Bošnjaci - šta je to?

Bosanac - covek iz Bosne
Bosnjak - naziv koji je zamenio termin Musliman od pre 90-ih, covek muslimanske veroispovesti i nacije :roll: sa prostora bivse SFRJ (i jedan i drugi termin je izmisljen, da bi poturceni Srbi i Hrvati sa tih prostora dobili status nacije)

Назив за становника Босне (не Босне и Херцеговине, него само Босне, без Херцеговине - у Херцеговини су Херцеговци) у историји:

- старо доба: Бошњанин (нпр., српски епски херој Реља Бошњанин);
- средње доба: Бошњак (тако се говорило до 19. века);
- најновије доба: Босанац.

Е сад, пошто се више у народу није говорило Бошњак, Муслимани су узели ту стару реч и прогласили је за муслиманску националност. Тако да данас имаш:

Босанац: Човек из Босне или пореклом из Босне (без Херцеговине), небитно да ли је Србин, Хрват или Муслиман.
Бошњак: Националност домаћег муслимана из БиХ, Србије и ЦГ.

П.С. У задње време се дешава и нешто глупо, а то је да житељи Р. Српске чине велику глупост па Бошњацима поклањају и назив Босанац.

Lako je za objasniti pravu istinu. Sta su bosnjaci, to nije pitanje sta su zaista bosnjaci vec zasto bosnjaci.
Bosnjaci u nepostojeci narod iz nekad davno SRPSKE BOSNE! To su poturceni Srbi koji su se vazdigli i govore kako oni nemaju nista sa hrabrim Srbima koji su se borili za ocuvanje Srbije, Crne Gore i SRPSKE BOSNE! Govore da su oni Bošnjaci jer žive u Bosni. A ja sam iz Republike Srpske i ne govorim za sebe da sam Bošnjak, ne daj bože ili da sam iz Bosne ako nije nuzno (npr. da objasnjavam nekome gdje zivim, u tom slucaju prvo navodim Republiku Srpsku) inace kazem ja sam Srbin iz Republike Srpske!
Otkud Bošnjaci? E pa vidis, bilo jednom jedno Otomansko carstvo. I njima bio malen istok pa su dosli tuci Srbe. A Srbi, oni se dijele na kukavice i na hrabre. Kukavice ili kako se na trzistu jos zovu IZDAJNICI su molili Turke za zivot i POTURCILI SE dok su hrabri Srbi borili i spasavali ono sto se spasiti moglo.

Ti ćeš za nas uvijek biti Bosanac iz Bosne...Kada god nam dođeš u Srbiju uvek ćemo te zvati Bosanac.....

Hvala ti, imam prijatelje iz bosne koji govore bosanskim, i kazu da ne razumeju one koji govore bosnjackim, pa mi je malo bilo cudno!(nisu hteli da mi kazu zasto)

Signature: Tea
Sto se jezika tice, ne postoji ni bosanski ni bosnjacki jezik.
Jezik u BiH moze biti samo srpski ili hrvatski. Tako je bilo kroz vekove, sve do 90-ih, kada su Bosnjaci nadenuli ime za izmisljenu naciju, i izmisljeni jezik.
Ne postoji ni kanadski, ni austrijski, ni americki, ni svajcarski, ni australijski....... jer ne moze svako na osnovu geografskog pojma da da ime jeziku koji vec ima ime! Zna se kojim se jezikom u tim zemljama govori, jezik se ne moze ukrasti i prisvojiti tako sto ce mu neko dati ime koje mu padne na pamet.
To ima samo na Balkanu, gde caruje osecaj nize vrednosti, pa jedan Bosnjak ili Crnogorac nece da zovu srpski i hrvatski pravim imenom, nego im nadevaju svoja imena.
Tvoji prijatelji iz Bosne govore ili ijekavski dijalekat srpskog, ili hrvatski. Treceg nema.
To sto oni vole da misle da ima je druga stvar. ;)
A ne razumeju se medjusobno, i ne slazu se u nazivu jezika, jer su se pogubili u lazima.

Jezik u BiH moze biti samo srpski ili hrvatski. Tako je bilo kroz vekove, sve do 90-ih, kada su Bosnjaci nadenuli ime za izmisljenu naciju, i izmisljeni jezik.
Ne postoji ni kanadski, ni austrijski, ni americki, ni svajcarski, ni australijski....... jer ne moze svako na osnovu geografskog pojma da da ime jeziku koji vec ima ime! Zna se kojim se jezikom u tim zemljama govori, jezik se ne moze ukrasti i prisvojiti tako sto ce mu neko dati ime koje mu padne na pamet.
To ima samo na Balkanu, gde caruje osecaj nize vrednosti, pa jedan Bosnjak ili Crnogorac nece da zovu srpski i hrvatski pravim imenom, nego im nadevaju svoja imena.
Tvoji prijatelji iz Bosne govore ili ijekavski dijalekat srpskog, ili hrvatski. Treceg nema.
A ne razumeju se medjusobno, i ne slazu se u nazivu jezika, jer su se pogubili u lazima.

Bosanski jezik postoji i medjunarodno je priznat od svih lingvisticara (izuzev srpskih na koje ne treba obracati paznju).
Srbijanski lingvisticari za bosanski kazu bosnjacki jezik sto je gramaticki neispravno... jezik Bosnjaka se pravilno naziva Bosanski jezik.

Ima i onih Bosnjaka koji svoj jezik nazivaju bosnjackim sto meni ne predstavlja problem jer ko bosanski ko bosnjacki jezik u sustini je jedan te isti iako po gramatici se pravilno naziva bosanskim jezikom.

Poslednja izmena:
Izgleda da si ti malo neupucena. Wikipedia je slobodna enciklopedia, na kojoj svaka dzudza moze ostavljati svakakve gluposti. Tako da taj tvoj podatak nepodkrepljuje nista. Bosanci su po Nemackim lingvisima izmislili svoj jezik sto namerno forsiraju turcizme umesto Srpskohrvatskih reci. Harpuza=Lubenica/Zijan=Steta/Carsija=Grad/Amidza,Dajidza=Ujak/Stric itd....smesni ste. Koristite neke turske reci koje ni sami turci vise ne koriste. Ne tvrde samo Srpski lingvisti da je "bosanski" ustvari Srpkohrvatski nego to tvrde i Italijanski i Svajcarski lingvisti. Ima ih mnogo. BiH je kao drzava priznata ali vas jezik nije. Pa kojim jezikom govori Srbin iz Sarajeva a kojim Mujo iz Sarajeva? Wake up fools....

Izgleda da si ti malo neupucena. Wikipedia je slobodna enciklopedia, na kojoj svaka dzudza moze ostavljati svakakve gluposti. Tako da taj tvoj podatak nepodkrepljuje nista. Bosanci su po Nemackim lingvisima izmislili svoj jezik sto namerno forsiraju turcizme umesto Srpskohrvatskih reci. Harpuza=Lubenica/Zijan=Steta/Carsija=Grad/Amidza,Dajidza=Ujak/Stric itd....smesni ste. Koristite neke turske reci koje ni sami turci vise ne koriste. Ne tvrde samo Srpski lingvisti da je "bosanski" ustvari Srpkohrvatski nego to tvrde i Italijanski i Svajcarski lingvisti. Ima ih mnogo. BiH je kao drzava priznata ali vas jezik nije. Pa kojim jezikom govori Srbin iz Sarajeva a kojim Mujo iz Sarajeva? Wake up fools....

Poznato je da u srpskom jeziku ima najviše turcizama..čak 40% riječi u srpskom jeziku su turcizmi. Samo što ti to ne vidiš jer te iz stida nisu naučili tome...Sve je to Vuk prepisao.... prošlo je vrijeme prepisivanja....

Poslednja izmena od moderatora:
Ma da srpski jezik je 100% turski. Daj ne lupetaj tamo, srpski a i hrvatski se sastoje od 300000 reci. Da nadjes 3000 reci koje su turskog porekla to mu dodje 1% a da nadjes cak 30000 turskih reci to mu dodje 10%.... Ali tebi izgleda osim ogranicenih pojmova nisu dovoljno reci poznate. Imas Vujakliju gde ces za svaki strani pojam naci srpsku rec. Ja ti mogu i gomilu reci nabrojati koje recimo turci imaju od nas slovena, sto od bugara sto od bugara pa i od nas srba. A tebi ako se ne dopada sta ces naci ovde na Krstarici ti se fino raspravljaj sa svojima u na nekom Bosanskom raspravniku. Navedi mi ijednu rec u ovome sto sam sada napisao a da je turskog porekla? Po tvom bi sada trebalo 40 % mojih navedenih reci da su turske....
Smesni ste do zla boga...

A da jos bitnije vi imate nas jezik kao i crnogorci, a makedonci imaju bugarski. Pa ti kako god da se okrenes bulja je uvek pozadi....hoces da budes musliman izvoli, ne smeta mi, hoces da se nazivas bosancem izvoli(bujrum) i to mi ne smeta. Hoces reprezentaciju i himnu opet se ponavljam izvoli. Sve je to uredu. Niko to ne spori ali se spori oko toga sto hocete da izbrisete ko ste bili, kako ste postali muslimani, ko je ziveo sa vama i ko je gradio vekovima hramove,crkve, manastire....izmisljate neke smesne price kako ste svi od jednom bili bugumili itd...imate i srpska prezimena....ne preziva se svaki musliman Begovic,Hadzic itd. A i mnogi su promenili prezimena. A neki i nisu nego cak ostavili Ponjevic,Kosovac,Asanin,Djoric,Jokic itd....znam ih dovoljno....odakle ta prezimena.
Veru za veceru.
Kada to budete priznali e onda mozete ocekivati da vas uzmemo za ozbiljno. A dokle god tvrdite da ste od uvek bili muslimani, pa da ste bili starosedeoci i bogumili itd. dokle ce vas ismejavati Hrvati,Slovenci i naravno mi Srbi.

A da jos bitnije vi imate nas jezik kao i crnogorci, a makedonci imaju bugarski. Pa ti kako god da se okrenes bulja je uvek pozadi....hoces da budes musliman izvoli, ne smeta mi, hoces da se nazivas bosancem izvoli(bujrum) i to mi ne smeta. Hoces reprezentaciju i himnu opet se ponavljam izvoli. Sve je to uredu. Niko to ne spori ali se spori oko toga sto hocete da izbrisete ko ste bili, kako ste postali muslimani, ko je ziveo sa vama i ko je gradio vekovima hramove,crkve, manastire....izmisljate neke smesne price kako ste svi od jednom bili bugumili itd...imate i srpska prezimena....ne preziva se svaki musliman Begovic,Hadzic itd. A i mnogi su promenili prezimena. A neki i nisu nego cak ostavili Ponjevic,Kosovac,Asanin,Djoric,Jokic itd....znam ih dovoljno....odakle ta prezimena.
Veru za veceru.
Kada to budete priznali e onda mozete ocekivati da vas uzmemo za ozbiljno. A dokle god tvrdite da ste od uvek bili muslimani, pa da ste bili starosedeoci i bogumili itd. dokle ce vas ismejavati Hrvati,Slovenci i naravno mi Srbi.

A znas li jado koliko je meni ko Bosnjaku stalo do tvog misljenja... taman ko ovci do jalovog ovna.

Bravo za post, sve si rekao. ;)

Па Босанац није у супротности са Србин. :neutral:
Naravno da nije. Ja sve Srbe u Bosni i Hercegovini zovem Srbima, t.j., onako kako oni sebe nazivaju.
Ne pada mi napamet da ih nazivam Bošnjacima pravoslavcima ili Bosancima pravoslavcima jer to nije pristojno.
Naravno, očekuje i obrnuto poštovanje, pa da mene ne nazivaju pogrdnim imenima tipa ''poturica'' ili ''turčin''.....itd., umjesto onako kao ja sam sebe nazivam, Bošnjak.

Ma da srpski jezik je 100% turski. Daj ne lupetaj tamo, srpski a i hrvatski se sastoje od 300000 reci. Da nadjes 3000 reci koje su turskog porekla to mu dodje 1% a da nadjes cak 30000 turskih reci to mu dodje 10%.... Ali tebi izgleda osim ogranicenih pojmova nisu dovoljno reci poznate. Imas Vujakliju gde ces za svaki strani pojam naci srpsku rec. Ja ti mogu i gomilu reci nabrojati koje recimo turci imaju od nas slovena, sto od bugara sto od bugara pa i od nas srba. A tebi ako se ne dopada sta ces naci ovde na Krstarici ti se fino raspravljaj sa svojima u na nekom Bosanskom raspravniku. Navedi mi ijednu rec u ovome sto sam sada napisao a da je turskog porekla? Po tvom bi sada trebalo 40 % mojih navedenih reci da su turske....
Smesni ste do zla boga...
http://bosanskijezik.blogger.ba/arhiva/2006/10/14/467843
Pokaži mi, tačku po tačku, po čemu se to hrvatski i srpski razlikuju jedan od drugoga da bi, lingvistički, zavrijedili nazive različitih jezika i ja ću ti, po tim istim tačkama, pokazati po čemu se bosanski jasno razlikuje od srpskog ili hrvatskoga i, stoga, zavrijeđuje posebno ime.
Evo, pored sebe imam knjigu Rječnik turcizama u sh. jeziku, pa pisac, Abdulah Škaljić u predgovoru upoznaje čitaoce/korisnike istog da njegova knjiga sadrži oko 80 000 turcizama.
Srpski i hrvatski jezici su nastali od bosanskog jezika. Pročitaj sadržaj pod ovim linkom što sam ga postavio.

Prema prvim pisanim podacima u Srbiji je 1832. bilo 36 (osnovnih)
malih škola sa ukupno 40 učitelja. Beograd je te godine imao jednu malu
školu sa tri klase (razreda). Toma Solar bio je učitelj starije, Mihajlo Resničanin,
srednje i Konstantin Zeka najmlađe klase."Popečiteljstvo pravosudia i prosveštenija"
osnovano je 1834. godine. Zadatak "Popečiteljstva" bio je da se stara o svemu što se škola i
"vospitanija" dece tiče, koja se u velike ili male škole "zavedu".

Prvi propis o školama - "Ustrojenije javnog učilišnog nastavlenija" donet je 1884.
http://www.srpsko-nasledje.co.rs/sr-l/1998/09/article-05.html

"Ustrojenije javnog učilišnog nastavlenija" - jesi vidio srpski jezika 1884. ,
tačno 20 godina nakon što je Vuk S. Karadžic umro , a on je za života
napravio reformu srpskog jezika ( naš jezik govor , a iz pisma vam izbacio
znakove za dvoglasje , i ubacio latinsko j, samo što niste mogli savladati ijekavicu , pa ste ostali ekavci).
Ne bi se sad bavila čakavicom i kajkavicom - to ću sa nekim Hrvatom, tvojim pandanom, raspraviti.
Zna se da vam je , i jednima ,i drugima, bosanski jezik standard za vaše
književne jezike.
1907. je naredbom Zemaljske vlade BiH zamijenjen naziv bosanski jezik nazivom srpsko-hrvatski jezik - zato što vam je A-U išla
niz dlaku , i od tada ne prestaju vaša srpsko-hrvatska posla koja su po BiH izazvala niz krvoprolića.
Okani se moga BOSANSKOJ JEZIKA , 'razumeš' !

Lako je za objasniti pravu istinu. Sta su bosnjaci, to nije pitanje sta su zaista bosnjaci vec zasto bosnjaci.
Bosnjaci u nepostojeci narod iz nekad davno SRPSKE BOSNE! To su poturceni Srbi koji su se vazdigli i govore kako oni nemaju nista sa hrabrim Srbima koji su se borili za ocuvanje Srbije, Crne Gore i SRPSKE BOSNE! Govore da su oni Bošnjaci jer žive u Bosni. A ja sam iz Republike Srpske i ne govorim za sebe da sam Bošnjak, ne daj bože ili da sam iz Bosne ako nije nuzno (npr. da objasnjavam nekome gdje zivim, u tom slucaju prvo navodim Republiku Srpsku) inace kazem ja sam Srbin iz Republike Srpske!
Otkud Bošnjaci? E pa vidis, bilo jednom jedno Otomansko carstvo. I njima bio malen istok pa su dosli tuci Srbe. A Srbi, oni se dijele na kukavice i na hrabre. Kukavice ili kako se na trzistu jos zovu IZDAJNICI su molili Turke za zivot i POTURCILI SE dok su hrabri Srbi borili i spasavali ono sto se spasiti moglo.

Sin kneza Lazara Stefan Lazarević je 1399. godine zajedno sa Turcima , vojskom svoga zeta Bajazita, učestvovao u pohodu na Bosnu .. uopšte mu vjera nije bila prepreka .. i nije bilo nacije da bi se neko turčio , tek kasnije , kad se formiraju nacije , su se neki srbizirali

Back