Bošnjaci - šta je to?

Bosnjaci kao narod nisu priznati vec zitelji BiH kao Bosanci jesu mada mnogi Srbi i Hrvati iz BiH ne vole da se deklarisu tako vec Srbim/hrvatima iz BiH.
Po vasem je Bosnjak = ?... Od jednom se po citavoj bivsoj SFRJ pojavljuju Bosnjaci za koje se do 1995 nije ni culo. Od jednom su goranci u Makedoniji Bosnjaci, muslimani iz Sandzaka su takodje od jednom Bosnjaci...daj stvarno smesno...
Ako ja sutra imam neki razgovor naprimer sa nekim Hodzom i resim da promenim veru i postanem musliman, koje sam onda od jednom nacionalnosti? Dali nisam mozda od jednom Bosnjak?

E za Johna,naveo sam izvor pise u prethodnom postu.....i autor i knjiga....

A chuj bit je da neces biti Bosnjak,bit ces to sto jesi a tvoja religija nema veze s tim,to je tako. Cekaj ja i ti se uopste ne razumijemo kako nisu priznati,mislim ima nesto sto je nametnuto u Bosni 1995 godine a to je Dejtonski mirovni sporazum gdje aneks IV predstavlja ustav BiH,u kojem pise opet navodim :"Konstitutivni narodi u BiH su :Srbi,Hrvati,Bosnjaci i ostali!" to je to ev opet cu napisati u kojoj njizi to ima Kasim Trnka Ustavno Pravo. A moze se fino pronaci i na netu.

.

E za Johna,naveo sam izvor pise u prethodnom postu.....i autor i knjiga....

A chuj bit je da neces biti Bosnjak,bit ces to sto jesi a tvoja religija nema veze s tim,to je tako. Cekaj ja i ti se uopste ne razumijemo kako nisu priznati,mislim ima nesto sto je nametnuto u Bosni 1995 godine a to je Dejtonski mirovni sporazum gdje aneks IV predstavlja ustav BiH,u kojem pise opet navodim :"Konstitutivni narodi u BiH su :Srbi,Hrvati,Bosnjaci i ostali!" to je to ev opet cu napisati u kojoj njizi to ima Kasim Trnka Ustavno Pravo. A moze se fino pronaci i na netu.

.

Da li bi gospodičić malo olabavio sa citiranjem navodnih profesora još navodnijih pravnih FAKULTETA, tek da ne vređa nas koji smo to apsolvirali u civilizovanom svetu (dok je bio takav)?
Kako je Dejton nametnut i kome, kada su ga potpisali predstavnici dva predratna konstutivna naroda i predstavnik novoizmišljene nacije? Može li to malo jasnije?

Da li bi gospodičić malo olabavio sa citiranjem navodnih profesora još navodnijih pravnih FAKULTETA, tek da ne vređa nas koji smo to apsolvirali u civilizovanom svetu (dok je bio takav)?
Kako je Dejton nametnut i kome, kada su ga potpisali predstavnici dva predratna konstutivna naroda i predstavnik novoizmišljene nacije? Može li to malo jasnije?[/QUOTE

Imaj barem toliko ponosa da se ne sramotis, prvo se educiraj, pa onda dodji kao pismen covjek na forum da raspravljas o ovakvim i slicnim temama...Sve argumente o nezavisnosti i postojanosti Bosne i Hercegovine kao ravnopravne i prije svega multietnicke drzave, ces pronaci u Ustavu Bosne i Hercegovine, kojeg se u BiH moraju pridrzavati svi bez obzira na nacionalnu i religijsku pripadnost...Citav svijet zna da je Dejtonski mirovni sporazum zapravo oktroisan, jer se nije moglo dogovorom doci do rjesenja...Nisu ga potpisivali predstavnici nikakvih novoizmisljenih nacija, nego predstavnici drzava za Hrvatsku Tudjman, za BiH Izetbegovic i za ono sto je bilo preostalo od Jugoslavije Milosevic, uz naravno inostrane posmatrace...
Da odgovorim na temu, Bosnjak je naziv konstitutivnog naroda u BiH, koji je po svojoj religijskoj pripadnosti muslimanski.

Kako je Dejton nametnut i kome, kada su ga potpisali predstavnici dva predratna konstutivna naroda i predstavnik novoizmišljene nacije? Može li to malo jasnije?[/QUOTE

Imaj barem toliko ponosa da se ne sramotis, prvo se educiraj, pa onda dodji kao pismen covjek na forum da raspravljas o ovakvim i slicnim temama...Sve argumente o nezavisnosti i postojanosti Bosne i Hercegovine kao ravnopravne i prije svega multietnicke drzave, ces pronaci u Ustavu Bosne i Hercegovine, kojeg se u BiH moraju pridrzavati svi bez obzira na nacionalnu i religijsku pripadnost...Citav svijet zna da je Dejtonski mirovni sporazum zapravo oktroisan, jer se nije moglo dogovorom doci do rjesenja...Nisu ga potpisivali predstavnici nikakvih novoizmisljenih nacija, nego predstavnici drzava za Hrvatsku Tudjman, za BiH Izetbegovic i za ono sto je bilo preostalo od Jugoslavije Milosevic, uz naravno inostrane posmatrace...
Da odgovorim na temu, Bosnjak je naziv konstitutivnog naroda u BiH, koji je po svojoj religijskoj pripadnosti muslimanski.

Gospodičić bi da se unterlondruje sa Baronima od Šturma. Kako je to divno!
Nadam se da je dotični diplomirao na nekom evropski priznatom pravnom fakultetu, kako mi se ne bi desilo da na neko pitanje u vezi rimskog prava dobijem odgovor: "Ja sam studirao bosansko, a ne rimsko pravo."
Ako jeste, dobro došli dragi kolega.
BiH je postala bantustanom u Dejtonu, i to potpisima Njofre, Slobe i Aleje koji je zastupao one promašene po enklavama. Da li sam negde pogrešio?
Ergo: BiH kao takva može da opstaje u međunarodnim odnosima dok se tri konstitutivna naroda ne odluče na nešto drugo.
Recimo: Rvati odu u pi... Lijepu njihovu, a Srbi se vrate u Srbiju. Sva vaša muftijska istorija vam je tada dovoljna za free ticket do Bosfora. Da li sam i ovde negde pogrešio?

Poslednja izmena:
Gospodičić bi da se unterlondruje sa Baronima od Šturma. Kako je to divno!
Nadam se da je dotični diplomirao na nekom evropski priznatom pravnom fakultetu, kako mi se ne bi desilo da na neko pitanje u vezi rimskog prava dobijem odgovor: "Ja sam studirao bosansko, a ne rimsko pravo."
Ako jeste, dobro došli dragi kolega.
BiH je postala bantustanom u Dejtonu, i to potpisima Njofre, Slobe i Aleje koji je zastupao one promašene po enklavama. Da li sam negde pogrešio?
Ergo: BiH kao takva može da opstaje u međunarodnim odnosima dok se tri konstitutivna naroda ne odluče na nešto drugo.
Recimo: Rvati odu u pi... Lijepu njihovu, a Srbi se vrate u Srbiju. Sva vaša muftijska istorija vam je tada dovoljna za free ticket do Bosfora. Da li sam i ovde negde pogrešio?

A kad ces dozivjeti taj dogovor tri konst naroda:think: pa srbi mogu slobodno da se vrate u srbiju, ako ih tamo iko ceka rasirenih ruku :think: u sta cisto sumnjam:zper:

Dakle sta smo resili? Sta su bosnjaci? Po meni nepostojeci naziv za neke ljude koje su muslimanske veroispovesti. Nikada nisu postojali kao narod. Bosaci su svi koji su stanovnici Bosne a hercegovci oni koji zive na prostoru Hercegovine.
Jezik je Srpski i Hrvatski, a bosanski ne postoji kao sto ni crnogoski ne postoji, to barem kazu nemacki,francuski i italijanski lingvisti.

Dakle sta smo resili? Sta su bosnjaci? Po meni nepostojeci naziv za neke ljude koje su muslimanske veroispovesti. Nikada nisu postojali kao narod. Bosaci su svi koji su stanovnici Bosne a hercegovci oni koji zive na prostoru Hercegovine.
Jezik je Srpski i Hrvatski, a bosanski ne postoji kao sto ni crnogoski ne postoji, to barem kazu nemacki,francuski i italijanski lingvisti.

Potkrijepi svoje tvrdnje dokazima...

Sowohl grammatikalischen Kriterien zufolge als auch im Wortschatz ist die bosnische Sprache der kroatischen und serbischen Sprache so ähnlich, dass sich alle Bosnischsprecher mühelos mit Sprechern des Serbischen und Kroatischen verständigen können. Aufgrund dessen ist umstritten, ob Bosnisch eine eigenständige Sprache oder eine nationale Varietät des Serbokroatischen ist. Aufgrund der gemeinsamen Geschichte von Bosnien, Kroatien und Serbien ist die Auffassung bezüglich der Eigenständigkeit der Sprache stets auch eine politisch gefärbte und wird daher abhängig vom politischen Standpunkt unterschiedlich bewertet.

E pa ako razumes Nemacki izvoli pa procitaj. Sto se tice Crnogorskog isto je kao sa Bosanskim.
Eto dakle da ne bude da su to rekli srbi i njihovi lingvisti, nego eto to kazu cak i Nemci.

Sowohl grammatikalischen Kriterien zufolge als auch im Wortschatz ist die bosnische Sprache der kroatischen und serbischen Sprache so ähnlich, dass sich alle Bosnischsprecher mühelos mit Sprechern des Serbischen und Kroatischen verständigen können. Aufgrund dessen ist umstritten, ob Bosnisch eine eigenständige Sprache oder eine nationale Varietät des Serbokroatischen ist. Aufgrund der gemeinsamen Geschichte von Bosnien, Kroatien und Serbien ist die Auffassung bezüglich der Eigenständigkeit der Sprache stets auch eine politisch gefärbte und wird daher abhängig vom politischen Standpunkt unterschiedlich bewertet.

E pa ako razumes Nemacki izvoli pa procitaj. Sto se tice Crnogorskog isto je kao sa Bosanskim.
Eto dakle da ne bude da su to rekli srbi i njihovi lingvisti, nego eto to kazu cak i Nemci.
Iz kojeg izvora je ovo izvuceno, koji lingvista na kojoj internet stranici mogu pronaci

Sve u svemu u Republici Srpskoj su Bošnjaci rasprostranje u veoma maloj meri, jedino ih ima u Federaciji i to ne čitavoj (tamo gde su Hrvati).Znaci, nemaju neku veliku teritoriju.
Misliš na rezultate etničkog čišćenja? Pa to je poznata stvar, nažalost dogodilo se to što se dogodilo. Oni nisu dobrovoljno otišli poslije Dejtona, tj. poslije završetka rata, nego su u ratu protjerani iz svojih kuća.
I, BiH je nacionalno mješovita, dakle glupo je i protivno ljudskim pravima govoriti koliko koja nacija ima teritorije. Ja sam možda manjina ovdje gdje živim, ali ovo je moja "teritorija" isto kao bilo koji dio BiH.

Jezik je Srpski i Hrvatski

Za tvoju informaciju, nazivi jezika se u srpskom jeziku pišu malim slovima . Ovako samo pokazuješ koliko si nepismen.I ti bi, tako nepismen, drugima da određuješ kako da im se jezik zove !:dash:
Ako su u BiH zvanična tri jezika, to je to tako zakonski i tebe ni mene niko ne pita za mišljenje. Ista stvar sa crnogorskim - u CG je to zvanični jezik ( pored još nekih) i to je njihova stvar.
Dobro bi bilo da poradiš na pravopisu!

@pelargonija
Za tvoju info, verovatno si ti nepismena, jer te mnogo pogadja to sto drugi koji su ocito pametniji od tebe ne vide nikakvu logiku u tome da priznaju bosanski jezik ili crnogorski.
Posto si verovatno neki jadnik koji osim jugoslovenskih jezika ne prica a kamoli pise druge jezike, ostavi tu temu onima koji se bave jezicima.
Bosanski nije jezik niti ce ikada bit....
Vec su se pojavili bolidi kao ti na Kosovu koji vec tvrde da ne pricaju shiptarski nego kosovarski, to su verovatno isti maloumnici kao i ti.
Elem da ne budem takav...razumem ja tebe, nisi videla bela sveta pa ti je to jedina zanimacija u zivotu traziti greske u necijem pravopisu.
Ja za razliku od tebe pricam i pisem osim Srpskog (to pisem veliko sada jer je jedini pored Hrvatskog koji je priznat) 5 svetskih jezika.
Idi tesi i leci svoje komplekse na drugom mestu.
P.S nisi ti kriva, nije lako biti tupava.

Poslednja izmena:
A sto se tice bosanskog ili crnogorskog....kakvi su to jezici? Sta pricaju Argentici ili Kolumbijanci? Spanski ili Argentinski ili cak Kolumbijanski??
Kojim se jezikom Amerikanci i Skoti sluze?
Recicu vam nesto....veca je razlika izmedju Svajcarkog naglaska i Nemackog knjizevnog jezika nego izmedju srpskog i bosanskog ili hrvatskog.
Nego Svajcarce zabole da se raspravljaju oko gluposti, oni kazu da pricaju svajcarski nemacki i to je to. Ali verovatno nisu mnogi na Balkanu jos zreli za takvo razmisljanje.
Nijedan Bosanac nece priznati da je poturcen Srbin niti da mu je jezik srpski. A naprotiv tome svaki Austrijanac ili Svajcarac (nemackog govornog dela) zna i ne porice svoje poreklo.
(Sto etnicko sto govorno). Imaju oni i drugih stvari da se izrazavaju i isticu osim jezika.

Back