Bogumili ?

Ajd da se dogovorimo, ako ti ja dam stranog autora koji kaze da Crkva Bosanska nema veze sa bogumilima ili nekim drugim jereticima ti ces onda optrcis tri puta oko kuce/zgrade/jazbine u kojoj zivis vicuci '' magarac ! '' i njacuci usput. Ako ne uspem, ja se sutra sunetim. Dogovoreno?
Sta si se uhvatio Crkve Bosanske i Djeda , ko pijan plota .O tome niko ne prica , vec je tema politicki progon istebljenje Bogumila gledan iz strane stvarne ISTORIJE. Da nebi bilo za 500 godina da neki istoricari reknu da Jasenovca uopste nije bilo , niti su Srbi ziveli ikada na teritoriji Hrvatske , ili da u Bosni nije bilo nikad muslimana , ili da u Baranji nikad nije postojao ijedan Hrvat , nevezano to su samo primeri , svi su nekad postojali i postojace .Da li sad razumes , koja su opravdanja za milionska stradanja tih Bogumila na Balkanu i Evropi .???

Sta si se uhvatio Crkve Bosanske i Djeda , ko pijan plota .O tome niko ne prica , vec je tema politicki progon istebljenje Bogumila gledan iz strane stvarne ISTORIJE. Da nebi bilo za 500 godina da neki istoricari reknu da Jasenovca uopste nije bilo , niti su Srbi ziveli ikada na teritoriji Hrvatske , ili da u Bosni nije bilo nikad muslimana , ili da u Baranji nikad nije postojao ijedan Hrvat , nevezano to su samo primeri , svi su nekad postojali i postojace .Da li sad razumes , koja su opravdanja za milionska stradanja tih Bogumila na Balkanu i Evropi .???
Pardonez mous, ti si se uvatio toga ko Bosanac za štilovku a ne ja, a sad kad vidis da nemas pojma prebacujes na drugu pricu. Da jos jednom ponovimo: bogumila u Bosni nit je bilo, nit imaju veze sa stećcima. Crkva bosanska nema veze sa bogumilima. A za ostalo, ja nisam nista ni komentarisao, zar ne?

Koji su ti izvori za "milionska stradanja"? Ja znam za masakre nad katarima u Francuskoj... ali možda mi u predškolskom nismo sve učili...

Ne spominje ih zato sto ih nije tamo bilo (BiH). Hvalov zbornik ("Va ime Oca i Sina i Svetoga Duha, amin."), Novi zavjet - kompletno Cetverojevandjelje sa Jevsevijevom poslanicom kao uvodom, Apokalipsa, Jevtalijev predgovor ispred Djela apostolskih i Poslanice, sredjene na arhaican nacin s Pavlovim na kraju, plus Deset zapovijedi iz Starog zavjeta, cetiri apokrifna teksta sto su takodje sacuvana u Lenjigradskom apostolu i Mletackom zborniku (gotovo identican) i Psaltir (uz 150 kanonskih psalama ima 151. apokrifni psalam i 9 biblijskih pjesama).
Kopitarevo bosansko jevandjelje, Listici iz Monte Prandona, Radosavljev zbornik (sastoji se gotovo cio od Apokalipse sa dodanom molitvom), glose iz izgubljenog Sreckovicevog jevandjelja (srecom, prestampao ih je na vrijeme Speranski), Kijevski bosanski parimejnik, Pantelejmonov apostol, itd.

Sve blago Crkve bosanske, ni b od bogumila.

Poslednja izmena:
Kunovski zapis...

"Sija slovesa Hristos svojom' rukom' zapisa nekomu caru va Jerusolimu", pa malo dalje ide "Jesus, Jesus, Jesus, Jesus, Jesus, Maria, Maria, Maria, Maria, mati Hristova". Citanje Ljubinka Popovica, viseg bibliotekara Narodne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu koje je Muhamed Hadzijahic upotrebio 1974. godine u "Prilozima" sarajevskog Instituta za istoriju. U zavrsnom tekstu se pronalazi rijec "meteh" (metoh).

Bogumili su u svoje vreme bili prava avangarda. Srednjovekovni hipici. U pojedinim sociološkim knjigama o subkulturama ubrajaju se u subkulturološki pokret.

Samo što su bili kontra-hipici, u totalno obrnutom smeru od hipi ideologije i pogleda na svet. Negovali su pravi i suštinski asketizam.

Kunovski zapis...

"Sija slovesa Hristos svojom' rukom' zapisa nekomu caru va Jerusolimu", pa malo dalje ide "Jesus, Jesus, Jesus, Jesus, Jesus, Maria, Maria, Maria, Maria, mati Hristova". Citanje Ljubinka Popovica, viseg bibliotekara Narodne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu koje je Muhamed Hadzijahic upotrebio 1974. godine u "Prilozima" sarajevskog Instituta za istoriju. U zavrsnom tekstu se pronalazi rijec "meteh" (metoh).
Sta nam zelis reci sa ovim?

Naravno da ja tebe razumem po pitanju crkve , ali aman nije to to pitanje .Ti ljudi nit su imali nit su isli u crkvu , nit su placali porez pa bili popisani.Njihovi simboli se svuda mogu videti (i ne trazi da ti pricam sta su ) , i po Srbiji i jos vise Bosni , po Dalmaciji i Raskoj .Ono glavno pitanje je da se sad u Evropi sve tolerise (osim neplacanja poreza) , da mozes biti bilo kog verskog opredeljenja , ne moras sluzti vojsku , pozeljno je i biti vegetarijanac , zene imaju puna prava , mozes pisati i citati sta hoces i niko zbog toga ne vodi na lomachu. Ono sto je bio uzas sad su slobode svima.

Molim te da ne mesas osecanja i istoriju , tema je na istoriji , a ne na religiji .Ako si istoricar ili geograf , jos bolje arheolog ti nam odgovori i argumentuj , ako nisi onda nije ovde mesto za to .

Поп Богомил (или Богумил) је био хришћански свештеник и религиозни мислилац из Македоније, који се сматра оснивачем богомилског учења. Живео је у 10. веку за владавине бугарског цара Петра I (927-968)

Као што видиш почело је из Македоније али није имало великог успеха па се центар Богомила преселио у Бугарској,а одатле и на цео Балкан,касније и на Босну где је највише имало удела и оставило трага..

Odlicna dela za citanje za ovu temu su sledeca:

Кочо Рацин (1908 - 1943)
Драговитските богомили“, „Богомилите“ и „Селското движење на богомилите во Средниот век“.
Kočo Racin dobro to prepoznaje.
Bogumili su Makedoniji i Bugarskoj.(Tamo se još nazivaju i babunima)
Patareni su u Bosni i Humu.
Katari u sjevernoj Italiji.
Albignezi u južnoj Francuskoj.

Svi su oni vjerovali u apostolno krčanstvo.Oni su ustvari bili preteča protestantizma ukratko rečeno.
Što se tiče patarena u Bosni i Humu(koji se nazivaju i bosansko-humski krstjani),protiv njih su vječito ratovali papa preko ugarsko-hrvatskog vladara te srpski despoti.

Poslednja izmena od moderatora:

Svi su oni vjerovali u apostolno krčanstvo.Oni su ustvari bili preteča protestantizma ukratko rečeno.
Što se tiče patarena u Bosni i Humu(koji se nazivaju i bosansko-humski krstjani),protiv njih su vječito ratovali papa preko ugarsko-hrvatskog vladara te srpski despoti.

Da, malo izvitoperena preteča ... :D Ja bih pre to nazvao pretečom hipika ili tako nešto ... :D

Da, malo izvitoperena preteča ... :D Ja bih pre to nazvao pretečom hipika ili tako nešto ... :D

Vidim da kužiš stvari..ma to o protestantima sam rekao iz populističkih nagona,kako bi šira masa dobila slikovitost ponude objašnjenja..Za tebe koji imaš znanja o tome,mogu reći da su posebice patareni za mene bili idealna ekipa.Samo po shvaćanju te religije.Oni kažu da nije potrebna građevina(op.a.crkva)da se moliš Bogu.Nije potreban posrednik.nije potreban novac..Bog je svugdje ako doista vjeruješ u njega.
Nije ni čudo da su pape i ugarski i hrvatski vladari slali vojske protiv njih,kao i despoti Raške,jer su im oni rušili koncepciju hijerarhije,autoritet(bez pokrića)itd..Patareni su vjerovali da su potomci apostolne vjere apostola Pavla koji se nasukao na otoku Mljetu,a potom je ta vjera došla do Bosne..Dakle nije se nasukao na Malti nego na Mljetu..

Upravo tako...

Naravno da ja tebe razumem po pitanju crkve , ali aman nije to to pitanje .Ti ljudi nit su imali nit su isli u crkvu , nit su placali porez pa bili popisani.Njihovi simboli se svuda mogu videti (i ne trazi da ti pricam sta su ) , i po Srbiji i jos vise Bosni , po Dalmaciji i Raskoj .Ono glavno pitanje je da se sad u Evropi sve tolerise (osim neplacanja poreza) , da mozes biti bilo kog verskog opredeljenja , ne moras sluzti vojsku , pozeljno je i biti vegetarijanac , zene imaju puna prava , mozes pisati i citati sta hoces i niko zbog toga ne vodi na lomachu. Ono sto je bio uzas sad su slobode svima.
Aj shvati jos jednom: u Bosni nije bilo bogumila, Bosanska crkva nema veze sa bogumilima, to je dogmatski katolicka, neki tvrde pravoslavna, crkva koja se odmetnula od crkvene hijerarhije katolicke crkve pa je zato proglasena sizmatickom i jeretickom iako u njenom ucenju nema niceg jeretickog. Jedini jeretici u Bosni bili su patareni iz Dalmacije koji su se sklanjali u Bosnu zato sto tamo nisu bili proganjani. Sto se tice gospodina Vega on je poprilicno ozbiljan istoricar, arheolog i paleograf ( za Bosanca ) koji je proucio brojne nekropole stecaka i obajvljivao natpise sa njih, izmedju ostalog. Ti naravno nemas pojma ko je taj covek posto ti je jedini dodir sa istorijom neki .ba forum gde gutas ono sto ti tvoji saplemenici serviraju u preradjenoj i '' preciscenoj '' formi.

Vidim da kužiš stvari..ma to o protestantima sam rekao iz populističkih nagona,kako bi šira masa dobila slikovitost ponude objašnjenja..Za tebe koji imaš znanja o tome,mogu reći da su posebice patareni za mene bili idealna ekipa.Samo po shvaćanju te religije.Oni kažu da nije potrebna građevina(op.a.crkva)da se moliš Bogu.Nije potreban posrednik.nije potreban novac..Bog je svugdje ako doista vjeruješ u njega.
Nije ni čudo da su pape i ugarski i hrvatski vladari slali vojske protiv njih,kao i despoti Raške,jer su im oni rušili koncepciju hijerarhije,autoritet(bez pokrića)itd..Patareni su vjerovali da su potomci apostolne vjere apostola Pavla koji se nasukao na otoku Mljetu,a potom je ta vjera došla do Bosne..Dakle nije se nasukao na Malti nego na Mljetu..

Da, ali takvim poretkom i filozofijom su stvarali disbalans u tadašnjem društvu. Protestantizam svojevremeno je mnogo više down to Earth u praksi. :D Ovo idemo levo-desno bez obaveza, ne treba nam ništa, niko, gradjevine itd. zvuči zanimljivo dok se ne osvrneš i vidiš da to nisu nikad uspešne zajednice :D

SVAKA organizacija zaslušuje objekat, kao i svaki um što zaslužuje telo :D Bez toga si izvetreo, lud si, nešto ti fali :D LOL. Pričam ovako neformalno jer je najkonkretnije :D

Pošto ništa nikad ne stoji u mestu, razvojno, sve se menja, razvija u nekom pravcu kroz vreme, šta god počneš, nešto proizilazi iz toga ... Pitanje je znači u kom pravcu su se oni kretali i šta je postajalo od svega toga. Meni izgleda da je to kao neki kult napravljen da ima neku političku svrhu, a privlačio je te tako šulave da prave gužvu na osnovu filozofije i propovedi. Ne deluje mi kao iskreni prosvetljujući pokret nevinog karaktera.

Bosanski i zahumski krstjani se nekoliko puta nazivaju patarenima od strane rimokatolika... oni sami sebe nikada ne nazivaju ni patareni ni bogumili jer njihova vjera nema veze sa tim jeresima (ili herezama kako vi kažete)... dualističkih jeresi je bilo na Balkanu, ali oni nemaju veze sa krstjanima, niti sa stećcima kao što su kolege rekle...

Nemam sad vremena detaljno da pišem, ali crkva bosanska je neka varijanta narodne hrišćanske crkve... priznaju sveto trojstvo, priznaju jevanđelja, krst, svece, svete tajne itd. to sve dualističke jeresi patarenska i bogumilska ne priznaju... meni stvarno više nije jasno dokle ćemo slušati ovu mitomaniju!

Као што видиш почело је из Македоније али није имало великог успеха па се центар Богомила преселио у Бугарској,а одатле и на цео Балкан,касније и на Босну где је највише имало удела и оставило трага..

Vi se svi možete na glavu posaditi, ali bogumila u Bosni nije bilo! :)

Poslednja izmena:
Bosanski i zahumski krstjani se nekoliko puta nazivaju patarenima od strane rimokatolika... oni sami sebe nikada ne nazivaju ni patareni ni bogumili jer njihova vjera nema veze sa tim jersima (ili herezama kako vi kažete)... dualističkih jeresi je bilo na Balkanu, ali oni nemaju veze sa krstjanima, niti sa stećcima kao što su kolege rekle...

Nemam sad vremena detaljno da pišem, ali crkva bosanska je neka varijanta narodne hrišćanske crkve... priznaju sveto trojstvo, priznaju jevanđelja, krst, svece, svete tajne itd. to sve dualističke jeresi patarenska i bogumilska ne priznaju... meni stvarno više nije jasno dokle ćemo slušati ovu mitomaniju!

Vi se svi možete na glavu posaditi, ali bogumila u Bosni nije bilo! :)

Да ли ти је добро? Па ко је примио Богумиле..ајде кажи како је име оног Босанског краља...што их није убијао..

Да ли ти је добро? Па ко је примио Богумиле..ајде кажи како је име оног Босанског краља...што их није убијао..

Jane, ne petljaj se u nešto u što se ne razumiješ...

Znaš li ti kad je Bosna postala kraljevina i gdje su tada bogumili?

Nisu ljudi u toku. Jbg da je siptarski drumski razbojnik odgovorio na moj izazov dobili bi malo linkova ka delima stranih autora koji razbijaju mit o bosanskim bogumilima:( Al jbg, izgleda da je hodza secnuo malo vise, boljereceno niže, no sto je trebalo:hahaha:

Back