Borković i novac od grada Pančeva

Prošle godine, tokom kampanje za lokalne izbore, čitav grad je bio u znaku SNS. Na svim ulazima u grad razapeti SNS transparenti. U jednoj od glavnih ulica u gradu na svim bilbordima ista slika - Vučić i lokalni naprednjački funkcioneri. Opozicija toliko slaba da gotovo i ne postoji, a niko ni ne glasa za nju.

I onda ta ista opozicija hoće da se pogađa sa studentima oko Studentske liste.

Povodom izjave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića @predsednikrs da sam ja snimala razgovor između Dušana Borkovića i Branka Malovića, koji je vođen u prisustvu gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova, a potom taj snimak navodno predala svom advokatu Ivanu Niniću, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem sledeće:

Raspolažem saznanjima da su Dušan Borković i njegov kum Vladimir (Vlada) Jovanović obezbedili tehničke uslove za snimanje sastanka sa Brankom Malovićem i Sašom Pavlovom, kao i drugih sastanaka koje je Dušan Borković održavao u porodičnoj kući u Pančevu i van nje. Za konkretni snimak, koji je objavljen u magazinu Radar, zna brat predsednika Republike, Andrej Vučić, kome se Dušan Borković žalio da od njega pokušavaju da uzmu duplu proviziju od novčanih sredstava koja dobija kao sponzorska izdvajanja iz kase grada Pančeva.

Moj advokat Ivan Ninić ima saznanja od mene da takav snimak postoji, ali ga fizički ne poseduje, kao što ga ni ja ne posedujem. Međutim, potvrđujem da je snimak autentičan i da zaista postoji, kao i na desetine, odnosno stotine drugih audio zapisa nastalih pod istim okolnostima i povodom sličnih tema.

Advokat @INinic mi je pružio pravnu pomoć i stvorio formalne uslove da 31. jula napustim Srbiju sa svoje dvoje maloletne dece, jer u Srbiji nisam imala pristup nijednoj instituciji koja bi me zaštitila od ozbiljnih pretnji i zloupotreba kojima sam bila izložena.

Ja sam majka dvoje dece, sa međunarodnom diplomom, koja se vratila u Srbiju iz inostranstva sa željom da doprinese zemlji u kojoj sam rođena, verujući da pošten rad, znanje i iskren trud imaju vrednost. Tokom godina sam, kroz brojne projekte i saradnje, predstavljala i promovisala Srbiju širom sveta, ulažući svoj ugled, vreme i energiju u razvoj našeg imena i imidža u međunarodnim okvirima.

Obraćam se javnosti jer se smatram prozvanom i izloženom na nacionalnoj televiziji, i to na način koji me duboko pogađa i vređa, jer nisam učinila ništa što bi opravdalo takve optužbe. Umesto podrške, doživela sam napade, poniženja i pokušaje da budem ućutkana, dok je moj suprug, sa kojim sam i dalje u zakonskom braku, nažalost izgubio kompas i meru, pretvorivši privatni porodični problem u javni cirkus, izlažući mene i našu decu ogromnom stresu, sramoti i opasnosti.

Danas svu podršku i zaštitu dobijam od američkih pravosudnih organa, kojima sam zahvalna na saradnji i pred kojima se vode relevantni postupci. Ne želim osvetu, već samo mir, istinu i pravdu za sebe i svoju decu.

Zbog svega navedenog, javno pozivam predsednika Vučića da moje ime ne zloupotrebljava u političke ili medijske svrhe, već da postavi pitanje Dušanu Borkoviću zašto je snimao svoje prijatelje i sponzore, koliko takvih snimaka poseduje i u koje svrhe ih koristi.

Molim medije da pokažu ljudskost i razumevanje prema ženi i majci koja se godinama bori za dostojanstvo, sigurnost i mir svoje dece.

Andrijana Borković

Back