Mi?Zašto mi?
Sećaš li se šta je Mesić kao predsednik predsedništva Jugoslavije izjavio u oktobru 1991.?
Evo nekih poruka koje je izgovarao na promotivnim skupovima HDZ-a 1990:
– Srbi u Hrvatskoj će moći da stanu pod jedan kišobran; Srbi oru zemlju u Hrvatskoj, a boga mole da kiša pada u Srbiji; Ne misle valjda Srbi da mi u šleperima iz Mađarske nosimo nalivpera. Malo sutra, gospodo; Neka Srbi idu u Srbiju, ali neka ponesu ono malo zemlje koju su doneli na opancima kad su dolazili na ove prostore.
Ove Mesićeve poruke slušao sam svojim ušima i svedok sam koliko su, u kombinaciji sa simbolima i pesmama iz vremena Pavelićeve NDH, uticale na pobunu Srba u avgustu 1990, pežorativno nazvanu „balvan revolucijom”.
Ovakve misli i poruke su ga i opredelile da, posle prvih višestranačkih izbora (maj 1990), postane predsednik Vlade Hrvatske. S te funkcije u avgustu 1990. odlazi na mesto člana, a od jula 1991. preuzima i funkciju predsednika Predsedništva SFR Jugoslavije, što je za nas, njegove savremenike, bilo još šokantnije od čestih pomenutih izjava u predizbornoj kampanji.
I pitali smo se koliko dugo zajednička država „bratskih naroda” može da opstane pod vođstvom ovakvog političara. Odgovor smo dobili već u oktobru 1991, kad je Mesić, kao njen aktuelni predsednik, u Hrvatskom saboru slavodobitno izjavio: „Mislim da sam obavio zadatak, Jugoslavije više nema.” U decembru iste godine federacija se i formalno raspala.