Zašto ne ode na neki bosanski forum i pita
može li neko dokazati jesu li Bošnjaci bosanski? Niti se služe ćiriličnim pismom (to rade, štaviše, samo Srbi u Bosni i Hercegovini), pa čak ni bogami arabicom. na kojima ja nastala ogromna većina tekstova na bosanskim područjima u predmoderno vreme, nit' su hrišćani; evo ne govore ni ikavski, kao i gro pomenutih dokumenata, uključiv i alhamijado književnosti. Eno ona
bh_citadela pominje stalno Muhameda Hevaja Uskufija, koji je napisao
sve što je pisao ikavski, uključiv i onaj njegov tursko-bosanski rečnik. I još kaže, to je najstariji rečnik i to od srpskoga. A imamo tursko srpske rečnike još iz XV stoleća, u kojima je isti refleks jata koji svi na ovoj temi koristimo, uključiv i nju.

O srednjovekovnoj Bosni ne znaju ništa; verovatno Benjamin Kalaj počeo sa podučavanjem ko su bili ban Kulin i Kotromanići. Ali biće da to Kalaju (to govorim o, naravno, njegovom političkom mandatu, dakle pre naučnog, dok je tvrdio da su bosansko-hercegovački muhamedanci poturčeni Srbi) nije bila uspešna, jer ne samo da,
kao što sam već rekao par puta, nigde srednjovekovne prošlosti nema u alhamijado književnosti, nego ništa nije (ili barem...ništa
bosansko) pronašao ni Kosta Herman kada je sakupljao muslimanske narodne pesme tokom 1888. i 1889. godine:
Nema
jedne reči o ijednom Kotromaniću, Kosači, Sankoviću, Pavloviću, Hrvatiniću, itd..niti o banu Kulinu ili apsolutno
ičem što ima veze sa bosanskim srednjovekovljem. Ustvari ima nekoliko o nekim Turcima tamo u Aziji u srednjem veku, čini mi se da sam naišao...a i par drugih stvari, koje bi možda kolega mujo opisao kao
nezgodne, ako bi se prikazale.

Da vidimo, ako baš
probamo iskopati o kome pevaju bosanski muslimani; evo recimo jedne pesme o Đerzele-Aliji, pripoveda starac Kalaba:
Pogledajte prilog 509114
Pogledajte prilog 509115
Pogledajte prilog 509116
Pogledajte prilog 509117
Opevali su muslimani i Marka Mrnjavčevića (Alijinog pobratima) i Vuka Brankovića al'
dobrih Bošnjana nigde...