Bojkot (opšta tema)

Bojkot moze biti dobra stvar, a moze biti i losa- da bi bojkot bio dobar i uspesan prvo treba sagledati sve cinjenice, napraviti krajnji i realan cilj i napraviti plan akcije i istrajati dok se cilj ne ispuni, ako su ciljevi nerealni onda bojkot moze da bude poprilicno stetan.
npr studentski bojkot (barem za sada) je dobra ideja, no krajnji ishod i rezultate tek treba da vidimo posto uvek postoji sansa da stvari krenu u pogresnom smeru

s druge strane bojkot kupovine je po mom isljenju poprilicno debilan- npr cene goriva jesu zaista visoke, a to je zbog visokih poreza koje cine ogromnu vecinu cene goriva- s jedne strane ako bojkot ne uspe onda je to promasaj, ako bojkot uspe onda to dugorocno moze biti stetnije jer R. Srbija zapravo gubi novac i redovno uzima kredite da bi mogla da placa penzije, izdvaja za zdravstvo itd... Tako da ako drzava bude smanjila poreze na gorivo i snizila cene onda ce taj novac nekako morati nadomestiti- ili ce morati povecati inflaciju, ili ce morati uzeti vise kredita, a trenutno krediti nisu povoljni pa osim sto ce gradjani kasnije morati platiti to sto su ustedili na gorivu morat ce platiti i kamatnu stopu.

Bojkot supermarketa je takodje losa ideja, tj bojkot odredjenih supermarketa koji su jako skupi ima smisla, ali bojkot jeftinijih supermarketa kao sto su lidl je poprilicno losa ideja, jer u tom slucaju ce Lidl ili kratkorocno morati sniziti cene, a kasnije ih podignuti da bi naknadili gubitke, snizit ce neke cene a povecati druge ili ce se povuci iz Srbije (sto mi se ne cini kao dobra stvar).
Za 2024 godinu nije jos napravljen obracun, no tokom 2023 godine Lidl je imao 882 miliona evra totalnog obrta i oko 15 miliona evra profita, sto je 1.71 % profita, na nekim sajtovima gde pozivaju na bojkot se kaze da su imali 17 miliona eura profita ako uzmemo tu cifru onda ispada da je profit bio 1.92 %
Sto znaci da ako bi lidl spustio sve cene za 2% onda bi bio neprofitabilan
Uostalom da li vam se zaista cini da je profit od 15 mil (ili 17) u godini dana jednog lanca supermarketa deluje kao sistematska pljacka?

A kad se uporedjuju cene u Nemackoj i Srbiji treba uzeti mnogo faktora, jednostavno se radi o razlicitim prilikama.

Grešiš...klinci su prepametni
Ge3ewL2XgAA7OMc.jpg:large

genijalci na budzetu. izdrzavana lica

... и све рачуне су из ПОРЕЗА у који уплаћују све и сви

адвокати мало јер уплаћију паушалац
таксисти мало јер уплаћију паушалац
Фриленсерке/ри мало јер уплаћију паушалац
...

само те три струке које је АВ аболирао на паушално плаћање пореза би напуниле дупло буџет

...

да додамо

Малинари... па трећи у свету по обиму и квалитету .. исто су аболирани пореза ....

Све ове струке ће имати или имају на буџету генијалке/лце ... на издржавању

Poslednja izmena:
s druge strane bojkot kupovine je po mom isljenju poprilicno debilan- npr cene goriva jesu zaista visoke, a to je zbog visokih poreza koje cine ogromnu vecinu cene goriva- s jedne strane ako bojkot ne uspe onda je to promasaj, ako bojkot uspe onda to dugorocno moze biti stetnije jer R. Srbija zapravo gubi novac i redovno uzima kredite da bi mogla da placa penzije, izdvaja za zdravstvo itd... Tako da ako drzava bude smanjila poreze na gorivo i snizila cene onda ce taj novac nekako morati nadomestiti- ili ce morati povecati inflaciju, ili ce morati uzeti vise kredita, a trenutno krediti nisu povoljni pa osim sto ce gradjani kasnije morati platiti to sto su ustedili na gorivu morat ce platiti i kamatnu stopu.
Zašto ne bi država "nadomestila" otupuštanjima viškom ljudi u državnom sektoru (mislim na ove što su postavili na funkcije za koje nisu obučeni) ili pak smanjenjem korupcije/ugradnje u poslove?
Neki moj dojam jeste da smo već pukli što se tiče ekonomije i finansijskog sistema, da nema zaduživanja ne bi bilo ni stabilnosti u državnom sektoru, a nešto i kontam da će cene ubrzano rasti ako se nastavi ovim putem.
Po nekoj mojoj logici kako broj siromašnih bude povećavao tako će početi i sitni kriminal kod nas da se širi, što može biti priličan problem.

Zašto ne bi država "nadomestila" otupuštanjima viškom ljudi u državnom sektoru (mislim na ove što su postavili na funkcije za koje nisu obučeni) ili pak smanjenjem korupcije/ugradnje u poslove?
Sto se korupcije tice, o tome smo pisali na vise mesta, citav sistem je truo i sve to popraviti ce biti tezak posao.
Sto se otpustanje viska ljudi u drzavnom sektoru tice, vrlo koplikovano pitanje,
da ima viska radnika u drzavnom sektoru je sto bi engezi rekli "understatement" tj izjava koja podcenjuje problem, u Somborskoj "zupaniji" sam video urede i kancelarije za koje nisam ni znao da trebaju imati urede, vecina su gotovo uvek prazne, a negde ima po nekoliko radnika koji ne rade nista, no opet naprasno svim tim viskovima ljudi podeliti otkaze ne bi imalo mnogo koristi za ekonomiju, jer onda mnogi od tih ljudi ne bi imali sredstava pa ne bi npr isli kod frizera, zubara itd i onda bi citav lanac u odredjenoj meri trpio, tako da bi to trebalo raditi planski i postepeno i prekvalifikovati te ljude za neka mesta gde su potrebni,
a ima mesta gde su potrebni. No opet sve se treba raditi planski, uz realnog sagledavanja uzroka i posledica.
interesuje me kako ce rezultate dati ovi bojkoti supermarketa, no ako bude rezultata kladio bih se da ce biti vise negativnih nego pozitivnih, svaki razuman covek bi sam trebao da zna gde i sta da kupuje, i da li proizvod ima jeftiniju a dovoljno dobru alternativu, a u vecini slucajeva ima.

Sto se korupcije tice, o tome smo pisali na vise mesta, citav sistem je truo i sve to popraviti ce biti tezak posao.
Sto se otpustanje viska ljudi u drzavnom sektoru tice, vrlo koplikovano pitanje,
da ima viska radnika u drzavnom sektoru je sto bi engezi rekli "understatement" tj izjava koja podcenjuje problem, u Somborskoj "zupaniji" sam video urede i kancelarije za koje nisam ni znao da trebaju imati urede, vecina su gotovo uvek prazne, a negde ima po nekoliko radnika koji ne rade nista, no opet naprasno svim tim viskovima ljudi podeliti otkaze ne bi imalo mnogo koristi za ekonomiju, jer onda mnogi od tih ljudi ne bi imali sredstava pa ne bi npr isli kod frizera, zubara itd i onda bi citav lanac u odredjenoj meri trpio, tako da bi to trebalo raditi planski i postepeno i prekvalifikovati te ljude za neka mesta gde su potrebni,
a ima mesta gde su potrebni. No opet sve se treba raditi planski, uz realnog sagledavanja uzroka i posledica.
interesuje me kako ce rezultate dati ovi bojkoti supermarketa, no ako bude rezultata kladio bih se da ce biti vise negativnih nego pozitivnih, svaki razuman covek bi sam trebao da zna gde i sta da kupuje, i da li proizvod ima jeftiniju a dovoljno dobru alternativu, a u vecini slucajeva ima.
Po meni bi neka osnova za rešavanje problema viška u državnom sektoru bila da država počne da otvara proizvodne pogone koji su tu da razvijaju domaću industriju i da uspore uvoz iz inostranstva, pa onda ko je višak se prekvalifikuje i prebacuje na mesto za koje je sposoban i sl.
Naravno, i to ima neke svoje probleme, npr ko bi sa konja na magarca prešao... Mada realno moralo bi tako nešto da se sprovede inače ćemo kolektivno potanjati u živo blato od sistema.

Back