa Dukljaljina ima Libellus Gothorum , Gotska knjiga , to da vratite meni :)

- - - - - - - - - -

Priča se da je Tile na kraju životnog puta, dok je ležao u ljubljanskoj bolnici, čitao Kur'an .. Mi smo Titovi , Tito je naš ! :)

Back