Pa jel vidiš ti koji su neki njegovi vrlo upadljivi stavovi:
Hajde da vidimo.
1. U Jasenovcu nije stradalo 700 000 Srba.
Ne kao da to ima veze sa ovom temom, jer nisam
ja, ali da ti udovoljim: to je opšte poznata činjenica. Niko ko je iole upućeniji u tematiku ne bi izašao sa takvom tvrdnjom, sem ukoliko se radi pokušajima svesne propagande. Da nije tako,
na temi od preko 100 stranica neko bi potvrdio. A nije niko. Štaviše,
ja sam jedini koji je citirao na celoj temi mišlljenje (i to ne da je ta brojka, već 730.000) što je izrekao jedan čovek koji, najblaže rečeno, baljezga napamet i za koga je najbliži saradnik bio izjavio da on zna da laže tj. da se bavi preuveličavanjem jer na taj način vidi kao da udara kontratežu onima koji zločin minimalizuju, jer je u strahu da će zbog minimalizatora doći do postepenog prihvatanja njihove istine, ili barem nečeg na pola puta. Dakle to nije postavio neko drugi prvi,
već ja.
Trebalo bi nešto da ti kaže da svi učesnici teme koji su iskazivali poznavanje i razumevanje prošlosti (da ne krstim sada sve istoričarima, jer smo ipak mi svi ovde anonimni) dele praktično isto mišljenje.
2. Osmanlijskog uzimanja danka u krvi za 500 godina nije nikad ni bilo. To je mit.
Ma sve je mit; i Slaven777 je, isto.
Ako ti ciljaš
na podatke koji se mogu pročitati na bosanskoj Vikipediji i gde se tvrdi da je tu reč o nekakvoj
uticajnoj bošnjačkoj porodici i da je on sin
Mustafa-bega Opukovića, to nije tačno. On je
dankom u krvi bio poturčen.
On je noćna mora koja se priviđa nekim forumašima iz najvećih dubina njihovih strahova i prezira.
3. Napljuvao je srpskog patrijarha na temi o izmeni imena SPC s dodatkom Pećka patrijaršija.
Nisam. Kritikovao sam ljude koji su radili predlog statuta. I nisam jedini. I naše namere su bile izrazito konstruktivne, u nadi da
predloženi nacrt ne bude usvojen u ovom obliku, već u izmenjenom. I pri tome nisam čak bio ni najoštriji; ko je dobronameran i zainteresovan, a ne vođen ciljem da
napljuva mene lično, može
otići na temu i pogledati. Upotrebljene su svakakve reči, pa i
sekta.
4. Čovek mrtav 'ladan datira nastanak bošnjačke muslimanske nacije do preveravanja Mehmed-paše ili čak do Kulin-bana koji pominje "dobre Bošnjane" u povelji. Na tome bi mu pozavideo i Alija Izetbegović.
Bošnjačka nacija je jedna od novijih istorijskih tvorevina. Ugrađivanje srednjovekovne Bosne počelo je tek u XIX stoleću, i to kod samih muslimana, koji su imali prevashodno verski identitet,
kasnije od katolika (predaka Hrvata). U narodnim pesmama (Benedikt Kuripešič, Evlija Čelebija, Erlagenski rukopis) opevani su Kraljević Marko, Miloš Kobilić, Vuk Branković, despoti Đurađ i Vuk Branković, knez Lazar, car Dušan; braća Jugovići i mnogi drugi. Ličnosti su poznate i muslimanima, čiji pesnici znaju čak i za Svetog Savu, ali niko ne zna za Kotromaniće. Niko ne zna za Tvrtka, niti ijednog bosanskog kralja, niti bana Borića i ikog drugog. Opevani su Sulejman Veličanstveni, Čamdži Muja i lijepa Uma, Hasan- i razne druge age. Srednjovekovnog bosanskog kraljevstva nema, ali u savremenom dobu postao ideologem za potragu za identitetske korene Muslimana-Bošnjaka, posebno u svetlu konstituisanja moderne nacije između Srba i Hrvata. Možda nalik Crnogorcima koji su nedavno počeli da, iz sličnih razloga, kopaju po drevnim Dukljanima.
Bošnjačka nacija nije u XVI stoleću nastala, ali tu leže njeni identitetski i istorijski koreni: u prelasku na islam. Kao čovek iz Bosne koji je učestvovao i sam u širenju islamske religije, Mehmed-paša Sokolović je jedna od ličnosti koje su usatkane u dugu stazu etnogeneze Bošnjaka, odnosno njihovog nastanka kao jedne od evropskih nacija. U 2018. godini i raznim dilemama u identitetskim lutanjima u kojima su, u većoj ili manjoj meri, pogubljeni skoro svi jugoslovenski narodi, Mehmed zauzima objektivno značajno mesto u bošnjačkoj nacionalnoj istoriji, a u istorijskoj svesti Srba, prvenstveno mitološko (Mehmed-paša dođe u perceptivnom smislu nešto kao Kraljević Marko, s tim što njegov mit nastaje tek od kraja XVIII stoleća).
5. Sve to radi pod pretekstom da na Balkanu postoji opšte poznata međukonfesionalna netrpeljivost zbog koje on podvlači apsurdnost dosadašnjh uvreženih stavova, pri čemu prekraja istoriju i ne smetaju mu apsolutno klerikalno-fundamentalistički temelji hrvatske i bošnjačke nacije.
Ovo uopšte doslovno ništa ni ne znači tako da ne znam šta da kažem.
Selam!