Bogumili

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I to su sve sekundarni izvori. Primarni izvor za sabor protiv bogumila ti je žitije od Prvovjenčanog. Ali tebi su žitija pouzdana kad govore u tvoju korist.

Pobijeni su neki. Istorijski izvori svjedoče da je to bila manjina.
Pa rece svu tu sirotinju nsraniste njihobim imanjima?
Pa kako usoestw to manjinom?

I kako to manjina moze da bude opasna po drzavu?

Znavc pobili ste mnige prizbas.
A nalopre ne osufi za prooagandu i abti drzavnist?

A gde su ti izbori koji govite o malo?

Ja se nadavah izvora a ti nista?
.Od kada je to neko u pravu bez jednog argumenta a onaj sa puno nije?
Ja govorim sta je religija ucinila.
Na toj smo osnovi ne drzavnoj..

Pa rece svu tu sirotinju nsraniste njihobim imanjima?
Pa kako usoestw to manjinom?

I kako to manjina moze da bude opasna po drzavu?

Znavc pobili ste mnige prizbas.
A nalopre ne osufi za prooagandu i abti drzavnist?
Manjina je pobijena.

A gde su ti izbori koji govite o malo?
Sve navedeno u temi. Počev od žitija sv. Save do Dušanovog zakonika.

Ja se nadavah izvora a ti nista?
.Od kada je to neko u pravu bez jednog argumenta a onaj sa puno nije?
Ja se isto nadavah izvora bruka.

Ja govorim sta je religija ucinila.
Na toj smo osnovi ne drzavnoj..
Što je tvoja potpuno neodrživa crta kako ne bi priznao da izlažeš srbofobnu teoriju.

I to su sve sekundarni izvori. Primarni izvor za sabor protiv bogumila ti je žitije od Prvovjenčanog. Ali tebi su žitija pouzdana kad govore u tvoju korist.

Pobijeni su neki. Istorijski izvori svjedoče da je to bila manjina.

"Zli jeretici, trikleti babuni, koji se lažno nazivaju hrišćanima, i koji se rugaju našoj pravoj veri, izostavljajući iz svetih knjiga reči i preokrećući na zloverje, i koji se otkidaju od svete i pravoslavne crkve, i koji se rugaju svetome i časnome krstu, i koji se rugaju svetim ikonama i ne klanjaju im se - da budu prokleti."— Sinod pravoslavne crkve

Stvar je samo u tome sto bogumili nisu hteli da se klanjaju ikonama i krstu, nista vise.

"I razglasiti svima: Rastudije bosanski i Radomir i Dražilo i Tolko i Tvrdoš i svi koji se nazivaju hrišćani i hrišćanice a ne klanjaju se svetim ikonama i krstu časnomu, da budu prokleti."— Sinod pravoslavne crkve[20]

Kada je neko proglasen prokletim, to je znacilo da mogu svi da ga ubiju, progone, muce, otmu mu imanje, kucu i sve.
Prodaju u roblje koje je u to vreme cvetalo.

"A blagorodne koji su bili u jeresima koje nalažaše, mnogo je molio i učio da se vrate sabornoj apostolskoj crkvi, obećavajući im počasti i darove velike, i koji bi ga poslušao bio je priman od njega s ljubavlju velikom, i primao je od samodršca kralja, brata njegova, mnoge darove. A ko se, ne povinujući se, utvrđivaše u bogomrskim jeresima, ovoga proklevši a velikim beščašćem iz cele svoje zemlje izgonjahu".[21]— Teodosije, Žitije Svetog Save

Kada je tako radjeno svojim Srbima, sta se cudimo kada nam drugi rade?
Bog onda pita kao Kaina.
Gde ti je brat?

Bas su ih molili.
Pocupavsi jezike nekoma oci druge spalise a trece pitase onda sta ce te odluciti?

"Zli jeretici, trikleti babuni, koji se lažno nazivaju hrišćanima, i koji se rugaju našoj pravoj veri, izostavljajući iz svetih knjiga reči i preokrećući na zloverje, i koji se otkidaju od svete i pravoslavne crkve, i koji se rugaju svetome i časnome krstu, i koji se rugaju svetim ikonama i ne klanjaju im se - da budu prokleti."— Sinod pravoslavne crkve
Stvar je samo u tome sto bogumili nisu hteli da se klanjaju ikonama i krstu, nista vise.
Ма јел баш ништа више?
"- И никако нисам мислио да је он у области мојој,(10) а већ сад чујем да се лукави брзо укоренио и да хулу наноси на светога Духа и да дели недељиво божаство, што говораше безумни Арије, пресецајући недељиво божаство,(11) што рекоше свети и богоносни оци: "Ко ти, Спасе, ризу раздра?", рече: "Арије, безумни, који Тројицу пресече."(12) Тако и ови безумни иду за учењем његовим,(13) и не знајући, бедници, да ће, пошто су тако веровали, сићи с њим, триклетим, на дно скровишта адових.(14)"
Јел се слажеш са овим њиховим теолошким ставовима Гласниче?

"And what word of the scriptures have they not perverted? What have they not defamed in this God-created world? They direct their blasphemies not only toward the earth, but toward the heavens, saying that everything is according to the will of the Devil: the sky, the sun, stars, air, earth, man, churches, crosses, and every divine thing they attribute to the Devil, and simply everything that moves on the earth -- with and without a soul — they call the Devil's. Having heard the parable in the gospels about the two sons, they consider Christ the older son, and the younger one who deceived his father they consider the Devil, and they call him "Mamon," and they call him the creator and builder of the things of the earth. And he commanded men to marry, to eat meat, and to drink wine. And while simply defaming everything of ours, they consider themselves heavenly dwellers, and people who marry and live in this world they call the "servants of Mamon."
Је ли за тебе ђаво створио материјални свијет? Је ли Христос Сатанин старији брат? Тако су богумили учили. Класични гностицизам.

Како си пропустио запазити да су баш у то вријеме богумили каменовали епископа Илариона Мегленског и оставили га да умре?

"I razglasiti svima: Rastudije bosanski i Radomir i Dražilo i Tolko i Tvrdoš i svi koji se nazivaju hrišćani i hrišćanice a ne klanjaju se svetim ikonama i krstu časnomu, da budu prokleti."— Sinod pravoslavne crkve[20]

Kada je neko proglasen prokletim, to je znacilo da mogu svi da ga ubiju, progone, muce, otmu mu imanje, kucu i sve.
Prodaju u roblje koje je u to vreme cvetalo.
Одакле си то извукао? Да је тако онда не би казна за богумилство у Душановом законику била новчана.

"A blagorodne koji su bili u jeresima koje nalažaše, mnogo je molio i učio da se vrate sabornoj apostolskoj crkvi, obećavajući im počasti i darove velike, i koji bi ga poslušao bio je priman od njega s ljubavlju velikom, i primao je od samodršca kralja, brata njegova, mnoge darove. A ko se, ne povinujući se, utvrđivaše u bogomrskim jeresima, ovoga proklevši a velikim beščašćem iz cele svoje zemlje izgonjahu".[21]— Teodosije, Žitije Svetog Save

Kada je tako radjeno svojim Srbima, sta se cudimo kada nam drugi rade?
Bog onda pita kao Kaina.
Gde ti je brat?

Bas su ih molili.
Pocupavsi jezike nekoma oci druge spalise a trece pitase onda sta ce te odluciti?
А јел имаш доказе да је то св. Сава радио што кажеш?

Ма јел баш ништа више?
"- И никако нисам мислио да је он у области мојој,(10) а већ сад чујем да се лукави брзо укоренио и да хулу наноси на светога Духа и да дели недељиво божаство, што говораше безумни Арије, пресецајући недељиво божаство,(11) што рекоше свети и богоносни оци: "Ко ти, Спасе, ризу раздра?", рече: "Арије, безумни, који Тројицу пресече."(12) Тако и ови безумни иду за учењем његовим,(13) и не знајући, бедници, да ће, пошто су тако веровали, сићи с њим, триклетим, на дно скровишта адових.(14)"
Јел се слажеш са овим њиховим теолошким ставовима Гласниче?

"And what word of the scriptures have they not perverted? What have they not defamed in this God-created world? They direct their blasphemies not only toward the earth, but toward the heavens, saying that everything is according to the will of the Devil: the sky, the sun, stars, air, earth, man, churches, crosses, and every divine thing they attribute to the Devil, and simply everything that moves on the earth -- with and without a soul — they call the Devil's. Having heard the parable in the gospels about the two sons, they consider Christ the older son, and the younger one who deceived his father they consider the Devil, and they call him "Mamon," and they call him the creator and builder of the things of the earth. And he commanded men to marry, to eat meat, and to drink wine. And while simply defaming everything of ours, they consider themselves heavenly dwellers, and people who marry and live in this world they call the "servants of Mamon."
Је ли за тебе ђаво створио материјални свијет? Је ли Христос Сатанин старији брат? Тако су богумили учили. Класични гностицизам.

Како си пропустио запазити да су баш у то вријеме богумили каменовали епископа Илариона Мегленског и оставили га да умре?

Одакле си то извукао? Да је тако онда не би казна за богумилство у Душановом законику била новчана.

А јел имаш доказе да је то св. Сава радио што кажеш?
Cijom stavovima?
Gde tu pise da su bogumilski?
I ko pise o tome?
Crkva naravno.
Do sada u par sati di nekoliko puta slagao i pometao mi sto ja ovde nisam kazao i dacao mi krive optuzbe a kako li tek o tome sta su verovali bogumili koji ne mogu da posveyice o tome vec oni koji ih pobise?

Pa sam si kazao da,ste pobili beke.
Dok te Tomi negira i ksze kakvi malo, mnogo.
Bogumili jamenocali episkopa?
A dokaze ta ti ste vi izneli?

Odakle izvori?

Zli jeretici, trikleti babuni, koji se lažno nazivaju hrišćanima, i koji se rugaju našoj pravoj veri, izostavljajući iz svetih knjiga reči i preokrećući na zloverje, i koji se otkidaju od svete i pravoslavne crkve, i koji se rugaju svetome i časnome krstu, i koji se rugaju svetim ikonama i ne klanjaju im se - da budu prokleti."— Sinod pravoslavne crkve

CITATI
[1] Navedeno prema: Miodrag M. Petrović: Pomen bogumila - babuna u zakonopravilu svetoga Save i "Crkva bosanska", Beograd, 1995. godine

CITATI
[1] Navedeno prema: Miodrag M. Petrović: Pomen bogumila - babuna u zakonopravilu svetoga Save i "Crkva bosanska", Beograd, 1995. godine

https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Djed_Rastudije

Screenshot_20231108_224816_Chrome.jpg

http://www.planeta.rs/71/13_naukakaozivot.htm

Cijom stavovima?
Gde tu pise da su bogumilski?
I ko pise o tome?
Crkva naravno.
Do sada u par sati di nekoliko puta slagao i pometao mi sto ja ovde nisam kazao i dacao mi krive optuzbe a kako li tek o tome sta su verovali bogumili koji ne mogu da posveyice o tome vec oni koji ih pobise?
Ti spisi su jedini konkretni spisi o bogumilskim vjerovanjima. Iz tih spisa vi vadite da su oni odbacivali ikone, krstove, episkope, Liturgije ali prešućujete šta su još vjerovali. Klasični spin radite. Uzimate što vama paše da biste napravili narativ.

Ti spisi su jedini konkretni spisi o bogumilskim vjerovanjima. Iz tih spisa vi vadite da su oni odbacivali ikone, krstove, episkope, Liturgije ali prešućujete šta su još vjerovali. Klasični spin radite. Uzimate što vama paše da biste napravili narativ.
Pa zar zbog vere da ih pobijete?
Sada priznajes da ste to ucinili jer su toboze drugacije verovali i iznalazis opravdanje?
Pa zar se ne stidis covece?

Te spise ste vi pisali.
Na forumu ne mozete ni malocasni post nekoga da navedete kako je stvarno napisan a postenjacine ste sta je bilo pre 1000 god?
Par puta si za 3 sata negirao i pod pritiskom argumenata priznavao ubijanje Bogumila.
A onda iz petnjih zila kao jegulja bez argumente umanjivao broj.
Alal vera.
Ruke crkve su na talost krvave, i to se lepo pruöizna javno i moli za opristaj.
Radi se onda na rehabilitaciji ostecenih, pokazuje se da vise niste takvi.
A ne, jos gori...

Pa zar zbog vere da ih pobijete?
Sada priznajes da ste to ucinili jer su toboze drugacije verovali i iznalazis opravdanje?
Pa zar se ne stidis covece?
Ne okreći temu. Iz priloženog se vidi da bogumili nisu bili nikakvi "biblijski hrišćani" već gnostici. Nije ih zbog toga trebalo ubijati i nakon Stefana Nemanje ni nema dokaza da su ubijani a postojali su i poslije toga.

Te spise ste vi pisali.
Na forumu ne mozete ni malocasni post nekoga da navedete kako je stvarno napisan a postenjacine ste sta je bilo pre 1000 god?
Par puta si za 3 sata negirao i pod pritiskom argumenata priznavao ubijanje Bogumila.
A onda iz petnjih zila kao jegulja bez argumente umanjivao broj.
Alal vera.
Ja sam sproveo preciznu istorijsku analizu.

Ruke crkve su na talost krvave, i to se lepo pruöizna javno i moli za opristaj.

Radi se onda na rehabilitaciji ostecenih, pokazuje se da vise niste takvi.
A ne, jos gori...
Ti spisi su i vama izvor. Pa ti si ovdje linkovao iz žitija sv. Simeona kao izvor za progone. Ne možeš sad odbaciti iste te spise kad ti ne pašu.

Koji je moj cilj u svemu tome?
Kao hriscanin osecam se odgovirnim za dela predaka.
Zelim to da ispravim da priznam, da se odricem takvog nacina i molim Boga za oprostaj mom narodu i zaustavljanja prokletstva nad mojim narodom i zemljom.
Jer prolivena nevina krv se placa dog god se ne opere.

Poslednja izmena:
Ne okreći temu. Iz priloženog se vidi da bogumili nisu bili nikakvi "biblijski hrišćani" već gnostici. Nije ih zbog toga trebalo ubijati i nakon Stefana Nemanje ni nema dokaza da su ubijani a postojali su i poslije toga.

Ja sam sproveo preciznu istorijsku analizu.

Ti spisi su i vama izvor. Pa ti si ovdje linkovao iz žitija sv. Simeona kao izvor za progone. Ne možeš sad odbaciti iste te spise kad ti ne pašu.
Pa zar zbog toga da ih pobijete?

Vidi se iz vasih postenih izvora...😄
A i tebe dokazanog postenjacine na forumu.
A tek se ispilio?
Mesto da te vera ucini casnim, postenim, istino i Bogoljubivim?

Koji je moj cilj u svemu tome?
Kao hriscanin osecam se odgovirnim za dela predaka.
Zelim to da ispravim da priznam, da se odricem takvog nacina i molim Boga za oprostaj mom narodu i zaustavljanja prokletstva bad mojim narodom i zemljom.
Jer prolivena krv se placa dog gid se ne ioete.
Radije se moli Bogu da ti pomogne da se vratiš na put istinite vjere i ostaviš po strani američke mantre i zablude. Srpski narod je svoju odanost Hristu i Pravoslavnoj Crkvi krvlju upisao na stranicama svoje istorije. Ostaviti to po strani je strašno.

Radije se moli Bogu da ti pomogne da se vratiš na put istinite vjere i ostaviš po strani američke mantre i zablude. Srpski narod je svoju odanost Hristu i Pravoslavnoj Crkvi krvlju upisao na stranicama svoje istorije. Ostaviti to po strani je strašno.
Hrist Srbima je zamjena za neprezaljenoga Titu a nekima Staljina ovisno o levelu boljsevizma.

Pobesneo si razoruzan na temelju argumenata.
Pa pokusavam da ti otvorim oci da odbacis idilopoklonstvo i polu hriscanstvo.
Mesavinu sa starom neznabozackom verom.
Ali ti nisi pravi hriscanski vernik, ti si zbog rata u Bo...sni frustrir ...ani religiozni radikalni ekstremi...sta. Ti funkcionises na toj liniji ne Hriscanskoj.
Zamenio si hriscansku veru ekstremizmom i mrznjom.
A to su mnogi videli ovde i od pravoslavnih pa te korili.
Samo si kopirao ekstremne islamiste iz bosne i preneo na tvoju veru.
Mmogo ste poprimili od njih..
Ne zelim da pominjem ponasanje prema zenama.
Mala razlika.

Poslednja izmena:
Pobesneo si razoruzan na temelju argumenata.
Kakvih argumenata? Nategnutih naklapanja iz antipravoslavnih knjiga? I ti mene optužuješ da posjećujem pljuvačke sajtove?

Pa pokusavam da te izvadim iz idilopoklonstva i polu hriscanstva.
Mesavine sa starom neznabozackom verom.
Pravoslavno hrišćanstvo to nije. Mi smo ono hrišćanstvo koje je i uništilo tu staru vjeru. Da nije bilo pravoslavnih misionara ti bi žrtvovao Perunu.

Ali ti nisi hriscanski vernik ti si zbog rata u Bosni frustrirani religiozni radikalni ekstremista. Ti funkcionises na toj liniji ne Hriscanskoj.
Zamenio si hriscansku veru ekstremizmom i mrznjom.
Mržnjom prema kome? Vama je sve što ne ide u vašu korist mržnja?

A to su mnogi videli i od oravislavnih pa te korili.
Koji su to "mnogi"?

Samo si kopirao ekstremne ta...
liabene iz bosne i preneo na tvoju veru.
Mmogo ste poprimili od njih..
Ne zelim da pominjem ponasanje prema zenama.
Mala razlika.
Lol.

Kakvih argumenata? Nategnutih naklapanja iz antipravoslavnih knjiga? I ti mene optužuješ da posjećujem pljuvačke sajtove?

Pravoslavno hrišćanstvo to nije. Mi smo ono hrišćanstvo koje je i uništilo tu staru vjeru. Da nije bilo pravoslavnih misionara ti bi žrtvovao Perunu.

Mržnjom prema kome? Vama je sve što ne ide u vašu korist mržnja?

Koji su to "mnogi"?

Lol.
Ne priznvanje argumenata je tebi argument nasuprot tebi koji nisi dao ni jedan...?

Ok iznecu ih ponovo sutra detalnije da se vidi da,su to argumenti tvoje crkve.
Cak i na njih pljujes?
Ptvi put da vidim da ne slusas crkvu?
To pokazuje da si ju po ovom pitanju pustio pod vrata pakla.

Aj ne lupetaj. Ne plaćaj poreze babi i Švabama pa da vidimo kako ćeš se provesti u 21. veku?
Nije problem porez...vec da crkva pobije svoje sugradjane.jer malo drugacije veeuju.
A znamo da je to u hriscanstvu nedopustivo.
A to za porez nema dokata to su vase izmisljotine.
Ne ubijaju se ljudi zbog poreza.
Vec im se uzne kravs,, ovxmca itd.

Back