Borac kažnjen zbog pesme “Marš na Drinu” na meču protiv Sarajeva

Meša je čisti Bošnjak koji je pisao inspirisan muslimanskom duhovnoti (odrastao u muslimanskoj sredini , mati mu je do kraja života klanjala 5 vakata ) http://novi.ba/clanak/81304/mesa-selimovic-moja-filozofija-je-iz-mog-muslimanskog-korijena , a velikosrbi su 2 vijeka provodili genocid nad muslimanima , tako da je krajnji cinizam da ti sljedbenik četničke ideologije pišeš da je Meša isto što i ti , to je do kraja odvratna i glupa ideja ..

Malo brkaš. Meša je rekao da je Srbin iz muslimanske porodice. Hoćeš li reći da znaš bolje od njega, od Alije ili ef. Cerića ko su i odakle su.
Istina, teško je sebi priznati da su najveći intelektualac, otac nacije i vrhovni verski vođa -Srbi. Strašno saznanje.

Meša je čisti Bošnjak koji je pisao inspirisan muslimanskom duhovnoti (odrastao u muslimanskoj sredini , mati mu je do kraja života klanjala 5 vakata ) http://novi.ba/clanak/81304/mesa-selimovic-moja-filozofija-je-iz-mog-muslimanskog-korijena , a velikosrbi su 2 vijeka provodili genocid nad muslimanima , tako da je krajnji cinizam da ti sljedbenik četničke ideologije pišeš da je Meša isto što i ti , to je do kraja odvratna i glupa ideja ..

Изгледа да је слабо кљањала та чуда :hahaha:

Син се упркос томе овај се опет изјаснио као Србин.
"Потичем из муслиманске породице, по националности сам Србин. Припадам српској литератури, док књижевно стваралаштво у Босни и Херцеговини, коме такође припадам, сматрам само завичајним књижевним центром, а не посебном књижевношћу српскохрватског књижевног језика. Једнако поштујем своје порекло и своје опредељење, јер сам везан за све што је одредило моју личност и мој рад. Сваки покушај да се то раздваја, у било какве сврхе, сматрао бих злоупотребом свог основног права загарантованог Уставом. Припадам, дакле, нацији и књижевности Вука, Матавуља, Стевана Сремца, Борисава Станковића, Петра Кочића, Иве Андрића, а своје најдубље сродство са њима немам потребу да доказујем.

Kada je trebalo da se opredeli, nije rekao čak ni da je muslimanske nacionalnosti, već jedino da je Srbin. To ostaje zapisano, nije ga niko vukao za jezik, niko bio po ušima da tako izjavi. On je isto tako mogao da kaže da je Bosanac po nacionalnosti. Šta misliš zašto nije? Zato što nije bio zatucan poput tebe, pa da nije u stanju da shvati jednostavnu činjenicu da ovdašnji muslimani nemaju nikakvo mistično gotsko poreklo, već su jednostavno manji deo srpskog korpusa koji je promenio veru. I to je sve. Da ima još nečega u vezi vas, iznedrili biste neko poznato i svetski priznato ime. Ali znaš šta? Bukvalno svaki musliman sa ovih prostora koji nešto predstavlja u svetskim okvirima (Kusturica, Selimović) se od svoje volje izjašnjavao kao Srbin :whistling:

Verovatno lupam. Na popisu 61. se izjasnio kao srbin islamske veroispovesto i 90. pred izbore u jednoj je emisliji i potvrdio da su njegovi došli iz Smedereva u Beograd i da su se prezivali Živković pa Jahić. Pohvalio se i da su njegovi bili vlasnici Ade Ciganlije.

Ne znam koliko puta tebi treba ponoviti da je Beograd bio muslimanski grad u Smederevskom sandžaku , a da su poslije 2.sv. rata Bošnjake tjerali da se nacionalno opredjele između Srba i Hrvata .. zašto nam nisu dali da se izjasnimo kao Bošnjaci , zato da se komodaju po BiH i ganjaju srpsko-hrvatska posla .. od pravoslavaca i katolika napavili Srbe i Hrvate , pa kad smo mi Bošnjaci oni izgledaju kao da su došli iz susjednih država , odakle im ime i jest došlo :)

Ne znam koliko puta tebi treba ponoviti da je Beograd bio muslimanski grad u Smederevskom sandžaku , a da su poslije 2.sv. rata Bošnjake tjerali da se nacionalno opredjele između Srba i Hrvata .. zašto nam nisu dali da se izjasnimo kao Bošnjaci , zato da se komodaju po BiH i ganjaju srpsko-hrvatska posla .. od pravoslavaca i katolika napavili Srbe i Hrvate , pa kad smo mi Bošnjaci oni izgledaju kao da su došli iz susjednih država , odakle im ime i jest došlo :)

Ne znam koliko tebi puta treba ponoviti da, ako su Alijine pretke terali da se izjasne kao Srbi, njega lično niko nije terao da jasno i glasno kaže kako je on srpskog porekla...

Beograd se pod svojim slovenskim imenom prvi put pominje 878. godine, srpska prestonica je bio do 1521. kad je pao pod vlast islamske zaraze. Kad je ta bolest izbacena iz Evrope, Beograd je opet postao slobodan. Rekoh ti, prestani da pravis budalu odsebe.

Nije bio muslimanski grad već pod Turskom vlašću sa malim udelom muslimana u broju stanovnika. Većinom su živeli u utvrženom delu zbog straha. O drugom rešenom ne treba trošiti slova jer smo već apsolvirali te nebuloze o tome kako je neko nekoga terao na nešto i o čemu postoje i pisani i video zapisi.

Ma naravno , francuska nacija nastala u 18. vijeku a srpska u 9. vijeku :)
Fakat vi niste normalni , Nebeski narod :)

Francuska nacija nastala u...Boze dragi, kakva si ti budala. Britannicu pisu naucnici, ne islamski fanatici. Verovatno ni Italijani i Nemci nisu postojali pre ujedinjenja?:hahaha:

Poslednja izmena:
Francuska nacija nastala u...Boze dragi, kakva si ti budala. Britannicu pisu naucnici, ne islamski fanatici.

E jbg, imaju oni svoje naučnike koji to već 20 godina pišu drugačije. Obiman je to posao. Traba to sve ispočetka. Nije lako kad se nema ništa. Kakva Britanica, imaju oni neke po podrumima koji će to očas....

A vtek ovo: ef. Cerić ima prezime u čijem je korenu reč cer što je za srve sveto drvo i koje se seče za Badnji dan.

Poslednja izmena:
Malo brkaš. Meša je rekao da je Srbin iz muslimanske porodice. Hoćeš li reći da znaš bolje od njega, od Alije ili ef. Cerića ko su i odakle su.
Istina, teško je sebi priznati da su najveći intelektualac, otac nacije i vrhovni verski vođa -Srbi. Strašno saznanje.

Ma bolan, šta je važno šta je on u jugoslovenskim relacijama rekao kad je bio u zavadi sa nekima , i kad nije ni bilo dozvoljeno da bude ono to jeste .. opet bih da napomenem da su u to vrijeme četnici bilo domaći izdajnici ,saradnik okupatora ..
Ja vama želim da imate svoje radi vas , malo mi vas je i žao zbog tih kompleksa koji vas tjeraju da prisvajate tuđe .. mislim , to želim onima koji valjaju , a četnicima želim sve najgore ..

Pa jeste, na Britannici svaka budala moze da se bavi istorijom:lol:

Eto, jedino jadni bošnjaci ne mogu...

- - - - - - - - - -

Ma bolan, šta je važno šta je on u jugoslovenskim relacijama rekao kad je bio u zavadi sa nekima , i kad nije ni bilo dozvoljeno da bude ono to jeste .. opet bih da napomenem da su u to vrijeme četnici bilo domaći izdajnici ,saradnik okupatora ..
Ja vama želim da imate svoje radi vas , malo mi vas je i žao zbog tih kompleksa koji vas tjeraju da prisvajate tuđe .. mislim , onima koji valjaju , a četnicima želim sve najgore ..

I sve su ih četnici komunistički naterali na to-svu trojicu?
Ko je , jadna, mogao Mešu da natera na bilo šta. On nije bio čovek , već institucija.

Dobronamerno ti savetujem da kao i njih trojica, a i mnogi drgi, itražiš i pronađeš ko si i koje ti je poreklo. Pomirićeš se i sa sobom i sa Srima.

Poslednja izmena:
Ja vama želim da imate svoje radi vas , malo mi vas je i žao zbog tih kompleksa koji vas tjeraju da prisvajate tuđe .. mislim , onima koji valjaju , a četnicima želim sve najgore ..

On je mogao da kaže da je Bosanac. Mogao je da kaže i da je Pingvin, a sasvim sigurno bi mu bilo dozvoljeno da se izjasni kao Hrvat. Pitam se zašto je baš izabrao srpsko ime? :think: Doduše, možda odgovor leži u njegovom manjku inteligencije, čim ga Afan sa interneta uči ko je i šta je :hahaha:

- - - - - - - - - -

Pa jeste, na Britannici svaka budala moze da se bavi istorijom:lol:

Ja bih predložio Citadeli da im pošalje svoje izvanredno naučno otkriće, da Srbi vode poreklo od potlačenog vizantijskog sloja pod latinskim nazivom "servi", iako se u Vizantiji govorio grčki :D

On je mogao da kaže da je Bosanac. Mogao je da kaže i da je Pingvin, a sasvim sigurno bi mu bilo dozvoljeno da se izjasni kao Hrvat. Pitam se zašto baš izabrao srpsko ime? :think: Doduše, možda odgovor leži u njegovom manjku inteligencije, čim ga Afan sa interneta uči ko je i šta je :hahaha:

- - - - - - - - - -

Ja bih predložio Citadeli da im pošalje svoje izvanredno naučno otkriće, da Srbi vode poreklo od potlačenog vizantijskog sloja pod latinskim nazivom "servi", iako se u Vizantiji govorio grčki :D

Nume ona to da razlikuje, za nju su sve to kauri.:lol:

- - - - - - - - - -

Deder vidi ima li na toj Britanici đe zamakoše onoliki Vlasi :)

- - - - - - - - - -

Deder vidi ima li na toj Britanici đe zamakoše onoliki Vlasi :)

Ti si pravi primer onog Orvelovog ludaka koji saslusa tvoje argumente, a onda jednostavno nastavlja sa svojim ludilom.

Sad probaj da budes racionalna i zapitaj se zasto bi na Britannici pisalo nesto ako to sto pise nije istina?

- - - - - - - - - -

Nema, ali je tvoja teorija o tom pitanju svakako dobrodošla, neće ni da traže drugo mišljenje, odmah je puštaju u dopunjeno izdanje kad im pošalješ :hahaha:

To je srpsko-britanska zavera protiv Bosanaca i svega sto je bosansko.:lol:

Изгледа да је слабо кљањала та чуда :hahaha:

Син се упркос томе овај се опет изјаснио као Србин.
"Потичем из муслиманске породице, по националности сам Србин. Припадам српској литератури, док књижевно стваралаштво у Босни и Херцеговини, коме такође припадам, сматрам само завичајним књижевним центром, а не посебном књижевношћу српскохрватског књижевног језика. Једнако поштујем своје порекло и своје опредељење, јер сам везан за све што је одредило моју личност и мој рад. Сваки покушај да се то раздваја, у било какве сврхе, сматрао бих злоупотребом свог основног права загарантованог Уставом. Припадам, дакле, нацији и књижевности Вука, Матавуља, Стевана Сремца, Борисава Станковића, Петра Кочића, Иве Андрића, а своје најдубље сродство са њима немам потребу да доказујем.

"Duboka islamska filozofija u Vašem djelu odavno je uočena i mnogi su o njoj govorili. Međutim, najčešće su se njeni korijeni tražili van ovog tla, izvan ovdašnjeg čovjeka. Recite nam koliko je ta filozofija samo naša, dio naših dubina i našeg života?

Nisam posebno izučavao islamsku filozofiju, osim koliko je neophodno da se čovjek informiše. Ali ako u mom djelu ima filozofije, ona je sva iz ovog tla, iz mog muslimanskog korijena, iz naše tradicije, iz našeg duha. To se upilo u mene o svega, i svega me proželo, tako da tim duhom prosto emaniram. Drago mi je, veoma drago, što ta misao, koja je nastala na ovom tlu, u okviru jednog naroda, toliko opšteljudska, da je lako i rado prihvataju ljudi širom svijeta.

Zašto u uvodnom dijelu prvog poglavlja romana "Derviš i smrt" u kome citirate Kur'an niste iza 2. ajeta sure Vel'asri nastavili sa ajetom 3. "... osim onih koji vjeruju i rade dobra djela i koji preporučuju istinu". Da li s toga tragika završetka Nurudinova znači nesreću bez utjehe, ili...

U uvodnom motu "Derviša i smrti" prekinuo sam Kur'anski citat, ali se njegov smisao, po mome mišljenju širi, nalazi u kontekstu cijelog romana: svaki je čovjek na gubitku, ako u životu ne nađe ljubav. Tom mišlju nisam iznevjerio Kur'an, i nepravedna je kritika u "Glasniku" Islamske vjerske zajednice, prije nekoliko godina, koji mi taj grijeh prebacuje.

I na kraju, kažite nam šta je za Vas Bosna i Hercegovina?

MEŠA SELIMOVIĆ: Bosna je za mene rodno tle, izvor svega što znam i osjećam, nju najviše volim i njoj najviše predbacujem. Zbog ljubavi.

Preporod, 1972.god.'
http://novi.ba/clanak/81304/mesa-selimovic-moja-filozofija-je-iz-mog-muslimanskog-korijena

Back