Bogumili

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisi citirso samo izvrces svpjom recima.
Zadto me nidi citirao?

Pa sam si to priznao da jedu.
Rekao di bili su opadnost za drzavu I zato su pobijeni, proterani.
Dali ste njihovu imovinu kao dirotinju?
Ti si to katso.
Vade zitije i ustproja to jsze.
Film Nemanjici ne ja.

Pa bosanski muslimani su preziveli bigumili Srbi koji su prihhvstili povrsno Islam kako ih ne biste wve istrebili.
To su cinjenice.

E o dokaza:

Engleski diplomata Ricaut, u svom izvještaju iz 1670. navodi podatak da se bosanski bogumili ni do tog vremena nisu potpuno pretopili u muslimane.
Mada ispovijedaju islam oni čitaju Novi zavjet. (Histori de l’état présent de l’Empire Ottoman, Amsterdam 1670.)U Bakulinom šematizmu hercegovačke biskupije iz 1867. stoji da je u Dubočanima (kotor Konjic), porodica Helež bila posljednji sljedbenik bogumilske vjere u tom kraju.Fra Jelanić, navodi podatak u "De Patarenis Bosnae", da je još iza austrijske okupacije u gornjoj Neretvi bilo šesnaest bogumilskih porodica. Poznati bosanski franjevac, fra Grga Martić, zabilježio je da je lično poznavao neke muslimanske porodice koje su potajno ispovijedale bogumilsku vjeru. Obred je vršio domaćin.Takvih je po fra Grgi Martiću u njegovo doba bilo u selu Drežnica kod Jablanice i u okolini Kreševa.Mehmed-beg Ljubušak zabilježio je: "Oko Rame i Neretve ima i danas Muhamedovskihseljaka, koji su sačuvali neke molitve iz bogumilskih vremena pa ih u obiteljskim krugovima naizust izmole."

Islamizirani bogumili su zbog svoje ranije vjere još od vremena Osmanlija dobili niz pogrdnih naziva kao što je naprimjer "balija" što u prijevodu znači neznalica, jer ne slijede ispravno islamske propise.[9]

https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Bogumili

Kao sto rekoh.
Islam su prihvatili samo povrsno zbog zastite.
Dok su kasnije generacije skroz.

Ali nemojmo o tome, ne podnosite istinu.
Антисрпска пропаганда. Зли Срби тјерају јадне богумиле у Босни који онда прелазе на ислам и постају добри Бошњаци. Зли Срби их настављају убијати и геноцидисати жене и дјеца ба.

Антисрпска пропаганда. Зли Срби тјерају јадне богумиле у Босни који онда прелазе на ислам и постају добри Бошњаци. Зли Срби их настављају убијати и геноцидисати жене и дјеца ба.
Sam si malopre priznao da ste ih proterali i tamanili i oteli im imanja.

Scena u kojoj kolona slepih ljudi ide kroz šumu možda je najupečatljivija u devetoj epizodi "Nemanjića". Slep slepog vodi i simbolika je svakom jasna, mada čisto sumnjamo da je to bila ambicija autora serije. Međutim, intrigira i priča o bogumilima, ljudima kojima su zbog njihovih uverenja kopali oči i puštali ih da lutaju

https://noizz.rs/kultura/prica-o-bogumilima-je-strasnija-od-najjezivije-scene-u-nemanjicima/ls6pqfn

U seriji je Kulin ban spreman da zarati s Vukanom Nemanjićem jer ga je ovaj optužio da je bogumil. U istoriji, ostao upamćen kao "dobar ban Kulin", između ostalog i zbog toga što je pružao utočište bogumilima koji su uspevali da prežive strašan progon u nemanjićkoj ...

Bogumili su bili pristalice hrišćanskog učenja koje se razvijalo od X do XV veka među Slovenima na Balkanu, koje su odbacivale i rimskog papu i carigradskog patrijarha. Zapravo, nisu priznavali nikakvu vlast, zalagali su se za povratak izvornom hrišćanstvu, a versku simboliku pokušavali da svedu na granice kritike zdravog razuma.

Veliki župan Stefan Nemanja imao je glavnu ulogu u progonu bogumila u Raškoj - poznato je da je 1186. godine sazvao crkveno-državni sabor protiv bogumila, nakon čega su usledili progoni bogumila, surovo su ubijani, spaljivani na lomači, stavljani na muke, sečeni su im jezici i drugi delovi tela, žigosani su po licima, imanja su im oduzimana, knjige spaljivane...

Ako su već pravoslavni Srbi pobili jadne bogumile i protjerali ih a ovi postali Bošnjaci zar nisu onda pravoslavni Srbi danas u Bosni genocidni uljezi? Ako smo već počinili genocid nad precima Bošnjaka zašto onda negiramo da smo ga počinili 1990ih?

Imali su zolje i tenkove ..Boljsevicke taktike ocrni do koske
Nemanja je, po nekim izvorima, i svoju ćerku proterao jer je bila bogumilka. Kada je na čelo srpske crkve došao Sava Nemanjić, i on je one koji "časne ikone odbacuju, ne slikaju ih i ne klanjaju im se", proklinjao kao hulnike i jeretike, a progoni su se nastavili i narednih vekova...
Progon bogumila i uništavanje njihovih knjiga i jeste razlog što se danas o njima toliko malo zna i što sva znanja dolaze upravo iz knjiga njihovih neprijatelja. Ipak, i danas u Raškoj, u selu Paljevu, postoji bogumilska ćelija, u narodu poznata kao lečilište, u koju su ljudi svih veroispovesti dolazili tražeći od Boga izlečenje bolesti. Prema nekima, selo se zove Paljevo, jer je spaljeno prilikom progona bogumila u Raškoj

https://sh.wikipedia.org/wiki/Bogumili

Najbolje je priznati javno ucinjeno zlo, i pokajati se, inace ce islam da nastavi da nas tlaci.

Sam si malopre priznao da ste ih proterali i tamanili i oteli im imanja.

Scena u kojoj kolona slepih ljudi ide kroz šumu možda je najupečatljivija u devetoj epizodi "Nemanjića". Slep slepog vodi i simbolika je svakom jasna, mada čisto sumnjamo da je to bila ambicija autora serije. Međutim, intrigira i priča o bogumilima, ljudima kojima su zbog njihovih uverenja kopali oči i puštali ih da lutaju

https://noizz.rs/kultura/prica-o-bogumilima-je-strasnija-od-najjezivije-scene-u-nemanjicima/ls6pqfn
Još kad bi taj događaj imao veze sa bogumilima a ne sa Vasilijem II Bugaroubicom, vizantijskim carem koji je tako osakatio vojsku bugarskog cara Samuila.
U seriji je Kulin ban spreman da zarati s Vukanom Nemanjićem jer ga je ovaj optužio da je bogumil. U istoriji, ostao upamćen kao "dobar ban Kulin", između ostalog i zbog toga što je pružao utočište bogumilima koji su uspevali da prežive strašan progon u nemanjićkoj ...

Bogumili su bili pristalice hrišćanskog učenja koje se razvijalo od X do XV veka među Slovenima na Balkanu, koje su odbacivale i rimskog papu i carigradskog patrijarha. Zapravo, nisu priznavali nikakvu vlast, zalagali su se za povratak izvornom hrišćanstvu, a versku simboliku pokušavali da svedu na granice kritike zdravog razuma.
I usput odbacivali Stari zavjet i sve u njemu pa i subotu i košer zakone.

Ako su već pravoslavni Srbi pobili jadne bogumile i protjerali ih a ovi postali Bošnjaci zar nisu onda pravoslavni Srbi danas u Bosni genocidni uljezi? Ako smo već počinili genocid nad precima Bošnjaka zašto onda negiramo da smo ga počinili 1990ih?
Fokusirajmo se na Bogumile tog doba
Jesu ili nisu pobijeni ?

Nemanja je, po nekim izvorima, i svoju ćerku proterao jer je bila bogumilka. Kada je na čelo srpske crkve došao Sava Nemanjić, i on je one koji "časne ikone odbacuju, ne slikaju ih i ne klanjaju im se", proklinjao kao hulnike i jeretike, a progoni su se nastavili i narednih vekova...
Progon bogumila i uništavanje njihovih knjiga i jeste razlog što se danas o njima toliko malo zna i što sva znanja dolaze upravo iz knjiga njihovih neprijatelja. Ipak, i danas u Raškoj, u selu Paljevu, postoji bogumilska ćelija, u narodu poznata kao lečilište, u koju su ljudi svih veroispovesti dolazili tražeći od Boga izlečenje bolesti. Prema nekima, selo se zove Paljevo, jer je spaljeno prilikom progona bogumila u Raškoj

https://sh.wikipedia.org/wiki/Bogumili

Najbolje je priznati javno ucinjeno zlo, i pokajati se, inace ce islam da nastavi da nas tlaci.
Onda Turska tiranija Srbije 500 godina bi mogla biti zaista neki vid kazne za Srbiju.

Sibe tu taktiku navlacenja primeni na drugog.
Govirimo o Bogumilima..

Argumenti su navedeni i iz istorije pravoslvne crkve i nikoga ja ne optuzuhem ni za sta.

Sam si hteo ovu diskusiji a nisi u stanju da se suocis sa istinom?
." Istorija crkve, str. 175.
https://books.google.ch/books?id=HNFwCwAAQBAJ&pg=PA275&lpg=PA275&dq=."+Istorija+crkve,+str.+175.&source=bl&ots=l_Q_J3-UV9&sig=ACfU3U05sLX6Rx4B8yepb5AwQi1-dhMPJg&hl=de&sa=X&ved=2ahUKEwjSzJngi-7pAhUp4aYKHZLGDPgQ6AEwAHoECAkQAg#v=onepage&q=." Istorija crkve, str. 175.&f=false

A iste te argumente navode i bosnaski istoricari.

Fokusirajmo se na Bogumile tog doba
Jesu ili nisu pobijeni ?
Jedan broj jeste. Većina nije. Većina je ili napustila Srbiju ili se odrekla jeresi i vratila u okrilje Pravoslavne Crkve. Kralj Stefan Prvovjenčani i sveti Sava su vodili jednu umjerenu politiku prema bogumilima moleći ih da se vrate ispravnoj vjeri što je dovelo do velikog uspjeha.

Sibe tu taktiku navlacenja primeni na drugog.
Govirimo o Bogumilima..

Argumenti su navedeni i iz istorije pravoslvne crkve i nikoga ja ne optuzuhem ni za sta.

Sam si hteo ovu diskusiji a nisi u stanju da se suocis sa istinom?
." Istorija crkve, str. 175.
https://books.google.ch/books?id=HNFwCwAAQBAJ&pg=PA275&lpg=PA275&dq=."+Istorija+crkve,+str.+175.&source=bl&ots=l_Q_J3-UV9&sig=ACfU3U05sLX6Rx4B8yepb5AwQi1-dhMPJg&hl=de&sa=X&ved=2ahUKEwjSzJngi-7pAhUp4aYKHZLGDPgQ6AEwAHoECAkQAg#v=onepage&q=." Istorija crkve, str. 175.&f=false
Odgovori na pitanje. Jesmo li mi Srbi u Bosni genocidni uljezi?

A iste te argumente navode i bosnaski istoricari.
Ako to kažu oni sigurno je tako. A šta kažu hrvatski istoričari o Oluji možda?

Jedan broj jeste. Većina nije. Većina je ili napustila Srbiju ili se odrekla jeresi i vratila u okrilje Pravoslavne Crkve. Kralj Stefan Prvovjenčani i sveti Sava su vodili jednu umjerenu politiku prema bogumilima moleći ih da se vrate ispravnoj vjeri što je dovelo do velikog uspjeha.

Odgovori na pitanje. Jesmo li mi Srbi u Bosni genocidni uljezi?

Ako to kažu oni sigurno je tako. A šta kažu hrvatski istoričari o Oluji možda?
Da molila ih kopanjem ociju cupanjem jezika spaljivanjem.
Tako kszu zitijr i idtorija crkve.
U Bosni?
Zasto mesas Bosnu?
Normalno je da zlocinci koji su pobili skoro 3000 Srba budu kaznjeni...

Da molila ih kopanjem ociju cupanjem jezika spaljivanjem.
Tako kszu zitijr i idtorija crkve.
Žitije sv. Simeona ti je glavni izvor i za progone.

U Bosni?

Zasto mesas Bosnu?
Normalno je da zlocinci koji su pobili skoro 3000 Srba budu kaznjeni...
Zato jer je mit o bogumilima osnovni narativ bošnjačke novoistorije koja kaže da ih zli Srbi ubijaju i kolju vijekovima.

To je Srbija i boli me otimanje,Srpske zemlje i naroda koji se tamo pati u logoru.
A kakve veze ti imas iz Bosne?
Bolje de staraj tamo jer je pola otislo da ne bude vise.
Što te boli otimanje ako su tamo manastiri genocidnih Nemanjića nastali na kostima biblijskih hrišćana? Otkud znaš da genocidizam SPC koji propovijedaš nije bio uperen i prema Albancima?

Mislim da dobro si rezimirao da Muslimanska mrznja prema Srbima se vuce jos od doba kad su pobili Bogumile Nemanjici a nitko se nije pokajao.
i da ce trajati dok se to ne uradi.
Pa ti muslimani vecina njih su potomci Srba Bogumila.
Zna da je sve ovo istina pa pokusava kvarno kso sto uvek radu da mi navuce mrznju koristeci Bosnu.
Ne moze on iz Bosne da voli vise Srbiju od mene za koju su moji preci ginuli.
Zutokljunac.

Zna da je sve ovo istina pa pokusava kvarno kso sto uvek radu da mi navuce mrznju koristeci Bosnu.
Zutokljunac.
Balije ih nazivaju ,javno su muslimani a kod kuce u 4 zida su Bogumili.
To je to

Zutokljunac.
Ja ti ukazujem koliko ti je teorija koju promovišeš protivna TVOM VLASTITOM NARODU.

Žitije sv. Simeona ti je glavni izvor i za progone.

Zato jer je mit o bogumilima osnovni narativ bošnjačke novoistorije koja kaže da ih zli Srbi ubijaju i kolju vijekovima.

Što te boli otimanje ako su tamo manastiri genocidnih Nemanjića nastali na kostima biblijskih hrišćana? Otkud znaš da genocidizam SPC koji propovijedaš nije bio uperen i prema Albancima?
Opet la...zes.
I istoriju tvoje crkve sam izneo i drugu istoriju itd.

A sada pokusavas poznatu vam taktiku zvanu odricanje od pravoslavnih duhovnika i svetitelja koji trenutno ne idu u korist😄

Pa sam si sve to priznao.
Rekao di pobili ste ih jer wu bili ipadni za drzavu.
To si i meni pokusa da podmetnes.

Opet la...zes.
I istoriju tvoje crkve sam izneo i drugu istoriju itd.

A sada pokusavas poznatu vam taktiku zvanu odricanje od pravoslavnih duhovnika i svetitelja koji trenutno ne idu u korist😄
I to su sve sekundarni izvori. Primarni izvor za sabor protiv bogumila ti je žitije od Prvovjenčanog. Ali tebi su žitija pouzdana kad govore u tvoju korist.

Pa sam si sve to priznao.
Rekao di pobili ste ih jer wu bili ipadni za drzavu.
To si i meni pokusa da podmetnes.
Pobijeni su neki. Istorijski izvori svjedoče da je to bila manjina.

Back